Leder

Danmark mangler ikke vand. Men vi risikerer at mangle rent drikkevand

De aktuelle sager ved Miljø- og Fødevareklagenævnet og kommende sager ved domstolene bliver afgørende for, om vi danskere fremover skal leve med drikkevand i hanerne, der er belastet op til grænserne
8. marts 2018

Danmark mangler ikke vand. Forbruget af grundvand er mindre i dag end for 25 år siden, fordi vi er blevet bedre til at undgå vandspild. Samtidig giver klimaændringerne mere regn, hvorfor grundvandsstanden ifølge GEUS er steget med en-to meter siden år 2000.

Så vidt så godt.

Problemet er at sikre rent drikkevand. Danmark er det EU-land, der baserer den højeste andel af sin vandforsyning på grundvand, stort set uden kemisk rensning. Selv om Danmark er et af de mest intensivt dyrkede lande i EU, er det hidtil lykkedes vandværkerne at finde nye boringer, bore dybere eller blande vand fra flere boringer, således at drikkevandet i hanerne kun undtagelsesvist har været forurenet med nitrat eller sprøjtemidler over grænseværdierne.

Sådan skal det stadig være, siger politikere fra alle partier. Det rene drikkevand er Danmarks stolthed og skal vedblive med at være det. Det samme siger landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer (L&F).

Spørgsmålet er, om det er muligt. Herunder hvad de pågældende mener, når de siger rent drikkevand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Olsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • lars søgaard-jensen
 • Henrik Leffers
 • Pernille Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anders Graae
 • Palle Yndal-Olsen
 • Hans Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Erik Karlsen
 • Katrine Damm
 • David Zennaro
 • Carsten Munk
 • Christian Skoubye
 • Christian Estrup
 • Morten Lind
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ejvind Larsen
 • Poul Erik Riis
Thomas Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, lars søgaard-jensen, Henrik Leffers, Pernille Hansen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Palle Yndal-Olsen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Erik Karlsen, Katrine Damm, David Zennaro, Carsten Munk, Christian Skoubye, Christian Estrup, Morten Lind, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Fakta!

Regeringen har tilladt brug af mere sprøjtegift, samtidig med total afvikling af randzonerne til vandløb, der skulle beskytte mod udvaskning af fosfor mm. til vandmiljøet og samtidig har borgerne hørt, at de seneste knap 150 år er nedbøren i Danmark steget 20-25 procent, det viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI og Miljøministeriet.

Udgivet af Miljøministeriet/Naturstyrelsen 2014 udgiver generelt om emnet:
Denne rapport analyserer hovedbudskaberne fra delrapport 2 i den 5. hovedrapport fra FN’s klimapanel IPCC med fokus på, effekter, klimatilpasning og sårbarhed med særligt focus på Danmark.

Fra link:
"Oversvømmelser i Europa vil påvirke flere personer, og materielle tab vil blive to- eller tredoblet inden 2080. Den forøgede ekstremnedbør vil resultere i forøget jorderosion og transport af bl.a. fosfor, som derfor i stigende grad udvaskes til vandmiljøet."
Link: http://orbit.dtu.dk/fedora/objects/orbit:134391/datastreams/file_2eb7957...

Problemet er landbruget og regering ikke vil forholde sig til fakta, så forbrugerne bliver ført bag lyset, forbrugerne burde nok tage sagen i egen hånd og købe økologisk kød, hvis man har råd og boykot det billige masseproducerede danske svinekød, som er skadeligt for klima og miljø og mennesker så langt væk som i Sydamerika, bliver i dag syge af dansk landbrug.

Læs mere om klima og dansk svineproduktion.
Fra link:
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport."
Link: http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/eu-politiker-vil-have-eu-ind-i-sag...

maida saralic, lars søgaard-jensen, Kim Houmøller, Pernille Hansen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

90% af de dansk-producerede svin bliver eksporteret. Så at gå over til økologi er ikke nok. Det eneste der vil forandre på svinebaronernes adfærd, er mindre i kontanthjælp fra det arbejdende danske skattebetalende folk. Enten en knude på sugerøret i statskassen eller et massivt krav fra befolkningen - og prøv lige at vække flertallet, som har nok i at gå shop-amok og ellers pukle livet af sig.

Thomas Olsen, Ib Christensen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Kim Houmøller, Pernille Hansen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Verner Nielsen, Torben Arendal og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Randzoner er rendyrket newspeak. Udvaskningen går via drænledninger under randzonerne og direkte ud i vandløbene.

henrik poulsen

"Sådan skal det stadig være, siger politikere fra alle partier. Det rene drikkevand er Danmarks stolthed og skal vedblive med at være det. Det samme siger landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer (L&F)."

Ja,det SIGER de.Det er ikke så interessant,for det betyder ikke rigtig noget.Det væsentlige er hvad de GØR eller lader være med at gøre.