Leder

EU er efterhånden rig på forfejlede flygtningeplaner

Hvad nytter det, at Løkke og ligesindede løser Danmarks flygtningespørgsmål, hvis hele EU’s asylsystem igen bryder sammen?
Bådflygtninge ud for Italiens kyst.

Bådflygtninge ud for Italiens kyst.

Asger Ladefoged

Indland
7. juni 2018

Mens Lars Løkke Rasmussen grundlovsdag luftede sine tanker om, hvordan Danmark skal slippe af med afviste asylansøgere og afskrække andre fra at komme hertil, mødtes EU’s indenrigsministre i Luxembourg for at finde ud af, hvad vi skal gøre med dem, der har fået asyl. Det gik ikke så godt. For mens der siden flygtningekrisen i 2015 har været bred europæisk enighed om at styrke de ydre grænser og i det hele taget gøre det mindre attraktivt for flygtninge og migranter at søge mod Europa, har debatten om, hvordan vi håndterer de mennesker, der har krav på vores beskyttelse, nærmest ikke rykket sig.

Bulgarien holder for tiden EU-formandskabet og har som det femte land i rækken forsøgt at udforme et kompromisforslag, der både kan tilgodese asylmodtagerlandene i Sydeuropa, de flygtningeskeptiske østeuropæere og de rigere lande i Nordeuropa.

Et udkast, som Le Monde og Politico har set, taler stadig om tvungen omfordeling af asylansøgere, men kun når flygtningestrømmen er ekstraordinær »massiv«. Vi minder om, at den oprindelige EU-beslutning om kvotefordeling af flygtninge kun har formået at omfordele 35.000 flygtninge fra Italien og Grækenland siden 2015 ud af de planlagte 160.000.

Det nye forslag er for Italien, Grækenland, Spanien og Cypern for svagt. De vil have en automatisk omfordeling og en mere reel deling af udgifterne. Omvendt modsætter Østrig sig enhver idé om kvoter ligesom Ungarn og Polen.

En anden del af kompromisforslaget går på, at et modtagerland kun skal være ansvarlig for en asylansøger de første otte år efter ankomst. Italien ville gerne have den periode reduceret til to år. Tyskland synes, den skulle vare ti år.

Italiens nye indenrigsminister, Matteo Salvini, bekymrede sig ikke engang om at møde op. Han havde travlt med at indsætte sin nye regering og havde i stedet sendt en delegation med et klart mandat: nej. Tysklands indenrigsminister havde også travlt derhjemme og lod pr. stedfortræder vide, at teksten var »uacceptabel«.

På den måde har Løkke ret, når han fremhæver, at der er brug for at søge løsninger uden om EU. EU-landene står for langt fra hinanden, og der er ingen aftale i sigte. De mest pessimistiske tror ikke på, at der kommer en løsning på denne side af Europa-Parlamentsvalget næste år.

Løkkes forslag er i stedet ved at blive udarbejdet i en »kreds af ligesindede lande« med blandt andet Tyskland, Holland og Østrig. Det endnu meget ukonkrete forslag går på at placere afviste asylansøgere i et udrejsecenter i et land uden for EU, der ikke står på »migranternes liste over foretrukne destinationer«.

Danmarks retsforbehold betyder, at vi ikke er en del af samarbejdet om asylansøgere i EU og derfor ikke ville været omfattet af en tvungen omfordeling. Men forslaget er en anerkendelse af, at vi ikke kan løse asylspørgsmålet alene. Løkke kalder det selv et pilotprojekt, der måske kan inspirere EU, og han håber, at det kan ligge klart inden årets udgang.

I den forbindelse skal hans stærkeste allierede formentlig findes i Østrig, der overtager EU-formandskabet fra Bulgarien 1. juli.

Kansler Sebastian Kurz var som udenrigsminister selv med til at lukke ned for balkanruten i 2015, og han har allerede gjort det klart, at han ligesom Løkke er langt mere optaget af at holde uønskede elementer ude.

Et uformelt topmøde i Salzburg i september vil ifølge Politico fokusere på »kampen mod illegal indvandring ved at sikre de ydre grænser«, mens spørgsmålet om, hvad man gør ved den skæve fordeling af asylansøgere, der allerede er kommet ind i Europa, ikke fylder meget på programmet.

Italiens Salvini har imidlertid svoret i valgkampen, at han ikke vil lade Italien agere flygtningelejr for Europa. Lederen af det højreradikale Lega har luftet, at han vil sende 500.000 papirløse migranter hjem fra Italien. Og hvis EU ikke leverer mere solidariske løsninger på, hvad der skal ske med de mange asylansøgere i Italien, er det svært at se, hvad der skulle afholde ham fra at lade flygtninge rejse videre nordpå, når næste bølge kommer.

Så hvad nytter det, at Løkke og ligesindede løser Danmarks flygtningespørgsmål, hvis hele EU’s asylsystem igen bryder sammen og endnu en gang sætter de åbne grænser og Schengen-samarbejdet under pres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Emil Rottbøll

Næh - jeg kan heller ikke se nogen løsning på EU's problemer med migranter og flygtninge.

Mennesker fra Mellemøsten og Afrika vil blive ved med at komme til Europa, hvad enten vi piber eller synger.

Vi danskere lukker øjnene og stikke hovedet i busken med vores Retsforbehold -
lad de andre 27 lande selv rode med al det.

Touhami Bennour

Problemet er alle fælles om. Når den italieniske indenrigsminister beskylder Tunesien at sende tidlegere fanger i fængsler til Europa som migranter er ren propaganda. Den tunesiske indenrigsministre blev afsat og erstattet af en anden, alene den handling dementerer Salvini´s påstand. Tunesien gennemgår i øjeblikket en overgang til demokratiet , og der er en modrevolutiuon i gang og udtalelse, der kom fra Salvini hvælper ikke .Der er ikke nogen fjendlig bølge mod Europa i nord africa, men der kommer en ny bølge med fjendlig propaganda fra Europa og specielt fra Italien. Jeg har læst at regering i Tunesien er imod ulovlige migranter. Det er en aftale indgået med EU.

Dorte Sørensen

Hvad med FNs arbejde for at løse opgaven fælles og med et syn på flygtninge som mennesker og ikke kriminelle - (kilde P1's Orienterings indlæg af Kirsten Larsen fra FN)

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Træk soldaterne hjem, og stop bombning af sagesløse mennesker - så flygter folk ikke i så høj grad som nu.
Udvikling i verden - kræver fred.

Lise Lotte Rahbek

Jeg kan ikke se anden løsning, end at medvirke til at menneskene kan skabe sig et trygt liv i deres hjemlande.
Man kan selvfølgelig også bare lukke grænserne, gøre opholdstillldelse sværere at få og livet svært for de nytilkomne, og ikke mindst sætte hegn op ved landets grænser.
Det løser bare ingen problemer.

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Uretfærdigheden skeer også på underlig måde for ex. af "Verdens orden". En fransk mand eller en dansker finder arbejde i princippet over alt i verden, og man spørger ikke (kan han ikke finde arbejde hos sig selv?) Selvfølgeligt det er rigtigt generelt at der skal løses arbejds problemer hjemme. Men det er undtagelse altid, og også disse undtagelse findes i danmark; vi kender ikke alle årsager. Der skal tænkes behov for viden og forventninger til det land man skal rejse til. Jeg som tilhører en anden "verdens orden" er situation forskelligt. Der er ellers abejde nok i princippet til alle i de arabisk lande,, men nogle kan slet ikke selv vælge, de har brug for nogen: det kan være naboen, kamerader eller "smugler" til hjælp. Der er nogen gange ikke forskellige for almindelige rejse. Jeg har læst forleden at "medlemmer af folketinget" i et arabiskland de ser ud at de vil på ferien og rejse , og hvo? ja til vesten. Hvis medlemmer af folketinget tænker sådan, det gør mange mennesker også.når de vil søge arbejde eller rejse. Jeg tror verden har altid været sådan, og er ikke nødvendig at tænke på krig. Almindelig reflexion er det nok. Det drejer sig jo ikke om milioner,. højst et par hundred. Millioner fra et arabisk sker aldrig. I nord africa er det ikke mere arbejdesløse end i Grækenland og elle i kina. Men de er ikke rige nok til dagpenge. Men de kommer.

Heldigvis for europæerne var der ikke indrejseregler da de immigrererede til Nordamerika, til Sydamerika, til Sydafrika og til resten af verden...