Leder

Upopulær uddannelsesbonus står for fald, men uddannelsespolitikken er den samme

Hvis den bonusordning, der belønner unge for at begynde hurtigt i uddannelse, bliver afskaffet, så skyldes det snarere, at den ikke virker. Fokus i uddannelsespolitikken er stadig hurtigt i uddannelse og i arbejde
26. maj 2018

Et politisk flertal uden om regeringen vil afskaffe den udskældte ’hurtigt i uddannelse’-bonus fra 2009. Bonussen betyder, at unge, der påbegynder en videregående uddannelse senest to år efter studentereksamen, kan puste deres gennemsnit op ved at gange med 1,08. Reglen fik fra begyndelsen af kritik fra uddannelsesverdenen for at vægte hurtighed og yngre studerende fremfor ældre og dygtigere studerende. Desuden har bonussen skruet op for karakterræset.

Da bonusordningen blev indført, var mantraet i uddannelsespolitik hurtighed frem for alt. Og sådan er det stadig. Selvom det skulle lykkes oppositionen og Dansk Folkeparti at få 1,08-reglen afskaffet, så er årsagen nemlig ikke, at politikerne nu slækker på kravet om hurtigt i uddannelse og i arbejde.

Årsagen er snarere, at den udskældte bonusordning ikke har virket. Før 2009, hvor 1,08- reglen trådte i kraft, begyndte 71 procent af de studerende på en uddannelse inden for to år. De seneste år har andelen været 70 procent, viste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2017.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu