Leder

Journalister på det eneste uafhængige dagblad i Tyrkiet er dømt for terror

Dagbladet Cumhuriyet har dækket Erdogans tætte alliance med Gülen-netværket og hans mafiametoder. Nu er 15 journalister fra dagbladet blevet idømt i alt 81 års fængsel efter den tilpas løst formulerede terrorlovgivning
En udgiver, chefredaktør og undersøgende journalist er blandt de dømte fra den regeringskritiske tyrkiske avis Cumhuriyet. De er dømt for at hjælpe og bistå terrororganisationer uden at være medlem, men får dog lov til at være på fri fod, mens man afventer, om de appellerer.

En udgiver, chefredaktør og undersøgende journalist er blandt de dømte fra den regeringskritiske tyrkiske avis Cumhuriyet. De er dømt for at hjælpe og bistå terrororganisationer uden at være medlem, men får dog lov til at være på fri fod, mens man afventer, om de appellerer.

Bulent Kilic

28. april 2018

Onsdag blev 15 journalister og redaktører på den tyrkiske republiks ældste avis, Cumhuriyet, idømt fra to et halvt til syv års fængsel – sammenlagt 81 år.

Pressefolkene var tiltalt efter den tyrkiske terrorlovgivning, der ikke kun straffer handlinger, men også ytringer, der kan føre til handlinger.

Cumhuriyet blev dømt for at have bistået såvel prædikanten Fethullah Gülens netværk som den  venstreradikale gruppe DHKP/C og de kurdiske separatister i PKK. Formalia var sådan set på plads: Avisen har skrevet om alle tre organisationer/netværk og terrorlovgivningen er så tilpas løst formuleret, at enhver ytring kan gøres strafbar, hvis det passer staten. Det er der sådan set ikke noget nyt i – tyrkisk jura har traditionelt været statsmagtens villige håndlanger.

Det nye er, at staten siden det mislykkede militærkup i juli 2016 har været identisk med én person, nemlig præsident Recep Tayyip Erdogan, der nu for syvende gang regerer på dekreter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kim Folke Knudsen
 • Michael Hullevad
 • Erik Karlsen
 • Torben K L Jensen
 • Olaf Tehrani
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Svend Erik Sokkelund
 • Troels Ken Pedersen
Kim Folke Knudsen, Michael Hullevad, Erik Karlsen, Torben K L Jensen, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Svend Erik Sokkelund og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Svend Erik Sokkelund

Diktatorer bryder sig ikke om ytringsfrihed og uafhængige medier, der alt for ofte er på tværs af storladne tanker & geniale visioner, med urimelige krav om ytringsfrihed, retfærdighed i retssystemet, forbud mod korruption...

Kim Folke Knudsen, Michael Hullevad, Carsten Hansen, Torben K L Jensen, Flemming Berger, kjeld jensen, Karsten Lundsby, David Zennaro og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Langt de fleste Europæiske lande tager afstand til udviklingen i Tyrkiet og arbejder ikke mere end nødvendigt sammen med landet.
Men samtidig ønske Europa ikke at koble Tyrkiet helt fra.

Men Europa kan naturligvis kun opretholde troværdighed ved at kritisere Tyrkiets u-demokratiske udvikling,
Præcis som EU fastholder kritik at Ungarn og Polen, når disse lande tager skridt væk fra demokrati.

Kim Folke Knudsen

Det er så galt i Tyrkiet nu, som aldrig før.

En dame i en sporvogn sendte sms fra sin mobiltelefon. Passagerer i sporvognen fulgte med i beskederne, og hun blev angivet til myndighederne. Derefter blev sporvognen standset og damen arresteret med en sigtelse for regeringsfjendtlig virksomhed.

En mand ansat i et mediehus som tesælger udbrød, at han aldrig ville drikke te med Præsident Tayyip Erdogan. I mediehuset var der tilkaldt politifolk, som skulle overvåge journalisterne. De hørte om historien og tesælgeren blev omgående arresteret og sigtet for forræderi mod staten. Han fik en betinget fængselsstraf.

Tyrkiet er ikke et demokrati. Det er et diktatur med et sikkerhedsapparat, der minder om STASI og Østtyskland. Alle borgere tilskyndes af myndighederne til at holde øje med og angive hinanden. Der er etableret offentlige kontorer, hvor du kan henvende dig med stikkeri og udlevering af dine naboer og af familiemedlemmer.

Så er der alle de ting, som vi ikke ser. Forholdene i de tyrkiske fængsler og forholdene for de indsatte.

Tyrkiets placering som NATO medlem gør, at vi skal træde til og forsvare dette regime, hvis det bliver udsat for en udenlandsk fjendtlig handling.

Om landet reelt er en del af NATO blokken ? Det kan man godt komme i tvivl om, når man ser Præsident Tayyip Erdogans åbenlyse begejstring for den store nabo mod nord Rusland.

Det er på høje tid, at erkende, at flygtninge fra Tyrkiet har helt berettiget asyl i Europa, og at vi med vores samhandel, turisme og EU aftaler er med til at støtte et helt igennem udemokratisk styre, som støt og roligt bevæger sig væk fra Europa og europæiske værdier om frihed, ytringsfrihed, menneskets værdighed og personlige integritet.