Leder

De borgerlige har overtaget venstrefløjens dæmon og Socialdemokratiets spøgelse

Vi har spurgt det borgerlige Danmark, hvad det vil sige at være borgerlig i dag. Og vi kan konstatere, at de hver især mener, at det borgerlige er det, de selv står for
De borgerlige partier, da alt – eller i hvert fald lidt mere – var fryd og gammen. I dag er det lidt sværere at gennemskue, hvad det fælles projekt er hos de regeringens partier plus Dansk Folkeparti. 

De borgerlige partier, da alt – eller i hvert fald lidt mere – var fryd og gammen. I dag er det lidt sværere at gennemskue, hvad det fælles projekt er hos de regeringens partier plus Dansk Folkeparti. 

Thomas Lekfeldt

Indland
26. februar 2018

Vi har her på avisen erkendt, at vi ikke kan se nogen politisk linje, som forener de blå partier i Danmark i det, man kunne kalde for et ’borgerligt projekt’.

Ligesom resten af Danmark har vi bemærket, at de borgerlige højest kan blive enige om at være uenige: Dansk Folkeparti kalder de andre for et cirkus, de konservative veksler mellem progressiv grøn bevidsthed og kampen for højere straffe, Liberal Alliance kravler op og ned ad træer, og Venstre er oppe at slås med sig selv om, hvorvidt de kan gå ind for et burkaforbud, hvis det bliver forklædt som et maskeringsforbud.

Vi ser ikke den borgerlige fællesnævner. Men vi ved også, at vi ikke er de bedste til at få øje på det. Derfor har Information i en længere serie bedt de borgerlige selv forklare, hvad det vil sige at være borgerlig i dag.

Som svar på det spørgsmål lancerede Liberal Alliances Henrik Dahl det, man kunne kalde håndboldtesen: »De dele af landet, hvor man virkelig går op i at spille håndbold, der fungerer det civile samfund rimeligt godt, sygefraværet er rimeligt lavt, folk synes ikke, de skal ligge det offentlige til byrde, og hvis man falder, skal man rejse sig og alt sådan noget«.

Det borgerlige er altså ifølge Henrik Dahl noget, som findes og lever i civilsamfundet. Og som staten og politikerne skal appellere til, værne om og frem for alt holde sig væk fra.

Jo lavere skat, jo mindre stat, jo bedre borgerlighed i civilsamfundet.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, definerer også det borgerlige som en indstilling i civilsamfundet: »Det at være borgerlig handler om, hvordan man opfører sig og behandler andre mennesker. Lidt firkantet sagt: at man rejser sig op for en ældre dame i bussen,« forklarede han.

Ellers har det været svært at finde ud af, om Dansk Folkeparti er et borgerlig parti. De er støtteparti for en blå regering, men de ville ikke gennemføre den politik, som er beskrevet i regeringsgrundlaget. Det mysterium opklarerede Kristian Thulesen Dahl over for Information: Dansk Folkeparti er et borgerligt parti, men det er de andre blå partier, som »fuldstændig har misforstået begrebet borgerlighed«.

For som han sagde:

»Det er jo ikke en selvstændig borgerlig værdi, at skattetrykket skal ned. Det er en liberalistisk filosofi«. Vi må forstå, at det særligt er liberalisterne i Liberal Alliance, som har kapret og forvansket begrebet om borgerlighed. Dansk Folkepartis borgerlighed kræver et stærk fællesskab og »en stærk styring med hvem, der kommer ind i landet«.

Men lige præcis Dansk Folkepartis definition af borgerlighed var ifølge Venstres Eva Kjer Hansen blevet et problem for det blå Danmark. Hun mindede om, at frisind, tolerance og frihedsidealer er bærende for de borgerlige liberale. Og det skal Dansk Folkeparti lære:

»Der skal vi passe meget på, at vi i jagten på at gøre det utåleligt for dem, der ikke vil tilpasse sig det danske samfund, ikke kommer til at gøre det utåleligt for os selv og de værdier, vi kæmper for«, som hun pointerede.

Liberal Alliance er problemet for Dansk Folkeparti, mens Dansk Folkeparti således er problemet for de liberale i Venstre. Og så bliver det svært at være konservativ.

Det forklarede Lyngbys borgmester, Sofia Osmani, diskret:

»Som konservativ tænker jeg, at jeg har noget til fælles med alle de borgerlige partier, men det er ikke nødvendigvis det samme, jeg har til fælles med Venstre som med DF«.

Status på borgerligheden i Danmark er efter Informations serie, at de alle overordnet hylder det stærke civilsamfund, det personlige ansvar og hensynet til fællesskabet. Man skal være ordentlig over for hinanden, og man skal ikke være en belastning for samfundet. 

Men konkret definerer de hver især det borgerlige som lige præcis det, de selv står for, og truslerne mod det som det, de andre blå står for. De rejser sig ikke op for hinanden i bussen, og de kan ikke finde sammen i et ordentligt håndboldhold. 

Overordnet kan vi konstatere, at det borgerlige Danmark har overtaget venstrefløjens dæmon og Socialdemokratiets spøgelse: De slås med sig selv i fraktioner, og de mangler et fælles projekt.

Serie

Det borgerlige projekt

Det borgerlige Danmark har det svært. Nok har Lars Løkke Rasmussen regeringsmagten, men det ser stadig mere vanskeligt ud at bygge bro mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Den storstilede skattereform måtte efter måneders slid og slæb lægges i graven, og det kan være svært at få øje på, hvad de nationalt orienterede DF’ere kan blive enige med liberalisterne i LA om.

Men hvad er så vejen frem for det borgerlige Danmark? Hvad er visionerne, og hvad bør være det store borgerlige projekt i dansk politik anno 2018?

Seneste artikler

 • »Vi må finde vores borgerligt-liberale kompas frem igen«

  16. februar 2018
  Økonomi og jagten på at begrænse nytilkomnes rettigheder har fået lov at fylde for meget, mens diskussionen af borgerligt-liberale værdier som frihed og frisind er blevet forsømt. Det mener tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen
 • I kan ikke kræve det samme af velfærdsstaten som nede i Elgiganten

  10. februar 2018
  En borgerlig regering skal give den enkelte borger flere muligheder i livet, mener finansminister Kristian Jensen. Og muligheder får man, når man får flere penge. Han vil udstikke en kurs for fremtiden, hvor den offentlige sektor fylder lidt mindre, og hvor vi danskere har knap så høje forventninger til staten
 • K-borgmester: Borgerlighed er at finde balancen mellem sikkerhed og frihed

  5. februar 2018
  For den konservative borgmester Sofia Osmani handler borgerlighed først og fremmest om ansvar. Frihed og lavere skat skal der også være plads til i den konservative version af borgerlighed, men uden den liberalistiske overbygning, mener en af de nye borgerlige stemmer
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

ja, jeg har da altid rejst mig op i bussen for de ældre damer. og jeg er IKKE fra dansk folkeparti.
men ok, jeg har aldrig været god til håndbold.
jeg har heller ikke haft meget sygefravær.eller ligget det offentlige til byrde.
men jeg har altid betalt min skat med glæde, så jeg er nok socialist.

Niels Duus Nielsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Finn Egelund, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Puh ha'. Slipper vi så for flere intetsigende interview med smaldsporede levebrødspolitikere?

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Toke Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dan Jensen, Mogens Holme, Egon Stich og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det danske samfund er et frit og rummeligt samfund, der i videst mulige forstand sætter borgere af vidt forskellig opfattelse om det korrekt levede liv i stand til at efterleve dette indenfor statens rammer.
Den liberalistiske slavestat, som vi sagde farvel til 70erne og 80erne, har desværre bag om ryggen på os sneget sig tilbage med sin lumpne insisteren på, at nogle har ret til at bestemme over, hvordan andre skal leve.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Torben K L Jensen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Hun (Venstres Eva Kjer Hansen) mindede om, at frisind, tolerance og frihedsidealer er bærende for de borgerlige liberale."

Hvorfor fører de så en politik, som favoriserer de velbjergede og undertrykker de fattige, belaster klima og miljø men forsøger at camouflere det, fortsætter udsalget ud af arvesølvet, favoriserer vennerne og er halehæng til en amerikansk administration, som er i særklasse asocial.

"Frisind, tolerance og frihedsidealer" ? Det er vist et fortolkningsspørgsmål.

Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det værste er at Socialdemokratiet stadig er et spøgelse.

Niels Duus Nielsen, Peter Knap og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Se på billedet. Den mest selvglade regering i nyere tid. -:(

Niels Duus Nielsen

Til alle socialdemokrater: Se til England, der er det lykkedes Labour at samle partiet omkring en progressiv dagsorden, der ganske vist har udgrænset de mere korrupte levebrødspolitikere, men som til gengæld har fået et solidt tag i befolkningen.

At dette har kunnet finde sted hænger nok sammen med, at Storbritannien er et meget mere ulige samfund end det danske, men vi nærmer os jo britiske tilstande indenfor ulighed og relativ fattigdom, så hvorfor ikke komme udviklingen i forkøbet?

Klassisk socialdemokratisme er måske ikke det, der endegyldigt frelser verden, men det er da klart at foretrække for et liberalistise borgerligt sammenrend af egopater, der ikke kan finde ud af, hvad "frihed" og "anstændighed" betyder.

Randi Christiansen

Tjo niels, 'klassisk socialdemokratisme' er vist også efterhånden et fortolkningsspørgsmål, tænk blot - hvis du orker det - på thorning, vestager, corydon menageriet ... det var ikke så vellykket.

Vi må vist være mere sociale end som så ...

Niels Duus Nielsen

randi, det er netop derfor jeg kvalificerer den ønskede socialdemokratisme som "klassisk". Postmoderne socialdemokratisme er ikke klassisk, snarere det modsatte af socialdemokratisme, nemlig nyliberalistisk.

Alt er et fortolkningsspørgsmål, når det kommer til stykket, men alle ord har en vis kernebetydning, som man kan finde ved at se på, hvordan det er brugt op gennem tiderne. Corbyn er i færd med at omfortolke den blairske misfortolkning af Labours politik, netop for at føre ideologien tilbage til dens mere klassiske udtryk.

Randi Christiansen

'Klassisk socialdemokratisme' - var det stauning? Eller hvad egentlig? Mig forekommer det, at privatkapitalisternes benlås har lammet spocialdemokraterne fra begyndelsen. Men lad os håbe, at corbyn og co vil lykkes med at bryde forbandelsen, og at socialkammeraterne endelig vil sige nej til at nøjes med krummerne fra de riges bord og i stedet vil fastholde nødvendigheden af den miljø-og socioøkonomisk bæredygtige omstilling, som respekterer planetens cirkulære økonomi.