Leder

Løs integrationsproblemerne – men husk succeserne. Forskellen på danskere og indvandrere er nemlig ikke så stor

Socialdemokratiet mangler at fremhæve de gode eksempler på vellykket integration. Til gengæld skal de have ros for, at de ikke vil finde sig i, at Danmark har en etnisk underklasse
Socialdemokratiet mangler at fremhæve de gode eksempler på vellykket integration. Til gengæld skal de have ros for, at de ikke vil finde sig i, at Danmark har en etnisk underklasse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
7. februar 2018

»Det er også gået godt for nogen. Men det er desværre gået dårligt for mange.«

– Henrik Sass Larsen, Socialdemokratiets gruppeformand, om integrationen under fremlæggelsen af partiets nye valgoplæg om udlændingepolitik

Danmark har et problem med integrationen. Det mener Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Og det har hun ret i. En vellykket integration handler bl.a. om, at ikkevestlige indvandrere og deres efterkommere har lige så gode chancer i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet som etniske danskere.

Hvad de tror på, spiser og går klædt i, er til gengæld uden betydning, så længe værdier om ligestilling og frihed til at træffe egne valg om religion og ægtefælle bliver respekteret.

Målt på uddannelse og deltagelse på arbejdsmarkedet sakker indvandrere og deres efterkommere desværre stadig bagud. Og det efter en mangeårig indsats for at stille de nye og de gamle danskere lige. 

Men det er også vigtigt at fortælle, at det rent faktisk går i den rigtige retning på mange parametre. Derfor er der heller ingen grund til konstant at fremhæve forskellene mellem ikkevestlige indvandrere og etniske danskere. De er nemlig ikke så store.

Problemet er, at den positive historie sjældent bliver fremhævet af vores ledende politikere. I stedet gør de som Sass Larsen. De siger, at det går mere skidt, end det går godt.

Det giver danskerne et forkert indtryk af, at det hele sejler.

På den anden side betyder det bare heller ikke, at man ikke kan gøre mere. Og derfor er det fornuftigt, at Socialdemokratiet fremlægger en samlet plan for en forbedret integration, der vil sætte ind bl.a. med krav om uddannelse eller arbejde 37 timer om ugen til gengæld for offentlige ydelser; obligatorisk indskrivning i vuggestuer for alle etårige; og flere exitprogrammer og rettigheder til unge, der udsættes for social kontrol.

Alt for mange flygtninge og indvandrere står uden for samfundet. Knap hver anden ikkevestlige indvandrer i den erhvervsaktive alder er uden arbejde trods skiftende regeringers forsøg på permanent at øge beskæftigelsen.

Siden midten af 1990’erne er det dog gået fremad. Efter krisen er etniske danskere hurtigere kommet i job. Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik over beskæftigede 16- til 64-årige, at andelen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere i job er større i dag end i 00’erne og frem til 2008.

Unge indvandrerkvinder har overhalet etniske danske kvinder, når det gælder om at tage en videregående uddannelse, og flere indvandrere og efterkommere forlader folkeskolen med en afgangsprøve. Næsten lige mange nydanskere og etniske danskere er i gang med en videregående uddannelse.

Men en alt for stor gruppe unge er efterladt på sidelinjen. Tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet viser, at 28 procent af de 25- til 29-årige efterkommere hverken er i uddannelse eller beskæftigelse. I den tilsvarende aldersgruppe af unge med dansk oprindelse er 16 procent hverken i uddannelse eller beskæftigelse. Og mere alarmerende: Udviklingen har været stigende siden 2008, men for begge grupper. Fire procentpoint for unge med dansk oprindelse og fem procentpoint for unge efterkommere.

Der er også fortsat problemer i de belastede boligområder, hvor sociale problemer koncentreres, og mange flytter, så snart de har ressourcerne til det. Kriminaliteten er faldet i befolkningen som helhed, men unge indvandrermænd er stadig overrepræsenterede. Dog primært i de unge år. Akkurat som det er tilfældet for unge mænd med etnisk dansk baggrund.

Problemerne med integrationen kræver politisk handling. Den kommunale beskæftigelsesindsats er ikke god nok, når hver femte indvandrerkvinde på kontanthjælp ikke bliver mødt med krav om aktivt at søge arbejde. I nogle kommuner står over dobbelt så mange indvandrermænd som -kvinder parat til at tage et job.

En række kommuner, som f.eks. Odense, har fundet ud af, at det også er deres egen forvaltningskultur, den er gal med. For meget vat og for få krav. Nu går man pragmatisk til værks. Finder ud af at støtte, hvor det er nødvendigt. Til gengæld kræver man, at f.eks. visse indvandrerkvinder sagtens kan arbejde, selv om de mange har fået lov til at gå fri alt for længe med henvisning til småskavanker. 

At Vestegnsborgmestrene melder hus forbi i forhold til Socialdemokratiets ønske om at få 30.000 indvandrere i job eller aktivering, er til gengæld en falliterklæring, når Danmark står midt i en økonomisk højkonjunktur.

Socialdemokratiet mangler at fremhæve de gode eksempler på vellykket integration. Til gengæld skal de have ros for, at de ikke vil finde sig i, at Danmark har en etnisk underklasse. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det, der er galt, er, at Danmark i dag fremstilles som et spil ludo! Men vi er altså et samfund, og folk lever på mange vidt forskellige måder, med vidt forskellige værdier og med vidt forskellige bidrag til fællesskaberne.
Samfundet skal være hyggeligt og rummeligt, for vi skal bo i det allesammen.

Lillian Larsen, Karsten Aaen, Mette Petersen, Maria Francisca Torrezão, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Rune Rasmussen, Torben Skov, Thomas Tanghus, Herdis Weins og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Den kommunale beskæftigelsesindsats er ikke god nok, når hver femte indvandrerkvinde på kontanthjælp ikke bliver mødt med krav om aktivt at søge arbejde.

*suk*
Hvad ved du om, at de ikke er blevet mødt med krav? Hvor mange danskere er i samme situation i systemet? Hvad skal et krav om kriminalisering af mødre til spædbørn, som ikke sender deres børn i institution fra 1 års alderen sende for et signal. Og til hvem? Skal det også gælde for etniske danskere at deres børn skal tvinges i institution, så de kan blive korrekt socialiserede.

Hvad er det for i grunden for et land og et samfund, socialdemokraterne ønsker sig.. det har i al fald ikke meget med frihed eller mulighed for forskellighed at gøre.

Karsten Aaen, Marie Jensen, Flemming Berger, Ebbe Overbye, Maria Francisca Torrezão, Kenneth Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Viggo Okholm, Gert Romme, Steffen Gliese, Torben Skov, Thomas Tanghus og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lise Lotte Rahbek, de ønsker sig sådan et pænt lønmodtagersamfund, hvor vi allesammen står op om morg'nen og tager hen på vor's job, vi laver noget, og vi får vor's løn, men det vi får - hov, det løb vist lige lidt af sporet her!
Altså, Socialdemokratiet vil bare så gerne have, at vi allesammen solidarisk går på arbejde og betaler vores skat, så der er råd til at få samfundet til at hænge sammen.
Desværre er det en primitiv og forkert model for et velfungerende samfund - for ikke at tale om velfungerende liv!

Lillian Larsen, Karsten Aaen, ingemaje lange, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Viggo Okholm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- det er jo derfor, det aldrig har kunnet lade sig gøre at finde en ordning for arbejdsløse selvstændige - eller til at folk kan arbejde på at blive selvstændige, mens de er arbejdsløse.
Socialdemokraterne tager simpelthen for alvorligt, at arbejdsgiverne vandt konflikten i 1899 og derfor kunne opnå en ubegrænset ledelsesret. Det var dog ikke lige en hjælp til at styrke den, lønmodtagerne havde regnet med, at deres eget parti skulle arbejde for, her små 120 år efter.

Lillian Larsen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Socialdemokratiet har i mange år ikke forstået, at de faktisk går ind for, at folk stilles lige under ens vilkår - at det altså ikke er synd for alle de hårdtarbejdende, at der sidder en hårdtarbejdende kommende iværksætter og modtager dagpenge, mens han banker sit firma op. - For det ville enhver anden også kunne, i det øjeblik vedkommende blev arbejdsløs og skulle finde på noget at komme videre med.

Lillian Larsen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Danmark er et samfund, der genererer en værditilvækst på mere end 2.000 mia. DKK i Brutto national produkt om året. Og det er hverken burka, tiggere, flygtninge, udlændinge eller ældre, børn, syge, arbejdsløse eller fattige borgere, der er problemet.

Problemet ligger i den enorme økonomiske, og fortsat stigende, skævvridning af samfundet, der igen fører til enorme sociale skævvridninger.

Og det kan man måske ikke bebrejde Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti for, at de ikke ændre, for det ved alle, er imod deres politiske målsætning. Men man kan til gengæld bebrejde Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og måske Enhedslisten det, for hvis ikke disse, mere eller mindre, middelklassepartier, gør noget ved problemerne, så fortsætter problemerne med fortsat stigende kraft.

Lillian Larsen, Morten Larsen, Karsten Aaen, Marie Jensen, Flemming Berger, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Viggo Okholm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det er desværre sådan at ikke vestlige indvandrere i alt for stor grad er på overførselsindkomst og at de er overrepræsenteret indenfor kriminalitet. Uanset hvordan vi vender og drejer det, sådan ser det altså ud. det har jo ikke ligefrem skortet på diverse mislykkede initiativer.
Forleden kom det også frem at kvinderne godt nok fik længere uddannelser men de bliver stadig i hjemmet fremfor at bruge disse uddannelser aktivt.

Grethe Preisler

Peter Frost,
Det er nok fordi, 'indvandrerkvinderne' som så mange andre kvinder i DK valgte de uddannelser, som prædestinerede dem til en karriere i 'prekariatet', hvor netværket betyder mere end eksamensbeviset.

Flemming Berger, Vibeke Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hustrufradrag

Back to basics eller frem og tilbage er lige langt. Hvis din ægtefælle eller registrerede samlever m/k er 'hjemmegående husmor' og ikke har selvstændig indkomst, kan du da fortsat udnytte hans eller hendes personfradrag fuldt ud på din egen selvangivelse.

Karsten Aaen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Hvad er det for en åndssvag tendens til generalisering, der breder sig hos flere og flere i forhold til f. eks. "ikke-vestlige". Det ligner mere og mere, at DF (Dæmonisering Foretrækkes) er begyndt at vinde med deres årelange hetz bygget på netop dum, og fjendebilledskabende, generalisering. Dansk politik er virkelig nået et åndeligt lavpunkt.

Karsten Aaen, Marie Jensen, Mette Petersen, Flemming Berger, Tino Rozzo, Kenneth Jacobsen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis ikke-vestlige indvandrere (kors for en formulering) er på overførselsindkomst
er det nok fordi, der ikke er nogen arbejdsgiver, som har tilbudt dem et job, hvor løn og fordele er acceptable.

HVIS en arbejdskøber skulle tilbyde dem et job med tilstrækkelig løn og fordele, så kommer DF-mental..iteten og skriger op om, at de stjæler vores arbejde.

Det er fuldstændig ligegyldig, hvad der gøres, så kan DFiteterne skrige op om, at det er forfærdeligt og skræmmende og at de bare skal sendes hjem og blive væk og helst med faldskærm i morgen.

Karsten Aaen, Marie Jensen, Vibeke Hansen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg kan godt forstå Vestegnsborgmestrenes vægren. For det er både urealistisk og tåbeligt at forlange fuld beskæftigelse for alle uden undtagelse. Det her forslag gælder ikke i virkeligheden, det er beregnet til et kommende valg.
Igen vil jeg minde om, hvad Mette Frederiksens reform af førtidspension- og fleksjob har medført af elendigheder for de berørte - eller snarere ramte.
At Odense kommunes lægekonsulenter har fundet ud af, at 9 ud af 10 slet ikke er syge, er noget vi netop genkender fra denne onde lov, hvor rehabiliteringsteams med et pennestrøg underkender lægeerklæringer, speciallæge- og sygehusundersøgelser.
Som Gert Romme skriver, handler det ikke om de svages og ubemidledes uformåen, det handler om at den økonomiske og sociale skævvridning af samfundet undergraver fællesskab og sammenhængskraft i uhyggelig grad. Selve demokratiet er på spil.
Socialdemokratiet er ved at blive totalitære, ligesom deres flirt, Dansk Folkeparti.
Det ligner ikke dig at falde for den slags valgpropaganda, Mette-Line Thorup, suk..

Morten Larsen, Karsten Aaen, Flemming Berger, ingemaje lange, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Hvordan står det egentlig til med folk fra Kerteminde for tiden? Opfører de sig ordentligt? Måske Odenseansk Folkeparti lige skulle kigge lidt på det.

@Steffen

"Altså, Socialdemokratiet vil bare så gerne have, at vi allesammen solidarisk går på arbejde og betaler vores skat, så der er råd til at få samfundet til at hænge sammen.
Desværre er det en primitiv og forkert model for et velfungerende samfund - for ikke at tale om velfungerende liv!"

Nu er jeg ikke socialdemokrat, men jeg synes nu ikke der er noget hverken primitivt eller forkert over den model. Faktum er at venstrefløjen - og det gælder også 95% af kommentariatet på Information inklusive mig selv - har solgt deres/vores sjæl til princippet og behovet for en enorm og enomrt kostbar offentlig sektor, der ene og alene hænger sammen fordi vi genererer et enormt BNP.

Hvis man stiller spørgsmål ved produktivitets.- og vækstfilosofien, fx i form af at vi indretter os på en 0-vækst i hele samfundet, inklusiv det offentlig system, hvem er de første der siger fra?

Du kan grine af den socialdemokratiske "gå på arbejde og gør din solidariske pligt" filosofi, men der er reelt ikke eet eneste operativt bud på venstrefløjen der gør op med det. Ikke et.

Rune Rasmussen

@Leo

Generalisering af hvordan folk er. Mennesker er individer. At generalisere i forhold til individer er meningsløst. At en tilfældigvis er fra Norge betyder, at vedkommende er fra Norge. Og intet andet. Det bør være indlysende. Og "vi" har HELDIGVIS tilladt indvandring i Danmark. Hvis ikke så havde der ikke været nogen i landet, da vores forfædre og mødre vandrede herop i tidernes morgen. Og HELDIGVIS bor her en masse forskellige mennesker, så der er en dybt interessant variation, der kan medføre kulturudveksling, berigelse og udvidelse af horisonter, et væld af delikate fødevarer der kan bruges til at lave alverdens mad med opskrifter fra alle steder i verden eller allerede færdiglavet take-away, der lige er til at tage med. HELDIGVIS er landet ikke kun fyldt med helt ens "etnisk danske" (eftersom vi sandsynligvis allesammen stammer fra Afrika, så er det et dumt udtryk men okay) personer, der ikke tør andet end at ligne hinanden men mange, mange forskellige, herlige individer. Den der besynderlige idé om at vi ejer hinanden abonnerer jeg slet ikke på. Verden skal være et åbent sted. Hvis man er for bange for andre mennesker, så må man flytte ud på en øde ø.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

@Leo

Hahahaha. Måske du bare skal finde en øde ø. Og nu må du have mig undskyldt, for jeg er lige i gang med at danse.

René Arestrup

Denne diskussion synes aldrig at flytte sig nogen steder hen, først og fremmest fordi diskussionen foregår på flere og ofte helt forskellige planer.
Lise Lotte, du har mange gode iagttagelser og jeg er tilbøjelig til at give dig ret i dine analyser og årsagssammenhænge. Det danske samfund er ikke, uanset vores egen selvforståelse, et særligt inkluderende samfund. Det er en væsentlig årsag til at vi har en uforholdsmæssig stor etnisk/kulturel underklasse og at mennesker af anden herkomst - specielt mennesker fra Mellemøsten og Afrika - er genstand for en tilbagevendende og ofte meget giftig politisk diskussion, som i virkeligheden ikke bidrager med andet end at gøre ondt værre.
Det er virkeligheden, uanset om man bryder sig om den eller ej, og det kræver ikke raffinerede analytiske evner at gennemskue hvor et flertal af vælgerbefolkningen befinder sig og hvorfor socialdemokraterne kommer med et nyt flygtninge-udspil netop nu. Mange danskere er bekymrede – eller måske ligefrem bange – for et samfunds-kollaps som en konsekvens af den øgede indvandring.
Man kan så vælge at forklare det med irrationelt hysteri – eller almindelig xenofobi – men man kan ikke vælge at se bort fra de politiske kendsgerninger. Hvis et flertal af danskerne mener at den øgede indvandring er et problem – og kilden til alle følgeproblemer – ja, så ER det et problem.
Og det er lige netop her, at diskussionen ofte kører ud over kanten. Kæden hopper helt af hvis man insisterer på humanistisk rummelighed, uden at forholde sig til kendsgerningerne – endsige foretager den deduktion, der tilsiger at også humanistisk rummelighed har nogle naturlige og uomgængelige forudsætninger.
Jeg er helt enig i, at det er vigtigt at holde den humanistiske fakkel højt i den standende diskussion – og ikke mindst for at imødegå de mere rabiate stemmer i debatten og dæmme op for den accelererende polarisering i vores samfund. Men det er jo helt håbløst hvis en sådan position også indebærer, at jeg skal se bort fra virkelighedens problemer og isolere mig selv fra den helt centrale diskussion om hvor meget et samfund som det danske kan tåle, uden rent faktisk at kollapse.
De mange smædeord, der næsten er en uomgængelig del af denne diskussion, er et vidnesbyrd om diskussionens fallit. Positionerne synes støbt i beton. Moral overfor rationalitet. Eller omvendt. Det er en dans på stedet.

Morten Larsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek og Thomas Krogh anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Rene Arestrup
Jeg er langt hen ad vejen enig i, at det er uhensigtsmæssigt, at der kommer mange asylansøgere og indvandrere, fordi en stat som Danmark hurtigt kan føle sig (be)klemt ved at skulle indføre mange fremmede i dansk kultur og levevis.
Det er for mig at se helt rigtigt, at der skal gøres noget der hvor menneskene flygter fra.
Men hvad...? Det er det store spørgsmål. Almisser har vi prøvet, kolonialisering har vi prøvet. At bombe dem har vi prøvet.. hvad er der snart tilbage at forsøge os med, for vi kan jo heller ikke gå enegang om at redde halve verdensdele.
Jeg ved det vitterligt ikke.

Rune Rasmussen

- Mor, mor, blev det der demokrati også indført med bomber i Danmark? - Ti stille og spis op. Tænk på de sultne børn i Afrika.

René Arestrup

@Lise Lotte Rahbek
Det er ved Gud heller ikke nemt. For mig at se er der kun én vej: Global omfordeling. Vi i den rige del af verden er nødt til at indse, at vi ikke kan blive ved med at leve et overflods-liv (relativt betragtet), mens millioner af mennesker i fx Afrika lever i dyb armod og uden et holdbart livs-perspektiv.
Vi er langt forbi almissestadiet (vores aflad). Der skal substantiel hjælp og massive investeringer til - og så skal vi gentænke måden, vi gør det på, for den hidtidige ulandshjælp har på mange måder været ufokuseret og forfejlet.
Og nej, selvfølgelig kan Danmark ikke løfte sådan en opgave alene. Men så er det jo fint, at vi er del af den udmærkede institution EU, hvor der allerede er stemmer, der taler om en form for Marshall-hjælp til de fattigste afrikanske lande.
Og jeg tror såmænd ikke engang, at det kommer til at gå ud over vores levestandard og velfærd, men muligvis en lavere stigningstakst i fremtiden. Men mon ikke det går?
Det er i hvert fald temmelig sikkert, at hvis vi blot fortsætter som hidtil, så vil vi ende op med nogle massive - også sikkerhedsmæssige - problemer i en ikke så fjern fremtid.

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Kapitalismen skal afvikle sig selv. På den måde vil folk kunne eje og formulere deres egen arbejdskraft, fritid og deres egne liv. Det er uafvendeligt, at de fossile brændstoffer slipper op. Det vil forandre verden betydeligt. Det er også uafvendeligt, at miljø- og klimakatastrofer indtræffer i større eller mindre grad. Et af de tiltag der kan gøre en forskel i den henseende er omlægning af landbrug til produktion af ren planteføde. Veganisme vinder frem, men måske ikke hurtigt nok til at afbøde alvorlige skader. Klima- og miljøkatastroferne samt krige, som Danmark grimt nok har valgt at deltage i, medfører uundgåeligt flygtninge. Disse mennesker skal have samme behandling overalt, hvor de kommer som andre mennesker. Selve dæmoniseringen af dem, forskelsbehandlingen, er tegn på, at mennesker igen kan havne i et åndeligt lavpunkt, hvor koncentrationslejre ikke er langt væk. De findes som det første i tankegangen hos en del allerede: put dem i lejre, bliver der sagt. Det er en deponeringstanke, lige så vel som nyttejobs og andet vrøvl er det. Tanken om at alle mennesker kan få alle de børn de vil må nødvendigvis også væk. Befolkningstilvæksten er et alvorligt problem, som der må gøres noget ved. Og så skal vi lære, for alvor, at vi ikke er forvaltere af naturen, men naturen er forvaltere af os. Vi er natur. Der skal komme en ny respekt for det enkelte individ, for naturen i og udenfor os og en erkendelse, en reel erkendelse af, at vi må forandre os. At nogen mennesker fortsætter som hidtil OG har børn, det forstår jeg f. eks. intet af.

Rune Rasmussen

Med hensyn til lige behandling af mennesker, så er der jo ikke på nuværende tidspunkt lige behandling af mennesker fra fødslen. Nogen er født ind i en enorm rigdom. Deres privilegier er uendelige, og deres opdragelse er måske også sådan, at de er privilegieblinde. De tager det for givet at blive behandlet godt, at blive respekteret og få anerkendelse. Deres selvværd og selvtillid er en selvfølge for dem. Andre er født ind i absolut fattigdom. De kæmper hele deres liv for at overleve. De kæmper for at komme ud af fattigdommen. Mange af dem udvikler alle mulige evner, men de kommer aldrig rigtigt i brug samfundsmæssigt, fordi som samfundet er nu, er der ikke plads til disse mennesker. I stedet bliver de såkaldt psykisk syge, men det bliver de, fordi det ikke kan være anderledes. De kan ikke sælge sig selv, for de har travlt med at finde energien til at kunne tro på, at tingene bliver anderledes i et samfund, hvor det at "være på toppen", altså at være en slags god sælger af sig selv, belønnes. Og nogen af de rige, økonomisk, bliver endnu rigere af at skrive såkaldte selvhjælpsbøger, der slet ikke er i kontakt med, hvad de mennesker, de påstår de kan hjælpe har brug for. Fordi de "selvhjælpsbøger o. a." mest af alt siger: bliv ligesom mig! Lige behandling af mennesker vil kræve en radikal forandring af grundlæggende vilkår. Og privilegieblindhed, samt den dikterende facon mange af disse privilegieblinde har, er et af problemerne. Parallelsamfund er mange ting.

Lillian Larsen, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Leo Nygaard
Præcis, partnerskabs-modellen forekommer at være den mest direkte og effektive måde at løfte udfordringerne på - og ikke mindst fordi den er pakket med politisk prestige.
PS: Jeg tror gerne Margrethe vil have sit rigtige efternavn tilbage...

René Arestrup

@Leo Nygaard
Ja, vi har krydset emnet før.
Sandt at sige har jeg aldrig hørt nogen politiker forholde sig til ideen - og jeg er også uvidende om, hvor den stammer fra endsige om nogen nogensinde har gjort sig den umage at beskrive ideen udførligt. Måske er det en af de ideer, som altid har eksisteret, men har været henvist til et obskurt mørke fordi den rummer nogle politiske implikationer, der er uspiselige for den moderne verdens politikere. Men indtil videre synes jeg stadig, at det er en indlysende god idé.

Eva Schwanenflügel

Leo og René,
I burde da indvie os andre i 'partnerskabsmodellen', hvad er det for en størrelse?

Rune,
Du har fuldstændig ret, sådan som det er nu, og har været det meget længe, er vi fra fødslen ulige.
Her spiller økonomien den allerstørste rolle.
Det svarer til - som jeg har været inde på andetsteds - at spille en form for 'kapitalistisk Matador'.
I denne version af spillet starter man ikke med den samme pengebeholdning. Nogle spillere har formuer, mens andre kun har småbeløb. Nogle spillere må slå flere terningkast end andre. De får penge når de passerer start, mens andre intet modtager. De behøver ikke betale skatter eller gå i fængsel. Hvor længe tager det mon før de forfordelte spillere har hele pladen fuld af hoteller?
Her er der ikke engang fokuseret på, hvor meget der nedarves fra den ene generation til den næste, eller hvordan køn, etnicitet, sexualitet, tro og social bias spiller ind.
I det kapitalistiske system findes der ikke retfærdig konkurrence, fordi spillet er 'fixet' på forhånd.
De der bliver ramt hårdest, udvikler depression, angst og psykoser. Mange prøver at selvmedicinere sig, så livet ikke føles alt for uudholdeligt, med alkohol og stoffer.
Fra samfundets side er svaret, at man skal 'afruses' og 'tilpasses', sådan at man kan 'passe ind'.
Der er ikke plads til psykisk smerte. Der er ikke lydhørhed overfor, at det måske er samfundet, der er noget galt med. Der er ikke plads til skævhed, når alt skal ensrettes, målrettes og puttes i æske.

Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar