Leder

Når man taler om menneskerettigheder over for Støjberg, taler man for døve øren

2. november 2016

Det er ikke hverdagskost, at Danmarks nationale menneskerettighedsinstitution advarer regeringen om »en betydelig risiko« for, at et lovudkast kan være i strid med Danmarks menneskeretlige forpligtelser.

Men sådan skriver Institut for Menneskerettigheder i et aktuelt høringssvar om et udkast fra Inger Støjberg, der med nye stramninger skal leve op til hendes erklærede målsætning om at gøre forholdene for udlændinge på tålt ophold »så utålelige som overhovedet muligt«.

Udlændinge på tålt ophold er flygtninge, som har begået kriminalitet, men som ikke kan sendes retur til deres hjemland, fordi de risikerer dødsstraf, tortur eller nedværdigende behandling.

Omkring 70 udlændinge på tålt ophold lever ifølge ombudsmanden allerede under forhold, der er »meget belastende og begrænsende for grundlæggende livsførelse«.

Sammenholdt med, at adskillige af dem har været underlagt voldsomme indskrænkninger af deres bevægelsesfrihed i årevis, mener instituttet, at de nye stramninger, heriblandt skærpet melde- og opholdspligt og en ny underretningspligt, vil være af så indgribende karakter, at der reelt kan være tale om frihedsberøvelse.

I bemærkningerne til Støjbergs lovudkast på 172 sider hedder det om den ny underretningspligt, at den »som udgangspunkt« anses for at udgøre et proportionalt, dvs. et passende, indgreb.

Men lovbemærkningerne viger udenom at vurdere, om underretningspligten i kombination med de i øvrigt skærpede vilkår tilsammen vil udgøre et uproportionalt indgreb i retten til bevægelsesfrihed.

For at undgå brud på menneskerettighederne opfordrer instituttet derfor Støjbergs ministerium til klart at tage stilling til, om de berørte udlændinge ud fra en samlet vurdering må anses for at være frihedsberøvede –hvad der ville være konventionsstridigt, fordi udlændinge på tålt ophold jo ikke kan tvangsudsendes – eller om der ’blot’ er tale om drastiske begrænsninger af deres bevægelsesfrihed, som under nærmere omstændigheder vil være tilladt.

Med juristers slebne sprogbrug er det en voldsom advarsel, som instituttet her har sendt til Støjberg. Alligevel er chancen for, at advarslerne medfører synlige ændringer i det lovforslag, som forventes fremsat i første halvdel af november, ringe.

For når man taler om menneskerettigheder over for Støjberg, taler man tilsyneladende for døve øren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Dan Jensen
  • Hans Larsen
Pia Qu, Dan Jensen og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Skulle vi ikke snart sende Inger Støjbjerg på tålt ophold, for eks. i Australien?
der er vist special aftaler hun er helt vild med!!

Allan Stampe Kristiansen, Elisabeth Andersen, Per Klüver, Janus Agerbo og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Vores statsminister skal komme på banen, men han har jo haft travlt med alt andet end regeringsførelse. Han ynder at rejse til Sydkorea, hvor han bliver hyldet som en rigtig gutterman, noget den lille svindler aldrig vil blive hyldet for her til lands.

Det er statsministerens job at holde Inger Støjberg i ørerne.

Men hun gør jo kun, hvad han har bedt hende om, så lad hende være og gå efter Løkke Rasmussen.

Inger Støjberg er stor skramme på vores omdømme i udlandet og det vil kun blive værre med tiden....det er et problem når folk ikke vil høre på andre og de tror at de de kan alting selvom det helt indlysende ikke er sagen...