Leder

Vi har brug for en ny socialpolitik

Overraskende nok erklærer socialordførerne fra både Venstre og Socialdemokratiet sig helt enige
Gennem årtier er socialpolitikken blevet overtaget af beskæftigelsespolitik, og det betyder, at stort set alle sociale indsatser handler om at komme i arbejde.

Gennem årtier er socialpolitikken blevet overtaget af beskæftigelsespolitik, og det betyder, at stort set alle sociale indsatser handler om at komme i arbejde.

Ida Guldbæk Arentsen

Indland
11. april 2018

Vi skal kræve, at socialpolitikken i en velfærdsstat hjælper dem, der har behov, og at den højner livskvaliteten for dem, der har brug for det. Ligesom vi for øvrigt kræver af sundhedspolitikken.

Men gennem årtier er socialpolitikken blevet overtaget af beskæftigelsespolitik, og det betyder, at stort set alle sociale indsatser handler om at komme i arbejde.

Vi skal have en meget mere evidensbaseret socialpolitik, der ikke længere står i skyggen af politikområder som beskæftigelse, uddannelse, sundhed og arbejdsmarked.

Sådan lød kritikken af det herskende socialpolitiske paradigme i en kronik her i avisen i lørdags. Den var skrevet af Niels Ploug, der er direktør i Danmarks Statistik, Mette Wier, der er prodekan på Københavns Universitet, og Lisbeth Pedersen fra VIVE.

»I dag hersker der en opfattelse af, at man med beskæftigelsesindsatsen skal gøre de trekantede og de runde lige så firkantede som alle andre. At sandheden for mange personer kan findes et sted midt imellem, er man gået bort fra,« uddybede Niels Ploug til avisen mandag.

Overraskende nok erklærer socialordførerne fra både Venstre og Socialdemokratiet sig helt enige.

Spørgsmålet er, om vi er nået til vejs ende for den socialpolitiske retning, der har været dominerende i mange år. Om vi kan presse flere ind i beskæftigelse og uddannelse. Eller om tiden er moden til at diskutere, hvordan vi sikrer livskvaliteten for de mennesker, som er langt fra arbejdsmarked og uddannelse, og som har brug for sociale indsatser.

De store partiers enighed er påfaldende. Noget kunne tyde på, at der er ved at opstå en ny dagsorden efter de mange arbejdsudbudsorienterede reformer og deres effekt, som viser sig ved, at vi har en tårnhøj beskæftigelse, som økonomiprofessor Nina Smith har dokumenteret. Og det efterlader et behov for at diskutere, hvad vi vil med socialpolitikken.

Beskæftigelsespolitikken er nået til vejs ende. Den har løst nogle problemer, men også skabt nogle nye. Og det kan kun en rigtig socialpolitik løse. Vi venter på, at de to store regeringsbærende partier tager konsekvensen af deres egen erkendelse og giver os en ny socialpolitik. 

Serie

Hvorhen, socialpolitik?

Det herskende socialpolitiske paradigme er nået til vejs ende, mener eksperter. Beskæftigelsen boomer, men mentalt har vi det dårligere. Spørgsmålet er, hvordan socialpolitikken bringer os videre. Det sætter Information fokus på.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Talk is cheap...

Kim Folke Knudsen, Jørgen Wassmann, Flemming Berger, Søs Jensen, Herdis Weins, Torben K L Jensen, Anne Schøtt, Britta Hansen, Katrine Damm, Søren Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det sociale område er åbenbart ikke mere et omsorgsområde. Så her vi taler om evidens og beskæftigelse og ikke om varme hænder. Så kan narkomaner, psykisk syge og alle andre med problemer i tilværelsen gå og glæde sig til at komme på plejehjem...

Kim Folke Knudsen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Der er ikke brug for mere evidens i de sørgelige rester af socialpolitikken. Der er brug for en genetablering af et samfunds- og menneskesyn der er inkluderende, empatisk, ressourceopbyggende og ikke straffende, stigmatiserende og ekskluderende.
Det handler om hvilket menneskesyn der styrer indsatsen overfor et samlende samfund hvor alle ressourcer anerkendes, og ikke kun de der kan udnyttes som er produktionsapparat.
Som uddannet socialrådgiver i 70erne er det beskæmmende at deprimerende at se på det opsplittede samfund, der er opstået som et resultat af et paradigmeskift, som går ud på udelukkende at anerkende menneskelige ressourcer der kan udnyttes produktivt og så skidt være med resten. What a waste.
Så i stedet for "hvor der handles osv" så hellere "hvor få har for meget og færre for lidt". Se det ville være en socialpolitisk tilgang der kunne batte noget.

Flemming Berger, Peter Andreas Ebbesen, Søs Jensen, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Socialpolitik... det ord har jeg ikke hørt i mange år, men blev det ikke afskaffet for 10-20 år siden og afløst af et liberalt menneskesyn?

Kim Folke Knudsen, Jørgen Wassmann, Peter Andreas Ebbesen, Herdis Weins, Anne Schøtt, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Søren Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Her er min reaktion, og den er forhåbentli helt forkert og baseret på dårlige oplevelser som kronisk syg med sjælden gigt i de sidste ti år:

Venstre og Socialdemoktratiet enige om socialpolitik? "Vær bange, vær meget bange."

Kim Folke Knudsen, Egon Stich, Flemming Berger, Peter Andreas Ebbesen, Britta Hansen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Søren Andersen anbefalede denne kommentar

Også i rubrikken til denne artikel står der på FB:
"Beskæftigelsespolitikken er nået til vejs ende. Den har løst nogle problemer, men også skabt nogle nye. Og det kan kun en rigtig socialpolitik løse"
Hvilke problemer har beskæftigelsespolitikken løst? Ja, altså udover gratis arbejdskraft til erhvervslivet og nogle mennesker at rive i for anden aktører.

Egon Stich, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Peter Andreas Ebbesen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

De socialt udsatte er parkeret i aktivering på kontanthjælp som malkekvæg for private aktører
Ikke mere snak
luk Beskæftigelsesministeriet der kun formidler syge til bedrageri for Tvangsliberalisering af velfærd og giv kommunerne og deres borgere Social Frihed
https://www.information.dk/indland/2011/07/aartiet-udsultede-socialminis...

Kim Folke Knudsen, Peter Andreas Ebbesen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Peter Andreas Ebbesen

Der er kun et svar: En Borgerløn /UBI for alle, som alle kan leve af. At man ikke er i arbejde retfærdiggør ikke den nuværende kriminelt menneskeforagtende praxis.

"tårnhøj beskæftigelse". Ja, med 98 jobcentre, der sender arbejdsløse ud i "beskæftigelse" under slavelignende forhold uden overenskomstmæssig løn, (du er ikke en løn værd og arbejder side om side med folk med overenskomstmæssig løn, mon ikke du føler, du er ekskluderet) så tror pokker at beskæftigelsen er tårnhøj. Og det er stressniveauet blandt "arbejdsløse" også.

Ebbe Overbye, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Morten Hjerl-Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvis nogen vil forny Socialpolitikken så start med følgende:

Ophæv førtidspensionsreformen og indfør en menneskelig visitation til førtidspension kombineret med aktiv støtte og rådgivning til de personer, som ved revalidering og lignende kan komme til at arbejde igen. Meget syge borgere skal visiteres til førtidspension med det samme. Kan de efterfølgende få forbedret deres arbejdsevne, så kan de efterfølgende tilbydes et skånejob på passende vilkår for borgeren.

Ophæv den nuværende lovgivning om sygedagpenge, så syge borgere behandles værdigt og med en tilstrækkelig udredningstid. Lægens ord skal tælle og ikke smides i skraldespanden af myndigheder, som ikke vil anerkende, at borgerne er syge og har behov for ekstra støtte.

Skrot: Den destruktive Aktiveringsmaskine og erstat denne med rådgivning vejledning jobtræning og jobpraktik i private virksomheder. Afskaf det tårnhøje kontrol bureaukrati og erstat det med simple krav f.eks stikprøver, når dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere søger job. Giv plads til individuelle uddannelses og jobforløb for kontanthjælpsmodtagere med andre problemer end arbejdsløshed. Meget syge borgere skal kunne søge førtidspension uden, at de skal vente i 100 år på en afklaring.

Omdrejningspunktet for al Socialpolitik: Vi møder vores borgere med faglighed, respekt og ligeværdighed.

Kim Folke Knudsen

Kære Peter Hansen kl. 11:18

Jeg forstår meningen med din kommentar og anerkender dit budskab. Men Det er ikke et liberalt syn, som kendetegner vores behandling af førtidspensionister, sygedagpengemodtagere, og kontanthjælpsmodtagere/dagpengemodtagere.

Et liberalt menneskesyn respekterer, at vi mennesker er forskellige individer, og at der skal være plads til anerkendelse af denne forskellighed. Et liberalt menneskesyn vil altid ledsages af demokratiske institutioner, som fremmer borgernes medindflydelse og ret til at ytre sig og gøre deres indflydelse gældende.

Et liberalt menneskesyn vil tendere mod at vælge lokale kommunale løsninger så tæt på borgeren som muligt og ikke centrale standardiserede løsninger. Et liberalt menneskesyn tager altid borgeren i forsvar ved at sikre gode muligheder for anke og klage, hvis borgeren føler sig forudrettet eller dårligt behandlet af myndighederne.

Det er det neoliberalistiske syn, den neoliberalistiske systemtænkning, som har ødelagt Socialpolitikken. Vi har ikke haft politikere, som har formået at sige fra overfor denne autoritære systemtænkning. I stedet har vi over tid fået et borgerfjendsk og nedladende system, som lever af at mistænkeliggøre borgerne, der har brug for hjælp og som gør alt for at borgerne ikke skal søge om ydelser, som de har betalt skat til for at kunne søge om.

Væk med den neoliberalistiske systemtænkning, som er ligeså ødelæggende for relationen mellem mennesker, som kommunismen og andre totalitære ideologier.

Anne Schøtt, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar