Leder

EU-modstanden er skredet fra venstre mod højre. Men Enhedslisten blafrer

Danske centrum-venstre-partier bakker op om EU som et solidarisk europæisk fællesskab. Dog blafrer Enhedslisten underligt i Europa-fjendtligt selskab med Dansk Folkeparti
»Enhedslistens opstilling som selvstændigt parti ved næste EU-parlamentsvalg kan være en første bevægelse mod en nyorientering.« skriver David Rehling. 

»Enhedslistens opstilling som selvstændigt parti ved næste EU-parlamentsvalg kan være en første bevægelse mod en nyorientering.« skriver David Rehling. 

Jens Dresling

Indland
20. april 2018

Højrefløjen fylder mere og mere i modstanden mod EU. Den nyhed bragte denne avis torsdag. Grundlaget er en nærmere analyse foretaget af Tænketanken Europa. Om detaljen kan diskuteres. F.eks. fremfører Enhedslistens nuværende EU-ordfører, Søren Søndergaard – nok med rette – at den Folkebevægelse mod EU, som han selv har repræsenteret i EU-Parlamentet 2007-14, ikke entydigt kan beskrives som ’venstreorienteret’, da den også har tiltrukket EU-modstandere fra den politiske midte og højresiden.

Men hovedtendensen står klar for forløbet siden Danmarks indtræden i det Europæiske Fællesskab i 1972: Fællesskabet har vundet nye venner på midten og til venstre herfor, men tabt dem ude på højrefløjen.

Forskydningen skyldes, at verden har ændret sig. I 1970’erne var den nazistiske besættelse af Danmark kun 25 år på afstand. Et ubehag ved tysk genrejsning lå bag megen tale om det daværende EF som en trussel mod dansk demokrati.

Nu fremstår Tyskland som besindighedens værner i Europa. Modsat var der – som følge af Anden Verdenskrig – i Danmark i 1970’erne stadig stor veneration over for Storbritannien. Dets selvmodsigende følelser over for det europæiske kontinent kunne mange danskere spejle sig i. Nu står briterne – efter Brexit – som en selvpåført ulykke, der kan tjene til skræk og advarsel.

Hertil kommer, at EU-modstanden i 1970’erne kunne henvise til, at Danmark gik enegang i forhold til Norden. Nu er det Norge, der går ene. Og endelig er argumentet om EU som de riges landes sammenrotning bortfaldet, efter de sydeuropæiske og østeuropæiske lande er kommet med i en union, hvor stærke kræfter stræber efter social og økologisk bæredygtighed.

Bestræbelserne på et solidarisk europæisk fællesskab er blevet genstand for had fra nationale højrefløje. Herhjemme har DF’s EU-parlamentariker Morten Messerschmidt kaldt EU »en taberklub«. DF’s agitation har gjort Venstre og Konservative lorne.

De oprindeligt splittede socialdemokrater og radikale har siden 1980’erne samlet sig om at være positive, De Radikale dog mest. SF har vendt sig fra entydig modstand til noget, der ligner fuld opbakning.

Det efterlader Enhedslisten underligt blafrende i Europa-fjendtligt selskab med Dansk Folkeparti. Enhedslistens opstilling som selvstændigt parti ved næste EU-parlamentsvalg kan være en første bevægelse mod en nyorientering. Forhåbentlig da. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Ja, vi må se at blive "fuldblods" Europæere.

Torben Lindegaard

@David Rehling

Det er en ren go'da'mand-økseskaft leder.

Der står ikke ét ord, som vi ikke vidste i forvejen - intet nyt.

EU har vundet flere venner på venstrefløjen, ligesom Helle og Bjarne jo også stod ret godt. I hvert tilfælde for en tid..

Uanset, at Rehling her dribler lidt meget - hvad er det så EL vil med EU? Ja, officielt hedder det ud af EU - men ud til hvad? Det har partiet ikke været i stand til at gøre rede for på overbevisende måde.
Ved at forlade EU, overlades dette vigtige forum til højrekræfterne. Er det det EL vil?
EU - alle sine fejl til trods, og de er mange - så det er også her der skal kæmpes for bedre miljøforhold, hvor skattesnyd skal bekæmpes, og hvor den skadelige indflydelse fra USA og Rusland og hvem ellers skal modgås.
El skylder fortsat at svare på, hvordan de flygtninge og migranter, der kommer til Europa skal fordeles mellem landene? At oprette et FN-organ til at tage sig af opgaven er håbløst og verdens-fjernt, og det tjener i EL til ære, og komme med den slags tågede forslag.
Så nu for fa'en at komme ud over berøringsangsten i forhold til EU. Som det er nu, da kan jeg ikke stemme på EL til næste års parlamentsvalg. Faktisk aner jeg ikke hvor jeg skal stemme. Men så meget ved jeg, at jeg kan ikke goutere EL's urealistiske EU-politik.

Søren Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Falstoft, Jørgen Larsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Rettelse - og det tjener IKKE EL til ære.. osv

Thomas Andersen

Det er jo totalt latterligt at se til hvordan et rendyrket socialistisk parti kæmper for et rendyrket cowboy kapitalistisk Europa. Skulle EL og ligesindede få held til at rive EU fra hinanden ville det jo netop blive alle lande mod alle med bland meget andet miljø, arbejdstagerrettigheder, økonomisk ansvarlighed, skattelighed og fairness for de små virksomheder som de helt store tabere...

Kjeld Jensen, Torben Lindegaard og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Fortsat...

Fakta er jo at EU tager mange flere fornuftige beslutninger end vores hjemlige folketing. Tænk hvis vi havde 28 løstgående missiler af lande som havde enormt meget mere frihed til at tage enormt mange flere tåbelige beslutninger for at klare sig i kampen mod de andre lande... EL's cowboy kapitalistiske paradis???

Jeg kan godt se, EU i bund og grund er et socialistisk projekt med centralt styre og et vildtvoksende bureaukrati med dertil hørende detaillelovgivning og et stærkt reduceret borgernært demokrati, men er det monstro en sådan verden, enhedslisten ønsker her i 2018, hvor socialismen er under nødvendig redefinering.

Centralismen har vist sig at skabe en accelererende forskel blandt borgere med hensyn til såvel velstand som livskvalitet. Det burde de andre venstreorienterede partier erkende i stedet for at jagte et fortidigt drømmesyn, der forlængst har materialiseret sig som et fuldtonet mareridt for de svageste segmenter i vores samfund. Centraliseringen koncentrerer ikke kun magt men i høj grad også rigdom. Er det socialisme ?