Leder

Arbejd nu sammen, gymnasier!

12. september 2017

Afskaf taxametersystemet i gymnasiet, lød det fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten til Ungdommens Folkemøde i sidste uge.

Baggrunden for udmeldingen er, at taxametersystemet har skabt en usund konkurrence mellem gymnasierne, hvor populære gymnasier tiltrækker så mange elever, at det hiver elevgrundlaget væk fra mindre prestigefulde gymnasier. Derfor er der god grund til at lytte til kritikken fra Ungdommens Folkemøde af, hvad taxametersystemet gør ved vores ungdomsuddannelser, for problemet vil kun blive større i de kommende år.

Taxametersystemet er relativt nyt i gymnasiet. Med strukturreformen i 2007 overgik gymnasiet fra amtslige til selvejende institutioner. Samtidig indførte den daværende undervisningsminister Bertel Haarder taxameterbetaling ligesom på de videregående uddannelser. Taxameter betyder lidt forenklet, at uddannelsesinstitutionerne får betaling per elev, der gennemfører eksamen. Taxametret blev altså indført samtidig med selvejet, som DF også ønsker et opgør med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Andersen
  • Ejvind Larsen
Toke Andersen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wind-Willassen

God pointe.
Sankt Annæ gymnasium og Københavns Åbne gymnasium ligger 200m fra hinanden.
Tag Mohammed testen på Lectio.
Dette gøres enkelt på https://www.lectio.dk/
Vælg skole- derefter elev og tæl så eleverne med navnet Mohammed.
NUL på Sankt Annæ , 6 på Københavns åbne.
Det ene sted meget søgt, det andet meget lidt søgt.
Måske har det noget med navne at gøre ?
Det kunne nemt løses.
Prøv selv med andre skoler og andre navne. Mikkel f.eks.

Christian de Thurah

Ideen bag taxametersystemet - "pengene skal følge eleven" - har gjort eleverne til kunder og gymnasierne til forretninger med fokus på bundlinien. At fjerne taxametersystemet vil være et væsentligt skridt på vejen til et mere fagligt orienteret gymnasium.