Leder

Nu, nu, nu er vi grønne – næsten. V må vise, at kampagnen ikke er grønvask

VLAK-regeringens energiudspil mangler de virkemidler, der skal til, for at Danmark kan nå sine målsætninger om vedvarende energi
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt , statsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Brian Mikkelsen præsenterede sit energiudspil ’Energi – til et grønt Danmark’. Udspillets svaghed er dets manglende sammenhæng mellem de mål, der er sat for vedvarende energi, og de virkemidler, der foreslås.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt , statsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Brian Mikkelsen præsenterede sit energiudspil ’Energi – til et grønt Danmark’. Udspillets svaghed er dets manglende sammenhæng mellem de mål, der er sat for vedvarende energi, og de virkemidler, der foreslås.

Ritzau Scanpix

Indland
28. april 2018

Den spydigste kommentar til VLAK-regeringens energiudspil fra i torsdags kommer fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd. Den lyder:

»Regeringens energiudspil rammer plet, men på den forkerte skive.«

Sin bedømmelse begrunder Det Økologiske Råd således:

»Hvis regeringens mål er lempelse af afgifter og den billigst mulige opnåelse af regeringens 2030-målsætning for vedvarende energi, så rammer energiudspillet ganske godt. Det er bare ikke opgaven.«

Netop nedsættelse af afgifter gjorde Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille meget ud af ved regeringens præsentation af udspillet. Han sagde:

»For en helt almindelig familie bliver elregningen ca. 1.500 kr. lavere hvert år. Det kan mærkes.«

Sænkning af miljøafgifter er ikke i sig selv af det onde. Det afgørende er, hvilken indflydelse det har på miljøbelastningen. Oprindeligt blev brug af elektricitet i opvarmningen set som uønskelig, fordi elektriciteten navnlig kom fra kulfyrede kraftværker. Nu er el til varme et gode, fordi den i stigende grad leveres af vedvarende energi. Altså giver det mening at sætte afgiften ned. Derimod er det mere problematisk – som flere partier fremhæver – at regeringen også vil nedsætte den almindelig afgift på el. Dermed forsvinder nemlig en tilskyndelse til effektivitet og besparelser.

Havvindmølleparker

I regeringens udspil er der gode elementer. Iblandt dem er at tilskynde virksomheder til at lade deres overskudsvarme genanvende som fjernvarme. Det modarbejdes i dag af en fjollet afgiftsstruktur, som medfører et spild af varme, der ellers kunne være sendt til 128.000 parcelhuse.

Udspillets svaghed er dets manglende sammenhæng mellem de mål, der er sat for vedvarende energi, og de virkemidler, der foreslås. Dansk målsætning er 50 procent dækning af energiforbruget ved vedvarende energi i 2030 og 100 procent i 2050. Skal der være en ret linje mod de 100 procent i 2050, burde dækningsgraden i 2030 snarere være op mod 60 procent.

I dagens avis peger formanden for det uafhængige rådgivende ekspertorgan Klimarådet, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, på, at regeringen burde løfte 2030-målsætningen til 55 procent. Det ville sikre et mere jævnt forløb af omstillingen. Nu får landet uhyre travlt mellem 2030 og 2050. Eller sagt på en anden måde: Regeringen skubber problemerne foran sig.

En af virkemidlerne til at opnå vedvarende energi, der batter, er store havvindmølleparker. Her lægger regeringen op til at træffe beslutning om én ny park nu og udskyde beslutninger om flere til 2022. Som oppositionen har fremhævet, savner en sådan syltning saglig begrundelse. Skal landet komme på vej mod målene, kræver det beslutning om noget i retning af tre yderligere havvindmølleparker nu.

Mere end misvisende markedsføring

Den manglende sammenhæng med det langsigtede 2050-mål vedgår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, når han over for Ritzau udtaler:

»Vi tager det i to etaper, lidt ligesom et cykelløb.«

For nu at blive i ministerens billedsprog: Jotak, men i mål kommer man jo ikke, hvis man kører den første etape så langsomt, at det er givet, at man ikke når den anden.

Regeringsudspillet kommer samtidig med, at Venstre har lanceret, hvad der blandt internationale miljøorganisationer kendes som ’grønvask’: At en virksomhed med et blakket miljørygte kører en reklamekampagne, der går ud på at forbedre dens image, uden at produktet nødvendigvis bliver et andet.

Dagbladet Børsen har peget på, at Venstre-kampagnen er fremkaldt af meningsmålinger, der viser ringe vælgertiltro til, at Venstre er egnet til at føre en effektiv klima- og miljøpolitik. Den opfattelse bekræftede tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen, da han i 2008 på Venstres landsmøde erklærede, at Venstre nok havde været »lidt fodslæbende« i forhold til klima og miljø. Men nu skulle det være anderledes, lovede Anders Fogh. Hvorpå han i 2009 forsvandt til Nato, og Venstre gik tilbage til fodslæberiet.

I de forhandlinger, der nu forestår med andre partier om regeringsudspillet, har Venstre en chance for at vise, at partiets grønne kampagne er andet end misvisende markedsføring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Når el-afgifterne sættes ned så vil de nye udenlandske el-energislugende virksomheder ,der skal bygges, få endnu mere belejlige mulighed for at undlade at betale skat/afgifter til Danmark.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Christina Balslev, lars søgaard-jensen, Svend Erik Hansen, Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Poul Anker Sørensen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar

1500 divideret med 12 =125.
125 kr/mdr er vist kun noget de allerfattigeste, for hvem hver en hundredlas batter, mener virkelig kan mærkes...

Eva Schwanenflügel, Christina Balslev, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Nødvendigt med co2 afgift
Regeringens udspil vil give øget fossilt baseret elforbrug hvis ikke det kombineres med en høj CO2 afgift. Oppositionen må kræve en sammenkædning af forhandlingerne om energi og klima ellers vil pakken med den svækkede energispareindsats og manglende CO2 afgift øge CO2 udledningen.

Thomas Frisendal

Post modernistisk sandhed: Man er den, man siger, man er!

Kim Houmøller

@Katrine Damm - ser frem til en lavere el-regning samt en lavere licens. Selv småbeløb tæller for pensionist proletariatet, der ikke kan se frem til en pristalsregulering.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Anne Eriksen, David Zennaro, Katrine Damm og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Utroligt. De sænker afgiften på kul-el!!

Karsten Lundsby, jørgen djørup, Torben K L Jensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er en grotesk spinkampagne vi er vidne til her med Venstre i rollen som mere grønne end Alternativet. At de selv tror på alt deres nymodens miljøvås.

Hvordan kan det være at DSB ikke for 20 år siden gik over til el lokomotiver. Var der ikke et par borgerlige partier, som stak en kæp i hjulet for den investering. Resultatet så vi senere de vidunderlige IC4 tog, som har kostet samfundet mia af kr. ud af vinduet. På grund af manglende elektrificering i rette tid kører DSB rundt med deres skrammelmateriel, som bl.a. består af ME Lokomotiver, der ikke er blevet udskiftet siden 1982. Flere af dem kan end ikke køre, men så stryger man bare et par afgange i den ramponerede og altid forsinket køreplan. Jo det går glimrende med den miljøbevidste borgerlige trafikplanlægning støttet til enhver tid af DF.

Eller hvad med den nye Kattegatsbro, som udtrykkeligt skulle opføres uden irriterende kollektive trafikanter og uden el tog kun plads til køen af dieselbiler. VLAK Marionetteater og DF´s grønne profil hen over Kattegat pris mindst 60 mia.kr.

Hvad med København, som drukner i trafikkøer og en sky af dielselos, der ødelægger borgernes nærmiljø og sundhed. VLAK Marionet Teater og DF har ikke rørt en finger for at løse dette problem kun forværret det med at ødelægge den kollektive trafik.

Hvad med sagen fra Tudse Næs, hvor borgerne protesterede over endnu et storbrug af svin med forurening og gylletanke, der fik det til at stinke i nabolaget og gav naboerne store gener. Ingen interesse fra storbønder partiet Venstre ikke skyggen af en grøn miljøpolitik.

Hvad med Danmarks Naturfredningsforening, som nu skal smides ud af frednings sagerne med VLAK Marionet Teater og DF´s støtte.

Hvad med vores smukke kystlinier, der nu med VLAK Marionet Teater og DF støtte kan bebygges med højhus hoteller, ferieparker, sommerhuse, villaer og så videre, så vi kommer til at minde om den tyske ø Sild, der på visse steder er fuldstændig overbebygget og tudegrim. Her var det penge og grundkapital der gjaldt for Venstre ikke nogen miljøhensyn.

Nu praler de så med deres havvindmøllepark. Hvem siger den overhovedet bliver anlagt. DF His Masters Voice er imod. Vi skal vente til prisen på alternativ energi passer DF.

Det her er så langt ude, at vi ligeså godt kan indføre Julemanden på Christiansborg, som blå bloks medlem nr. 91.

FUP FUP FUP - I Esbens kælder sort som kul kan vi ikke se den grønne farve.

PUNKTUM.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Christina Balslev, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen og Svend Erik Hansen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Kim Folke Knudsen.
Jeg er helt ening i hele dit indlæg. Regeringens kampagne er ren greenwashing - grønt røgslør op til det kommende valg.
Du tager dog fejl mht. beslutningen om at droppe DSBs elektrificering . Det blev besluttet af en socialdemokratisk regering og dennes trafikminister Jan Trøjborg.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Professor Kevin Anderson, Deadline, 25. april 2018:

"Hvis vi skal leve op til Parisaftalen, må de rige lande i verden såsom Danmark være helt kulfri inden år 2035, ikke 2050".

"CO2 udledningen: Danmark er ikke et forgangsland. Intet industriland er forgangsland på klimaforandringer. De har alle for høje udledninger i forhold til Parisaftalen. Selv med den tyndeste fortolkning ligger alle industrilande, også Danmark, under målet. Udledningen per indbygger er 50 % højere end i Sverige, som også ligger for højt".

"Det er fanatisk at antage, at vi kan leve med 4 graders opvarmning og al den kaos, det bringer med sig. Det fanatiske er at fortsætte som hidtil. Det er den norm, som en mindre elite, hvilket vi jo er, har etableret".

"Fly er en meget stor udledningskilde, jeg flyver ikke, dem der er ægte bange for klimaforandringer burde vise, at vi kan leve i et moderne samfund uden et stort CO2-foraftryk".

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen og Kirstine Rosenberg anbefalede denne kommentar

@Kim Folke Kudsen
Vedrørende Danmarks Naturfredningsforening er der jo kun det at gøre, at så mange som muligt melder sig ind.
Derved bliver Danmaks Naturfredingsforening så stor, at den lille, men på egne vegne grådige svindler, ikke tør røre Damarks Naturfredningsforenings ret til at indstille fredningssager.

Thomas Frisendal, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kirstine Rosenberg

Citater fra Feltmester (https://feltmester.wordpress.com/meningsloes-elproduktion-eller/ ):
"..når det globale energiforbrug alene fra internettet nu er på 1500 TWh, sammenholdt med, at verdens 228.000 vindmøller producerer 459 TWh (årstal 2012), ja, så skal vi måske starte med at skrue ned for forbruget. For der er jo netop direkte sammenhæng mellem vækst (herunder også såkaldt bæredygtig eller grøn vækst) og klimaforandringerne."
"Nyere hollandske undersøgelser viser, at en vindmøllepark med en installeret effekt på 100 MW, på årsbasis, i gennemsnit kun leverer 4,14 MW, dvs. ca 4% af den installerede effekt.
Samme undersøgelse viser at en fortsat udbygning af vindmøllesektoren reelt vil bevirke et større forbrug af fossilt brændsel."

Kim Folke Knudsen

Kære Lars Søgaard Jensen kl. 07.09
Du har ret. Beslutningen om at udsætte elektrificeringen af det danske jernbanenet blev truffet af den daværende socialdemokratiske regering. Jeg gætter dog på, at beslutningen er blevet støttet af de borgerlige partier Venstre, Det Konservative Folkeparti og det nationalistiske parti DF ?

Kære Werner Gass kl 13.21
Helt rigtigt set af Dig. Jo flere der melder sig ind i Danmarks Naturfredningsforening, des mere kan Regeringen ikke komme helt udenom foreningen. Jeg bringer din opfordring videre. De politiske partier, som er imod denne udelukkelse af Danmarks Naturfredningsforening fra at indstille fredningssager bør love, at omgøre en udelukkelse af foreningen, hvis de får flertal efter næste valg.

Den beslutning om udelukkelse af Danmarks Naturfredningsforening skal omgøres for naturens skyld og for Danmarks skyld.

Jeg opfordrer den politiske opposition på Christiansborg til at lade dette spinforslag ligge. Lad være med at lægge stemmer til den falske tale om grøn politik, som dækker over et forsøg på at behage vælgerne med en afgiftslettelse på el, og dernæst lade klimamålsætningerne flyde til år 2050.

Regnbuepartierne: Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Alternativet, og Det Radikale Venstre kan sammen med et velvilligt Socialdemokrati nå langt længere med et grønt energiforlig efter næste valg. Hvis vælgerne giver dem det fornødne mandat.

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

typisk blå blok,det ene fupnummer efter det andet

Thomas Frisendal, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar