Leder

Mobilen skal bruges med omtanke i skolen, men ikke forbydes

Hvis vores børn skal være kritiske digitale brugere, nytter det ikke noget at smide mobilen ud af skolen
Indland
4. august 2018

Otte ud af ti danskere går ind for at få mobiltelefonen ud af skolen, viste en meningsmåling tidligere i år.

Det kan jo også virke oplagt. Væk med distraherende snapchats, sjove YouTube-videoer og sms-beskeder fra venner eller forældre. Så kan eleverne endelig koncentrere sig om engelsk grammatik og matematiske ligninger.

I Frankrig har man taget skridtet fuldt ud og forbudt mobiltelefoner på alle klassetrin i hele landet fra skolestart i september. Af samme grund er diskussionen om mobilforbud blusset op i sommervarmen herhjemme. De Konservative bakker op om et nationalt forbud som det franske, men indtil videre vil et politisk flertal lade det være op til skolerne.

Et forbud som det franske harmonerer dårligt med, at danske børn lever i et af verdens mest digitaliserede samfund. Ligesom det harmonerer dårligt med den politiske ambition om, at danske børn skal være digitale verdensmestre, og med vores forståelse af den danske folkeskoles frihed.

Omvendt skal vi også være opmærksomme på, hvad det betyder for de yngste generationer, at de har swipet på iPads, mens de lærte at tale. Og hvad det gør ved de lidt større børns indlæring og sociale liv, at de har adgang til en hel verden af opmærksomhedskrævende snaps, likes og updates på mobilen, også når de er i skole. Det ved vi bare ikke særligt meget om endnu, som professor i medievidenskab Kirsten Drotner påpegede i Information fredag.

Mobilen skal ikke holdes helt ude af skolen

I skolen har de til gengæld den daglige erfaring med elevernes mobilforbrug. Og som en skoleleder, der for tre år siden begrænsede elevernes mobilbrug, siger i fredagens artikel, så vil et nationalt mobilforbud sende et forkert signal til børn og unge.

Det er et nej tak til digitale medier, men digitale medier er kommet for blive.

Hvis vi vil forstå, hvad de betyder for børn og unge, og hvad de bruger dem til, så skal mobilen stadig med i skole. Måske skal der laves regler. Måske skal mobilen lægges væk i frikvarteret for at skabe mere trivsel. Måske skal lærerne have langt bedre indsigt i digitale medier. 

Men hvis danske børn og unge skal vokse og blive kritiske digitale brugere med indsigt i de psykologiske, kommercielle og tekniske kræfter i en stadig mere digitaliseret verden, så skal mobilen ikke holdes helt ude af skolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er altså vigtigt at huske, at det franske forbud skyldes SUNDHEDSHENSYN. I Frankrig har man i flere år ment der var nok studier der sandsynliggjorde ,at der måtte en beskyttelse til - især af børn og unge.
I Danmark er vi meget bagud både med oplysning og advarsler - desværre er Kræftens Bekæmpelse af alle medansvarlig.
Her er et link om den lov Frankrig vedtog januar 2015 ,og som dette forbud er fortsættelse af.
http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/nyheder/frankrig-vedtager...

Mette Poulsen, David Wedege, bente-ingrid bruun og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Er der nogen der kan give nogle virkelig gode eksempler på brug af mobil/smartphones i undervisningssammenhæng.
Hvad er det man kan i undervisning med mobiler/smartphones som man ikke kan uden?

Bjarne Bisgaard Jensen, Ane Gaarden, Carsten Munk, Mette Poulsen, Georg Kallehauge, Mogens Holme, Flemming Berger, bente-ingrid bruun, Herdis Weins, Steen Bahnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Henning Kjær, man kan optage undervisningen og lytte til lektionen, når man kommer hjem. Man kan google de ting, læreren præsenterer som facts, men måske ikke er det og derefter korrekse ham/hende øjeblikkeligt.. Man kan tage billeder af andre elever, der er uopmærksomme og derved bevise, at de er det, og at de bør komme til kammeratlig samtale hos rektor for at være uopmærksomme. Man kan optage sig selv onanere under pulten. Man kan sende en sms til kæresten eller sin mor. Man kan ringe 112, hvis det er nødvendigt, man kan bruge mobilen som kasteskyts, man kan bruge en smartphone til ALT MULIGT.

Der findes endda (smartphone- & tablet-/iPad-)apps, som lærerne kan bruge i undervisningen, og som mange af dem gør! :)