Leder

Regeringen chikanerer Folketingets vagthunde

Regeringen siger, at den vil skabe balance i Danmark ved at flytte arbejdspladser til provinsen. Men det virker som ren chikane at flytte de uafhængige institutioner, der holder øje med magthaverne
Indland
17. februar 2018

Folketinget bør overveje at flytte nogle af sine egne uafhængige institutioner ud i provinsen. Det foreslår de tre regeringspartier V, K og LA til Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) i et brev, som DR omtalte fredag.

De tre partier »finder det naturligt«, at Folketinget overvejer at flytte dele af Folketingets Ombudsmand, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat »uden for større byområder«. Udflytningen skal skabe »bedre balance« i placeringen af statslige arbejdspladser.

Det er for så vidt fornuftigt, at regeringspartierne forsøger at modgå opsplitning mellem land og by ved at brede statslige arbejdspladser til andre dele af landet.

Men der er også andre hensyn at tage. Prisen for udflytningen må ikke blive en svækkelse af de institutioner, som er afgørende for opretholdelsen af et frit og demokratisk samfund. Og det risikerer at blive prisen i dette tilfælde.

De tre institutioner, som regeringspartierne ønsker at udflytte dele af, er til for at sikre borgernes rettigheder og for at holde øje med, at politikere og myndigheder overholder loven. Deres fysiske placering i København er praktisk i det daglige arbejde. Men frem for alt vil en flytning »uden for større byområder« formentlig kun gøre det sværere for dem at tiltrække dygtige jurister og andre fagfolk.

Regeringens tidligere beslutning om at flytte De Økonomiske Råds sekretariat til Horsens vil ifølge sekretariatets direktør John Smidt svække rådets rolle som økonomisk vagthund over for regeringen. Netop fordi de vil få svært ved at tiltrække folk med de rette kompetencer. Men det lader ikke til at bekymre de tre regeringspartier.

Politikernes respekt for de uafhængige institutioner, som begrænser dem, er under pres. Både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har afvist klar kritik fra henholdsvis Ombudsmanden og Rigsrevisionen i de senere år. Og det er i det hele taget tydeligt, at denne regering ikke bryder sig om at blive kigget i kortene af uafhængige vagthunde.

Nu bliver institutionerne så måske sparket helt ud af kommunen. Det er svært ikke at se forslaget om udflytning som ren chikane. En svækkelse af institutionerne vil give ringere kontrol og mere frit spil til politikerne.

Regeringspartierne siger, at de vil skabe balance. Men dele af deres udflytningsplaner virker nærmere som et forsøg på at bringe de institutioner, der holder dem selv i ørerne, i ubalance.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Da Regeringen jo åbenlyst manipulere samt ikke følger lovene og undergraver demokratiet og ting ikke skal undersøges som vi jo ser, er det vigtigt for Dem at få flyttet dem der holder øje med Dem, således vil det blive nemmere at fortsætte Deres virke samt gøre det mere besværligt at undersøge følge!

Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Verner Nielsen, Tue Romanow, Frede Jørgensen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Egon Stich og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Hele denne udflyttnings cirkus koster samfundet miliarder, til ingen nytte. De siste 17 år har regeringerne kun haft for øje at nedlægge socialstaten og lave en minimalstat, husk det!

Benny Larsen, Helle Walther, Henrik Leffers, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Steffen Gliese, Frede Jørgensen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Bedre balance" er en tynd fernis over det sande formål med udflytningerne :
At genere vælgertilslutning i provinsen, særlig der hvor de enkelte politikere har valgkredse.
Og at underminere uafhængige styrelser og nævn, der kigger politikerne i kortene.
Selvom vi har set gang på gang, at styrelsernes kritik siddes fuldstændig overhørigt, og i det hele taget ikke har fået mærkbare konsekvenser for politikerne, så er det nok alligevel en sten i skoen at den undrende offentlighed får indblik i diverse fumlerier og usandheder.
Derfor skal Ombudsmanden og de andre eksileres til tavshed.

Carsten Munk, Benny Larsen, Helle Walther, Klaus Ipsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Frede Jørgensen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Karsten Aaen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

En svækkelse af institutionerne vil give ringere kontrol og mere frit spil til politikerne.

Det hænger vel meget godt sammen med mørklægningsloven.

Benny Larsen, Helle Walther, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Den lille svindler og co

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Jørn Andersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Sry mit pis koger

Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Lad os flytte regeringen til Anholt og Folketinget til Tønder, måske vi så kan få fred for hele tiden at høre på deres ævl. Forsvaret kan så flytte til Bornholm, der har de jo en masse lyttestationer i forvejen, og Politiet kan flytte til Skagen. Det vil utvivlsomt give bedre balance i de statslige arbejdspladser.

Carsten Munk, Benny Larsen, Henrik Leffers, Eva Schwanenflügel, Klaus Ipsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Verner Nielsen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Personligt synes jeg, at man skal sende regeringen ad Pommern til.

Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Benny Larsen, Helene Kristensen, Helle Walther, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Kim Øverup, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Flemming Berger og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Stærk artikel, Sebastian.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Helt enig, det er mega dyrt, det ødelægger kompetencerne, det forøger svar behandlings Tiden, både Kulturstyrelsen og Natur og miljøklagenævnet, kan slet ikke følge med mere. Der går år før de svarer folk på deres spørgsmål, Klager eller andet. Regeringen bør begrunde seriøst med dokumentation, hvorfor det netop er den og den arbejdsplads, der skal der og der og hvad det gavner. Det virker som de I REGERINGEN spiller LOTTO OG HÅBER PÅ EN GEVINST, DER UDEBLIVER.

Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu vil regeringen også udflytte vagthundene i Ombudsmandsinstitutionen, Statsrevisionen og Rigsrevisionen.
Læs mere her:
"Professor: Regeringen vil stække Folketingets vagthund"

https://politiken.dk/indland/politik/art6342344/Professor-Regeringen-vil...

Torben Skov, Randi Christiansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Hvem er egentlig seriøst forbavset over hvad der foregår. Vi må vel bare konstatere, at mens vi har arbejdet, levet, betalt skat og troede at det kørte - så har der sneget sig et helt anderledes og sært folkefærd ind i folketinget.

Torben Skov, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Carsten Munk og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Nej, egentlig ikke seriøst forbavset. Men alligevel lidt overrasket over, at de gør de så åbenlyst, så selv en blind mand kan føle med den tykke ende af sin stok, hvad det er de vil. Helt uden at det ser ud til at de skammer sig bare en lille smule.

Det er sandelig et sært folkefærd.

Bjarne Andersen, Torben Skov, Lillian Larsen, Randi Christiansen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

På tide med et demokratieftersyn - måske ligefrem grundlovsrevison. Men så skal man være meget skarp på rettigheder til fællesejet.

Vor nuværende styreform tillader overgreb, på hvad der burde være grundlovssikrede rettigheder, såsom beslutningen qua folkeafstemning om hvorvidt man ønsker at være borger i en krigsførende nation og i særdeleshed med hensyn til administrationen af naturressourcerne.

Vedrørende disse vigtige områder regeres hen over hovedet på folket, udenom folket. Som f.eks. i artiklen beskrevet hvad der i mistænkelig grad ligner et overgreb på ånden i dansk demokratisk forvaltning.

Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Lad mig præcisere : demokrati i forbindelse med en evt beslutning om at være en krigsførende nation må baseres på som et minimum en folkeafstemning.

Eva Schwanenflügel

Randi,
Efter 11. September og da det blev sagt, at Afghanistan husede en hvis person der var ansvarlig for angrebet, lavede en af TV-kanalerne en sms-afstemning, (husker ikke om det var DR eller TV2),
om hvorvidt vi skulle gå i krig. Et overvældende antal danskere stemte for.
Det var naturligvis ikke en folkeafstemning, men alligevel..

Randi Christiansen

Ja eva - et af tidens store dilemmaer er de forskellige muligheder, som gives, til at piske en stemning op. Med en folkeafstemning havde der dog været nogen tid til eftertanke. Men det er grymt, som man siger på svensk.

Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, det tænker jeg også. Sms-afstemningen kom næsten lige efter angrebet.
Men hvis der havde været en folkeafstemning, skulle politikerne have argumenteret for eller imod på landsdækkende TV, og resultatet var måske ikke givet på forhånd.
Lidt ligesom da vi skulle stemme om at ophæve dele af Retsforbeholdet. Da stolede danskerne ikke på, at det kun ville være en begrænset del, men efterhånden blive udvidet til at omfatte alt.
Mon ikke politikerleden også har en stor betydning?