Leder

Det er en strålende idé med et FN-museum i Danmark. Så skal ministrene være tvangsindlagt til årlig rundvisning

Ifølge Ban Ki-moon vil Danmark være et oplagt sted at placere et FN-museum, fordi Danmark er et af de få lande, »som virkelig er blevet ved med at overholde deres forpligtigelser hele vejen igennem«. Ban Ki-moon er åbenbart ikke er bange for at smøre lidt tykt på
Ban Ki-moon er i København for at diskutere muligheden for et kommende FN-museum i hovedstaden. ifølge Ban Ki-moon vil Danmark være et oplagt sted at placere projektet, fordi, Danmark er et af de få lande, »som virkelig er blevet ved med at overholde deres forpligtigelser hele vejen igennem.« Forhåbentlig kan det motivere regeringen til at kæmpe for en bedre verden, skriver Ulrik Dahlin.

Ban Ki-moon er i København for at diskutere muligheden for et kommende FN-museum i hovedstaden. ifølge Ban Ki-moon vil Danmark være et oplagt sted at placere projektet, fordi, Danmark er et af de få lande, »som virkelig er blevet ved med at overholde deres forpligtigelser hele vejen igennem.« Forhåbentlig kan det motivere regeringen til at kæmpe for en bedre verden, skriver Ulrik Dahlin.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
14. juni 2018

Statsministerens blik er afslappet, mens han smilende poserer foran kameraet og giver den tidligere generalsekretær for FN, Ban Ki-moon, et solidt håndtryk.

»Good to catch up with an old friend,« lyder tweetet fra Lars Løkke Rasmussen nedenunder billedet af de to statsmænd.

Den tidligere generalsekretær har, som nogen vil vide, været i København for at forsøge at skaffe opbakning og ikke mindst økonomisk støtte til at etablere et FN-museum. Ban Ki-moon håber ifølge DR.dk, at et FN-museum vil kunne bidrage til at skabe en bedre verden, fordi det vil inspirere og motivere unge til at gøre en indsats.

Man skal høre meget, før ørerne falder af, lyder den gamle talemåde. Men at Lars Løkke Rasmussen ligefrem skulle være best buddie med Ban Ki-moon kommer nok som en overraskelse for de fleste. Ihukommende den måde statsministeren – som afsløret her i Information – reagerede, da hans »gamle ven« tilbage i vinteren 2015-16 højst usædvanligt både med telefonopringning og brev forsøgte at få regeringens førstemand til at mildne den voldsomme opstramning af udlændingeloven, som siden blev kendt som smykkeloven.

De mange forslag til stramninger havde gjort generalsekretæren »nedslået«, som han skrev, men det gjorde øjensynligt ikke det mindste indtryk på Lars Løkke Rasmussen.

Ikke bare afviste han fuldstændig at følge Ban Ki-moons bekymringer, selve brevvekslingen blev også angiveligt på grund af en beklagelig fejl holdt hemmeligt for offentligheden og ikke mindst for de politikere, der måneder senere skulle stemme om smykkeloven.

Siden, da en aktindsigt havde bragt generalsekretærens bekymrede brevveksling med statsministeren for dagen, afviste Lars Løkke Rasmussen i øvrigt at komme til samråd i Folketinget om sagen, fordi den – med hans egne ord – allerede var »fuldt belyst«.

Forventningen til et kommende FN-museum et velegnet sted i Danmark er, at det vil kunne tiltrække op mod en million besøgende om året. Ifølge Ban Ki-moon vil Danmark være et oplagt sted at placere projektet, fordi, som han siger, Danmark er et af de få lande, »som virkelig er blevet ved med at overholde deres forpligtigelser hele vejen igennem«.

Javel, ja.

Udtalelsen tyder på, at Ban Ki-moon åbenbart ikke er bange for at smøre lidt tykt på, når han skal rundt og finde sponsorer til sine museumsplaner. Men at Danmark sådan skulle være et foregangsland for menneskerettigheder og FN-konventioner, har ganske vist en gang været en sandhed, som danskere med rette kunne bryste sig af. Desværre er det ikke længere tilfældet.

Ikke mindst i Lars Løkke Rasmussens egen tid som statsminister har hans ministre gang på gang løbet stormløb mod FN-konventioner og andre aftaler, der kan sikre international ret. Eksempelvis har Inger Støjberg udfoldet stor flid for at få ændret, omfortolket eller i det mindste udhulet FN’s konvention til begrænsning af statsløshed.

Mange husker sikkert også bestræbelserne på at unddrage sig at modtage nogle få hundrede af FN’s millioner af kvoteflygtninge.

Op til det seneste folketingsvalg forsøgte Venstre endda at markedsføre sig som et parti, der ville ændre på FN’s flygtningekonvention. Da det efter valget viste sig ikke at have nogen gang på jorden, kastede regeringen sig med flid over et nyt projekt, således som det kunne ses under det danske formandskab for Europarådet.

I månedsvis blev der således fra dansk side udfoldet umådelige anstrengelser for at få stækket Den Europæiske Menneskeretsdomstol. At den såkaldte Københavnererklæring heldigvis endte som en meget tynd kop te, var så afgjort ikke den danske regerings fortjeneste.

På den baggrund er det en strålende idé både at finansiere og opføre et museum for FN i Danmark. Hellere i dag end i morgen. Blot bør det indskrives i fundatsen for museet, at statsministeren og alle hans ministre skal være tvangsindlagt til mindst en årlig guidet rundtur. Mens regeringsmedlemmerne i samlet trop bevæger sig fra udstillingsmontre til udstillingsmontre, kan de få skærpet og opstrammet deres forståelse for betydningen af FN.

Forhåbentlig kan de også under rundturen blive både inspireret og motiveret til at kæmpe for en bedre verden. Det fortjener den. Og det haster.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Tvangsaktivering for modstræbende politikere..

Søren Jensen

Det ville være dejligt med de ekstra arbejdspladser, men det kan vi ikke tage imod under den her regering, som jo tydeligt er modstandere af fælles menneskerettigheder og fælles konventioner og har opført mest anti-FN i dansk historie.

David Breuer, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar