Leder

Gode universitetsuddannelser handler også om at have noget at skulle have sagt

Et regeringsudvalg foreslår at skabe bedre universitetsuddannelser via kortere studietid og klarere ledelse. Men hvis uddannelses- og forskningsminister Søren Pind vil have mere dannelse og mindre styring, som han har talt for, så er det et skridt i den forkerte retning
Uddannelsesminister Søren Pind (V) og Dansk Erhverv meldte mandag ud med budskabet om, at der skal ryddes op i over 400 bacheloruddannelser.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) og Dansk Erhverv meldte mandag ud med budskabet om, at der skal ryddes op i over 400 bacheloruddannelser.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

14. marts 2018

Universitetsuddannelserne skal være bedre. Så hvordan gør man det i en tid, hvor universiteterne skal skære ned for milliarder?

Man nedsætter selvfølgelig et udvalg, hvor erhvervslivets top og ministerierne er rigt repræsenteret, som skal komme med et bud på en løsning. Således kommer fem af 11 medlemmer af regeringens Udvalg om bedre universitetsuddannelser netop fra de rækker. Udvalgets 37 anbefalinger bærer da også præg af, at det ikke bare handler om bedre, men også billigere og mere effektive uddannelser.

En oplagt løsning er kortere studietid. Udvalget anbefaler derfor, at universiteterne laver bacheloruddannelser, som kan føre direkte til beskæftigelse. En etårig overbygning i stedet for den to-årige kandidat er en anden anbefaling.

Der kan være al mulig grund til at nytænke de danske universitetsuddannelsers opbygning, men erfaringerne med bachelorer herhjemme er, at de har svært ved at konkurrere med kandidater med to års længere uddannelse.Med en helt ny taxameterreform, der straffer universiteter, hvis nyuddannede har svært ved at finde arbejde, er det vældig svært at se for sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
Torben K L Jensen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Vi skal bare tilbage til de klassiske danske grader: 2 års bifag, 2 år + 2 år til kandidat, + yderligere 2 år til magister. SU i max. 7 år, dvs. arbejde i mindst de 3 år, det tager yderligere at blive færdig, men i realiteten formodentlig i dem alle 10. Det er jo det, politikerne og embedsmændene elefant springer over: danske studerende arbejder som regel fra før, de begynder at læse.
Ligesom det er de færreste uddannelser, der reelt koster særlig meget at foranstalte: kun de, der inddrager mange eksternt ansatte eller bruger dyre apparater alene til undervisning.
Og vi har ikke travlt! Hvorfor har vore politikere så travlt, det er jo blot et spørgsmål om at leve nogle gode, begivenhedsrige liv, det handler om.

Karsten Aaen, Anne-Marie Paul, Torben Skov og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi skal tværtimod væk fra den alt for dyre og bureaukratiske vej, der er hierarkisk ledelse. Tilbage til decentral styring og demokratisk valg. Det er en latterlig tanke, at nogen med mindre viden og indsigt skal have magt over forskere og videnskabsmænd. Simpelthen latterligt!

Torben K L Jensen

At inddæmme,måle og veje fantasien og den frie tanke - er sindssygt dumt og kontraproduktivt.
Det er kortsigtet,et skud i egen fod og fornærmelse mod tænkende mennesker.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Vi bliver snart nødt til at oprette et alternativt "Flyvende Universitet" - hvor der kan forskes og læres i dybden - med fri forskning, der ikke på forhånd fører et bestemt sted hen - hvordan kan man som Torben K L Jensen skriver skyde sig så grundigt i foden - Er politikerne bange for en befolkning, der kan tænke selv, som stiller krav om demokrati ikke kun på papiret men også i realiteten og som kan gennemskue at kejseren ikke har tøj på....Hvad får politikere ud af langsomt at nedbryde det demokratiske samfund, der danner og uddanner på et dybt niveau?

Carsten Wienholtz og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar