Leder

Finansminister Kristian Jensen er gået fra at være fiaskoforhandler til et fornyet formandshåb

Internt i Venstre virker tiden som finansminister til at have været god for Kristian Jensen
Internt i Venstre virker tiden som finansminister til at have været god for Kristian Jensen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
14. august 2018

Det begyndte ikke godt.

De åbenlyse modsætninger mellem Liberal Alliance og regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, skulle i 2017 løses ved finanslovforhandlingerne under finansminister Kristian Jensens ledelse. Det var hans første finanslovforhandling, men uenighederne var for store, planerne for urealistiske, og det blev til et pinagtigt langstrakt forløb, der på et tidspunkt så ud til at koste regeringen livet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) måtte overtage forhandlingerne, mens Kristian Jensen af Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fik en stor del af skylden for, at det var gået så galt. Jensen manglede erfaring og forståelse for Dansk Folkepartis udlændingepolitik – blandt andet som følge af, at finansministeren ifølge DF-formanden »er et andet sted i forhold til udlændingepolitikken end os«.

Siden da er en del mere gået Kristian Jensens vej. Han har bl.a. fået forhandlet en svær aftale om boligskatter igennem, en skatteaftale, en erhvervs- og iværksætterpakke, og senest har han samlet hele Folketinget i energiforliget.

Han har stået i spidsen for et ministerium, der kontant har forsvaret sine regnemodeller mod tiltagende kritik. Modellerne beskyldes for at favorisere blå bloks skattelettelser frem for rød bloks prioritering af offentlige investeringer, og presset har været vedvarende fra både fagøkonomer og politikere.

Kristian Jensen har forsvaret regnemetoderne og markant afvist f.eks. en kritisk rapport om regnemodellerne fra Enhedslisten:

»Alle har ret til deres egne holdninger, men ingen har ret til deres egne fakta. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor Enhedslisten i en tid, hvor der er så meget snak om fake news udgiver en 120-siders rapport, der ligger helt skævt i forhold til, hvad fagøkonomer kommer med af vurderinger,« sagde han.

Dynamiske effekter

I slutningen af maj kom Kristian Jensens ministerium så med en længe ventet og forsinket rapport om de dynamiske effekter, men rapporten oplistede mest af alt argumenter for, hvorfor ministeriet foreløbig ikke kommer til at ændre noget som helst. En kurs, som departementschef Martin Præstegaard yderligere radikaliserede i sidste uge, da han sammenlignede kritikken med Donald Trumps opgør med etablerede samfundsinstitutioner.

Internt i Venstre virker tiden som finansminister til at have været god for Kristian Jensen. I en artikel i Jyllands-Posten i begyndelsen af juli betegnes han nu som en, der har formået at samle interne kritikere bag sig og som en klar efterfølger til Lars Løkke Rasmussen.

I interviewet afblæser han samtidig også partiets tidligere målsætning om nulvækst og erklærer, at velfærdsstaten skal vokse »moderat« bl.a. for at kunne følge med den aldrende befolknings behov for sundhedsydelser samt investeringerne i forsvar og sikkerhed. Et budskab, der er klart mere appellerende for Dansk Folkeparti og hen over midten end for regeringspartneren i Liberal Alliance.

Det liberale Danmarks drøm

At Kristian Jensen reelt har store politiske uenigheder med Dansk Folkeparti er blevet udlagt som den væsentligste grund til fiaskoen i 2017. For Kristian Jensen er på mange måder det liberale Danmarks drøm. Han har i sine to bøger gjort det klart, at han er glødende tilhænger af globalisering og frihandel. I bøgerne har han lagt afstand til Dansk Folkeparti på udlændingeområdet, og han er blevet beskrevet som en intern kritikker af nogle af de stramninger, som Inger Støjberg fået igennem i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Et billede, der kun blev yderligere forstærket af, at De Radikale i 2017 indrykkede helsidesannoncer med et billede af Kristian Jensen fulgt op af udtalelser om, at partiet i virkeligheden foretrak hans politiske projekt frem for Mette Frederiksens (S).

Men mens den liberale midterposition måske meget godt rammer de holdninger, Kristian Jensen har givet udtryk for i sine bøger, så er det ikke et sted, han selv ønsker at stå længere. I et interview med overskriften »Kristian Jensens opgør med Kristian Jensen« i Berlingske i februar gav han udtryk for, at hans udlændingepolitiske holdninger »bliver karikeret«. Han understregede, at han selvfølgelig bakker op om de gennemførte udlændingestramninger, og betegnede det som »en katastrofe«, hvis Danmark oplevede en samfundsudvikling som i Sverige.

»En gang imellem bliver jeg overrasket over, hvad det er for nogle holdninger, jeg bliver tillagt,« sagde han.

Et signal om, at han godt er klar over, at vigtigere end alt andet for en Venstre-regering, der vil have sin politik igennem, er et godt forhold til Dansk Folkeparti.

Serie

Løkkes hold

Denne sommer er det tre år siden, Lars Løkke Rasmussen vandt valget og dannede sin V-regering, som siden blev til VLAK-regeringen, og der er nu under et år til næste folketingsvalg. I denne lederserie ser Information på, hvordan udvalgte ministre på Løkkes hold har forvaltet deres tid med magten

Seneste artikler

 • Historien om en statsminister: Lykke Lars

  20. august 2018
  Man kunne fortælle historien om den danske statsminister som en roman om en diabolsk vekselvirkning mellem statsministeren og privatpersonen Lars Løkke Rasmussen
 • Mette Bock tog 773 millioner fra DR for at give danskerne noget at samles om

  15. august 2018
  Lige siden Mette Bock (LA) tiltrådte posten som kulturminister, har opgaven været at samle danskerne. Og det kan måske nås. Men indtil videre er det blevet til besparelser og en smal medieaftale. Og det ligner en udvikling mod et offentligt kulturudbud for eliten, der vil efterlade de fleste til det private marked, der ikke er forpligtiget til at producere public service-indhold
 • Merete Riisager opfører sig som skolens liberale ballademager

  11. august 2018
  Den borgerligt liberale undervisningsminister Merete Riisager er blevet sammenlignet med sin forgænger i embedet, Bertel Haarder (V), på grund af sin mere ideologiske tilgang til undervisningspolitikken. Men de ideologiske tirader skaber også splid internt i Venstre, som da hun bekendtgjorde, at blå blok i for stort omfang havde glemt, hvad borgerlig uddannelsespolitik er
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Flot foto - men hvor er skyklapperne ?

@Torben KL Jensen, unge Kristian Jensen er ikke en gang liberal. Nu mener han, at det offentlige forbrug skal stige, og at skattelettelser er uaktuelle. Og det på trods af, at skattetrykket fortsat er stigende.

Torben K L Jensen

@Jens - det er valgår - ha,ha - siger det hele.

Henrik Pedersen

Torben Jensen: ”Flot foto - men hvor er skyklapperne ?”

Svar: Se dig selv i spejlet!

Torben K L Jensen

Har,har,ha.....

Bettina Jensen

"unge Kristian Jensen er ikke en gang liberal. Nu mener han, at det offentlige forbrug skal stige, og at skattelettelser er uaktuelle. Og det på trods af, at skattetrykket fortsat er stigende."

Kristian Jensen er, som hovedparten af de magtbærende partier/politikere i Danmark, af neoliberal overbevisning, altså en stat som med høj kontrol/styring sikrer at markedsmekanismerne regulerer det offentliges virke. Så lidt er der da at komme efter på den ideologiske flanke - men medgivet; det ser absolut ikke omkostningsintelligent ud.

Overvej i øvrigt gerne en term som skattetryk; i mange sammenhænge kan en relativt høj skat være til uvurderlig gavn for både erhvervsliv/produktivitet m.m. og samfundslivet i al almindelighed - og en ensidig forståelse af skat som en negativ faktor bringer ikke en saglig/nuanceret debat på fode. Måske tværtom.

Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

, altså tilhænger af en stat som med ... skulle der ha' stået.

Nej det ser absolut ikke omkostningsintelligent ud. Det virker som om det offentlige er blevet en malkeko for de private...

Grethe Preisler

It's a tale told by an idiot Full of sound and fury signifying nothing

Unge Jensen har lyttet til fuglenes sprog blandt eksperterne i presselogen på Christianborg - ingen nævnt og ingen glemt. Og er nu omsider klar til at føre kniven mod 'Lille Lars fra Græsted', næste gang lejlighed gives, og høre ham hviske sit "Et tu, Brute".

Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

@Bettina Jensen, en mængde offentlige funktioner er til stor gavn for såvel borgere som erhvervsliv.

Men at påstå, at "i mange sammenhænge kan en relativt høj skat være til uvurderlig gavn for både erhvervsliv/produktivitet" er nok at tage munden for fuld. Prøv lige at nævne blot nogle af de "mange sammenhænge" hvori en høj skat I SIG SELV er til gavn for erhvervslivet og produktiviteten.