Læsetid 2 min.

Slutsalut fra Haagerup

LEDER
18. maj 2017

DR’s afgående nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, affyrede tirsdag i Altinget en bredside mod »danske aviser, branchefolk, politikere og meningsmagere, der hellere vil beskæftige sig med håret i suppen i stedet for med suppen« ved at kræve DR-beskæringer og smallere public service-definitioner.

Han betegner også store dele af dækningen af DR som »en kollektiv, kommerciel mediestrategi forklædt som journalistik«, der har til formål at flytte markedsandele fra DR til kriseramte printmedier.

Det er selvfølgelig lettere at flytte end at udvide markedet. Men udvidelse er bedre end indskrænkning. Politikerne bag oprettelsen af Radio24syv ønskede at svække P1. Det lykkedes ikke, men den nye radio betød rent faktisk, at det samlede taleradiomarked blev udvidet.

Haagerup har andre gode pointer specielt senere i artiklen, hvor han afviser påstande om, at DR-Nyheder er sakket håbløst bagud i nyhedskapløbet. »Danmark har ikke brug for endnu en nyhedskanal, som var en fin nyskabelse for ti år siden, før iPhonen var opfundet,« skriver han.

Klar og offensiv tale har været fraværende i årevis i DR-ledelsens udmeldinger. Så sig det dog: TV 2 News er fint, vi overlader trygt den niche til dem. Vi skal ikke konkurrere på breaking news. Hverken nu eller i fremtiden!

Haagerups anklage mod dagspressen for igennem sin journalistik at fremme egne kommercielle interesser er markant og alvorlig, men ikke helt skæv. Den omfattende DR-kritiske journalistik er dog næppe et resultat af en dyster sammensværgelse.

Vinkling og prioritering er forudsigelig, og vi kan høre automatsvaret på anklagen: Journalistik skal kritisk bevogte magthaverne – inklusive DR, som vi betaler licens til.

Men den kritiske journalistik fokuserer kun sjældent på andre mediemagthavere og kulegraver ikke de store kommercielle mediemagthaveres påstand om, at et nedskåret DR vil hjælpe dagbladene.

Og DR opleves i medierne som en større trussel end Facebook og Google, der erobrer brugertid og annoncekroner fra alle danske medier. Mediernes egeninteresser kommer stort set aldrig i konflikt med journalistikken, men interessekonflikten er åbenbar.

Det er godt, at den afgående direktør tager bladet fra munden. Det havde dog været bedre, hvis han havde turdet – eller fået lov til det – for et par år siden, da den danske mediedebat begyndte at gå i selvsving.

Men bedre sent end aldrig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Dorte Sørensen
    Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Nej, kun DR selv kan svække DR - som nu med den nye, rædselsfulde flade på P1, det fuldkomment tivoliserede DR1, de mange genudsendelser, som man har indtryk sker fuldkommen mekanisk uden faglig overvejelse. Der synes ikke at være stolthed i at vælge film og tv-serier, men da der er så rigtig mange af dem, regner man vel med, at der nok skal være noget for de fleste.
DR skal stramme op! De skal være det nødvendige medie, hvor folk får de oplysninger, som de har brug for at have, når de skal være velfungerende demokratiske borgere med indsigt i alle sider af vores samfund.
Det behøver ikke at være kedeligt, tværtimod er det faktisk spændende - hvad DR jo viste med sin nye Danmarkshistorie.
Mere kultur, mere debat, mere professionalisme, mere formidling fremfor selvopfundne 'personligheder'.

Brugerbillede for Jørn Andersen
Jørn Andersen

.............og nu har vi endnu et indslag i Orientering på en uforståelig mobiltlfforbindelse fra en af vore hakkende og stammende medarbejdere.