Leder

En pæn, ren himmel

29. september 2016

Med års forsinkelse får offentligheden nu lov til at se det maleri af den danske krigsindsats i Libyen, som Simone Aaberg Kærn fik afvist af Det Nationalhistoriske Museum og Forsvaret.

Det er et voldsomt maleri, der henover syv meter portrætterer bagbundne lig, kaos og ødelæggelse stillet op over for det rene, ordnede billede, som de danske jægerfly oplevede i luften over Libyen.

Maleriet kæder de to virkeligheder sammen, ikke som en anklage mod den danske indsats, men som en konstatering af, at de var en del af samme krig.

Det var Forsvaret selv, der i sin tid bestilte bataljemaleriet.

Men de første skitser af krigens kaos faldt uden for den fortælling, Forsvaret selv havde forestillet sig om den »jo egentlig ret lykkelige historie«, som generalmajor Per Ludvigsen kaldte Libyen. Han ville hellere se folket, der rejste sig mod tyrannen, eller flyenes hurtige, effektive indsats, der til sidst førte til folkets frihed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Steen Sohn
  • Niels Nielsen
  • Erik Pørtner Jensen
Hans Larsen, Steen Sohn, Niels Nielsen og Erik Pørtner Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det virker som en skandale, at forsvaret vil bestemme et bestilt billedes indhold.
Den 'lykkelige historie' generalmajoren vil have fremstillet, er jo reelt ødelæggelsen af et land, der efter omstændighederne fungerede - og som nu regeres af rivaliserende regeringer og terrorgrupper, der spreder død og ødelæggelse og sender mishandlede bådflygtninge over Middelhavet.