Leder

Landbruget har brug for langt større tanker end en jordreform

Der er derfor behov for en plan for, hvordan dansk landbrug kan overleve som erhverv og se ud i 2050 i en verden, der skal være CO2-neutral. Og her er jordfordeling blot et lille hjørne
23. august 2018

Kæmpe ros til Socialdemokratiet for at ville sætte gang i en jordreform, der tager jord ud af produktion, og i stedet omlægger det til natur. Det er fuldstændig den rigtige vej at gå

– Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Socialdemokratiets leder og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, ønsker, at en del af regeringens kommende klimaplan skal fokusere på en jordreform for landbruget, hvor de mest sårbare jorde tages ud af produktion.

Helt konkret foreslår Mette Frederiksen, at stat og landbrug bliver enige om at udtage de tre procent af den danske landbrugsjord, der ligger lavest, giver det dårligste udbytte og som forurener mest med CO2. Det ville spare klimaet 1,5 mio. ton CO2 svarende til udledningen fra en kvart mio. biler årligt eller ti procent af landbrugets samlede CO2-udledning.

Selv om det stadig er uklart, hvordan udtaget jord ifølge S-forslaget skal kompenseres, er der foreløbigt bred opbakning til forslaget: De grønne organisationer jubler, og fra regeringspartiet Venstre lyder det, at de i forvejen barslede med samme tanker, ligesom viceformand hos Landbrug & Fødevarer (L&F), Lars Hvidtfeldt ser positivt på forslaget. Det er heller ikke mere end en uge siden, at Lars Hvidtfeldt i et debatindlæg på altinget.dk foreslog et lignende initiativ med en jordreform for både klimaet og landbrugets skyld – og som ifølge L&F vil koste statskassen mindst én mia. kroner.

Det er da også en både god og oplagt idé, men der er behov for langt større tanker om et dansk landbrug i krise. Siden år 2000 er der i gennemsnit lukket to heltidsbedrifter om dagen, og ifølge L&F kan sommerens tørke sende endnu 500 landbrug ud over afgrunden. SEGES, L&F’s egen analyseafdeling, skønner, at underskuddet i dansk landbrug i 2018 bliver på mellem 7,1 og 7,7 mia. kroner, mens 2019 ventes at ende på et resultat mellem nul og minus en mia. kroner.

Derfor har dansk landbrug ikke bare brug for en jordreform – men for en reform af hele erhvervet, der også og på én og samme tid tager stilling til fremtiden for et landbrug, der år efter år balancerer på afgrunden økonomisk, der beskæftiger stadigt færre, og som klimamæssigt udgør en enorm byrde.

Skal det være visionært, er der derfor behov for en plan for, hvordan dansk landbrug kan overleve som erhverv og se ud i 2050 i en verden, der skal være CO2-neutral. Det er den plan, der skal arbejdes på – og her er jordfordeling blot et lille hjørne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Morten Lind
 • Torben K L Jensen
 • Trond Meiring
 • Anne Eriksen
 • Niels Bent Johansen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ejvind Larsen
 • Peter Knap
Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Morten Lind, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu er de igen på banen med krav om erstatning, fordi de ikke må drive miljø-ødelæggende erhverv. Alle andre erhverv skal betale i dyre domme for at sikre deres erhverv ikke forurener, og de får kæmpe bøder, hvis de alligevel gør det. Landbruget vil da godt lave tiltag, men det skal koste, ikke landbruget, men os andre.
Stop med at lukke drikkevandsboringer. Luk forurnerne i stedet for.

Morten Nielsen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, jørgen djørup, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, David Zennaro, Troels Holm, Eva Schwanenflügel, Torben Vous, Flemming Berger, Jens Jensen, Bettina Jensen, Tue Romanow, Carsten Munk, Anne Eriksen, Palle Yndal-Olsen, Niels Bent Johansen, Torben Skov, P.G. Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Pauselån flex valuta swoop tilskud krise pakker hektar støtte alt sammen lappeløsninger og selvom renten lav er gælden stadig alt for høj gældsprocenten skal ned uanset om kreditorene kommer til at pive og klage over manglende indtjening jeg mener gælden er den alder største klods om benet for dansk landbrug

Bettina Jensen, Niels Bent Johansen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Her er et udsnit af årsagen til Danmark konsekvent, har overforbrug på olie, gas og kul afbrænding, så der er brug for fire jordkloder for at udledningen var bæredygtig, hvorfor vores politikere stjæler vores børns fremtid for kortsigtede økonomiske gevinster fordelt på stadig færre mennesker.

En væsentlig del af argumentationen bygger på, at globaliseringen har betydet, at konkurrencen på de internationale markeder er afgørende for statens politiske ageren.”

Det vi kender som ‘nødvendighedens politik’.

Den globale opvarming er resultatet af politisk uønsket økonomisk indoktrinering, ‘fortsat’ økonomisk forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, på trods af hundredeår med advarsler, skabende over tid, de menneskeskabte klimaforandringer, med hyppigere frekvens af ‘ekstremt vejr’ der underminere vores og omverdens eksistensgrundlag på flere måder.

Varmen, tørke og skovbrande, er kun noge få eksempler, jeg vil uddybe konsekvenserne af.

Danmark forbruger bæredygtigt, som der var fire jordkloder til rådighed, overforbruget har landbruget afgørende massivt medansvar for.

Begræns den danske kødproduktion
Landbruget står for knap knap en femtedel af de danske drivhusgasudledninger. Ved bl.a. at gøre landbrugsstøtten mere klima og miljøbetinget kan produktionen drejes.

Det betyder bl.a., at landbruget ikke kan fortsætte soyabønneimporten fra oversøiske leverandører til grisefoder, produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika mf. på størrelse med Sjælland og skal fragtes klimakatestrofe skabende hele vejen over verdenshavene.

Begræns shipping.
I Danmark måles og medregnes ikke i klimaregnskabet for CO2 udledning, de vare vi forbruger i Danmark, men ikke fremstiller i Danmark ej heller lufttransport og skibsfragt er medregnet i klimaregnskabet.

CO2 udledning fra shipping og luftfart, svare årligt globalt til hele CO2 udledningen for Storbritannien og Tyskland og er ‘ikke’ medregnet i klimaregnskabet i COP21 Paris aftalen.

Landbruget bør naturligvis være bæredygtigt, landmænd bør leve af landbrug mm. uden samtidig at være på overførselsindkomst i dag leveret af vores klimakatestrofe skabende af levebrødspolitikere.

The World Bank has warned that the global cost of productivity lost to ‘heat’ has been estimated at $2trn by 2030.

Link: https://www.economist.com/science-and-technology/2018/07/28/heat-is-caus...

Globalisering er deregulering, de internationale markeder og økonomi der diktere politik.
Det skal naturligvis ikke i den nuværende eksistentielle, de menneskeskabte klimaforandringer kritiske situation, være økonomi der diktere politik, men politik der diktere økonomi, vi skal forlange demokrati, det bør ikke være så vanskeligt at forstå, hvis man tænker sig lidt om.

Bettina Jensen, Christian Nymark, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Landbruget fik i starten af 2016 som bekendt lov til at bruge randzonerne. I alt ca. 20000 hektar, tror jeg det var. Nu kan de så se frem til at få kompensation for alligevel ikke at dyrke på dem?

Mogens Holme, Henrik Brøndum, Christian Nymark, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Niels Bent Johansen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja det landbrug er noget værre noget. Der hvor jeg bor er der sådan omtrent 30 huse bygget omkring 1915. De har alle en have. Der er ikke en, udover mig selv, der dyrker blot en smule grønsager, derimod kommer Årstiderne futtende til de unge familier og afleverer den ene portion efter den anden.Så er samvittigheden i orden og på Østerbro dyrker man lidt på taget og ih hvor er det vel nok dejligt. Landbruget er på mange måder blevet en sær unaturlig størrelse, men så længe de rigtige meninger med smutture til Paris, som et medlem af EL sagde, ikke ændrer livsstil udover at købe økologisk, fordi har råd til det, så sker der ikke en dyt. Kom nu ud pluk de jordbær selv. Eller har vi ikke lige tid ?

Lise Lotte Rahbek, Christian Nymark, jørgen djørup, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Niels Bent Johansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg tror at det vil være en god idé, at jord eksproprieres til anlæggelse af mindst 50000 Ha fredsskov. Fortrinsvist med bøg og Eg med meget høj omdriftsalder, så den indvundne CO2 opmagasineres i flere hundrede år. Det behøver såmænd ikke alt sammen at henligge som som urørt skov. Der bør sikkert være indtægter som kan betale driften. Statens ejerskab skal sikre at det drives efter hensigten: Klimaforbedring og med bivirkningen at grundvandet beskyttes. Og med offentlig adgang og allemandsret. Samtidigt bør man sikre at større sammenhæng mellem de forskellige naturområder.

Lise Lotte Rahbek, Troels Holm, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Trond Meiring og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvis nu alle mennesker , undtagen en 10-20 % boede på landet, så behøvede vi jo ikke det industrialiserede landbrug. Så kom nu væk fra cafeerne, statsarbejdspladserne, medicinalfabrikkerne og cykeludlejningerne og flyt på landet . Nåh nej vel...

Jeg har forstået, at den mest miljøvenlige boform er, at flest muligt bor så tæt som muligt i byer, sammen med deres arbejdspladser. Vi er for mange til at flytte på landet! Det får mig til at tænke på hvorfor bønder holder køerne på stald, mens de høster og bringer maden til dem. :o(

Vi må have en new deal. Få færre børn og flyt på landet :o/ Men måske en mellemting. Selvforsynende kooperativer omkring tæt landsbybebyggelse... Det er sgu egentligt deprimerende.. når man nu helst vil bo alene med sin hund i ødemarken, som en slags xenofobisk jæger-samler ;oD

Lars Bo Jensen

"......fra regeringspartiet Venstre lyder det, at de i forvejen barslede med samme tanker,,,,,,"
Er det ikke Venstres standartsvar til alt hvad Socialdemokratiet foreslår. 'At sparke en åben dør ind' bliver også brugt tit i den strategi.

Bent Gregersen

@ Philip B. Johnsen

Som et supplement til dit indlæg kan traktor- og anden transport i landbruget erstattes med brug af en egenproduktion af rapsolie. Så vidt jeg huske forholder det sig sådant at topstykket i dieselmotorerne tilpasses dette nye brændstof.
De tidligere landbrugs brug af hestekraft betød at et areal på 25% skulle bruges til hestefoder og med rapsproduktionen skal kun 10% bruges til olie og foder,
Selve presningen af rapsfrøene og fordelingen af pesse-foderkagernes ligge indenfor den eksisterende landbrugskultur for fælleseje.

Bent Gregersen

@ Philip B. Johnsen

Som et supplement til dit indlæg kan traktor- og anden transport i landbruget erstattes med brug af en egenproduktion af rapsolie. Så vidt jeg huske forholder det sig sådant at topstykket i dieselmotorerne tilpasses dette nye brændstof.
De tidligere landbrugs brug af hestekraft betød at et areal på 25% skulle bruges til hestefoder og med rapsproduktionen skal kun 10% bruges til olie og foder,
Selve presningen af rapsfrøene og fordelingen af pesse-foderkagernes ligge indenfor den eksisterende landbrugskultur for fælleseje.

Claus Poulsen

Lækkert udspil fra Socialdemokratiet, som jeg ellers ikke har været begejstret for længe!
Jeg håber de tør skære ned på kødproduktion og sætte priserne op. Også på luftfart.
Husk også, at de pesticider (der beviseligt ikke er farlige for mennesker) der bruges i dansk landbrug i dag gør, at vi får omtrent dobbelt udbytte pr. areal. Det er jo derfor vi bruger det til at starte med. Da det bruger dobbelt areal og udleder 2-3 gange så meget CO2 som konventionel landbrug, er det nødvendigt også at være kritisk overfor økologi. Men det værste er, at det bliver en nem syndsforladelse at betale 2 kroner ekstra i den tro at det er godt for noget, og så i øvrigt ikke ændre livsstil. Vi bliver nødt til at ændre livsstil allesammen.
Jeg er rimeligt træt af politiske partier der siger at de er supergrønne, og vil have 100% økologisk drift (Alternativet). Det er umuligt. Eller reklamerer med at de går ind for at CO2-mærke alle varer. Vi ved udemærket godt i forvejen at drøvtyggerne er de værste. Der skal mere til.

Bettina Jensen

"Hvis nu alle mennesker , undtagen en 10-20 % boede på landet, så behøvede vi jo ikke det industrialiserede landbrug."

Pointen er og var vel at på landet er der udbredt bytte- og deleøkonomi - og at være selvhjulpen på betydelige dele af bl.a. sin fødevaresituation, resulterer i at man er en dårlig forbruger. Der er ganske enkelt ikke mammon i folk, som lever nøjsomt og i udveksling med naturen. Og bl.a. derfor er der en voldsomt kritisk diskurs rettet mod 'landsbytosserier' og 'Morten Korch-romantisme', når det påpeges at urbaniseringen vender den tunge ende nedad for ressourcebevidsthed, mellemfolkelig trivsel, miljø/og klimabalancerne m.m. - hvilket vel på sæt og vis kan begrunde at urbaniseringen betragtes som en uundgåelighed, mens kritikken af den defineres som imbecil påståelighed.

Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar