Upopulær uddannelsesbonus står for fald, men uddannelsespolitikken er den samme
Et politisk flertal uden om regeringen vil afskaffe den udskældte ’hurtigt i uddannelse’-bonus fra 2009. Bonussen betyder, at unge, der påbegynder en videregående uddannelse senest to år efter studentereksamen, kan puste deres gennemsnit op ved at gange med 1,08. Reglen fik fra begyndelsen af kritik fra uddannelsesverdenen for at vægte hurtighed og yngre studerende fremfor ældre og dygtigere studerende. Desuden har bonussen skruet op for karakterræset.
Da bonusordningen blev indført, var mantraet i uddannelsespolitik hurtighed frem for alt. Og sådan er det stadig. Selvom det skulle lykkes oppositionen og Dansk Folkeparti at få 1,08-reglen afskaffet, så er årsagen nemlig ikke, at politikerne nu slækker på kravet om hurtigt i uddannelse og i arbejde.
Årsagen er snarere, at den udskældte bonusordning ikke har virket. Før 2009, hvor 1,08- reglen trådte i kraft, begyndte 71 procent af de studerende på en uddannelse inden for to år. De seneste år har andelen været 70 procent, viste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2017.
Mest læste
Information.dk
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »