Leder

Svinebundet

På den ene side har vi den flittige og stræbsomme bonde, der dybt i rygmarven har viljen til at få ting til at spire og vokse, og på den anden side, med et andet verdensbillede, befinder sig mange af svinefabrikkernes naboer og mange af forbrugerne
svineproduktion Tuse Næs dansk landbrug miljø

Sebastian Buur Gunvald

26. marts 2018

Det er jo søde mennesker, siger de om hinanden, svineproducenten på Tuse Næs, der vil seksdoble sin produktion – målt i såkaldte dyreenheder – og de omkringboende, der har organiseret sig for at forhindre det.

Det lokale drama på den naturskønne halvø ved Holbæk, beskrevet i Information i torsdags, illustrerer den kollision af verdensbilleder, der præger forholdet mellem det industrialiserede storlandbrug og det omgivende samfund.

På den ene side har vi den flittige og stræbsomme bonde, der dybt i rygmarven har viljen til at få ting til at spire og vokse. Et urgammelt, sundt instinkt så længe det har handlet om at sikre til føden. Men i dag et instinkt, der er overskygget af en globaliseret konkurrenceøkonomis krav om vækst og ekspansion for at sikre økonomisk afkast til betaling af voksende kapitalinvesteringer, kemiske og fossile hjælpestoffer, renter og afdrag på bankgælden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lise Lotte Rahbek
 • Jens Christensen
 • Eva Schwanenflügel
 • C Munk
 • Thomas Olsen
 • Katrine Damm
 • Niels Duus Nielsen
 • Marianne Borgvardt
 • jørgen djørup
 • Palle Yndal-Olsen
Lise Lotte Rahbek, Jens Christensen, Eva Schwanenflügel, C Munk, Thomas Olsen, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Marianne Borgvardt, jørgen djørup og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Har "storbonden" fået styr på sin dødsulykke?
- han mente ikke det var hans ansvar, selvom det skete på hans ejendom! Ansvarlighed?
32 smågrise pr. so p.a.? Godt gået, men det er ikke afstemt med antallet af grisens patter. Men tidlig fravænning kan kompensere for antallet. For tidlig fravænning øger risikoen for MRSA! Ansvarlighed? Fint med stordrift, men det giver lange transporttider til slagteri! Ansvarlighed i dyrehold? Fixering af søer benyttes fortsat! Ansvarlighed i svinevelfærd? Grise er kloge og intelligente! Er stor storbonden?

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Børge Neiiendam og Jakob Venning anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Ja, hvornår sker der noget? Det burde allerede være sket. Også på andre områder. Vi er fanget i en knibtangsmanøvre. Når man sidder i kø på motorvejen, hvorfor gør man så ikke noget? Det udløser det samme fortvivlede spørgsmål: “Hvad skal J e g gøre”?

Når så Esben Lund gerne vil have flere svin, hvorfor stemmer folk så på hans parti? Vi skal da vippe det hele til næste valg. Det sker kun, hvis smertegrænsen er overskredet, og det er den ikke endnu.

Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, C Munk, Tor Brandt og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Ja her er der da endelig et sted hvor muslimerne ikke får skylden for miseren!
Ja mennesker skal leve og en eller anden form for stordrift slipper vi ikke for og det er nok ikke bøndernes skyld alene, og ingen skal bilde mig ind at os som sidder her bag tasterne engang imellem selv nyder godt af produktionen til ret billige penge, men det må sgu ikke lugte ! Folk som bor eller flytter på landet bør vide at lugten i bageriet er anderledes end på stenbroen, og som man siger til vore nye medborgere hvis I ikke kan lide lugten så er der en vej hjem og det gælder vel også her? skrevet lidt provokerende. Men jeg er så enig i at toppen må være ved at være nået uanset værdien set i forhold til BRN.

Asger Lind Poulsen

Kære Viggo Okholm. Ja, hvis det så bare var lugten i bageriet! Det har vi selv valgt og kan godt leve med. Men når et naturskønt natura2000 område mister sine sjældne vækster, når husdyr-MRSA har spredt sig til 88% at svinebesætninger ved sidste opgørelse i 2016, når hospitalerne må opruste med enestuer til svinebønder, når pesticederne lander i vores drikkevand, når nitrat lander i vores drikkevand, når fungiciderne i landbruget skaber resistens ved svampe der inficerer mennesker, når bierne forsvinder, når infrastukturen i det lille lokalsamfund belastes udover kapacitet, når dyrevelfærden er borte, når 25.000 svin dør hver dag, så er etik, moral og sund fornuft forduftet. Jeg så gerne vi hjalp det konventionelle landbrug over på en anden kurs, men det bliver ikke med svinefabrikker, det dyre- og menneskesyn burde lægges i graven. Tænk om landbrugets erhvervsminister Esben Lunde Larsen også tænkte som miljøminister.

Ole Kristensen, Christina Balslev, Estermarie Mandelquist, jørgen djørup, Kim Houmøller, Mogens Holme, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Michael W Pedersen, C Munk, Hans Larsen, P.G. Olsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Charlotte Ardal og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar

Husk det nu, alle I dybt forargede, næste gang i går i supermarkedet. Køb økologisk! Det er lidt dyrere, men hvad kød angår spiser vi jo mere end sundt er - så "to fluer med ét smæk: Mere velfærd for svin og bedre egen sundhed ; - )

Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Christina Balslev, Gert Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Erik Kanstrup, Karsten Lundsby og Karen Grue anbefalede denne kommentar

For min skyld kan danske bønder såvel som bønder andre steder drive deres virksomheder, som de vil. Blot dyrvelfærd, klimavelfærd, miljøvelfærd overholdes, og at man ikke skader konsumenterne med sygdomme.

- Men - med halekupering og sterilisering uden bedøvelse sat stor dødelighed i staldene er dyrvelfærden absolut ikke i orden.

- Med ødelagt drikkevand, overgødning i søer og vandløb samt med Østersøen hvor op mod 35% af havbunden er totalt uddød og med vild algevækst i varm vejr, er hverken klimavelfærd eller miljøvelfærd i orden, - det er meget langt fra.

- Og med sygdomspåføringer af borgerne - salmonella og MRSA-bakterier i hver anden pakke dansk svinekød, samt påføring af konsumenterne med resistente bakterier, er beskyttelse af konsumenterne absolut heller ikke i orden.

Men det vi oplever, det er faktisk et utroligt egoistisk landbrugserhverv, der er fuldstændig blottet for normal ansvars-bevidsthed, samt hensyntagen overfor andre mennesker.

Jeg syntes, at ind til der forekommer forbedringer, skal der stilles meget strenge krav til dansk landbrug, og det skal være med erstatningsansvar.
- Hvis man f.eks. er i tvivl om, hvem der har forurenet, må alle landmænd i området til lommerne.
- Hvis man er i tvivl om, hvem der har påført resistente bakterier til en konsument, så må hele erhvervet til lommerne. Hvis landbruget er utilfreds med dette, kan de jo blot sagsøge hinanden.

Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Christina Balslev, Estermarie Mandelquist, Gert Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Asger Lind Poulsen:
Ja jeg var helt froberedt for tæsk her og slet ingen anbefalinger, som jeg ellers engang er heldig at få i andre sammenhænge :) Det jeg mener er at vi alle har et medansvar for bøndernes dumheder eller volumentrang. Godt nok er de støttet, og godt nok har deres egen jagt på høje priser på jord sat skruen så kraftigt på tommelfingrene at det sunde landbrug er ved at blive til virksomheder og fabrikker. Men jeg er så ikke sikker på at vi som mennesker lider så meget med sygdomme grundet landbrug som du her opstiller. Vores frygt for at skulle lide enten på grund af bønder eller på grund af muslimer eller andet er måske lige lidt i overkanten. Hvis byboere vælger at bo på landet må de acceptere at det kan lugte og som oprindelig bondefødt og landmand til det 20.år i en anden tid kan jeg trods alt snakke med om betingelser og usikkerhed. Under alle omstændigheder er det et slid og man skal F... have lyst for at holde ud.

Asger Lind Poulsen

Kære Viggo Okholm. Jeg har hverken noget imod bønder eller lugten på landet. Jeg føler ikke skyld over svinelandbrugets produktionsmetoder, anvender ikke deres produkter. Prøv at læse hvad jeg skrev tidligere, det er ulemperne ved den konventionelle svineproduktion der piner mig. Det er måden at anskue dyr på, det er måden at behandle dyr på, det er total mangel på dyrevelfærd. Et indeklima i svinebesætningen hvor du er smittet med en potentiel farlig bakterietype efter 1 times ophold. Et forhold at svin smitter mennesker, at op mod 12000 mennesker i Danmark er "raske smittebærere", om tallet er stigende ved jeg ikke, her kan jeg kun gætte. Syv mennesker er allerede døde pga husdyr-MRSA i Danmark, vi har ingen anelse om hvor det bærer hen. Det er bl.a. forhold som at pattegrise tages fra deres mor, 4 uger efter fødsel, og bliver så syge med diarre at de straks skal behandles med antibiotika og zink i store mængder. Det er galt og uetisk i min optik. Det vil koste 14 milliarder at udrydde husdyr-MRSA - det ønsker man ikke fra politisk og landbrugets side. Værsgo og spis dansk konventionelt svinekød, der er MRSA i 40% af kødet. Kan du ikke høre - den er helt gal, og så husk også på det jeg skrev tidligere, der er så mange problemer med dansk konventionel svineproduktion at det skriger til himlen. Jeg beklager, men svinefabrikker har da ingen fremtid på dansk jord, vi burde af alle nationer vide bedre. Alle facts ligger tilgængeligt på nettet. Stop dette begrædelige vildspor.

Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Christina Balslev og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Dyrplageri lugter ikke, i hvert fald ikke her, hvor jeg sidder. Alligevel er jeg stærk modstander af dyrplageri. At dyrplageri ligefrem sættes i system af profithensyn er en af de få ting, der kunne få mig til at begå selvtægt. Militante dyreaktivister har derfor min fulde opbakning, når de saboterer det industrielle landbrugs svine- mink- og mælkefabrikker.

Og af samme grund spiser jeg stort set aldrig gris, jeg er holdt helt op med at købe det selv, men en sjælden gang kan jeg ikke styre mine tømmermænd og æder derfor en hotdog. Hvis det var muligt at vælge en hotdog fra fritgående dyr, ville jeg selvfølgelig være villig til at betale ekstra.

Vibeke Hansen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Selvfølgelig lugter der af lort på landet.
Sådan har det altid været.
Kan man ikke klare det, så flyt til byen.
Husk også -økologiske landbrug- lugter endnu mere.
Men så er lugten lige pludselig - naturlig.