Leder

Tyrkiet er en realpolitisk fiktion

7. september 2017

Den arabiske talemåde om, at ’hundene glammer, men karavanen drager videre’, har hidtil modsvaret realiteterne i den stedse mere betændte dialog mellem Tyrkiet og EU – specielt med unionens sværvægter, Tyskland.

I en tv-duel søndag blev kansler Angela Merkel presset af socialdemokraten Martin Schulz til at love de tyske vælgere, at hun vil afsøge EU-terrænet med henblik på at hælde Tyrkiet ned ad det europæiske bræt som ansøger til fuldt medlemskab af unionen.

Men mens tyske og tyrkiske medier svælger i bandbuller, ankommer Tyrkiets EU-minister, Ömer Celik, til det uformelle EU-udenrigsministermøde i Tallin i dag og i morgen for at snakke »bilateralt« med europæiske kolleger og EU-Kommissionens embedsmænd.

Den øvelse er han fortrolig med. Da hans chef, præsident Recep Tayyip Erdoğan, i marts kaldte Berlin-regeringen »nazistisk«, efter tyrkiske vælgermøder på tysk jord forud for folkeafstemningen i april blev blokeret, forhandlede Celik uanfægtet videre i Bruxelles om opgradering af toldunionen med EU.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Du har vist desværre ret i din konklusion - at tyrkere i opposition til Erdoğan er fordømte, hvis Tyrkiet bliver hældt ud af EU-processen.

I realiteten bliver Tyrkiet aldrig nogensinde medlem af EU, om landet så opfyldte samtlige Københavnerkriterier til punkt og prikke - om ikke andet, så vil Grækenland eller Cypern nedlægge veto, sikkert til stor lettelse for en række andre medlemslande, der så slipper for at gøre det.
Al det har Erdoğan selvfølgelig gennemskuet for længst, og tilsyneladende er han ved at modne befolkningen til den erkendelse.

Det er en modbydelig tanke, at vi smækker døren i hovedet på 80 mio ludfattige mennesker, der måtte se et demokratisk og økonomisk håb i EU; men det er altså realiteterne på Balkan.

Så i den forstand er det at foretrække, at Tyrkiet og Erdoğan giver os fingeren -
så behøver vi ikke have dårlig samvittighed.

Men den tyrkiske opposition får det hårdt.

Søren Kristensen

Broderparten af Tyrkiet ligger ikke i Europa, men i Lilleasien, så allerede der giver det ikke rigtig mening at have dem med i Den europæiske union. Hvem siger i øvrigt at det er afgørende nødvendigt at være medlem af EU, nordmændene gør fx. ikke og Norge ligger ellers indenfor grænserne både geografisk og holdningsmæssigt. Jeg synes tyrkerne skal have lov til at passe deres islamiske levevis i fred, mens vi selvfølgelig bør byde de få velkommen, der hellere vil forfølge en europæisk levevis, med alt hvad det indebærer af sekularisering og ægte demokratisk tankegang. Det vigtige er at vi ikke får alle de her samfundsundergravende mørkemænd herop, som kun er her for pengenes skyd og for at knægte vores ytringsfrihed og frisind.

Tyrkiets defacto dikatur udelukker dem af indlysende årsager fra de europæiske fællesskab. Mærketligt at vi ikke har afbrudt al handel og smidt dem ud af NATO endnu.

Spørgsmålet er vel, om det er EU eller USA, der afgør, om Tyrkiet skal optages i EU.
Tyrkiets medlemskab af NATO har jo altid været afgørende for USA, så mon der ikke findes en løsning, der gør tyrkisk medlemskab af det europæiske fællesskab muligt?

Torben Lindegaard

@Søren Kristensen

Der er lige nøjagtig ingen som helst, der siger, at det er afgørende nødvendigt at være medlem af EU.

Medlemsskab burde dog være åbent for alle europæiske ansøgerlande, der opfylder Københavnerkriterierne; men selvfølgelig er det op til det enkelte land selv at afgøre, om det ønsker at ansøge om medlemsskab.

Det bliver ikke nemmere at blive enige om noget som helst i takt med, at medlemskaren måtte vokse; men ikke desto mindre så jeg gerne både Tyrkiet, Ukraine & Georgien som EU medlemslande - selvfølgelig under den forudsætning, at de selv måtte ønske medlemsskab - for slet ikke at tale om medlemsskab for Norge & Island !!

Al det er utopiske feberfantasier - lige nu er vi travlt beskæftiget med Brexit !!