Leder

Frygten er, at indsatsen mod ungdomskriminalitet styrker retsfølelsen men svigter børnene

Man kan frygte at den aftale, som regeringen, DF og S i fredags indgik om en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet i højere grad skal tilgodese det øvrige samfunds retsfølelse frem for børnenes og de unges retssikkerhed og at bringe dem tilbage i fællesskabet
Det er tvivlsomt, om den nye indsats mod ungdomskriminalitet vil hjælpe de børn, den sigter mod at hjælpe.

Det er tvivlsomt, om den nye indsats mod ungdomskriminalitet vil hjælpe de børn, den sigter mod at hjælpe.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
6. juli 2018

Et fald har de seneste ti år været konstateret i ungdomskriminaliteten.

Alligevel indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i fredags en aftale om en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet under overskriften ’Alle handlinger har konsekvenser’.

Aftalens formål er, at »børn og unge skal bringes ud af kriminalitet og tilbage i fællesskabet« ved at sætte tidligt og konsekvent ind med mærkbare reaktioner, når der begås grov kriminalitet.

Af den grund ønsker partierne at oprette et Ungdomskriminalitetsnævn, der skal håndtere sager, som involverer en »hård kerne« bestående af omtrent 740 børn og unge i alderen 10-17 år.

At unge i den alder også kan begå voldelige overfald og voldtægter, udfordrer gængse forestillinger om forholdet mellem straf og sociale foranstaltninger, herunder resocialisering i samfundet.

Samfundet må erkende, at der er tale om et reelt problem, hvor det kan være nødvendigt at styrke indsatsen og sende nogle stærke signaler.

Men reformen er næppe løsningen. Kriminalforsorg i Danmark har i årtier stået for et humanistisk blik på resocialisering, og man har aldrig nogensinde opgivet håbet om at ændre folks holdninger til loven ved hjælp af forskellige foranstaltninger, der ikke bare handler om at disciplinere og straffe konkret adfærd.

Med den nye indsats rykkes perspektivet på ungdomskriminalitet fra at fokusere på ’gerningsmanden’ til den kriminelle ’gerning’, der bliver begået.

Erfaringer viser, at hvis først man begynder at stigmatisere børn og unge som kriminelle og spærre dem inde på sikrede og delvist lukkede institutioner sammen med andre kriminelle, stiger risikoen for at de bliver i den kriminelle løbebane.

Hvis ikke man satser på den sociale og psykologiske behandling af børn og unge men i stedet betragter dem som kriminelle, opnår man ikke den ønskede effekt med den nye reform.

Det er bekymrende, at det kommende ungdomskriminalitetsnævn kan afgøre sager med børn og unge, der er under mistanke for at have begået en kriminel handling uden at være underlagt et krav om beviser. Især fordi de processuelle retsgarantier ikke følger med de pågældende børn og unge, da der ikke er tale om en reel domstol.

Man kan frygte, at reformen i højere grad skal tilgodese det øvrige samfunds retsfølelse frem for børnenes og de unges retssikkerhed og at bringe dem tilbage i fællesskabet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Der findes ikke noget, der hedder 'retsfølelsen', den er et manipulativt greb til at understøtte en politik, der ikke har nogen positiv virkning for samfundet, ofret eller den kriminelle.

Daniel Joelsen, Carsten Wienholtz, Verner Nielsen, David Zennaro, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

En sikker vej til kriminalisering af børn er fængsling!

Daniel Joelsen, Carsten Wienholtz, Morten Larsen, Verner Nielsen, Henrik L Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Skammeligt i en åben og fri stat at behandle børn på denne måde. At straffe og så sige at det ikke er en straf. At straffe umyndige individer. At voksne mænd i jakkesæt skal pege fingre af snotnæser.

En justitsminister af alle, burde tage alle borgers retsstilling i forsvar og ikke kun udtænke hvordan man straffer hårdest. Har han et mindreværdskompleks?

Vi har en lov om ikke at slå børn, men vi må godt straffe dem? Hvor er logikken?

Lise Lotte Rahbek, Josephine Kaldan, Carsten Wienholtz, Henrik L Nielsen, Vibeke Hansen, David Zennaro, Verner Nielsen, Hans Larsen, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Dansk Folkeparti holder ikke op, før de har ødelagt alt det, vi forstår ved at være dansk!

Daniel Joelsen, Carsten Munk, Josephine Kaldan, Carsten Wienholtz, Vibeke Hansen, David Zennaro, Verner Nielsen, Hans Larsen, Anne Mette Jørgensen, Gert Romme, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ David Joelsen
06. juli, 2018 - 10:35 :

"Vi har en lov om ikke at slå børn, men vi må godt straffe dem? Hvor er logikken?"

Selvfølgelig er der en logik. DF har hele tiden været imod afskaffelsen af revselsesretten.
Nu har de chancen for at revse børn med indespærring, alene på mistanken om misdæderi.

Der er også øgede magtbeføjelser, såsom nøgen kropsvisitering og isolering. Desuden lyder alarmen, hvis barnet er tissetrængende og skal på toilettet om natten.

Der er ikke længere en sagsbehandler fra kommunen til stede ved "processen" når barnet anklages. Udelukkende personer, der ikke har kendskab til barnet; en tilsynsførende fra kommunen, en dommer og en politibetjent.. (Det er aldrig set før, at anklager og domsmand er én og samme person !!)

Næh, i DF's verdensbillede passer det hele fortrinligt. Det er logik for burhøns - og Socialdemokrater.

Lise Lotte Rahbek, Christel Gruner-Olesen, Daniel Joelsen, David Breuer, Josephine Kaldan, Carsten Wienholtz, Verner Nielsen, Vibeke Hansen, Herdis Weins, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Steffen Gliese og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Barnet har ikke ret til advokatbistand.

David Breuer, Josephine Kaldan, Carsten Wienholtz, Henrik L Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Katrine Damm, Steffen Gliese og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

I de lande, hvor man straffer børn er det ikke lykkes, at få "gode samfundsborgere" Tværtimod har man mange unge, der lever et kummerligt liv med lightergas, mv. Er det virkelig den slags forhold vi vil have.
Justitsministeren og udenrigsministeren burde rydde op i egen baghave først.
Føj for en politik.

Daniel Joelsen, Josephine Kaldan, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar