Leder

Idépolitisk forår i Socialdemokratiet

Skrivekløen i partiet viser fornyet selvtillid i forhold til at formulere socialdemokratiske analyser og sammenhængende svar. Det forpligter naturligvis, hvis partiet vinder regeringsmagten ved det kommende folketingsvalg
Indland
28. maj 2018

Politik kan ikke reduceres til tekniske slagsmål om, hvem der har de bedste regnemodeller, eller hvordan man raffinerer styringsregimet i den offentlige sektor. Politik er ideologi og idédebat – også selv om udfordringerne i den globale økonomi og stramme budgetlove reducerer det politiske handlerum nationalt.

Derfor er det opløftende, at socialdemokraterne har sat sig til tasterne for at formulere sammenhængende analyser af stigende ulighed, migration, populismens udfordringer og den syge kapitalisme i bogform. Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad har skudt den nye litterære bølge i partiet i gang, og blandt andre Peter Hummelgaard og Pernille Rosenkrantz-Theil følger trop med nye bøger på vej.

Det er tiltrængt. Socialdemokraterne har siden systemskiftet i 2001 fremstået som lammede og idéforladte. Og det har været let for den borgerlige fløj at overtage den kultur- og idépolitiske værdidebat op gennem 00’erne.

Nu synes dampen imidlertid at være gået af de blå, og som Informations serie om, hvad det vil sige at være borgerlig anno 2018 viste, fremstår den borgerlige fløj ikke bare samspilsramt. Deres ideer er heller ikke længere offensive, men virker systembevarende eller forfejlede i forhold til at indfange det, vælgerne er optagede af. Det bedste eksempel er den langstrakte komedie ved årsskiftet om borgerlige skattelettelser, som et flertal af danskerne var imod.

Hvor gold den jord er, som sosserne nu er i fuld gang med at så nye idépolitiske spirer i, kan altid diskuteres. Partiet har tilsyneladende et stort behov for at distancere sig fra Thorning-Corydon-æraen, som af flere opleves som begrænset af dogmer om nødvendighedens politik. Ikke desto mindre kan bøgerne ses som et reelt forsøg på at skifte fokus efter Den tredje vejs nyliberale løsninger og dereguleringer af markederne fra 1990’erne, som har vist sig at være årsag til mange af de problemer, vi står med i dag.

Thorning og Corydon havde en gennemarbejdet plan, der hed Fair Løsning. Den kuldsejlede et sted i Finansministeriet. Nu siger socialdemokraterne, at de vil forny den sociale kontrakt med fokus på økonomisk omfordeling, national sammenhængskraft og en stærk velfærdsstat. Og skrivekløen i partiet viser fornyet selvtillid i forhold til at formulere socialdemokratiske analyser og sammenhængende svar. Det forpligter naturligvis, hvis partiet vinder regeringsmagten ved det kommende folketingsvalg. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her