Leder

Mai Mercado er de små resultaters minister

Den 37-årige socialkonservative minister har formået at levere resultater uden det store rabalder på et område, der ellers er kronisk samspilsramt af mangel på interesse og penge. Der er kommet ro på i socialministeriet, men penge mangler der stadig
Den 37-årige socialkonservative minister har formået at levere resultater uden det store rabalder på et område, der ellers er kronisk samspilsramt af mangel på interesse og penge. Der er kommet ro på i socialministeriet, men penge mangler der stadig

Philip Davali/Ritzau Scanpix

8. august 2018

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) var den unge, uerfarne minister i VLAK-regeringen, da hun tiltrådte. Men stille og roligt har den 37-årige socialkonservative formået at levere resultater uden det store rabalder på et område, der ellers er kronisk samspilsramt af mangel på interesse og penge.

Især de yngste børn og familien har været i fokus. Først med et dagtilbudsudspil, der med ministerens ord ikke var »nogen kæmpe revolution«, men som gav de mest udsatte børn i vuggestuer og børnehaver flere pædagoger.

Udspillet rummede også en opdatering af pædagogernes læreplaner, som ellers godt kunne føre til disput om detailstyring og skolificering af de små børns hverdag. Men hverken de gamle eller de nye læreplaner har skabt den store modstand fra pædagogernes side.

Så selv om Mercados dagtilbudstiltag ikke førte til flere pædagoger for flertallet af børn, formåede hun at etablere et godt samarbejde med en af de store faggrupper på børneområdet – pædagogerne.

Familien er for Mai Mercado central for socialpolitikken, som hun udtalte i et interview i Information sidste år:

»Det er i familien, vi fødes, bliver opdraget og dannet. (…) Derfor starter god socialpolitik med familien.«

En af børne- og socialministerens opgaver har da også været at få ændret skilsmissesystemet, så børnenes behov kom mere i fokus.

I marts lykkedes det at få alle Folketingets partier med i en aftale om at lave et nyt familieretligt system, hvor Statsforvaltningen fremover får børnepsykologisk personale til at tage sig af børn i særligt konfliktfyldte skilsmisser.

Det er et resultat, der vækker respekt og ro på et område, som ellers er fyldt med stærke og modstridende interesser og følelser. Det vidnede diskussionen om at genindføre separation, den såkaldte refleksionsperiode, blandt andet om. Den indebærer, at der skal gå tre måneder, før par med børn kan blive skilt, og her fik Mercado stille og roligt overbevist modstanderne.

Et gammeldags tilbageskridt kunne man mene, men resten af skilsmissepakken trækker derimod i en mere moderne og ligestillet retning, når fraskilte forældre fremover kan dele barnets bopæl og dermed børnechecken mellem sig.

Knap så gnidningsfrit er det gået med de tiltag i regeringens ghettoplan, som er placeret på børne- og socialministerens område. Loftet over antallet af børn fra udsatte boligområder fik kritik for at ville føre til lukning af vuggestuer og børnehaver.

Mens forslaget om at tvinge små børn fra udsatte boligområder i vuggestue for at lære om demokrati, danske traditioner og ligestilling var oplagt satiremateriale, som førte til en større debat om, hvor meget statsmagten kan overtage i forhold til familien.

Tiltagene blandt børn i ghettoområder vil ikke have nogen effekt for flertallet af udsatte børn, men de er en nem symbolpolitisk måde at profilere det mindste parti i VLAK-regeringen på frem mod et kommende valg.

Selv om primært børnene og familien har været i fokus, har Mai Mercado også forsøgt at gøre noget på det forsømte socialområde. Især de unge hjemløse, som er presset af reformer på beskæftigelsesområdet og mangel på billige boliger, har Mercado skaffet flere midler fra satspuljen.

Socialområdets problem er, at samspillet med de langt mere pengestærke og indflydelsesrige ministerier for sundhed, beskæftigelse og undervisning m.m. sjældent ender i de svageste borgeres favør. I det kronisk samspilsramte socialministerium, som alt for ofte har skiftet minister og ansvarsområder, har det at have den samme minister i knap to år som har hjertet med dog haft en god effekt, selv om pengene stadig mangler.

At børne- og socialministeren har stået uden de store midler har ikke betydet, at den unge konservative er overset. I juni fik Mai Mercado som den eneste kvinde plads i regeringens magtfulde koordinationsudvalg.

Kritikere advarer om manglende erfaring, men børne- og socialministerens sidste halvandet år på posten viser, at den ligefremme og samarbejdende stil uden de store sværdslag også kan noget.

At børne- og socialministerens plads blandt topministrene skulle føre til mere politisk opmærksomhed til de små børn og de svageste er tvivlsomt, men håbet er der i det mindste.

»Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke får flere alarmklokker til at bimle hos ministeren. Underretninger er fundamentet for, at vi som samfund kan hjælpe børn, der mistrives. Hvis ikke de underretninger bliver taget alvorligt, så begår vi fra systemets side et kæmpe omsorgssvigt,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Læs også
Serie

Løkkes hold

Denne sommer er det tre år siden, Lars Løkke Rasmussen vandt valget og dannede sin V-regering, som siden blev til VLAK-regeringen, og der er nu under et år til næste folketingsvalg. I denne lederserie ser Information på, hvordan udvalgte ministre på Løkkes hold har forvaltet deres tid med magten

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu