Leder

Tibet-sagen viser, hvor galt det kan gå, når et demokratisk land stækker sine egne retsprincipper

Hvordan det kunne gå til, at Københavns Politi forsøgte at forhindre fredelige aktivister i at demonstrere under det kinesiske præsidentbesøg i 2012 – og hvorfor?

Finn Frandsen

Indland
24. april 2017

I sidste uge gennemførte Tibetkommissionen sin foreløbigt sidste afhøring, der skal hjælpe med at opklare, hvordan det kunne gå til, at Københavns Politi forsøgte at forhindre fredelige aktivister i at demonstrere under det kinesiske præsidentbesøg i 2012 – og ikke mindst hvorfor?

Kommissionen brugte den sidste tid på at genafhøre to PET-medarbejdere og lagde specifikt vægt på, hvordan formuleringen om, at den kinesiske delegation ikke måtte ’tabe ansigt under besøget’, opstod.

Præsident Hu Jintao og den kinesiske delegation tabte som bekendt hverken ansigtet eller stoltheden, da politiet belejligt sørgede for at skærme Kina-kritiske demonstranter med metoder, vi kender fra lande som … ja, Kina.

Tibetkommissionens endelige resultater vil forsøge at afdække det egentlige ansvar. Pilen har længe peget på politiet, der i tre år løj for Folketinget og insisterede på, at der ikke lå en befaling til grund for betjentenes handlen.

Andre spor peger i retning af Udenrigsministeriet og ikke mindst PET. Alligevel fører konklusionerne, som det ser ud nu, intet andet med sig end et par formodentlige forflyttelser på grund af manglende tungtvejende beviser.

At det på nuværende tidspunkt ikke tyder på, at der bliver placeret et politisk ansvar, må imidlertid ikke skygge for Tibet-sagens afgørende pointe. Den danske stat har ladet sig kue og har taget uretmæssigt hensyn til et stadig stærkere og mere selvsikkert Kina, der forkælet kan frabede sig »fornærmende manifestationer«.

Sagen illustrerer en skadelig kultur i magtens kerne og et knæfald, hvor udsigten til handelsaftaler og økonomisk gevinst vægter højere end hensynet til den personlige frihed, der bør kendetegne Europa. For Danmark er ikke alene. Som eksempel kan nævnes det kinesiske statsbesøg i Schweiz i januar, hvor Tibet-demonstranter blev arresteret og tilbageholdt.

Tibet-sagen viser om noget, hvor galt det kan gå, når et demokratisk land i sidste ende stækker egne retsprincipper for at imødekomme et land som Kina. Et land, der i årevis har forbrudt sig mod de menneskerettigheder, som småstater som Danmark i mindst ligeså mange år har brugt på at forsvare. I sidste ende er det soleklart, hvem der taber sit ansigt. Det gør vi.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det desværre ikke mere en "almindelig" reaktion med at handelsaftaler mv. står højere end befolkningens retsprincipper.
Det samme går igen i Terrorlovene - hvor der er indført forebyggende tilbageholdelse osv...................

Egon Stich, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Kaj Julin, Torben Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Tom W. Petersen

Sagen har ikke kun én, men to afgørende pointer. Det er da lige så væsentligt, at politiet direkte og bastant krænker Grundloven. Uanset hvor meget der kan bevises eller ikke, må ansvaret placeres hos justitsministeren og politiets øverste ledelse, som under alle omstændigheder har ladet det ske.

Egon Stich, Bjarne Andersen, Oluf Husted, Per Jongberg, Flemming Berger, Jacob Mathiasen, Kaj Julin, Niels Duus Nielsen, Henning Egholk og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Henning Egholk

Hvad med om Regeringen gav en undskyldning..? Nå nej det bruger vi ikke her til lands!

Ib Christensen

Det var jo ikke landet der gjorde noget galt, men enkelt personer. Så hvad med at få fundet den nul tolerance frem, de liberale er fortalere for, og så for fjernet de ansvarlige for bestandigt, fra indflydelse i Danmark!

Egon Stich, Per Jongberg, Flemming Berger, Olav Bo Hessellund og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Myndighedspersoner forsøger at behage magten
selvom dette medfører magtmisbrug og forsømmelse,
svarende ofte til administrativ korruption.
Dette viser fakta på fakta desværre.
Helt fremme i skoene på dette felt er Københavns Politi, statsadvokaten i København og Rigsadvokaten.
Dette viser fakta på fakta også.

.
Dette viser fakta på fakta