Leder

Skrivebordsgeneralen

Indland
14. november 2016

Mens de fleste politikere og kommentatorer har haft travlt med at evaluerere det amerikanske valg, har Danmark i al stilhed fået ny forsvarschef.

Det bliver den relativt ukendte Bjørn Bisserup, der bl.a. har været souschef i Værnsfælles Forsvarskommando i en årrække, vikariende forsvarschef ved flere lejligheder og kontorchef i Forsvarsministeriet.

Det er en meget erfaren mand, forsvarsminister Peter Christensen (V) har valgt, men også en udpræget skrivebordsgeneral, der har befundet sig på de bonede gulve de sidste femten år, mens danske soldater har kæmpet ansigt til ansigt i Basra og Helmands ørkensand, kastet hundredevis af flybomber i Libyen, Irak og Syrien og fanget bunkevis af pirater i Adén-bugten.

Bisserup er en dygtig og loyal embedsmand, som den uerfarne forsvarsminister trygt kan læne sig op ad i forbindelse med de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig. Og det har tydeligvis været vigtigere for Peter Christensen end at vælge en mand med stor operativ erfaring fra Danmarks mange internationale missioner.

Udnævnelsen vækker mildest talt ingen begejstring i Forsvaret. Med blot en enkelt udsendelse til Cypern i 1989 er Bisserups felterfaring nærmest til at grine ad, og den politisk tilpasningsdygtige nye forsvarschef betragtes derfor mere som embedsmand end officer.

Der er ingen tvivl om, at Bisserup er et sikkert valg for ministeren. Bisserup ved helt givet en masse om at styre en organisation med et milliardbudget og næsten 20.000 ansatte. Men han er ikke en mand, der siger sin minister imod, overrasker med nye forslag eller kommer med provokerende udtalelser i medierne.

De generaler, der kan finde på det, har Peter Christensen behændigt formået at drible udenom ved personligt at udpege Bisserup i stedet for at slå stillingen op, sådan som tidligere forsvarsminister  Nick Hækkerup gjorde, da Bisserups forgænger Peter Bartram blev ansat.

Desværre betyder det, at flere af de mest kapable danske topofficerer bliver forbigået; heriblandt den åbentmundede men dybt respekterede danske chef for FN’s mission i Mali, Michael Lollesgaard og den topintelligente mangeårige chef for Forsvarsakadeliet, kontreadmiral Nils Wang.

Begge d’herrer vil givetvis være dårligere til at snakke ministeren efter munden, men netop derfor også bedre til at fortælle ham og resten af offentligheden, hvordan der ser ud i den skarpe ende af dansk udenrigspolitik. Og det har der generelt været alt for få, som har gjort de sidste femten år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det kunne lyde som om der sidder indtil flere forbigåede holdningsstærke kapaciteter i generalstaben. Lad dog offentligheden få et bredere kendskab til den interne debat i forsvaret. Jeg husker Bartrams bemærkning: Jeg er meget bevidst om vores tab. Dem, der er faldet i kamp. og dem, der er kommet hjem med ar på sjæl og legeme. Men det der står tilbage, er, at vi fagligt er rykket op i superligaen. (Forsvarschef Peter Bartram 20.07.13)

Er Danmark rent faktisk rykket op i superligaen? ... eller er vi spillet af banen, nu Nato's totalforsvar ser ud til at smuldre, samtidig med at det konstruerede fjendebillede - efter bl.a. Danmarks opblæst krigeriskhed - på flere fronter er blevet til virkelighed?

Satsede Danmark for ensidigt på at være Vestens arrigt bjæffende dværgpincher. Lad os høre fra mandsmod, whistleblowers og emeritusser. Forsvarsdebatten er ikke eksisterende i dansk offentlighed. En demokratifejl Venstrefløjen må se, at få bearbejdet når tiden tillader det.

Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Flemming Berger og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Charlotte Aagaard

Et fromt håb kunne være, at udnævnelsen af den åbenbart salonvante Bjørn Bisserup er et tegn på, at erfaring fra den skarpe ende af dansk udenrigspolitik bliver irrelevant i de kommende år.

Ikke flere danske militærekspeditioner til hverken Mellemøsten, Nordafrika eller anywhere.

Stå aldrig til søs
lad de andre stå
...

Thomas H. Pedersen

Bill Atkins:
Ja Danmark er rykket langt op i ligaen efter vi har været i Irak og Afghanistan. Vi har haft både britiske og amerikanske soldater under vores kommando, det er første gang siden 2 verdenskrig at det er sket (det er en af dem, kan ikke huske hvilken).
Uanset hvor vi bliver sendt hen får vi ros om det er kursus i udlandet til udsendelse. vi er gået fra at være en fodnote til at være nogen udlandet lægger mærke til og altid invitere..

Dette er sket samtidig med at politikerne har slagtet forsvaret og i dag tvivler jeg på at hæren kan yde andet end træningsmissioner, selv i NATO har de lagt mærke til at tiltrods for vi yder et kæmpe arbejde så er der sparet så meget i bund at det går udover den daglige tjeneste.... hvis forsvaret var et firma havde det gået konkurs...

Og Danmark har altid ydet noget lige siden vi sendte soldater til Tyskland i 1946 og har aldrig sagt nej til at hjælpe hvor end der mangler... Jeg ville også ønske at forsvaret var mere til debat i offentligheden men det er for at få udstille de sidste mange års fejl sparerunde som har efterlad forsvaret forkrøblet

Nu burde Peter Christens ikke være forsvarsminister, - for ingen valgte ham ved opstillingen til folketinget, tværtimod blev han vraget i sin opstillingskreds.

Historiens "vingesus" slår én om ørerne med PC's valg af general, og tankerne går i retning af filmen om 1864 af Ole Bornedal, hvor Monrad afskediger general de Meza for at indsætte en anden som øverste general fordi han er lydig overfor Monrad.

En lidet flatterende sammenligning, men nok den mest rigtige.

Stakkels soldater siger jeg bare.

Egon Stich, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Var Bjørn Bisserup ikke en af den der havde med den uheldige oversættelse af Jægerbogen?

Thomas H. Pedersen. ...alt hvad du skriver er under forudsætningen af, at Verden også fremover afgør sine uoverensstemmelser udfra USA's (og dermed Nato's) økonomiske og militære interesser. Hvis ikke, så ligger Danmark kun 500 km fra Rusland, som er en langt mere naturlig samhandelspartner end USA. Og Dannebrog har i Mellemøsten deltaget i de mest inhumane og destruktive regimeskift i nyere historie. Således er "superligaen" pludselig ændret til en bande voldlige overfaldsmænd, der har opgivet ulovlighederne og forsøger at blive lovlydige.

A propos:

USA er færdig som global politibetjent
Europæerne vil ikke alene skulle vænne sig til Trump som ny præsident. Vi vil også skulle vænne os til at se på resten af verden med et nyt blik
https://www.information.dk/udland/2016/11/usa-faerdig-global-politibetjent

Og den med "global-politibetjent" er jo Vestens egen udlægning. Virkeligheden er at Vestens udenrigspolitik er økonomiske interesser ført med truslen om krig. En epoke der slutter og afløses af først landenes isolation, og derefter globalt samarbejde og udvikling ...det er jo resultatet af den udvikling Verdens milliarder af smartphone-brugere kan se gennem deres lille skærm, og ønsker at være en del af. Vesten kan ikke længere forvente, at dirigere rundt med verdens produktionskapital.

De danske soldater er sikkert mindst lige så menneskelige og humane som andre landes. Cheferne er langt væk for den enkelte soldat, men kort og godt kan det vel siges uden at hænge nogen ud, man vælger at være soldat med løn.( Værnepligtige sendes vist ikke ud?) I det valg ligger konsekvensen omkring at kunne og ville dræbe for ikke selv at blive dræbt og dernæst at blive beordret til drab og ødelæggelse og en opdeling mellem mennesker: fjende eller ven? Problematikken ligger i at menneskeheden bredt accepterer den opdeling. Absurd at vi/de aldrig bliver klogere.

Thomas H. Pedersen

Bill Atkins:
Det må du tage op med de lande i mellemøsten som fik en chance for at få en bedre verden men valgte borgerkrig og krig... Vesten har et ansvar men det har de også i mellemøsten.. at give vesten skylden for alt ondt uden at kigge ind ad er en gammel slidt plade som er trættende at høre på..

Rusland plejer også at være en naturlig handelspartner og krigskammerat med DK.. udover de besatte en del af DK under 2 verdenskrig..... Det du glemmer er at der findes op til 1.5 mio. danskere eller amerikaner med danske aner plus vi har været med små baby skridt være med til at skabe USA. bare tænk på Mount Rushmore som er skabt af en dansker tæt fra min hjemegn i Vendsyssel :).

Jeg tror der kommer krig i Europa igen nu hvor USA med Trump vil trække soldater og støtte til Europa væk.. Om det bliver blandt Europa eller imod Rusland er sådan set lige meget..

Viggo Okholm:
Vi sender ikke værnepligtige ud i dag skal de ca. have 9 måneders uddannelse efter deres værnepligt, inden de er klar til at blive sendt ud.

fun fact: de fleste missioner i Afghanistan hvor danske soldater var tættest på krig gik ca. 90% med vagt, vedligeholdelse, Patruljer og kedsomhed i lejren mens 10% var kamphandlinger.. langt størstedelen af dem som blev sendt ud til Irak og Afghanistan har ikke skulle tage stilling til om de slår et andet menneske ihjel....