Leder

Politiet har aldrig modtaget flere anmeldelser om seksuelle krænkelser. Det er en god ting

#MeToo har ikke bare skabt en øget bevidsthed om seksuelle overgreb og fået flere til at reflektere over deres grænser. Bevægelsen har også gjort det nemmere for ofrene at tale om – og anmelde – seksualforbrydelser
Noget tyder  på, at #MeToo-bevægelsen har bidraget til at afhjælpe et velkendt problem: at bekymrende mange ofre undlader at anmelde sædelighedsforbrydelser. Dagbladet Politiken kunne tirsdag berette, at politiet har rejst 4.000 sigtelser i første kvartal af 2018. Det er flere sager end i hele 2017.

Noget tyder  på, at #MeToo-bevægelsen har bidraget til at afhjælpe et velkendt problem: at bekymrende mange ofre undlader at anmelde sædelighedsforbrydelser. Dagbladet Politiken kunne tirsdag berette, at politiet har rejst 4.000 sigtelser i første kvartal af 2018. Det er flere sager end i hele 2017.

Christian Lindgren

Indland
11. juli 2018

Det er sjældent, at vi ligefrem glæder os over markante stigninger i antallet af anmeldte forbrydelser og sigtelser. Men det kan der være god grund til i denne uge.

Noget tyder nemlig på, at #MeToo-bevægelsen har bidraget til at afhjælpe et velkendt problem: at bekymrende mange ofre undlader at anmelde sædelighedsforbrydelser.

Dagbladet Politiken kunne tirsdag berette, at politiet har rejst 4.000 sigtelser i første kvartal af 2018. Det er flere sager end i hele 2017. Stigningen skyldes ikke mindst, at der endelig er kommet større fokus på seksuelle krænkelser på internettet som hævnporno. Den såkaldte Umbrella-sag, hvor mere end 1.000 mennesker er tiltalt for at have delt sexvideo af unge piger, udgør således over en fjerdedel af alle sigtelser i første kvartal.

Den nye opmærksomhed på digitale forbrydelser kan dog kun forklare en del af stigningen. Antallet af anmeldte seksualforbrydelser er nemlig også steget med en tredjedel sammenlignet med første kvartal af 2017.

Rigspolitiets kommunikationschef, Anders Frandsen, forklarer til Politiken, at politiet »har noteret sig en tendens til, at folk i stigende anmelder seksualforbrydelser«. Helle Jacobsen, der er programleder for køn, kvinder grad og LGBTI-rettigheder i Amnesty International, som for tiden arbejder på en ny rapport om seksuelle krænkelser i Danmark, vurderer, at #MeToo-bevægelsen har spillet en afgørende rolle.

Andre steder i verden kan man registrere en lignende tendens. I maj 2018 blev der anmeldt dobbelt så mange voldtægter i New York som i maj 2017, og i London er antallet af voldtægtsanmeldelser steget med en femtedel.

Man skal naturligvis være varsom med at konkludere noget håndfast om effekten af en social bevægelse som #MeToo, men det er immer væk svært at forestille sig, at mænd er blevet markant mere tilbøjelige til at begå seksuelle krænkelser inden for det seneste år.

Det er vigtigt at understrege, at fordi en seksuel krænkelse bliver anmeldt, er det ikke ensbetydende med, at den har fundet sted. Ikke desto mindre ved vi, at det er et område præget af omfattende – og nedslående – mørketal. Sidste år viste en undersøgelse, bestilt af Det Kriminalpræventive Råd, at op mod 88 procent af alle seksuelle overgreb aldrig bliver anmeldt.

Det er svært ikke at se de nye tal som en manifestation af det seneste års store kulturrevolution. #MeToo har ikke bare skabt en øget bevidsthed om seksuelle overgreb og fået flere til at reflektere over deres grænser. Bevægelsen har også gjort det nemmere for ofrene at tale om – og anmelde – seksualforbrydelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sascha Olinsson

"Det er vigtigt at understrege, at fordi en seksuel krænkelse bliver anmeldt, er det ikke ensbetydende med, at den har fundet sted."

Er det nu virkelig også så vigtigt? Jeg finder det nedtrykkende at falsk anmeldelse skal fremhæves i denne type sager men ikke i andre (indbrud, overfald etc). For det er fakta at der ikke er flere falske anmeldelser i denne type sager end i alle andre- snarere tværtimod- så hvorfor er det vigtigt!?

Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Katrine Damm, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Maria Jensen, Marie Jensen, June Beltoft, Ditte Kamper og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er tilsyneladende ikke flere dømte, uagtet stigningen i officielle anklager.
Over 4000 overgreb pr år.
Omkring 900 anmeldelser.
50 dømte.

David Breuer, Estermarie Mandelquist og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er en lang sej kamp - ydmygelsen og den overvindelse, der skal til for at have mod til at melde overgrebet er muligvis blevet bedre med #MeToo i og med at forventningen om at blive troet og tiltalt på en ordentlig måde er blevet større...
Politiet er ofte mænd og ofrene er ofte kvinder. Det har haft en del uheldige "misforståelser" igennem årene.
Ekstremt - i Somalia stener man kvinder gr. utugt, hvis hun er blevet voldtaget af 3 mænd (p.t.) vi er heldigvis ikke der.
Den dag, hvor kønnene kan stole på en reel ligestilling, også i retssystemet, vil billedet se anderledes ud. Men indtil da, vil vi have disse forskelle. - Og en masse modstand.

Eva Schwanenflügel og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar