Leder

Tænk dig om en ekstra gang, inden du stemmer på Enhedslisten til EU-valget

Enhedslisten går ind for øremærket barsel, men er imod, når forslaget kommer fra EU. Det afslører et grundlæggende paradoks i partiets EU-politik, der bør få alle med ønsker om et mere progressivt EU til at tænke sig om en ekstra gang, før de sætter deres kryds ved partiet til næste års Europa-Parlamentsvalg
Enhedslisten går ind for øremærket barsel, men er imod, når forslaget kommer fra EU. Det afslører et grundlæggende paradoks i partiets EU-politik, der bør få alle med ønsker om et mere progressivt EU til at tænke sig om en ekstra gang, før de sætter deres kryds ved partiet til næste års Europa-Parlamentsvalg

Per Volkver

Indland
15. juni 2018

Det burde være Enhedslistens våde drøm. Trods den danske regerings modstand ser et forslag om øremærket barsel til fædre langt om længe ud til at blive gennemført. Det har i årevis været en mærkesag for venstrefløjspartiet. Men i den aktuelle sag er de underligt nok imod.

Det skyldes, at forslaget kommer fra EU-Kommissionen. For som Nikolaj Villumsen, Enhedslistens EU-ordfører og spidskandidat til EU-Parlamentet, onsdag sagde til Ritzau:

»Vi mener helt grundlæggende demokratisk, at det er en beslutning, der bør træffes i Folketinget.«

Sagen afslører et grundlæggende paradoks i Enhedslistens EU-politik, der bør få alle venstrefløjsvælgere med ønsker om et mere progressivt EU til at tænke sig om en ekstra gang, før de sætter deres kryds ved partiet til næste års Europa-Parlamentsvalg.

Implikationer er klare og absurde

Når Enhedslisten skal forklare, hvorfor de for første gang stiller op, fremhæver de, at der er brug for en stærk venstrefløjsstemme i EU »for at imødegå det yderste højre og forsvare velfærd og sociale rettigheder«. Og i sit officielle EU-program lover partiet, at de ligesom i Folketinget vil efterleve et princip om »at arbejde for selv den mindste forbedring og imod enhver forringelse«.

Men læser man programmet nøje, står det hurtigt klart, at det ikke passer. Enhedslisten kan nemlig »aldrig støtte mere magt til EU – heller ikke i sager, som ellers kan lyde positive«, fordi »mere magt til EU altid vil medvirke til at styrke EU som institution«.

Som Nikolaj Villumsen tidligere har medgivet over for Information, betyder det reelt, at det kun er på de områder, hvor EU allerede »har tiltaget sig« magt, at partiet vil arbejde for at »trække den politik, man fører fra EU’s side, i en grøn og solidarisk retning«.

Implikationerne er lige så klare, som de er absurde:

Hvis Enhedslisten bliver valgt til Europa-Parlamentet, vil de på en lang række punkter modarbejde forslag, der kunne trække EU i en mere venstreorienteret retning. Eksempelvis ville Enhedslisten stemme imod en fælles minimumsgrænse for selskabsskat i EU, selv om det ville være et effektivt værktøj til at stoppe det ræs mod bunden, som partiet så ofte raser over og giver EU en stor del af skylden for.

SF’s Margrete Auken har derfor en pointe, når hun bruger hashtagget #SpildAfVenstrefløj om Enhedslisten. Det er ikke gudgivent, hvilke områder EU har kompetencer på, det er et resultat af en kontinuerlig politisk forhandling. Hvis man nægter at engagere sig i den, og per definition er modstander af at udvide EU’s kompetencer uden at skele til det konkrete indhold, sætter man sig reelt uden for indflydelse og overlader banen til sine politiske modstandere.

Mere pragmatik

Desværre tyder sagen om øremærket barsel på, at partiet oven i købet har valgt en fundamentalistisk tolkning af princippet. Kommissionens forslag skal erstatte et eksisterende EU-direktiv, der fastsætter nogle fælles minimumsstandarder for barsels- og forældreorlov. Derfor kan man med god ret hævde, at EU allerede har »tiltaget sig« magten på dette område – for nu at bruge Enhedslistens egne ord – og at partiet ifølge sit eget EU-program burde arbejde for at trække politikken i en mere solidarisk retning.

Ikke bare ville det fremme ligestillingen i Danmark, hvor fædre i gennemsnit kun tager fem ugers barsel, mens mødre tager 46-47 uger. Det ville være en velfærdsmæssig landvinding af historiske dimensioner for millioner af mennesker på hele kontinentet.

Den nuværende EU-lovgivning sikrer ikke ret til nogen ydelser under barsel, og i mange europæiske lande er den samlede orlov, forældrene kan dele mellem sig, kun på tre eller fire måneder. Kommissionens forslag vil sikre mindst fire måneder til hver forælder og en ydelse svarende til det nationale sygedagpengeniveau. Det forsøger de nationale regeringer i Ministerrådet at udvande, men selv i det bulgarske formandskabs kompromisforslag er der lagt op til to måneders øremærket barsel.

Man kan håbe, at Enhedslisten får et mere pragmatisk syn på EU, hvis det til næste år lykkes dem at få plads i Parlamentet. Måske vil de indse, hvor mange muligheder for at skabe forandring, de forspilder i deres nuværende position. Men foreløbig må vælgere med sympatier til venstre for midten gøre sig klart, at en stemme på Enhedslisten paradoksalt nok kan være med til at spænde ben for rød politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Aaen

Citat fra artiklen:

"Den nuværende EU-lovgivning sikrer ikke ret til nogen ydelser under barsel, og i mange europæiske lande er den samlede orlov, forældrene kan dele mellem sig, kun på tre eller fire måneder. Kommissionens forslag vil sikre mindst fire måneder til hver forælder og en ydelse svarende til det nationale sygedagpengeniveau."

Og allerede her går det galt, mener jeg! For i DK er det sådan, at man i langt de fleste (hvis ikke dem alle?) overenskomster på det offentlige område, og sikkert også nogle på det private, har ret til 6 måneders barselsorlov på fuld løn (nogle steder alle 12 måneder med fuld løn), og 6 måneders barsel på barselsdagpenge; man har i DK, via overenskomster (eller lovgivning?) ret til at gå fra (arbejdet) 1-2 måneder før man skal føde; intet i EU-kommissionens forslag tyder på, at man (fortsat) vil have denne ret! I DK er det desuden ikke en sygdom at være gravid!; man kan desuden kun få sygedagpenge i 22 uger! i DK!

Kort sagt: EU-kommissionen, og EU, blander sig i noget de aldeles ikke skal blande sig i; de danske overenskomster! (og som de måske ikke engang har beføjelse til at blande sig i!) Bliver forslaget vedtaget også i EU-parlamentet, betyder det, at de danske politikere skal lovgive om et område, via Folketinget, om noget, som ellers er aftalt mellem arbejdstagere og arbejdsgivere - i danske overenskomster.

Desuden er forslaget også sådan skruet sammen, at de to måneders barsel til kvinden, og de to måneders barsel til manden, skal holdes inden barnets 12. leveår, altså inden barnet er fyldt 12 år; gæt selv, hvem der kommer til at udskyde hans to måneders barsel, indtil barnet er 5 eller 6 år....

Trond Meiring, H M, ingemaje lange, Mogens Holme, Torben K L Jensen og ulla enevoldsen anbefalede denne kommentar
Lasse Skou Andersen

@Karsten Aaen

Tak for din kommentar. Der er nogle ting, du har misforstået. Jeg tager dem lige punkt for punkt:

– »Intet i EU-kommissionens forslag tyder på, at man (fortsat) vil have denne ret«
Forslaget til et nyt direktiv fastsætter minimumsstandarder. Det ændrer ikke på rettigheder, du måtte have udover det – uanset om det er via din overenskomst eller den danske barselslovgivning.

– "Bliver forslaget vedtaget også i EU-parlamentet, betyder det, at de danske politikere skal lovgive om et område, via Folketinget, om noget, som ellers er aftalt mellem arbejdstagere og arbejdsgivere - i danske overenskomster."

Faktisk ligger en god del af barselsvilkårene allerede i dag i lovgivningen – som hænger sammen med det eksisterende EU-direktiv.

Thomas Andersen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, H M, Hans Larsen, Sascha Olinsson, ingemaje lange, Palle Pendul, Kjeld Jensen, Mette Poulsen, Mihail Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Torben Lindegaard og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lasse Skou Andersen

Enhedsliste eller Folkebevægelse - det er 2 alen ud af samme dårlige stykke, når det handler om EuropaParlamentet.

Men trods alt er det at foretrække, at vi får valgt repræsentanter fra Folketingspartierne ind i EP, frem for repræsentanter for anakronistiske bevægelser, der alene protesterer imod alt, hvad der foregår.

Når det er sagt, så er Enhedslisten godt nok kommet langt ud i denne sag.

Anne Mette Jørgensen, Christel Gruner-Olesen, Søren Rønhede, Herdis Weins og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Umiddelbart fremstår det noget inkonsistent. Men principper viger og pragmatismen vinder frem i Enhedslisten. Spidskandidat Nikolaj Villumsen er absolut EU venlig. Men han og ledelsen kan jo ikke åbent bekende kulør før valget, da mange af EL's medlemmer og vælgere er EU kritiske.

Jens Winther

Både EU-kommissionen, EU Parlamentet, Folketinget, Regionsrådene, Kommunalbestyrelserne og Menighedsrådene bør afholde sig fra at blande sig i, hvordan voksne mennesker disponerer deres barselsorlov!

Bo Carlsen, Jørgen Larsen og Martin Kristensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

EU forstår ikke deres egen funktion. Ledelse er at overlade detaljen til andre. EU bruger for megen energi på detailplanlægning, hvorved de mister overblikket.
Barsel må være det lokale ansvar.
EU's handelsstruktur kan være et centralt ansvar, men det skal være det enkelte land, der indgår detailaftaler sammen landets virksomheder.

Heldigvis for SF er det ikke lige for at finde ud af hvor mange penge EU bruger på Landbruget. Men landbrugspolitikken er vel, sammen med neoliberale handelsaftaler, stadig det som for alle lamper til at blinke: Tænk dig om en ekstra gang, inden du stemmer til EU-valget

niels astrup

Enhedslistens holdning er vel klar: En dårlig - demokratisk vedtaget - lov, er langt at foretrække for en fantastisk god bestemmelse uden nogen form for demokratisk legitimitet.

Til alle dem, der ikke kan få klaphænderne ned: I dag kommer der så en lov om barsel. Men med Orban, Kurz og Salvini i offensiven, kan der dæleme hurtigt komme andre boller på suppen.

Jens Winther

@Niels Astrup, det er som om du glemmer, at EU faktisk har en demokratisk legitimitet. EU-parlamentet er demokratisk valgt.

Når det så er sagt, så mener jeg - som jeg tidligere har skrevet - at både EU-kommissionen, EU Parlamentet, Folketinget, Regionsrådene, Kommunalbestyrelserne og Menighedsrådene bør afholde sig fra at blande sig i, hvordan voksne mennesker disponerer deres barselsorlov.

Det mener EL så ikke...! Men EL har tilsyneladende ikke nogen respekt for voksne menneskers ret til selvbestemmelse.

Søren Nørgaard

Hvor er den grænseoverskridende solidaritet blevet af? Er "Internationale" fortsat på repertoiret?
De historiske forudsætninger, der har sikret de nordeuropæiske arbejdstagere rettigheder og ikke mindst relativt balancerede forhandlingssystemer er ikke til stede blandt de fleste af vore øst- og sydeuropæiske naboer. Det indebærer, så vidt jeg kan se, at arbejdstagere i disse lande i høj grad er afhængige af, at rettigheder sikres gennem EU-systemet. Og i mine øjne er det ganske fantastisk, at befolkninger, der på anden vis har erhvervet rettigheder i regi af EU har muligheden for at understøtte rettighedsudvikling i lande, hvor befolkningerne efterspørger dem.
EL svarer på forespørgslen: "Nej, der kan vi ikke støtte jer, for vi forestiller os, at vores støtte i yderste konsekvens kan medføre, at det kommer til at koste os en smule. For os er forudsætningen for solidaritet, at vi end ikke kan forestille os, at det kommer til at koste os noget."

Søren Rønhede, Jens Winther og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Rønhede

@Niels Astrup
“Enhedslistens holdning er vel klar: En dårlig - demokratisk vedtaget - lov, er langt at foretrække for en fantastisk god bestemmelse uden nogen form for demokratisk legitimitet,” skriver du. Denne fremstilling hører til standardrepertoiret, men er ikke desto mindre forkert. EU-lovgivning bygger på to kamre: EU-parlamentet, der er valgt direkte (som folketinget), og Ministerrådet, der henter sin legitimitet i de nationale parlamenter.

@Poul Simonsen
Mange af EL’s medlemmer og vælgere er ikke EU kritiske. De er bare imod EU, fordi de er det, fordi de gennem et halvt århundrede har fået at vide, at alt ondt kommer fra EU og forsvinder med EU

@Jan Skovgaard Jensen
Hvorfor “Heldigvis for SF”?
Det er da nemt nok “at finde ud af hvor mange penge EU bruger på Landbruget”. Men helt klart bruges der for mange forkert. EU-kommissionen vil gerne ændre, men staterne stritter imod.

Jesper Frimann Ljungberg og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Søren Rønhede

Jeg kan helt tilslutte mig dine ovenstående punkter 1 & 3 -
det er helt præcise observationer.

Dit pkt. 2 til Poul Simonsen tør jeg ikke udtale mig om.

Sabine Behrmann

Enhedslisten bør da også overveje, hvor mange stemmer den ikke får pga. udmeldingerne omkring EU.

Thomas Østergaard

Jeg synes Enhedslistens position giver god mening.

Hvis EU har magt og ret til at diktere barselsvilkårene i DK, forekommer det logisk at de kun er hårsbredder fra også at kunne diktere maximum for f.eks. længden og de økonomiske vilkår for barsel, ifbm. harmonisering af reglerne.

Det vil næsten med sikkerhed ikke være skridt som Enhedslisten vil ønske at slutte op om, og være meget svært at imødegå når man nu en gang har givet tilslutning til at EU kan diktere vilkårene.

Glidebaneargumentet regnes måske nok som en informel fejlslutning, men deraf følger ikke at det nødvendigvis er forkert - og i tilfældet EU har salamimetoden været name of the game siden "Unionen er stendød".

Kun principløse idioter ville give tilsagn om at overdrage permanent magt til nogen man er idiologisk uenig med, blot fordi magtoverdragelsen er sukret ind i et forslag om at gennemtvinge et lovmæssigt tiltag man umiddelbart kan tilslutte sig.

Og uanset hvad man ellers kan sige om Enhedslisten, er de i det mindste ikke principløse.

Nis Jørgensen, Lars-Bo Andersen, Hans Houmøller, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Nu skrev jeg jo godt nok "overdrage magt", men tydeligvis har EU jo allerede magt til at diktere barselsvilkår i Danmark jf. artiklens præmis.

Hvor mange af nærværende debatører var egentlig klar over det?
Hvornår overdrog vi egentlig denne generelle beføjelse til EU?

Jeg følger kun jævngodt med i mediedækningen af hvad vi stemmer om til EU-valgene, men betragter mig alligevel som nogenlunde velorienteret, og mener aldrig set barselslovgivning som eksempel på lovgivning som EU kunne gennemtvinge herhjemme. Faktisk troede jeg at det var den slags vi havde fravalgt ved retsforbeholdet

Nu har der jo i nogen tid været debat om hvorvidt folketinget skulle gennemføre barselsreformer efter svensk mønster, med en del pro-øremærkningsindlæg i nærværende organ (igen uden at nævne at EU har ret til at udstede direktiver på området).

Hvis vi nu havde indført nye regler på området, kunne EU så tvinge os til at omgøre dem? Det kan godt være, at det kun er minimumskrav der stilles for nærværende, men ingen siger jo at det bliver ved med at være sådan. Folk stemmer som vinden blæser til EU-parlamentsvalg - tænk f.eks. på Messerschmidts kanonvalg (og betænk at DF er den argeste modstander af øremærket barsel)- det er ikke sikkert at de folk Polen, Italien og Bulgarien stemmer ind i Europaparlamentet, vedblivende har en dagsorden I kan bifalde...

Trond Meiring, Hans Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

EL burde indse, at EU-parlamentet er en kampplads, som ikke skal overlades til de borgerlige og de højrenationale. Så derfor nytter det ikke, at sidde med armene overkors, og sige, at alt hvad der kommer fra EU er noget lort.
EL har i årevis efterlyst en social dimension fra EU. Og når den så kommer, så hopper og danser man på tungen, og babler den samme nationalistiske skråle som DF gør det: Vi er imod, fordi det ikke er vedtaget i det danske Folketing. Som om dét Ting er noget at samle på i disse år, hvor selvfed nationalisme og muslimer-bashing står højt på dagsordenen.
Og barselsorloven er ikke det eneste område, hvor EL ikke kan finde sine egne ben. Også når det gælder en kvotefordeling af flygtninge og migranter, så skal EU holde sig udenfor. Også heri er EL enige med DF. Pudsigt.
I stedet foreslår EL, at FN skal oprette et agentur til at klare denne opgave, men fortæller ikke hvordan og hvorledes, og hvilke sanktionsmuligheder FN skal kunne tage i brug overfor de genstridige. Ren friløb.
Jeg har stemt på EU siden partiet blev stiftet, men til EU-parlamentsvalget stemmer jeg ikke på et parti, der ikke er i stand til at tænke sig, som er selvmodsigende, og som i relation til EU lufter sin specielle form for venstre-nationalisme.
Savner en dansk politiker a la Yannis Varoufakis - vidende, kritisk og forstår nødvendigheden af et tæt europæisk samarbejde på et socialistisk grundlag.

Dana Hansen, Jesper Frimann Ljungberg og Søren Rønhede anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Thomas Østergaard

Jeg var ikke klar over, at EU kunne diktere minimumskrav på barselsorlovområdet -
og jeg kan da godt se problemet, hvis man har den opfattelse, at EU er den Onde selv.

Jeg mener selv, at EU er hvad vi gør det til og er aldeles begejstret over de 2 måneders minimumsbarselsperiode for mænd. Det er et betydeligt fremskridt i Danmark og et kæmpe fremskridt i mange EU-lande, hvor barselsorlov til mænd betragtes med vis foragt.

Man vil som nybagt far stå langt stærkere over arbejdsgiveren, hvis der er tale om en øremærket orlov til fædre, der ikke kan overføres til moderen.

Det kan altså kræve sin mand, at fastholde sin ret til barselorlov -
afhængig af arbejdsgiveren indstilling.

Søren Rønhede

@Thomas Østergaard

Det er et fortegnet billede at fremstille EU som en monolit, der dikterer. EU er en sammensat størrelse (faktisk mere dialogisk end danske regeringer) som Danmark har stor indflydelse på (men forhåbentlig ikke FOR stor, for Danmark trækker i voksende grad i retning af de(t) sorte).
At magt afgives permanent til EU er en anden gammel krikke, der rides igen og igen, selv om den for længst er gået heden.
“Salamimetoden” hvad er det? Og hvis “name of the game” er det?
"Unionen er stendød" er en udtalelse, som tjente et politisk opportunistisk formål: at få folk til at stemme ja i 1986.
“Union” bruges som skældsord, men hvad er en union?

“Kun principløse idioter ville give tilsagn om at overdrage permanent magt til nogen man er ideologisk uenig med,” skriver du. Enhedslisten er så principfast, at den stædigt holdt fast i en regering, der uden EL´s principfasthed ikke kunne have lavet mørklægningslov(lukkeloven) og næppe heller gennemført DONG-salget.

I modstander-retorikken “gennemtvinger” EU; mens det elskede folketing lovgiver - normalt hen over hovedet på Enhedslisten, hvis kærlighed til samme dog ikke svækkes heraf. Det er som barnet, der vender sig til at få tæsk.

At danske medier ikke oplyser om, hvad der foregår i EU er ikke mærkeligt, for de er mere optagede af alle Christiansborgs tåbeligheder og fjollerier end af selv de væsentligste ting, der foregår i EU.

“Der er ingen, der siger, at det bliver ved med at være sådan.” Nej, sådan er verden så besværlig. Lidt mere permanens om vi må be. Nej, “det er ikke sikkert, at de folk, Polen, Italien og Bulgarien stemmer ind i Europaparlamentet, vedblivende har en dagsorden, vi (danskere?) kan bifalde” … og omvendt! Således giver det bekymring i Europa, at Danmark stemmer sammen med Polen imod indsats mod luftforurening. Bulgarien og Italien stemte for!

“Folk stemmer som vinden blæser til EU-parlamentsvalg” og andre valg. Her er “Messerschmidts kanonvalg” et godt eksempel (næste gang kunne det være en Adolf, der løber med stemmerne, og ikke blot en slet kopi).

Christel Gruner-Olesen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

@Torben Lindegaard

"hvis man har den opfattelse, at EU er den Onde selv."
Eller hvis man tænker igennem, at afstemninger til EU-parlamentet i de fleste lande indtil nu typisk kun har trukket 20-30% af befolkningerne til stemmeurnerne, primært EU-begejstrede, progressive kræfter. Danmark er det eneste land, udover Belgien, som har en stemmeprocent over 50% til EU-parlamentsvalg.
Hvad sker der, når den i forvejen højredrejende jævne befolkning i EU pludselig begynder at få trukket progressiv lovgivning ned over hovedet, som de troede de selv bestemte på nationalt plan, og som rent faktisk vedrører deres dagligdag? Ringer udtrykket "håndgranat ind i maskinrummet" nogen klokker?

"EU er hvad vi gør det til"
Arh, ret beset er det vel nationale lovgivning, der er hvad vi gør den til (forudsat at du med "vi" mener danskerne). EU lovgivning må vel siges i højere grad at være hvad flertallet og embedsmændene i EU vælger at gøre den til.

@Søren Rønhede

"Det er et fortegnet billede at fremstille EU som en monolit, der dikterer"
Hvorfor? Er du i tvivl om at der er solide parlamentariske flertal mod øremærket barsel i de fleste EU-lande?

"At magt afgives permanent til EU er en anden gammel krikke, der rides igen og igen, selv om den for længst er gået heden."
Øhm...hvornår gik den heden? Med Brexit?

“Salamimetoden” hvad er det?
Kunne du google det - jeg finder det forstyrrende at diskutere politik med folk der ikke kender begrebet

"“Union” bruges som skældsord, men hvad er en union"?
Spørger du retorisk? Det håber jeg da, ellers virker det lidt underligt at være så varm tilhænger af noget man ikke rigtig ved hvad er.

"Det er som barnet, der vender sig til at få tæsk"
Det kan blive meget værre af at blive tvangsanbragt hos nogle andre, især når man er rødhåret.

“Der er ingen, der siger, at det bliver ved med at være sådan.”
Næh, jævnfør mine argumenter til Torben Lindegaard føler jeg mig ret sikker på at det gør det ikke.

Trond Meiring, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Thomas Østergaard

"EU er, hvad vi gør det til" .... med "vi" mener jeg i denne sammenhæng EU's borgere, som påvirker EU igennem Europarlamentet og især igennem Ministerrådene - selvfølgelig især Det europæiske Råd med stats- & regeringscheferne.

Jesper Frimann Ljungberg

Et af de bedste initiativer, der er kommet ud af EU, de sidste par år er GDPR. Jeg kan ikke stresse nok hvor vigtigt dette er set i relation til vores data.
Dette initiativ er næsten alene er nok i min bog til at være EU tilhænger.
Og det er lidt skræmmende at se embedsværket og justitsministerens desperate forsøg på at bevare deres ulovlige overvågning af os danske borgere.

// jesper

Palle Pendul, Søren Rønhede og Dana Hansen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Kasten Aaen
I dag har kvinder i Danmark 12 måneders barselsorlov. Privatansatte kvinder har ikke fuld løn under perioden, men får det der svarer til arbejdsløshedsunderstøttelsen. Derfor er lønniveauet for kvinder ansatte i det offentlige en del højere end de privatansattes.

Da jeg fik barn for ca. 20 år siden have kvinder 6 måneders barselsorlov og mænd havde vist 2 uger. Jeg har arbejdet i det private erhvervsliv, hele mit arbejdsliv, men også samtidigt undervist i en længere periode på en lang videregående uddannelse. Jeg var så heldig, at min private arbejdsgiver gav mig fuld løn i 6 måneder, fordi de gerne ville beholde mig. Generelt får kvinder i det private ikke fuld løn, fordi det har mange mindre firmaer ikke råd til. Derfor får kvinderne får nemlig understøttelsen. Jeg tog så ekstra tre måneder, som var 60% af understøttelsen. Efterfølgende tog min mand 6 måneders forældreorlov på 60% af understøttelsen. Han blev fyret fra sin arbejdsplads på grund af sit valg. Til gengæld fik han en uvurderelig og tæt relation til vores barn.

Danmark burde tænke på, om det var fornuftigt at stifte en barselsfond, hvor kvinder fik fuld løn i barselsperioden og mor og far kunne dele perioden eller at faderes periode kunne blive øremærket. Det ville fremme, især små firmaers lyst til at ansætte kvinder og arbejdende kvinder i Danmark ville evt. få større lyst til at få børn, på grund af familiens forbedrede økonomi. Troels Lund Poulsens (V) udsagn om fædrenes forældreorlov er simpelthen antikveret. Jeg er godt klar over, at pengene skal komme et sted fra. Måske ved ikke at lave topskattelettelser og beskatte de store IT giganter og andre internationale firmaer, som ikke betaler nævneværdig skat i DK.

Runa Lystlund

Runa skriver.
Det under mig, at ikke flere kvinder kommeneter artiklen.

Nis Jørgensen

Runa: Dit indlæg er et fint eksempel på, hvorfor der skal indføres øremærket barsel til mænd (uafhængigt af hvorfra den skal indføres). For det er direkte forkert at "kvinder har 12 måneders barselsorlov" i dag. Der er 6 måneders orlov til moderen* og 6 måneder til deling mellem forældrene. Dette oversættes så til "12 måneder til moderen" - for hvem vil dog skille et barn fra dets mor? Derfor er det nødvendigt at øremærke barslen til faderen, så han ikke skal tage af "moderens" barsel.

* Jeg har ikke styr på reglerne for samkønnede par

Runa Lystlund

Runa skriver.
Nils Jørgensen
Ja det er sådan set forkert, at kvinden har de 12 måneder alene, men i realiteten er der meget få mænd tager deres 6 måneder. De er ofte for optaget af deres karrier. Ingen mænd i min store omgangskreds har taget orlov over tre uger, undtagen min mand. Hvorfor? Det ved du måske bedre end jeg? Jeg omgås mandlige arkitekter, konstruktører, designere, it folk, ingeniører, masser af håndværkere, jurister og har i mange år haft studerende, hvor kvinden tog orlov. Hvorfor????

Søren Rønhede

@Thomas Østergaard

Det er endnu et stort illusionsnr., at den nationale lovgivning er, hvad “vi danskere” gør den til”. Den er formet af embedsmændene, ofte helt uden forbindelse til valgtemaer. Hvorfor mon Vestager-Corydong vadede videre i Løkkes fodspor?

EU kan kun vedtage øremærket barsel, hvis der opnås et kvalificeret flertal blandt EU-lande. Din bekymring vil svinde ind, efterhånden som forslaget udvandes i processen.

"At magt afgives permanent til EU er en anden gammel krikke, der rides igen og igen, selv om den for længst er gået heden," skrev jeg, og du spurgte: “Øhm...hvornår gik den heden? Med Brexit?” Ja, og mange år før forlod Grønland EU/EF uden problemer.

Om “Salamimetoden” udtrykte jeg mig ikke klart nok. “Salamimetoden” er et EU-modstander-standardbegreb, som kun giver mening, hvis det bruges konkret.

"Union? Spørger du retorisk?” spørger du. Union er et begreb med mange betydninger, som kun giver mening, hvis det bruges konkret. Det der med “varm tilhænger” er en anden typisk flovse, der bygger på, at enten er man EU-modstander eller også er man “glad for EU”. Mit standpunkt er, at 1. EU er en realitet, som vi bør forholde os til. 2. Forestillingen om muligheden af en dansk “Sonderweg” er hentet ud af lyserøde tåger.

EL tvangsanbragte sig selv i flertallet, der gav Vestager-Corydong styret al for lang levetid.

@Jesper Frimann Ljungberg
Jeg har jævnligt lagt mærke til, at når de positive ting, der også er kommet ud af EU, nævnes, indtræder der altid en larmende tavshed fra EL. Også når man påpeger områder, hvor forholdene hertillands ville blive forværret, hvis ikke skiftende sorte regeringer var hæmmet af EU. Jeg har en mistanke om, at de er nationalister, før de er socialister. Arven fra “Den store fædrelandskrig” er tung.

Jesper Frimann Ljungberg og Palle Pendul anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Skal øremærket barsel få os til at glemme. et eu som der konstant. kræver at vi fragiver os mere dansk suverænitet. som løsning på det dysfunktionelle eu,

At EU bruger penge til at flytte danske jobs. ud af danmark, kræver at vi åbner vores velfærdskasse. for alle eu borgere, fortæller om et eu, som der ikke ønsker og bevare et selvstændigt danmark,

så jeg siger det enkelt stem, til EU parlamentsvalget men stem på en eu modstander. personligt stemmer jeg naturligvis liste N.....

Thomas Andersen

Det er jo helt fantastisk, selv avisen Information på lederplads gennemskuer nu Enhedslistens politik som dybt hyklerisk :-)