Leder

Søren Pape Poulsen: Offerets bedste ven

Med Søren Pape Poulsens tiltrædelse som partiformand i 2014 fik De Konservative ikke oprejsning. Tværtimod fortsatte vælgernes opbakning ned mod spærregrænsen. Men så blev Pape Poulsen justitsminister ...
Med Søren Pape Poulsens tiltrædelse som partiformand i 2014 fik De Konservative ikke oprejsning. Tværtimod fortsatte vælgernes opbakning ned mod spærregrænsen. Men så blev Pape Poulsen justitsminister ...

Jens Dresling

27. juli 2018

Knap et år efter at den populære tidligere Viborg-borgmester Søren Pape Poulsen i august 2014 havde overtaget formandsposten for De Konservative, fik partiet ved valget i juni 2015 det hidtil dårligste resultat i sin 100-årige historie: Kun seks mandater. Og faldet så ud til at fortsætte, for knap to år efter sin tiltræden som partiformand viste meningsmålinger, at partiet var snublende nær spærregrænsen med opbakning fra kun 2,6 procent af vælgerne.

På landsrådet i Herning i september 2016 gentog den betrængte partiformand igen og igen De Konservatives tre bærende søjler: mere tryghed til danskerne, skattelettelser og flere penge til Forsvaret – uden det rigtigt så ud til at batte og øge populariteten.

Men så kom der hjælp fra uventet hold. Få måneder senere dannede statsministeren VLAK-regeringen og gjorde Pape Poulsen til justitsminister. Det gav den konservative førstemand den eftertragtede platform, han længe havde haft brug for.

Kriminalpolitisk hardliner

Knap en måned efter sin tiltræden var Pape Poulsen allerede klar med et udspil, hvis hovedlinjer skulle tegne hans profil som justitsminister. Med udspillet ’Retfærdighed for ofre’ anslog ministeren nemlig et tema, som han siden stædigt har hamret fast: Han er på ofrenes side og slet ikke på de kriminelles.

Og mens der absolut var fornuft i f.eks. at ligestille psykisk vold med fysisk vold og afskaffe forældelsesfristen for overgreb mod børn, afskaffe advokatudgifter for demente, og selv om forældelsesfristen på 72 timer for anmeldelse af voldtægt for længst skulle være smidt på historiens losseplads, så er det som kriminalpolitisk hardliner, at Pape Poulsen ret hurtigt er blevet en af regeringens mest folkekære ministre:

Skærpede straffe for vold, væk med resocialiserende foranstaltninger for udvisningsdømte, højere straffe for indbrud, hærværk, vidnetrusler, blotteri, afskaffelse af muligheden for varetægtsfængsel i hjemmet af unge sigtet for grov vold, indførelse af opholdsforbud i den pågældende kommune for tiggere og andre i »utrygge lejre« samt for bandekriminelle, tvungen opsparing, så kriminelle afsonere, der skal udvises, selv kan betale for hjemtransporten, tildækningsforbuddet og senest muligheden for at gribe ind over for kriminelle unge helt ned til tiårsalderen.

Som sorte perler på en snor har Pape Poulsen i et forrygende tempo lanceret det ene initiativ efter det andet, som alle synes at være skåret over samme læst:

»Vi sætter hårdt mod hårdt,« som Pape Poulsen har skrevet på sin facebookprofil.

 

Med denne aftale sætter vi hårdt mod hårdt, og målet er klart: Borgernes tryghed og sikkerhed skal sikres. Rockere og...

Posted by Søren Pape Poulsen on Friday, March 24, 2017

Mellemrubrik

Justitsministerens erklærede opgør med resocialisering af kriminelle og den blødsødne 70’er-mentalitet, der ifølge ministeren tidligere har været inden for hans område, har umiddelbart båret frugt. I hvert fald er De Konservative ifølge de seneste meningsmålinger nu møjsommeligt kravlet lidt længere væk fra spærregrænsen med en vælgeropslutning på 4,2 procent.

Til gengæld er det mere usikkert, om strammerlinjen bl.a. med mindre resocialisering af kriminelle vil gavne befolkningen f.eks. i form af dalende kriminalitet. Ifølge Justitsministeriets opgørelser var der nemlig færre straffelovsovertrædelser, røverier, indbrud og biltyverier i 2017 end fem år tidligere, ligesom ungdomskriminaliteten også var faldet. En positiv udvikling – vel at mærke sat i gang flere år før, at Pape Poulsen blev sherif – som kunne tyde på, at den hidtidige tilgang var temmelig effektiv.

Men det er næppe så afgørende for ministeren. Formentlig er han mere optaget af, at befolkningen – det viser en undersøgelse fra Justitsministeriet fra juni 2017 – har en helt anden opfattelse. Mellem 74 og 85 procent af befolkningen tror således, at kriminaliteten inden for disse fem områder enten stiger – eller i det mindste ikke er faldende. Og så længe denne fejlopfattelse trives blandt hovedparten af vælgerne, vil der nok være et stort og lydhørt publikum for Pape Poulsens dybt banale ’jeg er altid på ofrenes side’-retorik.

Paradoksalt nok risikerer vi alle at blive en slags ofre, hvis Pape Poulsens opgør med blødsødenheden i stedet for mindre kriminalitet fører til mere forhærdede kriminelle, fordi de ikke tilbydes resocialisering og muligheder for at genindtræde i samfundet. Og hvis side vil Pape Poulsen så være på – befolkningens eller sit partis?

Serie

Løkkes hold

Denne sommer er det tre år siden, Lars Løkke Rasmussen vandt valget og dannede sin V-regering, som siden blev til VLAK-regeringen, og der er nu under et år til næste folketingsvalg. I denne lederserie ser Information på, hvordan udvalgte ministre på Løkkes hold har forvaltet deres tid med magten

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Munk
  • Ib Christensen
  • Ejvind Larsen
  • Peter Beck-Lauritzen
Trond Meiring, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Ib Christensen, Ejvind Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Eriksen

Justits er én ting, jura noget andet - medmenneskelighed savnes...

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Tue Romanow, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Lov for Loke, som for Thor? Hr. Pape, hvordan kan det være at dit "kæresteri" får så udsøgt en særbehandling i dit justits-univers? Giv det til alle; forbrydelse-opklaring-straf = max 30 dage, med indlagt straks varetægtsfængsling.
Så stiger din troværdigsheds-omdømme, og måske også tilhængere.

David Joelsen, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Hans Larsen, Anne Eriksen, Ib Christensen, Tue Romanow, Holger Madsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Peter Beck-Lauritzen, det største problem ved politiets behandling af det lille og udramatiske værtshusslagsmål, som justitsministerens kæreste var involveret i, er, at politiet varetægtsfængslede modparten i 40 dage. Generelt anvender man varetægtsfængslinger - lange varetægtsfængslinger - i et fuldstændig uacceptabelt og helt unødvendigt omfang i Danmark. Men i netop dette tilfælde er der vist sat ny rekord!

Det er pinligt og helt uacceptabelt.

Hvis noget tilsvarende (varetægtsfængsling i 40 dage, og den efterfølgende dom) skete for en dansker, der var blevet involveret i ret udramatiske værtshusspektakler i Polen, Ungarn eller andre steder, ville hele vores diplomatiske korps være blevet sat ind, og alle ville have ment det fuldstændig uacceptabelt, at noget sådant kunne forekomme i et EU-land.

Det er en gennemført pinlig sag for dansk politi, for dansk retsvæsen og for justitsministeren!

Lars Bo Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Kærbro Jensen, Holger Madsen, Per Torbensen, jørgen djørup, Torben Bruhn Andersen, David Joelsen, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal, Anne Eriksen, Randi Overgård, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er alt for mange og alt for lange varetægtsfængslinger - flere i isolation - i dette land end noget berettiger til.

Lars Bo Jensen, Torben Bruhn Andersen, David Joelsen, Trond Meiring, Jens Winther, Dorte Sørensen, Anne Eriksen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Enig, Jens Winther, helt ude af proportion.
"Offerets bedste ven", - der tales slet ikke om, hvordan ofre behandles af samfundet, heller ikke hvilken "efterbehandling" Papes kæreste tildeles. Som regel er der ingen hjælp til ofre og det gør Pape heller ikke noget ved; misvisende overskrift, vil jeg sige.