Leder

I 70’erne var det også en forsvindende lille gruppe, der mente, at børn skulle have sex med voksne

Vi kan vel blive enige om, at det er de færreste seksuelle overgreb på børn, der sker, fordi overgrebsmanden så en dokumentarfilm eller læste en fransk filosof. Derfor er manglende debat og fortielse nok også en større trussel end dumme og sårende bemærkninger
Den seneste tids heftige debat om 68’ernes forhold til pædofili kulminerede med et møde mellem filminstruktør Christian Braad Thomsen og Weekendavisens Søren Villemoes i en debat i Deadline. Efterfølgende har Braad Thomsen gentaget ved flere lejligheder, at han principielt er imod pædofili, men at han mener, at der er dokumenterede eksempler på lykkelige blodskamsforhold mellem børn og voksne.

Den seneste tids heftige debat om 68’ernes forhold til pædofili kulminerede med et møde mellem filminstruktør Christian Braad Thomsen og Weekendavisens Søren Villemoes i en debat i Deadline. Efterfølgende har Braad Thomsen gentaget ved flere lejligheder, at han principielt er imod pædofili, men at han mener, at der er dokumenterede eksempler på lykkelige blodskamsforhold mellem børn og voksne.

Ulrik Hasemann

Indland
28. marts 2018

Der har i den seneste tid været en heftig debat om 68’ernes forhold til pædofili. Den umiddelbare anledning var Politikens afsløringer af massive seksuelle overgreb på børn under filmproduktioner i 70’erne. Efterfølgende har flere, primært Weekendavisen, refereret eksempler på udtalelser fra intellektuelle i tiden, der undersøgte muligheder for at forstå, direkte forsvarede, og i nogle tilfælde hyldede, seksuelle forhold mellem børn og voksne.

Det hele kulminerede med et møde mellem filminstruktør Christian Braad Thomsen og Weekendavisens Søren Villemoes i en debat i Deadline. Efterfølgende har Braad Thomsen gentaget ved flere lejligheder, at han principielt er imod pædofili, men at han mener, at der er dokumenterede eksempler på lykkelige blodskamsforhold mellem børn og voksne.

Weekendavisen skal have ros for igen at minde om, at det, vi i dag kan tænke, er hugget i sten, nemlig det at voksne ikke har sex med børn, ikke er så stor en selvfølgelighed, at det ikke gennem tiden er blevet diskuteret.

Og som det gælder med alle de værdier i vores samfund, som vi holder kære, er det vigtigt engang imellem at huske på, at de er tilkæmpet gennem oplysning og rettigheder. Men også at man i den optik bliver bevidst om de konstante udsving i pendulet, der er sket omkring seksualitet. På dette område f.eks. den enorme pædofilipanik, der i 90’erne gjorde mandlige pædagoger til en stort set uddøende race og fratog børn deres privatliv på institutionernes toiletter. 

Voksnes selvrealisering

Men hvad siger eksemplerne egentlig om den for tiden så udskældte 68-generation?

Det skulle synes unødvendigt at slå fast, men lad os gøre det alligevel: Det var også i 70’erne en forsvindende lille gruppe, der faktisk mente, at børn skulle have sex med voksne. Det var altså ikke sådan, at forældre gik rundt og så igennem fingre med, at deres børn blev udnyttet eller lige pludselig fik den fikse idé, efter læsning af en fransk filosof, at de da kunne bolle med deres børn. Incesttabuet er vel sagtens det største tabu af alle. Det ændrede de intellektuelle krusninger ikke på i praksis.

Men netop fordi det er et af de etablerede tabuer, stod det helt oplagt teoretisk for skud i en tid, hvor opgøret mod samfundets institutioner var så grundlæggende. Som ejendomsretten holdt sammen på kapitalismen, var de seksuelle tabuer, herunder incesttabuet, kittet til den borgerlige familiestruktur, der var dens forudsætning. Og derfor skulle den have en på lampen. 

Så det var ikke en tid, der fremelskede pædofili. Men det var en tid, der gav mennesker med den slags tilbøjeligheder – og som manglede evne til at lade være – gode vilkår. Fordi alt var oppe i luften og børnene sat fri. En ofte fremsat misforståelse om tiden var, at børnene blev ofret til fordel for de voksnes selvrealisering. Men det var jo endnu mere omfattende, om man så må sige: De blev jo små mennesker, med alt hvad det medførte af godt og ondt. Og med den nye voksenopgave at definere nye grænser. 

I generationen før eksisterede der end ikke noget, der hed ’ungdom’. Man var barn, og så blev man voksen. Nu var der pludselig er tredje kategori; teenagerne. Den her diffuse, gradvise overgang til voksenlivet, herunder ikke mindst seksualiteten. Men hvor begyndte den, og hvad var disse nye væsners relation til de voksne? Der var heller ikke her et færdigt manus. Alt var til forhandling. Og spørgsmålet er, om man nogensinde kan igangsætte så store skred uden også at gå for langt. For så at gå to skridt tilbage igen. Og så frem. For så at ende et sted i midten. Og så igen lave et pendulsving.

At Christian Braad Thomsen stadig holder fast i, at der kan være lykkelige seksuelle forhold mellem børn ned til ti år og deres forældre, er usigelig dumt og kan naturligvis også være sårende for dem, der har haft den ulykke at være blevet udsat for overgreb. Men farligt er det næppe. For det første er han – dengang som nu – ret alene med det synspunkt, og for det andet kan vi vel blive enige om, at det er de færreste seksuelle overgreb på børn, der sker, fordi overgrebsmanden så en dokumentarfilm eller læste en fransk filosof.

I den forstand er manglende debat og fortielse nok en større trussel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Men spørgsmålet er komplekst, for der gik også disse børn af begge på 12-13-14 år og var frustrerede over, ja havde svært ved at forstå, at dem, de havde forelsket sig, ikke var helt vilde efter at have sex med dem.
Det var dem, for hvem "Du er ikke alene" eller Alexander Zieglers "Labyrinten" både var normdannende og udtrykte deres længsel.

Torben Bjerrehuus

Når man opnår en vis alder, ses perspektiverne i livet tydligere. Postulater der for nogle virker perverteret, understøttes af interesser som manipulerer og skaber folkestemninger. Hver periode har sine sandheder, hvoraf nogle betragtes med afsky af eftertiden, Anna v Sperling giver en glimrende beskrivelse af afskyeligheder der slap ud i en periode med seksuel frihed.
Det er interessant hvorledes eftertiden vil anskue 10`erne. Var det her idealerne forsvandt, var det her skønhed blev sat i et Excel ark, var det her friheden forsvandt bag et slør sammen med sexualiteten. Undres i, græmmes i? #me too

David Zennaro, Peter Hansen, Ole Frank, Dorte Sørensen, Viggo Okholm, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Det er meget forunderligt at høre om 1968, når man selv var ung dengang.

Lillian Larsen, David Zennaro, Fam. Tejsner, Steffen Gliese, Flemming Berger, Arne Lund, Vibeke Hansen, Jørn Andersen, John Liebach, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Asger Lund, christen thomsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Braad Thomsen var fortaler for at børn havde en naturlig seksualitet og mente ikke at sex mellem børn og voksne var forbryderisk. Det betyder naturligvis ikke at en hel generation støttede hans bizarre accept af børn og voksnes sexlege. Den reaktion der kom i 90'erne var langt mere omfattende end et enligt tågehorn kunne få igennem i 70'erne. Nu er nøgne børn på stranden omtrent lige så sjældne som hvide næsehorn og hysteriet kammet fuldstændigt over. Skrækken for det nøgne menneske er værre nu end det var Skagen strand for over 125 år siden. Det er dog ikke Braad Thomsens skyld. De fleste aner næppe hvem han er.

Lillian Larsen, Søren Fosberg, Tommy Christensen, Jenny Bager, Ib Christensen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Jørn Andersen, John Liebach, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Søren Ferling, Johannes Lund, Hans Aagaard, Viggo Okholm, Henning Kjær og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Torben Bjerrehuus: Hvis 10'erne bliver husket som årtiet, hvor friheden til uantastet at krænke forsvandt, og den seksualitet, der sætter egen nydelse over andres ubehag, blev gjort til tabu, så er det vel bare fint.

Jenny Bager, ulla enevoldsen, Britta Felsager og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Dem der er gået ind for/talt for vokses seksuelle relation til børn har altid været meget få. Vi trænger mere til et opgør med revselsesrettet og derns fortalere, for de har været mange. Revselsesretten har haft stor betydning og har stadig betydning for mange flere børneliv end voksnes seksuelle overgreb (pædofoli) på børn.
I min folkeskoletid i 60erne var det stadig lovligt at revse/slå bør i skolen! og jeg opnåede selv nogen på hovedet 2 gange. Set med nutidens øjne blev der i min skoletid for snart 60 år siden begået mange overgreb (psykiske og fysiske) på børn.

Tommy Christensen, Flemming Berger, Ole Frank, ulla enevoldsen og John Liebach anbefalede denne kommentar
Peter H. Olesen

Sidebemærkning: Man kan give 68'erne æren for meget, men teenagebegrebet opstod i 1950'erne, nogenlunde samtidig med rock & roll-musikken.

Tino Rozzo, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, John Liebach, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Aagaard, Grethe Preisler og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I P1 debat onsdag -: Sejrede 68'erne ad h til?
www.dr.dk/p1debat
Her gav Søren Villemoes, de såkaldte 68'er skyld for alt ondt i Danmark, han indrømmede dog overfor Frank Åeen, at miljøet nok var kommet på dagsordnen pga. 68'erne men ellers intet undtagen dårlige ting.

David Zennaro, Vibeke Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Alt var ikke godt dengang "morfar" var ung, men tænk jer at det ikke var sket? faktisk ville det have været en katastrofe set med mine øjne. Som bondeknold og karl på landet, med plads skaffet mig af Liberal Alliances eksformand var det at opleve den tid en øjenåbner på mange felter.
Men selve det med den seksuelle frihed og grænseoverskridning har jo også en bagside. Men mon ikke trangen til børn har været og er en del af virkeligheden hele vores tid igennem? Nu kommer det bare frem og godt for det, men i dag har vi altså fået en frygtelig trang til at lave stor ståhej og forebyggelse omkring næsten alt Vi vil livet koste hvad det vil, men glemmer nok at livet aldrig vil blive fri for udfordringer og de udfordringer skabes af os selv ved hjælp af den natur, som har været her længe før mennesket dukkede op.

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Jørn Andersen, John Liebach, Hans Aagaard og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Skraekken for at lade sine boern vaere noegne paa stranden/generelt vaere noegen paa stranden/gaa nogen under bruseren noegen i svoemmehallen kan for en stor del tilskrives den evigt haandholdte mobil parat til at "skyde" loes i det offentlige rum og efterfoelgende poste paa de sociale medier eller for egen fornoejelse derhjemem i ly af skaermen.

Søren Fosberg, Nille Torsen, Sven Elming, David Zennaro, Else Marie Arevad, Anne Grete Tvede Andersen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, Viggo Okholm, Carsten Svendsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Maria Dam: Det havde jeg ikke lige tænkt på. Interessant.

Britta Felsager og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Maria Dam, og i løbet af de sidste par år er det blevet helt normalt, at mobiler er vandtætte i en grad, så de tåler en tur under bruseren. Så basically kan man stå der under bruseren i den offentlige svømmehal, og man ved ikke, om fyren ved siden af tjekker information.dk eller skyder det perfekte billede af din diller.

At Christan Braad Thomsen efter den skandaleløse optræden i Deadline stadig kan få taletid i medierne, bla i Politikken i dag, skyldes at han er en gammel revolutionær. I de kredse holder man hånden over hinanden. Have det være f.eks Asger Aamund det have sagt de samme ting gennem tiderne som Christian Braad Thomsen, så havde han helt sikkert været en færdig mand.

Søren Fosberg, Bjarne Frederiksen, Anne Mette Jørgensen og Britta Felsager anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Martin Lund
At tage Asger Aamund som eksempel, virker ret uforståeligt for mig - Hvor meget "gas" og nedgøring har AAa ikke fyret af i årenes løb og alligevel været flittigt brugt i medierne. Han har om nogen blevet trukket frem som en ekspert i dit og dat - og de fleste gange uden kritiske modspørgsmål .

Søren Fosberg, Nille Torsen, Sven Elming, David Zennaro, Henning Kjær, Benny Larsen, Jørgen Larsen, Per Fabricius, Anders Reinholdt, Mogens Holme, Ole Frank, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Galskab har eksisteret til alle tider, og galskab er vel bare en ekstrem udvikling af de menneskelige relationer, der gør frygteligt ondt og ødelægger psyken.

I Freuds perspektiv var galskaben knyttet til det bornerte miljø i Wien, hvor konerne var ekstremt dydige og mændene flokkedes i ludernes kæmpestore kvarter, hvor de fik syfilis. Elisabeth von R. (”Studien über Hysterie”, 1895) havde haft en kavaler, men da Freud tog hende i behandling, delte hun soveværelse med sin døende far. Hun havde uforklarlige ekstreme smerter i benene og kunne ikke gå normalt, men efter faderens død (og Freuds behandling) blev hun rask, blev gift o.s.v.

I kontrast hertil beskriver Delphine de Vigan i ”Alt må vige for natten” sin mor, der gik i galskab, da hun var 33 år gammel. Moderen var opvokset i et miljø med fri seksualitet, en far der gik rundt med bar røv og måske begik overgreb på hende o.s.v., men hun var også ramt af andre smerter, af en række selvmord i sin venne- og kærestekreds, konflikt med ægtemanden, som hun havde børn med og blev skilt fra, og måske også af den konflikt, det skabte, at hun sked på borgerskabets normer.

Wilhelm Reich tog afstand fra Freuds svigt af sin egen teori. Reich mente, at seksuel frigørelse var vejen til mental sundhed. Men er sagen ikke bare, at vi skal lade være med at påføre vores medmennesker alt for meget smerte?

Spørgsmålet er åbent.

Viggo Okholm, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvis Anna von Sperling med flere overlevende 'blomsterbørns børn' havde været gamle nok til selv at læse aviser i sommeren 1979, hvor 68-generationens koryfæhoveder m/k huserede som værst i den mindst ringes spalter, Anna selv var 6 år gammel, og redaktør Povl Høst-Madsen bladets primus motor på debatsiderne, ville de have været bedre oplyst om, hvad 'kønrolledebatterne' sammesteds handlede om i hine tider.

Nu må de nøjes med at prøve at pløje sig igennem Informations 'sommersider' fra det herrens år 1979, hvilket kan anbefales de lykkelige, der er i besiddelse af det seneste hejs i digitalt søgeværktøj og har evne til og øvelse i at betjene samme uden at blive ledt på afveje af tekniske grunde.

Prøv selv og begyndt f.eks.. søgningen med artiklen 'Lektor Jensens oplevelser' i Information fra den 29. juni 1979. Og tag den så derfra og frem og tilbage, til I bliver trætte af spøgen eller opgiver at finde hoved og hale i historikken.

m.v.h.
og god fornøjelse

Nis Jørgensen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Michael Rask Christensen

Det, som overrasker mig mest, er egentlig ikke at Christian Braad Thomsen har afvigende holdninger. Det er der ikke noget nyt i. Hvad der overrasker mig mere er, at han efter alle disse år kan være interessant at hive op af den kasse, som for længst var gemt væk oppe på loftet!

Steffen Gliese

I virkeligheden er der jo tale om de pågældendes brud med egne principper: ja, børn har en seksualitet, ja, børn har en frihed, og dermed har de også en ret til at bestemme selv, hvad de vil.

Hvorfor spørger man ikke de børn/det barn, som Christian Braad Thomsen selv siger, han var så "kærlig" overfor, hvordan de/hun har oplevet det?
Han gør det næppe selv.

Historieforfalskningen fortsætter -godkendt af altid kritiske Krasnik? Han må vist have haft fri den dag.
Enhver avis har en revolverjournalist, Weekendavisens er Søren Willemoes. Dette er ikke første gang, hvor han er ude med riven om noget, han ikke begriber, men gerne vil gøre sig klog på.
Alene det, at bruge et årstal til at generalisere et helt slægtled, nemlig os, der født under besættelsen og i årene derefter, er lige så idiotisk, som at tale om "muslimer", eller "landmænd" eller "lolliker" - som om der er tale om en homogen flok.
Det var vi absolut ikke, og da jeg selv var en del af det, de forenklende mediefolk kalder "68'erne", så ved jeg nok bedre end Willemos, hvordan det rettelig stod til. Ikke at jeg havde nogen "position", var blot en del fodfolket....
Ja, vi havde det ind imellem skide sjovt. Hvad enten når vi gjorde oprør mod den kvælende grød, vores forældre og skolen have lagt ned over os, eller når vi dansede sammen med politiet foran den amerikanske ambassade, eller når vi så på stjerner ved højlys dag i Dyrehaven.
Ingen behøver at belære os om samtidens vildfarelser, og om de mange brave venner vi mistede på forskellig vis.
De af os, der stadig har bevaret erindringen, ser tilbage på tiden som en periode, der var præget af himmel og helvede, men også af erkendelsens åbne døre.

Når Willemoes' og de andre journalister - det gælder også Peter Øvig - der i disse tider har travlt med at svine"68-erne" til, så er det fordi de misundelige på os, der levede i en tid, hvor en helt anderledes udfoldelse var mulig, end i dag hvor det er bænkevarmerne, højrefløjen og de intolerante, der sidder på flæsket.
Og når man ser på dem, der i dag har magten - Martin Støjberg, Inger Henriksen, Krarup-klanen, så ser de ikke ud til at have det særlig morsomt. Tværtimod. Willemoes virkede også halvsur i Deadline forleden.
Jeg er godt klar over, at der i de næste mange måneder vil komme en syndflod af skriverier, der gør op med "68'erne". Politiken vil være storleverandør af trykt lort. Forleden en artikel i stor opsætning
om, at "68'erne" nu stemte på DF. Avisen havde til lejligheden ringet til en række kendisser fra dengang - kun mænd! - og bortset fra en enkelt, så var der ingen, der kunne give avisen ret. Alligevel fremturede journalisten med sit.
Hvis ikke artiklerne er skrevet af folk, der selv var med dengang, eller født på det tidspunkt, eller dog har en hæderlighed overfor emnet, så spring det over, og find noget at læse resp. høre på.

Mht. anklagen om pædofili - jeg erindrer ikke, at det var noget, der blev talt og skrevet om dengang som noget stort og problematisk. Derimod var der mange af os, der syntes, at det var helt naturligt, at børn ikke tog skade af at se deres forældre bolle. Til oplysning for Willemoes: De uskyldige små, blev ikke tvangsindlagt til det.
I modsætning til vores barndom, hvor det hele var tys-tys, og noget der skete bag lukkede døre, og med slukket lys, eller når børnene var sendt i biffen lørdag eftermiddag til Far til fire.
Nu lever vi i me-too-tider, og mange medier vil også gerne have en del af opmærksomheden. Politiken fylder spalte op og spalte ned med over 40 år gl. beretninger om overgreb på børn og unge, og ingen tvivl om, at det har været belastende for de unge. Overgrebene er naturligvis forkastelige, men det berettiger ikke medierne til at gå i selvsving, og bruge det som påskud til at sværte "68'erne" til..
Jeg håber, at Willemoes er i stand til at skelne mellem åbenlyse overgreb og voldtægt, og nedbrydningen af en snærende seksualmoral, og at han kan glædes over, at voksne og børn omsider kunne tale åbent om sex og hvad dertil hører. Kan han det?
v. Sperlings leder rammer helt ved siden af, og anklager den gode Braad Thomsen for --- hvad?

PS: Og så lige for at forvirre: Mig bekendt er der lande i den vestlige kulturkreds, der har et andet syn på fx incest, og hvor den slags ikke er forbudt. Kan nogen be- eller afkræfte, at det bl.a. drejer sig om Frankrig, Holland, USA m.fl.

olivier goulin, Søren Fosberg, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen, Jenny Bager, Viggo Okholm, Hans Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

De,der aldrig oplevede overgangen fra Danmark i 50-erne til det sprudlende liv levet i slut 60-erne og 70-erne, har ingen mulighed for at fatte frihedsfølelsen hos mange af os,der faktisk levede den tid;selv på trods af den overhængende fare for atomkrig og USA's barbari i Vietnam.

Jens Thaarup Nyberg, Søren Fosberg, David Zennaro, Niels Duus Nielsen, Carsten Munk, Arne Lund, Henning Kjær, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Hans Larsen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og vi med ungdom i firserne nød godt af friheden, der blev os til del. Det var først i 90erne, at lyset blev slukket.

Søren Fosberg, David Zennaro, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Carsten Munk, Ib Christensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

@Dorte Sørensen
Tak for på så glimrende vis at bekræfte min pointe at misbrug af børn kan bortforklares.

John Damm Sørensen

"...PS: Og så lige for at forvirre: Mig bekendt er der lande i den vestlige kulturkreds, der har et andet syn på fx incest, og hvor den slags ikke er forbudt. Kan nogen be- eller afkræfte, at det bl.a. drejer sig om Frankrig, Holland, USA m.fl..."
Gå til Danmarks største pædosite just-well.dk, her kan du også genhøre Braad Thomsen.

Grethe Preisler

Der er ikke meget nyt under solen for den, som har levet længe nok til at kunne se det hele i bakspejlet og bagkundskabens klare lys

Medieforliget mellem 'rød blok og blå blok blok' truer nu også skribenterne fra 'de seriøse dagblade'
i DK på brødet, og som før nævnt går vi jo alle til spækhøkeren - for grøden.

Under avisblokaden i sommeren 1981 fordoblede dagbladet Information sit oplag og tjente kassen på at trykke de 'massageannoncer' for 'de uartige piger på Halmtorvet', som ikke kunne trykkes i det blokaderamte 'Ekstrabladet', før roen var genoprettet igen, og typograferne havde mærket og noteret sig konsekvenserne af 'den nødvendige politik' på medieområdet ............ ;o)

Sören Tolsgaard

Det er nemt at henvise sex mellem (mindre) børn og voksne til patologien, men ser vi nærmere på den fase, hvor sexualiteten udvikles (teenageårene) og forskellige kulturers vekslende regler, bliver billedet uundgåeligt noget mere mudret.

Lige nu er alle politisk korrekte medier enige om at lade 68'erne stå for skud, - men har problematikken mon ikke rødder længere tilbage i tiden?

Elvis Presley datede 14-årige Priscilla og Jerry Lee Lewis ægtede på traditionel sydstatsvis sin 13-årige halvkusine Myra mens 68'erne endnu var teenagere, - og eksemplerne står i kø blandt modernismens fædre: Jimmy Savile, Roman Polansky, Woody Allen, Henry Miller, Jens Jørgen Thorsen, Simon Spies, etc.

Det synes et udbredt træk blandt aldrende alfa-hanner at håndplukke unge og uskyldige piger. Er man tilstrækkelig kultiveret, afventes naturligvis juridisk skelsår før (officielt) samliv indledes. Aldersforskellen øges for hvert indgået ægteskab - og det hænder naturligvis, at den yngre part har ambivalente motiver.

Vi bør heller ikke se bort fra, at kvinder kan have samme tilbøjelighed, jvf. Brigitte Trogneux (Macron) eller Janni Spies' sent opståede appetit på unge mænd, - muligvis noget forsømt, som skal indhentes?

Ikke at jeg vil dømme, muligvis i mange tilfælde en bedre debut med en ældre partner end med en uligevægtig jævnaldrende. Blot har relationerne mellem aldrende jetsettere og unge opkomlinge, som senere tiders afsløringer ofte viser, ofte haft karakter af overgreb, idet den yngre parts manglende erfaring blev udnyttet.

Filmhistoriens måske mest ikoniske overgreb blev i 1972 begået på lærredet af 48-årige Marlon Brando mod 19-årige Maria Schneider:

https://politiken.dk/kultur/filmogtv/art5720569/Instrukt%C3%B8r-indr%C3%...

Og hvorfor blev netop denne film mon så ikonisk? Lysten til overgreb er næppe begrænset til en forsvindende lille gruppe, hvis vi skal være helt ærlige.

christian christensen

Der er næppe nogen, der har påstået, at man bliver pædofil og begår overgreb mod mindreårige af at læse franske sprogfilosoffer. Man falder snarere i søvn. Påstanden - den kan man så diskutere - går på, at de var med til at gøre sex med børn mere stuerent.

Johnny Hedegaard

Chr. Braad Thomsen mener tilsyneladende at: "..... der er dokumenterede eksempler på lykkelige blodskamsforhold mellem børn og voksne."

Er jeg den eneste der venter på den/de voksne 30-40årige M/K, som med Chr. Braad Thomsen i hånden træder frem og siger: "Takket være det fuldbyrdede seksuelle forhold jeg havde som 8-årig til min far/mor/onkel/skolelærer/præst (fortsæt selv) er jeg idag et frit og på alle måder velfungerende og lykkeligt menneske" ?

Else Marie Arevad, Nanna Kinch og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Tja, Bill Clinton skiltede ikke ligefrem med sine eskapader i det ovale værelse, og da han endelig tilstod, hed det sig, at relationen til Monica Lewinsky trods høj cigarføring aldrig blev "fuldbyrdet", ligesom den unge Bill jo heller ikke inhalerede, da han i sin tid røg en joint;)

Så jeg tror næppe, vi skal regne med, at de, som evt. måtte mene at have "lykkelige" sexuelle erfaringer som/med mindreårige, stiller sig frem i den offentlige gabestok. De juridiske normer, den moderne kultur har udviklet, er dog nærmest en undtagelse, hvis vi betragter verden i større perspektiv, arrangerede ægteskaber og/eller reguleret samliv i en meget ung alder har ofte været gældende - og har vi løst teenageårenes kvaler i kraft af ultra-liberal sexualvejledning, hotte diskoteker, p-piller og fri abort?

For at undgå, at hyklerisk retorik tager overhånd, vil jeg erindre om, at litteraturen er rig på beretninger om, hvorledes teenagere er blevet forført med mere eller mindre lykkelige følger. Jeg erindrer fra skoletiden at popstjerner, charmerende lærere, lærerinder og ældre elever var genstand for de yngre årganges mere eller mindre utilslørede sværmeri. Hvorvidt dette sværmeri fik "lykkelige" konsekvenser henligger ofte i det skjulte, men her i påsken er det måske på sin plads at erindre Mesterens ord: At hver den, som ser paa en Kvinde for at begære hende, har allerede bedrevet Hor med hende i sit Hjerte (Matt. 5:28).

Det er derfor en speget sag at kaste den første sten for enhver, som må erkende sin egen skrøbelighed. Jeg ønsker med disse ord ikke at advokere for pædofili, men snarere at gøre opmærksom på, at høj moral i almindelighed er en mangelvare.