Leder

Søde milde majs grønne løfter: Danske partier springer ud med miljøpolitik

Venstres grønvaskkampagne har et skær af grinagtigt hykleri. Mere fortrøstning er at hente i Socialdemokratiets ambitiøse – og forpligtende – udspil
5. maj 2018

Kom maj, du søde milde, gør skoven atter grøn. Sådan synger vi henført til Mozarts kildepludrende melodi. Og grønt hvirvler det sandelig om os. Ikke mindst, hvad de politiske partier nu springer ud med. Venstre kører en reklamekampagne, der skal overbevise om, at partiet i virkeligheden er grønt.

I regeringen udskiftede Venstre i onsdags Esben Lunde Larsen med Jakob Ellemann-Jensen, der erklærede, at han vil være »minister for miljø- og fødevarer – i den rækkefølge«. Underforstået: Omvendt af sin forgænger.

Enhedslisten vedtog sidste weekend, at partiet vil søge at gøre næste folketingsvalg »til et valg, der handler om den grønne omstilling«. Samme dag erklærede De Radikale, at landet skal have en million elbiler i 2030. Partiet Alternativet vil gøre alle nye biler fossilfri i 2025. SF har sat fristen for samme mål til 2030.

Klimabølger

Og grønnere og grønnere bliver det: I torsdags lancerede den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, under spædt udsprungne bøgetræer i Kolding et ambitiøst udspil med titlen: Danmark skal igen være grøn stormagt. Mette Frederiksen sagde ord om »den grønne førertrøje« og »den prægtige danske natur«.

Venstre kvitterede med på Twitter at skrive »Sådan, S!«

Og De Konservatives klima- og miljøordfører, Mette Abildgaard erklærede over for Ritzau:

»Der er mere, der samler os, end der skiller os.«

Den grønne revolution må forventes enstemmigt vedtaget, inden løvet igen falder af træerne. Eller hvad?

Et hastigt historisk tilbageblik viser, at miljøbegejstringen kommer som bølger på Christiansborg. Første bølge i begyndelsen af 1970’erne, hvor Jens Otto Krag som statsminister oprettede ’Ministeriet for forureningsbekæmpelse’.

Anden bølge rullede i årene 1982-88, hvor Schlüter-regeringens kristelige miljøminister Chr. Christensen spillede sammen med et ’alternativt flertal’ i folketingssalen og (i det skjulte) De Konservative om en offensiv natur- og miljøpolitik, der udmanøvrerede Venstre. Tredje bølge i årene 1993-2001 drev – og blev drevet af – miljø- og energiminister Svend Auken (S).

Kommende valgkamp

Venstre skummede af ærgrelse i Auken-årene. Venstres forbitrelse over både anden og tredje miljøbølge blev efter magtskiftet i 2001 drivkraften i det, daværende Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen i år beskrev således i mediet Altinget:

»Da vi kom til magten, var der et behov for at rydde op efter Svend Auken. Hans miljøministerium var blevet et kæmpe imperium (…) Derfor brugte vi de første år af regeringsperioden til at rydde op i det. Det førte til store nedskæringer«. Venstres chikaner mod natur- og miljøbeskyttelsen er fortsat under Løkkes regeringer. Det kaster et skær af grinagtigt hykleri over Venstres igangværende grønvaskkampagne.

Mere fortrøstning er der at hente i det socialdemokratiske udspil. Det forpligter det parti, der skal bære en anden slags regering end den nuværende, til at sætte beskyttelse af klima, natur og miljø højt. Og i konflikter med modstående hensyn, da helst højere. Det er værd at bemærke, at de partier, der skal gøre Mette Frederiksen til statsminister – De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten – alle kan forventes at ville trække i yderligere grøn retning.

Hvor meget vil en kommende valgkamp dreje sig om en grønnere politik? Kynikere kan forestille sig, at Venstre og Socialdemokratiet lufter det grønne netop nu – på behørig afstand inden valget. Så er det overstået, og valgkampen kan uforstyrret føres på det, der har været balladerne i de seneste mange valgkampe: Velfærdsgoder, skattelettelser og udlændinge.

Optimister vil mene, at så gusten er dansk politik da heller ikke. Den tidligere konservative minister og EU-kommissær, nuværende bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito, Connie Hedegaard, kommer nok tæt på en sandhed, når hun til Information fredag siger:

»Man vinder ikke valg på klima og miljø, men man kan tabe på ikke at blive set som nogle, der tager det alvorligt.«

Hvad valgkampe kommer til at handle om, afhænger nok så meget af, hvad vi som vælgere signalerer, at vi navnlig forlanger af dem, vi vælger. For eksempel, at grøn politik ikke bare er noget, der synges om, når maj er sød og mild.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Carsten Munk
  • Ejvind Larsen
  • Frede Jørgensen
Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Carsten Munk, Ejvind Larsen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Katrine Damm

Søde milde majs - en dejlig spise, der skulle jeg da lige godt ha' åbnet artiklen, for helt at gennemskue, hvad majs har med sagen at gøre.... ;-)
Men ganske enig.

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er værd at bemærke, at de partier, der skal gøre Mette Frederiksen til statsminister – De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten – alle kan forventes at ville trække i yderligere grøn retning."

Man kan jo håbe på, at de ægte miljøpartier kan erobre debatten og fastholde de gamle magtpartier på den grønne bølge?

For det fremkalder en voldsom kvalme at genkalde sig de sidste mange års bashing af de uheldsramte arbejdsløse og de etniske minoriteter med diverse slogans og reformiver.

Lad os nu få noget essentielt at samles om i Danmark, fremfor at piske løs på 'the underdogs' og fremhævelsen af egne politiske vindersager.

Det er godt nok trættende at høre om alle de fortræffeligheder et bestemt parti har frembragt, når vi alle godt ved, at magtpartierne næsten altid stemmer for det samme, og er hinandens forudsætninger i diverse forlig.

Vi savner ordentlig og åben politik, og mindre syndebuks-retorik.

Tror også det er nøglen til politiker-leden, når der ikke er nævneværdig forskel på den førte politik, selvom det fremføres at der er.
Oveni kommer selvfølgelig hemmelighedskræmmeriet, og de lysky alliancer med erhvervslivets lobbyister.

Lad os nu få en oprigtig klima- og miljødagsorden !!

Katrine Damm, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Man får helt lyst til at være optimist
og som man siger - håbet er lysegrønt

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Frede, du har helt ret :

"Håbet er en let, men nærende kost "

Balzac