Leder

Resolution 2334

I sine otte år i det ovale kontor forsøgte Barack Obama ad flere omgange at fikse en permanent frysning af de israelske bosættelser. Hver gang med stik modsat effekt.

I sine otte år i det ovale kontor forsøgte Barack Obama ad flere omgange at fikse en permanent frysning af de israelske bosættelser. Hver gang med stik modsat effekt.

Cem Genco

Indland
27. december 2016

At FN’s Sikkerhedsråd lillejuleaften fordømte Israels systematiske tyveri af besat arabisk land i nærved 50 år har fremkaldt ’chokbølger’ i Jerusalem.

Premierminister Benyamin Netanyhau kalder det ’vanvittigt’, at USA meldte pas, da rådet med stemmerne 14-0 for første gang siden 1980 pålagde Israel at indstille jødisk bosætning på Vestbredden og i Østjerusalem.

Barack Obama, der for tre måneder siden signerede en 10-årig militær hjælpepakke til Israel på i alt 38 milliarder dollar, blev beskyldt for at ’intrigere’, da han gjorde op med USA’s vetoautomatik, der ellers har beskyttet den jødiske stat.

Og ja, det er da chokerende. Men mest fordi Obama først nu på vej ud af Det Hvide Hus har sat foden ned mod Benyamin Netanyahus ’pissen på ham fra 10 meter-vippen’, som det hed i avisen Ha’aretz.

I sine otte år i det ovale kontor forsøgte den forhåndskårede vinder af Nobels fredspris ad flere omgange at fikse en permanent frysning af bosættelserne som forudsætning for en realistisk fredsproces. Hver gang med stik modsat effekt. Byggekranerne arbejder, og senest har Israels kabinet vedtaget at ’formalisere’ bosætter-udposter, der er kendt ulovlige også i den israelske højesteret.

Vestbredden og Østjerusalem er plettet som fluepapir af enklaver, hvor 570.000 jøder krænker fjerde Geneve-konventions forbud mod koloniseringen af militært besat land, der indledtes for snart 50 år siden.

Alle tilløb til en aftale blev skrinlagt i 2014, da den palæstinensiske ledelse omsider indså, at fortsat forhandling var nytteløs. Israels skjulte dagsorden er annektering af Judæa og Samaria, de bibelske betegnelser for Vestbredden, akkurat som Østjerusalem for længst er annekteret.

Denne dagsorden rokkes ikke med den vejledende resolution efter kapitel seks i FN-charteret. Tværtimod har den fået bosætterne i Israels regering ud af hullerne med krav om annektering af Vestbreddens område C, der er under israelsk kontrol, og med forventet støtte af den nye mand i Det Hvide Hus. 

Det havde klædt Obama at sammenkæde den militære milliardpakke med krav om tilbagetrækning til 1967-grænsen, der også er indeholdt i resolution 2334. Nu blev den endnu et slag i den kolde luft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Obama er bedst til at holde taler.

Utroligt, hvad Israel får lov til at slippe af sted med - med amerikansk støtte.