Leder

Forkert, at boligminister Olesen kalder kamp for grønne områder ’egoistisk’

Hvis LA’s boligminister Ole Birk Olesen leder efter den egoisme, der presser jævne indkomster ud af storbyerne, skal han ikke lede i beboeres kamp for rekreative områder. Han skal snarere lede i sin egen økonomiske politik
Den egoisme, der presser jævne indkomster ud af storbyen, kan ministeren finde i sin egen politik.

Den egoisme, der presser jævne indkomster ud af storbyen, kan ministeren finde i sin egen politik.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
12. juni 2018

Storbyer tiltrækker indbyggere som aldrig før. Beboere stiller også krav. Tæt på deres bolig vil de have grønne områder og mulighed for fælles aktiviteter. Hvad er det udtryk for? Nogle vil sige: Et naturligt krav om en god by at bo i. Og at det i storbyers konkurrence er noget, som ikke bare København, men også Aarhus, Odense og Aalborg med held har markedsført sig på.

Men nej, mener landets boligminister, Ole Birk Olesen (LA): Kravet om grønne områder og plads til rekreative udfoldelser er ikke prisværdigt. Det er egoisme.

Tilmed en egoisme, som boligministeren i fredagens udgave af Berlingske tillægger »den københavnske venstrefløj«. Den er »mere optaget af at forhindre opførelsen af nye boliger og i stedet prioritere rekreative formål med egen vinding for øje«.

Baggrunden for Olesens udfald er, at hans ministerium har vurderet, at København og Frederiksbergs kommuner frem mod år 2025 får brug for 50.000 nye boliger.

Ifølge direktøren for tænketanken Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, er det dog ikke de nuværende beboeres kampe for at bevare deres grønne områder, der forhindrer opførelsen af et tilstrækkeligt antal nye boliger. Til Berlingske siger Liliegreen:

»Vi har grunde nok til at bygge 70.000 boliger. Vi har erhvervsarealer, der kan ændres til boligarealer, og vi har mulighed for at bygge tagboliger på en række ejendomme.« Liliegreen tilføjer:

»Jeg tror, at der blandt planlæggere er enighed om, at der er plads nok, også uden at vi forgriber os på fredede steder som Fælleden. Der er masser af muligheder på Nordhavn og på Refshaleøen – og man kan også bygge mere tæt rundt omkring i byen.«

Egoisme i storbyens boligpolitik kan Ole Birk Olesen lede efter andre steder end i beboeres kamp for grønne områder. Egoismen er at finde i den politik, der skubber jævne indkomster ud af byen. F.eks. i de skattefordele, der presser boligpriserne så vildt i vejret, at kun velhavere kan byde. Og i de finansieringsmodeller, der giver dårlige vilkår for et almennyttigt byggeri, der kunne fastholde lavere indtægtsgrupper i storbyen. Og i den udbudspolitik, der lader statslige og kommunale byggegrunde med attraktiv beliggenhed sælge til højestbydende private profitsøger.

Kort sagt: Den egoisme, der skæmmer storbyer, kan Ole Birk Olesen snarere finde i den politik, som han selv og hans eget parti står for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Landets boligminister er jo bindegal.

kjeld jensen, Mogens Holme, Egon Stich, lars søgaard-jensen, Kim Houmøller, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, Charlotte Ardal, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"Landets boligminister er jo bindegal."
Tja måske - han er vestjyde og hader som sådan formodentlig københavneriet; i alt fald overhører han byplanlæggernes indsigt og vurdering.

Kim Houmøller og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg er også vestjyde, og jeg er sandsynligvis bindegal. Men jeg hader ikke københavn!

Kim Folke Knudsen, lars søgaard-jensen, Kirsten Lindemark, Anne Mette Jørgensen, Per Fabricius, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg bor i Østjylland og er formodentlig også bindegal.
Men jeg hader hverken København eller københavnere.

Kim Folke Knudsen, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Well, jeg er så københavner og er vant til mobning fra min jydske del af familien - det kan gør mig bindegal ;-)

Anders Reinholdt, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, Charlotte Ardal, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Trøffelsvin og klatremus og andre sjove dyr fra hakkebakkeskoven på Slotsholmen i København K

Ole Birk Olesens kvalifikationer som boligminister beror vist hovedsageligt på hans formidable evne til at foretage ko-vendinger på 180 grader fra bagsædet i en ministerbil ;o)

kjeld jensen, Mogens Holme, Morten Balling, lars søgaard-jensen, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, Hans Larsen, Jens Thaarup Nyberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

Jeg er københavner og hader jyder - er jeg så bindegal? ;-)

John Damm Sørensen

Findes der overhovedet kjøwenhavnere, der ikke er jyder?

Jens Thaarup Nyberg

John Damm Sørensen
Joh - fouden fynboer, sjællændere, osse fra omliggende øer, bornholmere, færinge, grønlændere samt utallige, af anden national oprindelse - København er en metropol - så er der de ægtefødte, f.eks mig, og jeg kender ikke så få andre.

Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

LA fører krig mod det almennyttige boligbyggeri, ligesom V og K.
DF hader bare København, på trods af at både Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup bor i Gentofte..

kjeld jensen, Poul Anker Sørensen, Mogens Holme, Torben Skov, Katrine Damm, Kirsten Lindemark, Anne Mette Jørgensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Grethe Preisler
Jeg er såikke så forstandig på det rustikke, men har "ko-vending" noget at gøre med, at køer gerne vender rumpen mod vinden ?

Torben Skov, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Jens Thaarup NNyberg,

Jeps - kovending er en gammel teknik udviklet af korøgtere fra Vendsssel, hvor vinden altid kommer vestfra. Køer på græs vender altid rumpen mod vinden, og når de skal hjem i stalden, går røgteren om bag rumpen på førerkoen og vrider dens hale en halv omgang - til højre eller venstre alt efter om stalden ligger mod syd eller nord, hvorefter dyret foretager en vending på 180 grader og hele flokken trasker hjem i hælene på den i den 'rigtige' retning ..... ;o)

"Over havene hyrden foer,
tralalalala-halelujaja
fårene står der endnu og glor,
tralala--halelujaja"
(sidste vers af folkevisen 'Ole sad på sin knold")

Jørgen Kærbro Jensen, Jens Thaarup Nyberg, Trond Meiring, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

p.s. undskyld for et N for meget i dit navn og et y for lidt i Vendsyssel.

Jens Thaarup Nyberg, Torben Skov, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Uanset,, så er jeg fra djævleøen i generationer, som jyder er så venlige at sige.
Men jeg flytter så snart jeg kan, for denne hovedstad er blevet møg, støj, rigmandsghetto og styres af ministre, borgmestre, ejer og andelslejligheder, og en arrogant række af borgmestre på Rådhuspladsen som hellere vil sørge for pistortion, cykelløb, LBGT med meget mere idioti.
Folk der har kassen, som larmer i gårde, lejer deres lejligheder ud til unge med bas i blodet og som ikke ved hvad hensyn betyder fylder byen.
Off. trafik omlægges eller nedlægges i sommerperioden og den ansvarlige på rådhuset er jo ligeglad, så længe hun selv kan cykle.
Så hellere en bus hver anden time end en bus man ikke ved kommer.
Så kære Jyder, fynboere og andre flyt I gerne hertil, hvis i elsker larm fra gør det selv folket, der skal have nye køkkener, altaner og som står med larmende dippedutter både hverdag og weekend.
Ole Birk Olsen er en hensynsløs personage.

kjeld jensen, Per Torbensen, Hans Larsen, Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Kim Houmøller og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar

Så erb han altså selv egoistisk og asocial :o)

Jens Thaarup Nyberg, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Grethe Preisler
Hjertelig tak for berigelse af vor ordbog :-)
"oprindelse: klodset eller besværlig vending, som når en ko vender sig"
https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=kovending

Grethe Preisler og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Grethe Peisler
ps.: undskyldning unødvendig.

Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Ups !! :-(
Preisler, naturligvis.

Jens Thaarup Nyberg

Ib Henriksen
Vi er i nye tider, hvor gamle begreber optager nyt stof:
ODB, afsluttet 1950:
"Ko-vending, en. sømandsudtryk vbs. til -vende. SøLex.(1808). Kovendingen bestaar i, at man først falder 10 Streger af, til Vinden er agterind, og derpaa, idet man fortsætter Drejningen, luver 10 Streger, indtil man ligger bidevind over den anden Bov."
https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=kovending

Jens Thaarup Nyberg

NB.: en streg = 11,25 grad

Eva Schwanenflügel

Grethe Preisler, jeg er klar over hvem der er selvproklameret trøffelsvin på slotsholmen - Anders Samuelsen.
Men hvem er klatremusen?
PS. Meget interessant digression omkring ko-vendinger :-)

Jens Thaarup Nyberg

Torben Skov; 12. 06 - 19:17
Var du nogensinde i tvivl !?

Grethe Preisler

@Eva Schwanenflügel,

Klatremusen er en af de karakterer, som befolker universet i nordmanden Thorbjørn Egners senere dramatiserede og i Damark umådeligt populære børnebogsklasiker fra 1954 om dyrene i Hakkebakkeskoven.

Han fik i 1969 fætter i Danmark -- en sangvinsk og opportunistisk happy go lucky-karakter, der møder alle livets tilskikkelser med munter sang og strengespil - som hedder 'Søren Banjomus' og er komplet immun over for alle andre ubehageligheder i tilværelsen end dem, der rammer ham selv i nakken, hvis han bliver taget på fersk gerning med sine små klistrede poter lovlig langt nede i en af hippiekollektivet Kardemommebys offentlige klejnekasser.

..

Torben Skov, Trond Meiring, Jens Thaarup Nyberg, Jørgen Kærbro Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Grethe Preisler

Mange tak for den grundige introduktion til Hakkebakkeskovens og Kardemommebys noget lalle-glade indbyggere.
Dem havde jeg nu hørt om engang i tidernes morgen, men lykkeligt forglemt alt om..

Det jeg egentlig mente med mit spørgsmål var, hvorvidt Klatremusen (eller Banjomusen for den sags skyld ) har dobbelgængere på Borgen - ligesom Samuelsen, der jo har tyvstjålet Trøffelsvinets identitet ? ;-)

Grethe Preisler

@Eva Schwanenflügel,

Her er der frit valg på alle hylder i den borgerlige afdeling af Det parlamentariske Genbrugsmarked på Slotsholmen: F.eks. Søren Pind, Søren Gade, Søren Pape Poulsen og/eller 'midter- og støttepartiet' DF's næstformand Søren Espersen.

"Det klaprer en om ørerne, fra portene og dørene
hvor alle de små Sørene har rustet sig til leg"

Torben Skov, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

p.s. i øvrigt er jeg - som renaturaliseret jyde født på Lolland og tidligere mangeårig gæstearbejder i hovedstaden med bopæl i Kastrup - fuldstændigt enig med lederskribenten David Rehling i, at der var ikke så lidt kønnere i Dragør, før ægteparret Pittelkow-Jespersen med samt DF's pluskæbede integrationsordfører slog sig ned i byen.og tvang 'urbefolkningens' efterkommere til at udvandre til mildere himmelstrøg, hvis de fortsat ville kunne færdes i Dragørs offentlige rum uden skyklapper, åndedrætsværn og ørepropper .... ;o)

Torben Skov, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja Dragør er en dejlig velhaverkommune der nasser på København.

Grethe Preisler

Det er altså Enhedslistens skyld alt sammen!

hvis EL bare havde undladt at opstille Morten Kabell som kandidat til en tjans som cykelborgmester i Metropolen CPH, så havde Socialdemokraterne og Folkesocialisterne ordnet 'ghettoproblemet' i Tingbjerg og resten af kongeriget på en måde, så 'kødbychaufføren' fra Tårnby og munkemarxister som Pittelkow og Jespersen aldrig havde fået et ben til jorden i velhaverkommunen Dragør, hvis efterkommere af hollænderbønderne alle dage har 'nasset' på 'industriarbejderne' inden for og pjalteproletariatet i rabarberkvartererne uden for voldene i Christian Firtal og Frederik Sekstals Wonderful Copenhagen anno 2018.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Kim Folke Knudsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvornår får vi en reform af de almennyttige boliger, som muliggør opførelse af lejeboliger til en rimelig husleje i de store byer. Samfundets svagest stillede og i stigende grad middelklassen landsforvises fra bymidterne på grund af eksplosionen i boligpriserne og dernæst i lejepriserne.

Jeg har hørt om nye 3 værelsers lejeboliger i København, hvor den rene husleje alene udgør +18.000 DKK/Måned.

2 Værelses dårligt beliggende ejerlejligheder koster i København minimum +2,6 mio. DKK. Mange boligkøbere sorteres fra, fordi de ikke har en indkomst og formue til at kunne lånefinansiere.

Ældre borgere er truet af bolignød, fordi de ikke kan blive boende i deres ejerboliger, når pensionen ikke rækker her til, og der ikke er tilstrækkeligt med alternative ældreboliger til leje. Det er en trist skæbne som ældre, at blive tvunget til at flytte langt væk fra det område, hvor ens familie eller slægtninge opholder sig i.

De hjemløse behandles elendigt. Der er for få herbergspladser, og Boligministerens parti: Liberal Alliance har sammen med VLAK Regeringen og DF indledt en klapjagt på hjemløse, der overnatter i det fri.

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) bør beskæftige sig med den reelle bolignød og hjemløshed i samfundet, fremfor at skælde ud på kommuner, som han ikke kan lide. Et liberalt sindet menneske kan ikke være interesseret i, at bolignøden bliver værre for store dele af befolkningen.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det var jo Christian Total der inviterede hollænderne som til sidst var så degenererede at de måtte finde ægtefæller uden for reservatet. Hvor meget natur med frøer og alant er det nu de har bevaret der? bum, bum!

Kim Folke Knudsen

Ole Birk Olesen (LA) tager fejl. Hvis vi inddrager de grønne områder og forvandler København til en stenørken, så mister byen vigtige åndehuller og grønne oaser. Byer som Hong Kong og andre samfund, hvor der kun kan bygges i højden. Der er huspriserne og lejepriserne ikke faldet nej lige modsat.

Det er udbuddet af lejeboliger til en rimelig husleje, som det er galt med.

I København er rigtig mange tidligere lejeboliger omdannet til ejerboliger og solgt til nu skyhøje priser.

Grethe Preisler

Jens Peter Hansen,

når sandheden skal frem, var det strengt taget hverken Christian Total, Christian Firtal eller Frederik Sekstal, der startede hele balladen. Den virkelig skyldige var Harald Blåtand, søn af Gorm den Gamle og Thyra Danebod, som bekostede fremstillingen af Danmarks Dåbsattest aka Jellingestenen. Til evig ihukommelse af sig selv og bevis på, at selvom man er faldet efter et par skikkelige gamle 'hedenske' forældre, kan man godt være stamfar til herskerdynastiet i en nationalstat, hvor den 'oprindelige' befolkning bestod af lutter gode kristne, som hverken spiste frølår, snegle, hunde eller halal-slagtede burhøns, tremmekalve, rideheste, malkekøer, geder og får.

jens peter hansen

Min gamle biologilærer sagde altid: Vi stammer alle fra Gorm den Gamles mulatkvinde. Nu ved I det.

Steffen Gliese

Genindfør bopligten, så mangler der ikke nogen boliger mere, der vil være et boligmarked i hovedstaden i hastigt prisfald.