Leder

Udvisning til ishockeytoppen

Det er skønt, at Danmark kan hive store events til, men det skal være transparent, hvem der scorer kassen. Lærdommen fra VM kan passende tages med til forhandlingerne om et muligt Formel 1-løb i København
Det er skønt, at Danmark kan hive store events til, men det skal være transparent, hvem der scorer kassen. Lærdommen fra VM kan passende tages med til forhandlingerne om et muligt Formel 1-løb i København

Tore Meek

Indland
9. maj 2018

Lad os begynde med at glæde os: At Danmark i disse uger er vært for verdensmesterskabet i ishockey, er en skøn kulmination på det hårde slid, som ishallernes ildsjæle gennem årtier har investeret i drømmen om at gøre Danmark til en rigtig ishockeynation.

Det er en fest for de titusinder af danske og internationale ishockeyfans, der rykker ind på de kolde lægter, og for millioner af tv-seere over hele kloden.

Fredagens danske sejr mod OL-sølvinderne fra Tyskland står som et smukt bevis på, hvor stort talent, de få danske skøjtehaller har fremelsket over den seneste generation – og det ændrer de forventede nederlag til USA og Canada intet ved.

Sidst, der var VM i Danmark var i 1999, vandt Danmark hele turneringen – men det var altså i B-rækken. Nu spiller vi mod de allerbedste.

»Det er mega. Det burde slet ikke kunne lade sig gøre at få VM i ishockey hertil,« sagde den danske ishockeylegende Olaf Eller i weekendens Information, og det har han ret i.

Langt fra ydmygt etos

Men måske fordi Danmark er så ydmyg en ishockeynation, bliver kontrasten så meget tydeligere, når man ser Politikens afdækning af de temmeligt usportslige ting, som foregår i toppen af turneringen.

Når toppen i det internationale ishockeyforbund (IIHF) indkasserer tusinder af skattekroner i daglige diæter, logerer gratis på de fineste hotelværelser og bliver inviteret til luksusmiddag hos Frank Jensen på rådhuset i København – når den konstruerer en forretningsmodel, der sikrer, at stort set ingen af de 30 millioner kroner, som danske kommuner og regioner poster i ishockeyfesten, løber tilbage i de offentlige kasser eller til dansk ishockey – så er vi meget langt fra den ydmyge etos, sporten herhjemme er bygget på.

Samtidig sælger IIHF selv – på fuldkommen uigennemsigtig vis – tv-rettigheder for et trecifret millionbeløb til deres faste samarbejdspartnere i det kontroverselle selskab Infront Media, skovler penge ind fra de faste hovedsponsorer og sikrer sig selv de bedste billetter. At den slags åbenbart er udbredt, når sport går mega, ændrer ikke på, at det stinker.

Hvis en ishockeyspiller opfører sig for groft, sender dommeren ham i bad. Til VM er det forbundstoppen og kammeraterne, der trænger mest til en afvaskning.

Det er skønt, at Danmark kan hive store events til, men det skal være transparent, hvem der scorer kassen. Lærdommen fra VM kan passende tages med til forhandlingerne om et muligt Formel 1-løb i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mikkel Vuorela

"Det er skønt, at Danmark kan hive store events til, men .... "

Nej, Mikkel - det er overhovedet ikke spor skønt.

Det er misbrug af kr. 30 millioner offentlige midler.

Kurt Nielsen, Karsten Lundsby og Hanna Grarversen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Det interessante er at amerikansk sport generelt er langt bedre organiseret end europæisk sport, inklusive olympiaden. Måske fordi amerikansk sport er forretning helt ind til benet, medens europæisk sport og den Internationale Olympiske Komite humper rundt med nogle forskellige idealer, der får råddenskaben til at brede sig uhæmmet.

Morten Larsen

Formel 1 I københavn.....kun for at Larssseier fra Saxo og den politiske elite kan få lov at føle sig som jetsettere og mængle med de rigtigt fine....føj...Og de såkaldte indtægter i turisme og markedsføring af hovedstaden er fis i en hornlygte.....se gay games, melodi grandprix og alt det andet ....reelt ikke en ekstra turist på sigt....er der nogle danskere der har fået øjnene op for Baku som rejse mål ? ..Nej vel ! De har lige afholdt deres andet grandprix..

Jens Thaarup Nyberg

Vil Henrik Brøndum bilde os ind, der ingen råddenskab er, i amerikansk sport.

Jens Erik Starup, Bjarne Bisgaard Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Jens Thaarup Nyberg

Nej, men der er mindre. Udover konkurrencen på banen er der en stærkere økonomiske konkurrence. Spillerne har fagforeninger og strejker nu og da, franchisetagerne har en detaljeret kontrakt med forbundene og finder sig ikke i snyd

Jens Thaarup Nyberg

Ok; men går vi udi ranzonen, så har cheerleaderne vist nok et strengt liv.