Leder

Skyd dem!

Trods en særdeles ringe risiko for sygdomsoverførsel til eksportsvin bliver danske vildsvin nu lokket i dræberfælder af statens Naturstyrelse. Hvor går grænsen for at indrette naturen mest passende til produktion?
En total udryddelseskrig mod danske vildsvin blev i marts i år indledt af daværende V-miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Han begrundede den massive nedskydningskampagne med risikoen for, at vildsvin smitter danske eksportsvin med sygdommen afrikansk svinepest, der senest var konstateret i Tjekkiet.

En total udryddelseskrig mod danske vildsvin blev i marts i år indledt af daværende V-miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Han begrundede den massive nedskydningskampagne med risikoen for, at vildsvin smitter danske eksportsvin med sygdommen afrikansk svinepest, der senest var konstateret i Tjekkiet.

Morten Juhl

4. juli 2018

Plaf. Plaf. Dræbende skud fyger over den statslige Naturstyrelses arealer ved Gråsten i Sønderjylland. Som P1 Radioavisen kunne fortælle tirsdag morgen, er det vildsvin, som skuddene er rettet imod. Naturstyrelsen har indrettet særlige fælder for vildsvin.

Ved at nedgrave majs, der kan tiltrække dyrenes fine lugtesans, og påsmøre træer med tjære, som dyrene gerne vil gnubbe deres pels i, lokker den danske stat vildsvinene frem. Et overvågningskamera giver besked om deres ankomst.

Og som den stedlige skovrider, Inger Gillesberg forklarede radiolytterne: »Når vildsvinene registrerer sig i området, lægger vi mærke til systematikkerne i det – hvornår de kommer, og hvor længe de er der. Det planlægger vi efter, så vi kan ligge i skjul og skyde dem.«

En total udryddelseskrig mod danske vildsvin blev i marts i år indledt af daværende V-miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Han begrundede den massive nedskydningskampagne med risikoen for, at vildsvin smitter danske eksportsvin med sygdommen afrikansk svinepest, der senest var konstateret i Tjekkiet.

»Jeg vil ikke løbe nogen risiko. Det er en milliardeksport på 11 milliarder kr. årligt, vi risikerer at sætte over styr,« sagde Lunde. Indtil nu er 35 vildsvin skudt i Danmark. Ingen af dem har vist sig at lide af sygdommen.

Risikoen for, at vildsvin smitter danske eksportsvin er i øvrigt minimal, påpeger Danmarks Naturfredningsforening. Foreningen henviser til, at smittespredende kontakt mellem de to slags dyr er udelukket, fordi lovgivningen i forvejen kræver ’dobbelt hegning’ ved svinebedrifter. Det er snarere menneskelig aktivitet, der giver risiko for spredning af svinepest til Danmark, siger foreningen.

»Helt uacceptabel,« mener Dyrenes Beskyttelse om totaljagten og peger på, at søer med smågrise kan skydes, så de små efterlades og dør af sult. Dyrenes Beskyttelse henviser også til, at det er sandsynligere, at smitte kommer til landet med en spegepølse, end med et vildsvin.

Det handler om natursyn. Hvor langt kan mennesker gribe ind i naturen for at indrette den mest passende til produktion? Skal en – efter alt at dømme – særdeles minimal risiko kunne bruges som begrundelse for at udrydde dyrearter, der søger tilholdssted i landet? Nu er det vildsvin, som skuddene rammer. Udryddelseskrigen kan få ulve som næste mål. Hvor langt vil vi gå?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Jens Wolff
 • ingemaje lange
 • Carsten Munk
 • Torben Ethelfeld
 • Søren Andersen
 • Jens Falkenberg
 • Ruth Gjesing
 • Hanne Pedersen
 • Flemming Berger
 • Poul Erik Pedersen
 • Christian Skoubye
 • Eva Schwanenflügel
 • Ole Frank
 • Dorte Sørensen
 • Katrine Damm
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Helle Lorenzen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Dina Hald
 • ulrik mortensen
 • Steen Bahnsen
 • Torben Lindegaard
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Palle Yndal-Olsen
Trond Meiring, Jens Wolff, ingemaje lange, Carsten Munk, Torben Ethelfeld, Søren Andersen, Jens Falkenberg, Ruth Gjesing, Hanne Pedersen, Flemming Berger, Poul Erik Pedersen, Christian Skoubye, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Dorte Sørensen, Katrine Damm, Peter Beck-Lauritzen, Helle Lorenzen, Lise Lotte Rahbek, Dina Hald, ulrik mortensen, Steen Bahnsen, Torben Lindegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

11 mia er et forsvindende lille beløb i forhold til, hvad det koster miljøet at have svineriet kørende i den størrelsesorden, det har nu.

Trond Meiring, Steffen Gliese, Dina Hald, Per Torbensen, René Arestrup, Flemming Berger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Ole Frank og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

11 mia. er mindre end 12,7 mia., som skattevæsenet gladeligt afleverede til svindlere!
Og ham ELL fra Venstre? Sæt dog fælder op for ELL & Venstre istedet for og hegn dem inde. Uslinge. Dyrediversitet gælder også vildsvin og ulve, som for bæver og elge!

Trond Meiring, Elise Berg, Steffen Gliese, Dina Hald, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Ole Frank og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

32 skudt so far. Ingen smitte påvist. Alt tyder på, at smitten overføres via menneskelig adfærd. Alligevel helmer vi ikke før denne trussel mod eksporten af kemikaliegrise er elimeneret. Ifølge landbrug og fødevarer må konsekvensen føres helt igennem, altså total udryddelse. Det kan man da kalde at skyde gråspurve med kanoner

Trond Meiring, Claus Nielsen, Steffen Gliese, Dina Hald, Lone Hansen, Bettina Jensen, Søren Andersen, Per Torbensen, Ruth Gjesing, Hanne Pedersen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Danmark er gået fra et naturlandskab til et kulturlandskab til et produktionslandskab.

Trond Meiring, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Vildvin forvolder andre skader, end at sprede afrikansk svinepest. De roder i markerne, spiser majs og rodfrugter.

Bjørn Pedersen

Kan vi få nogle der hverken er DK's Naturfredningsforening eller danske politikere, til at vurdere smitterisiko i stedet for at forages i den ene eller anden retning? Umiddelbart hælder jeg selv til mere at stole på DKNF, men altså... bare for en sikkerheds skyld kunne det være en god idé at tale med nogle selv politikere ville anse for neutrale.

Claus Nielsen, ingemaje lange og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jens Thaarup Nyberg:
Jeg kender sørme også nogle tobenede væsener som spiser majs og rodfrugter og roder i jorden.
Nu betaler de så godt nok penge for det, hvilket vildsvinene så nok ikke gør. Det er da et dilemma omkring hvem der egentlig bestemmer mest og gør mest nytte! Vildsvin forurener ikke, men det de tobenede. Al magt til mennesket uanset de bruger milliarder på at kunne slagte hinanden.

Steffen Gliese

Bjørn Pedersen, du begår en af de mest udbredte fejltagelser i den misinformation, højrefløjen har kørt i årtier: at folk, der ved noget, og ingen anden interesse har, end at denne viden skal realiseres i en fornuftsbåret politik, skulle være på en eller anden måde inhabile. De er det modsatte.

Michael Pedersen

Vrøvl, Steffen Gliese.

Bjørn Pedersen forsøger at være objektiv og beder en opmand, som begge har tillid til, om at vurdere smitterisikoen.

I en verden med lemfældig omgang med sandheder og fakta er dette netop vejen frem.

Bjørn Pedersen

@Steffen Gliese
Jeg gider ikke tage stilling til din tåbelige stråmand, men spørg dig selv hvad der er mest realistisk og konstruktivt? At lade uafhængige forskere på et universitet, der ikke er ansatte for en miljøorganisation overtale "højrefløjen", eller overlade dette til DKNF. Sidstnævnte er sikkert meget sympatiske og uhyre overtalende for dig, men de kan uhyre let affærdigges af dem, der gerne vil politisere alting.

Jens Thaarup Nyberg

Viggo Okholm; 04.07 - 20:42
Pointen jeg sigter til er, at sandsynligheden for spredningen af afrikansk svinepest sandsynligvis er meget lille - men konsekvensen også meget alvorlig - mens vildsvinenes roden i, og æden af landmændenes afgrøder er et større problem for landmændene.
At, altså, argumentet om spredning af afrikansk svinepest er svagt, men kærkomment.

Jens Thaarup Nyberg

Viggo Okholm; 04.07 - 20:42
Af linket nedenfor fremgår ikke, om afrikansk svinepest er konstateret i vildsvin hvor sygdommen er udbredt, men af forholdsreglerne mod spredningen synes det at kunne udledes, at den findes i svinebesætninger, hvor den er konstateret og, at den helt sikkert spredes ved transport af tamsvin.
Så vidt jeg ved omgås vild- og tamsvin ikke i moderne svineproduktion, og spredning via vildsvin er derfor mindre sandsynlig.
http://svineproduktion.dk/Viden/Om-grisen/Sygdomme-og-behandling/Eksotis...

Jens Thaarup Nyberg

Bjørn Pedersen; 04. 07 - 19:17
Hvor ville den danske borger være, hvis ikke vi kunne søge oplysningerne selv.

Bjørn Pedersen

@Jens Thaarup Nyberg
Alle kan finde "oplysninger", Jens. Jeg f.eks fandt med lethed frem til at DKNF har en fast bestyrelse af videnskabsfolk. Nu skrev jeg såmænd heller ikke om "danskere", men "politikere". Det er dem der skal overtales, ikke? Har de ikke allerede bevist at de let kan finde (på) oplysninger, der giver dem ret?

Jens Thaarup Nyberg

"... Det er dem der skal overtales, ikke? Har de ikke allerede bevist at de let kan finde (på) oplysninger, der giver dem ret?"
Politikere handler i deres vælgeres interesse, og kan ikke overtales til andet. Danmarks Naturfredningsforening taler ikke landbrugets interesse, og mange af V´s vælgere støtter af tradition eller af økonomiske grunde landbruget, ligesom flere DF vælgere.

Bjørn Pedersen

Præcis, Jens. Det er et spørgsmål om, at erkende at visse parter vil affærdige et argument alene udfra association. Ergo, bør man - hvis man virkelig vil enten overtale dem eller give dem mindre ammunition - forsøge sig med at henvise til *uden* en for dem politisk suspekt association.

Det kan være de (landmænd, Venstre) stadig vil affærdige selv de neutrale eksperter, men så påfører de sig selv en troværdighedsskade selv synlig blandt egne rækker. Derfra kan man så begynde at samarbejde, finde kompromiser der tillader dem at redde lidt ansigt.

Jens Thaarup Nyberg

Bjørn Pedersen
Ja, man kan spekulere længe over det bedste argument.
I den aktuelle sag overskygger forestillingen om milliardtab for landbruget selv SEGES ( en af landbrugets vidensbanker ) anvisninger af forholdsregler mod svinepest.
Tiltaget , nedskydning af vildsvin, er symbolpolitik, der skal vinde vælgere tibage til V.