Leder

Danmarks udenrigspolitik er reduceret til de tre slagord ’fred, frihed og frihandel’, som Anders Samuelsen lystigt gentager

Anders Samuelsen har formået at styre uden om de fejl, Lene Espersen og Villy Søvndal begik som partiledere på udenrigsministerposten. Men han har ikke givet Danmark en selvstændig udenrigspolitik
Anders Samuelsen har formået at styre uden om de fejl, Lene Espersen og Villy Søvndal begik som partiledere på udenrigsministerposten. Men han har ikke givet Danmark en selvstændig udenrigspolitik

Sofie Mathiassen

Indland
31. juli 2018

Det er let at grine ad Anders Samuelsen. Hans stålsatte blå øjne. Hans ultimative krav. Hans kravlen ned ad træer. Han må næsten kunne se komikken selv, når har ligefrem sammenligner sig med et trøffelsvin i sin utrættelige jagt på skattelettelser.

Men i forhold til to af sine forgængere på udenrigsministerposten, Lene Espersen (K) og Villy Søvndal (SF), der ligeledes bestred den besværlige dobbeltrolle som hjemlig partileder og konstant omrejsende minister, har han faktisk haft succes på to vigtige parametre: Han har formået fortsat at være synlig på den danske politiske scene – nogle gang måske lidt for synlig – og på den internationale scene har han endnu ikke gjort sig til grin.

Størst kritik fik Lene Espersen for at have misset et møde i Arktisk Råd og ikke passet den plads, som hendes forgænger Per Stig Møller (K) hårdt havde tilkæmpet Danmark som en af de centrale aktører i Arktis. Mens det, flest nok vil huske fra Villy Søvndals tid som udenrigsminister, er hans stejle læringskurve udi det engelske sprog, og hvordan man korrekt udtaler sådan noget som isens afsmeltning ved polerne.

Begge kæmpede de med at forene udenrigsministerpostens mere end hundrede rejsedage om året og store internationale dagsordner, der skal læses op på, med at være engageret og nærværende partileder på den hjemlige dagsorden, som trods alt stadig er den, der flytter flest stemmer.

På den vis kan man sige, at Anders Samuelsen har gjort ret i at prioritere sine udenrigspolitiske linje skarpt. Til at starte med havde hans parti slet ikke nogen udenrigspolitik. Da de endelig fik en i 2014, lød den simple Samuelsen-doktrin, at Liberal Alliances »udenrigspolitik er, at vi følger det, amerikanerne beder os om«, som partilederen sagde i Debatten på DR midt i en diskussion om Islamisk Stat.

Siden er den udenrigspolitiske strategi blevet udvidet til tre slagord om ’fred, frihed og frihandel’, som Anders Samuelsen lystigt gentager, når man spørger ham til, hvor han står på et udenrigspolitisk emne.

Det gode ved den strategi er, at den i modsætning til partiets hjemlige altoverskyggende hovedprioritet, skattelettelser, er meget ukonkret og ikke meget mere end en hensigtserklæring om fortsat tilslutning til den gældende liberale verdensorden. Der er ingen værdikampe som i Søren Pinds (V) tid som udviklingsminister i samme ministerium. Der er ingen megalomane planer om at sætte sig selv eller Danmark på verdenskortet som i Per Stig Møllers tid. 

Det dårlige ved strategien er, at den næppe kan siges at udgøre en selvstændig retning for Danmarks udenrigspolitik i en tid, hvor vi om noget har brug for det.

Danmarks største allierede, USA, er i fuld gang med at redefinere sin egen rolle i verden, fokusere mere snævert på egne behov og i øvrigt underminere det multilaterale aftalebaserede system, som Samuelsens liberale verdensorden hviler på.

Danmarks næststørste allierede og største eksportmarked, Storbritannien, er hastigt på vej ud af EU og har været det i to år, uden at Danmark tilsyneladende har formuleret en selvstændig politik. Vi følger uden debat de øvrige 27 EU-lande.

Og selv i EU er protektionisme og illiberalt demokrati på fremmarch – de præcis modsatte værdier af Samuelsens. Men det står ikke klart, hvad Danmark aktivt vil gøre for at modarbejde det og bidrage til en løsning. I EU blander vi os i så lidt som muligt, der ikke direkte vedrører Danmark.

Anders Samuelsen anerkender selv, at verden er af lave. Men i stedet for at tage det som tegn på, at Danmark i højere grad end tidligere bliver nødt til at definere sine egne udenrigspolitiske interesser i stedet for som vanligt at slå følge med USA, som vi stort set har gjort det siden Anden Verdenskrig, når Anders Samuelsen til den modsatte konklusion: Udenrigspolitik er »for vigtigt til at jagte kortsigtede point«, sagde han i et interview med Information sidste år om, hvorfor han ikke i højere grad kritiserer præsident Trumps udfald mod de værdier, han selv tror på. I stedet skal vi fortsat drage nytte af den særlige adgang til USA, som vi har opbygget over de seneste årtier, mener han. Der er ingen tvivl om, at det også er det nemmeste.

Det er let at grine ad Anders Samuelsen. Og hvis bare han orkede at være en smule mere stålsat og målbevidst på den udenrigspolitiske scene, som han er i sin higen efter danske skattelettelser, ville latteren ikke lyde så hul.

Serie

Løkkes hold

Denne sommer er det tre år siden, Lars Løkke Rasmussen vandt valget og dannede sin V-regering, som siden blev til VLAK-regeringen, og der er nu under et år til næste folketingsvalg. I denne lederserie ser Information på, hvordan udvalgte ministre på Løkkes hold har forvaltet deres tid med magten

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Bare et lille spørgsmål til - "Mens det, flest nok vil huske fra Villy Søvndals tid som udenrigsminister, er hans stejle læringskurve udi det engelske sprog, og hvordan man korrekt udtaler sådan noget som isens afsmeltning ved polerne." - Hvorfor er det ikke lige så "sjovt" når fx. Løkke Rasmussen siger noget tosset ud i det engelske sprog - eller mange andre politikere?
Men det skyldes måske, at der ikke var så meget andet at komme efter fra Søvndals udenrigsministertid. Hvis ja - så må Søvndals tid i udenrigsministeriet ha' været nogenlunde OK.

Jens Winther

"Mens det, flest nok vil huske fra Villy Søvndals tid som udenrigsminister, er hans stejle læringskurve udi det engelske sprog, og hvordan man korrekt udtaler sådan noget som isens afsmeltning ved polerne."

Den er da en helt gal opfattelse.. Godt nok startede Villy Søvndals læringskurve i engelsk lavt - men den var ikke stejl, desværre, men helt flad!

" Men han har ikke givet Danmark en selvstændig udenrigspolitik"... står der under overskriften - og det tror da pokker når så mange af hans ministerkolleger gør det for ham - se bare hvordan vor statsminiister i tide og (især) utide gør det for ham - for slet ikke at tale vor forsvarsminister (ham der gorilla-godnat - you know) fremturer med sit ufattelige, primitive og utålelige russofobe vås. Regeringen er i mange henseender trekantet og må vist nærmest beskrives som våd kineser. Må vi få det valg så hurtigt som muligt.... amen.

"Danmarks udenrigspolitik er reduceret til de tre slagord ’fred, frihed og frihandel’"

Havde vores udenrigsministre begrænset sig til disse tre slagord fra 1972 og frem, havde vi været eksempel til efterlevelse for hele Europa.

Hans Larsen, Daniel Joelsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Anders Samuelsen !! Hvem faen er det?

Konklusionen er meningsløs: "Og hvis bare han orkede at være en smule mere stålsat og målbevidst på den udenrigspolitiske scene, som han er i sin higen efter danske skattelettelser, ville latteren ikke lyde så hul."
Måske skulle Information ansætte en redaktør...