Leder

Kritik af vaccine skal være redelig

TV 2's dokumentar om bivirkninger ved HPV-vaccinen er blevet kritiseret kraftigt, bl.a. fordi den formentlig har været medskyldig i, at færre lod sig vaccinere i de følgende år. Det er vigtigt, at journalister og medier tør at gå op imod det etablerede, men journalistikken skal være til at stole på.
TV 2’s dokumentar De vaccinerede piger er blevet kritiseret for at vildlede

TV 2’s dokumentar De vaccinerede piger er blevet kritiseret for at vildlede

TV 2

Indland
13. februar 2018

TV 2 er blevet kritiseret kraftigt i sagen om de oplevede bivirkninger ved HPV-vaccinen. Selvom andre medier bragte historier med lignende indhold, var det TV 2, der med dokumentaren De vaccinerede piger, gik længst og som nu må svare for sig. TV 2 meldte i sidste uge ud, at de formentlig har været medskyldige i, at færre lod sig vaccinere i de følgende år. Og en tidligere medarbejder har sagt, at han advarede TV 2 om, at dokumentaren var vildledende, og at citater, som modsagde dens overordnede pointe, var klippet ud.

I de år, der er gået siden dokumentaren blev vist i 2015, har den meste forskning ikke kunnet påvise en sammenhæng mellem vaccinen og de oplevede bivirkninger. Det er nemt at være klog på bagkant – selve udsendelsen må bedømmes ud fra den viden, der eksisterede dengang. De vaccinerede piger refererer sådan set til det etablerede synspunkt og den forskning, som afkræfter en sammenhæng.

Spørgsmålet er, om den gør det grundigt nok og giver det nok plads. Det er en smagssag, men man kan nøgternt konstatere, at de mange piger, som har det elendigt, fylder meget i udsendelsen, og at der er skruet op for nogle virkemidler, som man nok ikke burde have skruet op for. Og det er selvsagt uantageligt, hvis relevante argumenter er blevet udeladt, fordi de går imod vinklen.

Det er vigtigt, at journalister og medier tør at gå op imod det etablerede. Al viden kan og skal udfordres for derved at kunne udvikle sig. Men man bør referere det etablerede synspunkt tydeligt og gøre klart, at det nye kun er en tese, som der ikke er videnskabelig konsensus om. At det – i dette tilfælde – blot er en bekymring, som nogle fagfolk har.

Sundhedsstyrelsen spiller en uheldig rolle i dokumentaren, fordi styrelsen trods en begæring om aktindsigt ikke udleverede de kritiske mails, den havde modtaget fra danske forskere. Det er – ud over at være i strid med offentlighedsloven – også symptomatisk for styrelsens ageren i sagen.

Man vil kun have det, man selv mener er sandheden, ud. Man gør det formentlig for ikke at skabe panik, men i virkeligheden er det vand på møllen for konspirationsteoretikerne, når man tilbageholder modsynspunktet. Vi må stole på, at danskerne godt kan tåle at se journalistik, der nuancerer det etablerede synspunkt. Men det skal selvsagt være redelig journalistik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vildledningen kommer nok ikke bare fra medierne, for den sags skyld TV2, men også fra de "troende", altså Sundhedsstyrelsen, medicinalindustrien og flere læger. Det er nemt at beskylde andre, det er også meget brugt. Imidlertid kan ingen se ind i fremtiden og hvilke udsigter/ virkninger, der kommer.

Fakta er imidlertid, at piger med bivirkninger efter vaccination efterhånden ikke længere kommer til OUH's HPV-center, som skal tage imod piger med mulige bivirkninger fra HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft. Man giver måske i stedet en såkaldt diagnose som "funktionel lidelse", som behandles med genoptræning og samtaleterapi.

Andre lande er mere åbne for kritik og har anlagt sag imod Merck-Sanofi Pasteur laboratorierne. Spanien er kommet med på listen som Frankrig, Indien og Japan m. fl., der har sagsøgt producenterne af Gardasil HPV vaccinen. Desværre kan det ikke lade sig gøre i USA, hvor man ikke kan stille producenterne for en civil ret.

Lillian Larsen, Klaus Kjellerup, Claus Nørgaard Gravesen, Jørn Andersen, Hanne Koplev, Jacob Jensen, Knud Chr. Pedersen, Anette Ulstrup og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

Suk, jeg har kendt flere kvinder, som er døde af livmoderkræft i 40'erne, og så kan man godt blive lidt træt af at nogen går imod en vaccine. Det er korrekt, at vi ikke kan vide, om den virker på lang sigt, men den gør det på kort. Og jeg vil anbefale alle unge, kvinder såvel som mænd, at få den skide vaccine, for den beskytter mod nogle virkelig grimme sygdomme.

Mogens Holme, Erik Karlsen, Pia Larsen, Henrik L Nielsen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Hmm - er Kristian Villesen's leder en respons på de sidste dages heftige kritik af TV2's udsendelse De vaccinerede piger?
En kritik der er opstået efter at Jakob Schrøder - der havde en 3-4 måneders ansættelse på TV2, og bl.a. klippede traileren til De vaccinerede piger - kom frem med udsagnet "Et af mine sidste projekter for TV2 var at promovere dette lorte program."
https://twitter.com/jakobschroeder/status/961121393743220736

Hvis vi kigger på Lægemiddel- og Sundhedsstyrelsens kommunikationsstrategier i forbindelse med HPV-kampagnen tegner sig følgende billede:
Under kampagnen blev der messet ordene 'videnskabelig' og 'evidens'. Dér hvor jeg gik på universitetet, betyder videnskab indsamling og bearbejdning af data. Forskere indenfor samme forskningsområde kan være uenige om fortolkning af data i dekader. Når ordene messes af samtlige medier i en kampagne, tror hr.og fru Frikadelle at ordene betyder SANDHED. Det gør de ikke.

Næste kommunikationstræk er, at sundhedsdata skal formidles med følelse. Vi skal nu røres emotionelt med historier om patienter der har været voldsomt syge, men som reddes af teknik/medicin/vaccine.
https://www.mm.dk/tjekdet/artikel/sundhedsstyrelsen-vil-formidle-sundhed...

Og der hvor kommunikation befinder sig pt, er at den skal have sparket luften ud af enhver journalist eller ethvert medie der formaster sig til at skrive så meget som en halv linje kritik af HPV-vaccinen. Selv intelligente og vidende journalister som Lisbeth Knudsen og Martin Krasnik lægger spalteplads til ensidige indlæg.

På de sociale medier udspiller sig en anden side af kommunikationsstrategierne. Det er helt tydeligt at Sundheds- og Lægemiddelstyrelserne bruger social media monitoring tools, der scanner medier for bestemte ord, som f.eks. 'HPV-vaccine', 'naturlægemiddel', homøopati' og 'vaccine'. Enhver kan lave en Twitter konto, skrive et af ordene og vips er der en troll. Det samme gør sig uden tvivl gældende her på Information.
Det må være rimelig organiseret, for der er altid mindst een der dukker op.
Afhængig af den mediebevågenhed Twitter-profilen har, sættes Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen med STOR erfaring fra medicinalbranchen, og hans tro væbner Peter Reinhardt Petersen ( hvorfor har en professor i økonomi SÅ kolonorm interesse i HPV-vaccine?) i de øverste lag.
Gerne fulgt af Tina Gustavsen, pressechef i Sundhedsstyrelsen.
Længere nede i hierarkiet kommer så Stinus Lindgreen, regionspolitiker for radikale, og Morten Elsøe, der vel er livsstils-ekspert (?) med slankekure som speciale. De er begge bloggere på den såkaldt 'uafhængige' ScienceBlog.
Denne blog har en mærkværdig finansiel konstruktion. Donorer - der kan være både Gardasil og Merck - kan give penge, og de ryger ind på Klaus Seirsen's private konto. På bloggen kan man både læse at "Scienceblogs skribenter arbejder alle frivilligt og ulønnet" & "Pengene går til betaling af hosting og derefter til bloggerne."
Endnu længere ned i hierakiet kommer andre trolls, hvor Jakob Schrøder er nyeste, mig bekendt. Det er utrolig hvad han, en klipper, mener og ved om HPV-vaccine.
Fælles for alle nævnte er at de benytter en utrolig nedgørende og hånlig tone tone overfor alle der er kritiske, der uopfindsomt betegnes som 'antivaxer', 'konspirationsteoretiker' m.m. Tydeligt at ytringsfrihed ikke står øverst på dagsordenen.

Såå - spændende om Kristian Villesen er den eneste der efterlyser redelig information om HPV-vaccinen og dens bivirkninger

Lillian Larsen, Annemette Due, Klaus Kjellerup, Claus Nørgaard Gravesen, Karsten Bækgaard, Niels Duus Nielsen, Hanne Koplev, Anne Eriksen, Heidi Larsen, Estermarie Mandelquist og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar