Leder

Overenskomstforhandlingernes krigstilstand kan ophæves af KL

Kommunernes Landsforening er bekymret over, at den danske model er i fare. Men de har selv magten til at ophæve krigstilsstanden og gå foran i det kompromis, der kan redde både den danske model og Danmark fra en storkonflikt
Hvis KL er bekymret over, at den danske model er i fare, har de selv magten til at ophæve krigstilstanden og gå foran i det kompromis, der kan redde både den danske model og Danmark fra en storkonflikt, som ingen ønsker og kan have gavn af.

Hvis KL er bekymret over, at den danske model er i fare, har de selv magten til at ophæve krigstilstanden og gå foran i det kompromis, der kan redde både den danske model og Danmark fra en storkonflikt, som ingen ønsker og kan have gavn af.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

12. april 2018

Der har været »krigslignende tilstande« på det offentlige arbejdsmarked siden 2008, som truer den danske model på livet. Det sagde direktør i Kommunernes Landsforening (KL) Kristian Wendelboe onsdag på TV 2 og bidrog dermed til en yderligere optrapning af krigen om de nye overenskomster.

Ifølge KL-direktøren er det nemlig fagbevægelsen, der har ansvaret for, at den danske model er på vej ud over kanten denne gang, fordi de hidkalder sig Folketinget og rejser tvivl om, hvorvidt modellen bliver overholdt. Desuden sætter forliste forhandlinger og højt konfliktniveau spørgsmålstegn ved modellens funktionsdygtighed, lyder det fra den øverste embedsmand i KL. 

Men samtidig undgår Wendelboe behændigt at reflektere over det ansvar, de offentlige arbejdsgivere og han selv som KL-direktør under lærerlockouten i 2013, har for en radikaliseret offentligt sektor og en mulig storkonflikt. I stedet siger han til Politiken:

»Grunden til, at vi stod så fast, som vi gjorde i 2013, var, at vi virkelig ville det. Det var et massivt ønske fra vores bagland om at gøre noget ved de her arbejdstidsregler. Det var jo en enig KL-bestyrelse, der besluttede det her.«

Hvis man skruer tiden frem til 2018 og indsætter »lønmodtagerorganisationer« i stedet for »vi« og »KL-bestyrelse«, har offentligheden og Wendelboe forklaringen på, hvorfor det også kan være legitimt for en samlet lønmodtagerfront at trække en streg i sandet denne gang – fem år senere.

Krigsførelse er altid strategisk

Omvendt er det lige så usammenhængende, at FOA’s Dennis Christensen beskylder KL for at pønse på at begrænse eller afskaffe muligheden for en strejke eller en lockout – med henvisning til Wendelboes udtalelser om, at »de offentlige lønninger bliver et folketingsemne«, hvis den danske model kuldsejler. Der kunne det jo ret beset ende, for indtil videre er der ikke nogen alternativ model, som kan opveje den manglende tillid og gensidige respekt, der har udspillet sig mellem forhandlingsparterne siden 2008.

I skyen af krudtrøg og kugler er det imidlertid værd at minde om, at den danske model har holdt til meget. Den er betydelig udfordret, men er også – som professor Ove K. Pedersen engang har sagt: »en dynamisk størrelse, der altid har været stærkt politiseret«.

Desuden er en krigsførelse altid strategisk. Forsøger KL et sidste pres på arbejdstagerne eller at frame et eventuelt forestående resultat i Forligsinstitutionen som en sejr for de offentligt ansatte? Wendelboe er nemlig på linje med andre embedsmænd og politikere, der har fundet det betimeligt at hviske Politiken i øret, at de nu for alvor er bekymrede for storkonflikt.

Det ville ikke være håbløst forhandlingstaktisk, hvis arbejdsgiverne har regnet sig frem til, at de med en samlet lønmodtagerfront, der nyder stor opbakning i befolkningen, er nødt til at give de offentligt ansatte en form for sejr efter 2013.

Betydning for fælleskassen

Hvor langt den ’kvajebajer’ skal række og spille ind på de andre uenigheder om løn, reguleringsordning og betalt frokostpause er så spørgsmålet. Det er svært at vide, hvor langt arbejdsgiverne allerede har givet sig. At begge parter har givet noget, må man dog formode, eftersom forligsmanden fandt det gavnligt at forlænge forhandlingerne i 14 dage. 

Uanset hvad har offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår betydning for fælleskassen. Og nu da arbejdsgiverne selv har åbnet op for boksen, der synliggør politiseringen af overenskomstsystemet i form af Moderniseringsstyrelsens fokus på at »gøre løn- og arbejdsvilkår i det offentlige til en del af udgiftspolitikken«, er det klart, at lønmodtagernes svar er mere politisering: »Hvorfor skal vores overenskomster finansiere skattelettelser?« spørger de.

Selve processen, som har ført til krigstilstande på det offentlige arbejdsmarked, er imidlertid det, der synes på nuværende tidspunkt at være den største hindring for, at Danmark undgår en storkonflikt. Og hvis KL er bekymret over, at den danske model er i fare, har de selv magten til at ophæve krigstilstanden og gå foran i det kompromis, der kan redde både den danske model og Danmark fra en storkonflikt, som ingen ønsker og kan have gavn af.

Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Troels Ken Pedersen
 • Kurt Nielsen
 • ingemaje lange
 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kim Folke Knudsen
 • Christian Skoubye
 • David Zennaro
 • lars søgaard-jensen
 • Oluf Husted
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Torben K L Jensen
Troels Ken Pedersen, Kurt Nielsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Christian Skoubye, David Zennaro, lars søgaard-jensen, Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

God,klar informativ analyse med en realistisk konklusion. Tak for det.

Hans Houmøller, Karsten Aaen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Frederik Groth Nordstrøm, Karsten Lundsby og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Den bande chefkommunale kræmmersjæle. Der er ikke et sandt ord i deres mund. Deres påberåben af at være stridsmænd for "den danske model" noget af det mest uærlige og hule, der har været fremført i den offentlige debat i mange år.

Hans Houmøller, Bjarne Andersen, Karsten Aaen, Bernd Åke Henriksen, Tue Romanow, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel, Bianca Johannson, Torben K L Jensen, Frederik Groth Nordstrøm, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er spørgsmålet ikke også hvad vil -Moderniseringsstyrelsens fokus på at »gøre løn- og arbejdsvilkår i det offentlige til en del af udgiftspolitikken« - ikke koste samfundet i mindre arbejdsglæde for de offentlige ansatte og deres brugere - hvad mon en arbejd efter reglerne vil koste samfundet både menneskeligt og økonomisk.
Fx. en i ældreplejen har 10 minutter til dit og dat og så begynder at gå - efter reglerne - når tiden er gået - ja i nogen tilfælde er tiden måske gået allerede fordi der har været transportproblemer - skal den ældre så ikke have et besøg og hvad vil det ikke koste i evt. senere hospital indlæggelser? Eller hvad hvis lærerne kun bruger den afsatte tid til forberedelse - hvordan vil den fremtidige undervisnings kvalitet blive?- Osv......

Hans Houmøller, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Margit Tang, lars søgaard-jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvis KL, Danske Regioner, Sophie Løhde (V) og hendes Moderniseringsstyrelse ønsker at tromle de offentligt ansatte ned med en lockout, så har de magten til at gøre det.

Det er deres valg.

Men de skal ikke påstå bagefter, at de forsvarer Velfærdsstaten ( resterne af den ) og " Den Danske Model ", for den har de ødelagt med deres optræden her.

De faglige organisationers Overenskomst krav er helt rimelige og ikke overbudspolitik.

1. Lønudvikling som svarer til udviklingen i Den private sektor.
2. Den betalte Frokostpause skrives ind i Overenskomsten, så den ikke kan annulleres egenrådigt af arbejdsgiverne.
3. Lærerne skal have deres arbejdstid skrevet ind i en Overenskomst.

Hvis arbejdsgiverne Sophie Løhde (V), KL, Moderniseringsstyrelsen, VLAK Marionet Teater og DF ikke anerkender rimeligheden i disse overenskomst krav, så har de i virkeligheden indført en tredeling af det danske arbejdsmarked.

1. KLASSE: De som er ansat i den private sektor.
2. KLASSE: De som er ansat i den offentlige sektor.
3. KLASSE: Uorganiseret arbejde, sort arbejde og Aktiveringsmaskinens tvungne ydelsesmodtagere.

Det vil herefter være helt indlysende, at medarbejderne og kommende medarbejdere vil søge hen mod 1. KLASSE og væk fra job og stillinger og tilbud på 2. KLASSE OG 3.KLASSE.

Derfor handler OK18 om, vil vi en offentlig sektor som med dygtige flittige og kompetente medarbejdere, der er fundamentet for vores Velfærdssamfund ?

Bak op om din fagforening og støt de faglige organisationers kamp for, at offentligt ansattes indsats anerkendes og respekteres.

Hans Houmøller, David Engelby, Troels Ken Pedersen, Helene Kristensen, Karsten Aaen, Bernd Åke Henriksen, Dorte Sørensen, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Finn Egelund og Frederik Groth Nordstrøm anbefalede denne kommentar
Frederik Groth Nordstrøm

Der florerer et borgerdrevet forslag om nedlæggelse af moderniseringsstyrelsen. Støt dét.

Hans Houmøller, David Engelby, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Jes Balle Hansen , Hans Larsen, Dorte Sørensen, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Finn Egelund og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Grete Christensen, Chefforhandler for de regionalt ansatte, udtaler idag til TV2:

"Jeg synes det er lidt interessant, at når fagbevægelsen virkelig står sammen som vi gør nu, fuldstændig som man gjorde i 1899 da man lavede den oprindelige hovedaftale, så reagerer arbejdsgiverne ved at sige, at det vanskeliggør arbejdet.
Det vi jo faktisk gør, det er at vi siger, vi kan se på alle områder at vi bliver presset enormt, og at politikerne i øjeblikket bruger overenskomstforhandlingerne til at hente økonomi til iøvrigt at sikre vores velfærdssamfund, og det mener vi ikke er i orden."

Det er jo det, Moderniseringsstyrelsen bl.a. er sat i verden for; at indhente offentlige besparelser på overenskomsterne.

Hvis besparelserne på det offentlige område fortsætter, vil det tilsidst lykkes for de neoliberale kræfter at underminere det så endegyldigt, at der for det første ikke vil være rekruttering af nye elever på fagskolerne, og for det andet at området bliver så udueligt og ventetiderne så lange, at mange vil vælge det fra og betale sig til bedre service andetsteds.

Vejen går mod det ultra liberalistiske samfund, hvor de der intet har værsgo kan få lov til at gå undergangen imøde uden det mindste sikkerhedsnet.

Hans Houmøller, David Engelby, Steffen Gliese, Helene Kristensen, Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

"Overenskomstforhandlingernes krigstilstand kan ophæves af KL", hedder det i overskriften. Ja, der er indlysende, at hvis de offentlige arbejdsgivere kaster sig i støvet og efterkommer alle arbejdstagersidens krav 100%, så er der ikke nogen konflikt. Men den berømte danske model forudsætter altså ikke total kapitulation!

"Krigstilstanden" ville jo også ophøre, hvis arbejdstagerne rullede sig i støvet - hvilket ingen har en forventning om, at de gør. Men en smule imødekommenhed og kompromisvilje ville klæde!

Dorte Sørensen

Jens Winther "vi" ved ikke hvem der har givet sig mest eller på hvilke punkter - så dit skyts mod lønmodtagerne er lidt for hurtigt.
Desuden fik de offentlige arbejdsgiver deres vilje sidste gang, da Folketingets flertal omsatte arbejdsgivernes forslag til lov - lærerne fik frataget deres overenskomstforhandlede rettigheder ved lov - Den siddende regeringen fik sin vilje med blå støtte i Folketinget - så det var lærerne der skulle betale hovedparten ved Helhedsskolens udvidede timer.
Den metode minder om den nuværende regerings forslag med, at det er lejerne og Landsbyggefonden der skal betale Regeringens Ghetto-plan - bare navnet få kvalmen og væmmelsen op i mig.

Hans Houmøller, Steffen Gliese, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Når KL's øverste forhandler Kristian Wendelboe peger på fagbevægelsen som skyldige, og samtidig tager den danske model som gidsel for sin påstand er det bedragerisk røgslør, for den magtbrynde han bærer som forhandler.

Hvis ikke jeg husker meget galt var han også deltager sidste gang da lærerne stod for skud, - med HTS(en socialdemokrat - siges det) som moder til "den aftale" det endte med, og som regeringen stod for - i kulissen.

I eftertiden så vi så politikerne begyndte med at holde "hof" med endnu flere DJØFere, og samtidig afskedigede endnu flere i de udførende funktioner landet over, og DJØFernes regneark blev fyldt med nye opgørelser af registreringssyge for alt mellem himmel og jord fra de udførendes hænder, der kunne registreres.

Moderniseringsstyrelsen er "fandens barn" i det offentlige, både for NPM(new public management), og belønningsmekanismer i toppen af det administrative hierarki, og hvor de nærmest elv bedømmer om de har fortjent denne ekstra belønning.

Med undren må vi med jævne mellemrum læse om belønninger, der er helt ude af sammenhæng med grundlaget for en ekstra belønning, - men da den er afsat og folket skal acceptere den når toppen af administrationen siger det, så bliver det politisk sådan.

Nedad i hierarkiet er den eneste belønning blevet til mere arbejde for de samme penge, - og helst mindre penge i form af løn, og dertil pålagt yderligere registrering af deres arbejde, så kontrollen bliver fuldkommen, og kun lydige og disciplinerede arbejdsæsler får lidt smuler til deres liv, - "respekten for deres arbejde er nemlig gået fløjten"!

Hans Houmøller, Steffen Gliese, Flemming Berger, Helene Kristensen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen

"God,klar informativ analyse med en realistisk konklusion"

Vrøvl - det er en ævle-bævle leder, der forsøger at opretholde illusionen om en "dansk model" på det offentlige arbejdsmarked.

Og det allerværste er, at Mette-Line Thorup taler mod bedre vidende, for selvfølgelig har hun læst "Søren og Mette i benlås" af Anders-Peter Mathiasen.
Det fremgår klart i bogen, at det var aftalt spil mellem KL og SRSF-regeringen anført af daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som førte til lockouten, som bekræftet af Annette Vilhelmsen.
For ikke det skal være løgn, blev forslag om lov til ophævelse af lock-out fremsat i Folketinget af Mette Frederiksen.

Der eksisterer ikke en "dansk model" for overenskomstfornyelse på det offentlige arbejdsmarked - uanset hvad Kristian Wendelboe og Michael Ziegler måtte hævde - de er begge 2 fulde af løgn - og Mette-Line Thorup medvirker til at opretholde løgnen.

Hans Houmøller, Egon Stich og Peter Knap anbefalede denne kommentar

"Men de har selv magten til at ophæve krigstilsstanden og gå foran i det kompromis, der kan redde både den danske model og Danmark fra en storkonflikt"

Og det kan lønmodtagerne også. Men det er nok bedst hvis de gør det i fællesskab.

Det bliver lærerne, igen-igen, der tager skraldet. Folkedomstolen vil til syvende og sidst gå sygeplejerskernes vej, hvilket er ok (he he). At være lærer er blevet beskrevet som at holde børnefødselsdag hjemme hver dag. Det kan folk godt forstå er vildt. Man glemmer så blot at tilføje, at det er til fødselsdage, gæsterne partout skal komme til, helst vil slippe for og inkluderer alle mulige aparte dele af familien, som alle skal rummes - hver dag og uden tid til forberedelse af menuen. Vi kommer til at stå i modvinden igen fremover. Dog med en relativ høj normalløn - for dem, der kan stå for mosten i en periode. Faget som livsgerning dør og dermed den fælles folkeskole. Black Friday.

De statsansatte akademikere har på besynderlig vis formået at mobilisere personalet i sundhedssektoren og den kommunale sektor for at de statsansatte skal bevare betalt frokost. Og fået det til et kardinalspørgsmål. Fuldstændigt forrykt.