Leder

Hvis der ikke er råd til oldislandsk, bliver det svært at tage de borgerliges begejstring for dansk kulturarv alvorligt

Hvis den borgerlige fløjs begejstring for dansk kulturarv skal kunne tages alvorligt, må man sikre undervisning og forskning i de små nordiske sprog
Den Arnamagnæanske Samling på Københavns Universitet rummer vigtige dele af Danmarks- og verdenshistorien, nemlig de oldislandske håndskrifter. For at forstå disse dele af vores historiske arv er det vigtigt, at vi kan læse og forstå dem.

Den Arnamagnæanske Samling på Københavns Universitet rummer vigtige dele af Danmarks- og verdenshistorien, nemlig de oldislandske håndskrifter. For at forstå disse dele af vores historiske arv er det vigtigt, at vi kan læse og forstå dem.

Maud Lervik

7. august 2018

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, havde ret, da hun for nylig i sin tale på Tingsletten i Island fremhævede den samhørighed mellem Danmark og Island, der udspringer af fælles oprindelse og kulturarv. Den samhørighed er værd at tage alvorligt.

Kjærsgaards tale blev holdt i anledning af 100 årsdagen for Islands selvstændighed og indeholdt også en beklagelse af, at dansk ikke tales og forstås i Island på samme måde som tidligere. 

For et lille sprogområde som Danmark og et endnu mindre et som Island er det en gave at kunne gøre sig forståelige for hinanden uden at måtte slå over i klodset engelsk. Hvad man taler og underviser i i Island, er ingen danske politikere herre over. Derimod er der al mulig grund til at rette opmærksomheden mod forvaltningen af den fællesnordiske sproglige og kulturelle arv herhjemme. 

Fra og med det kommende semester bliver der ikke længere udbudt undervisning i oldislandsk, moderne islandsk og færøsk på Københavns Universitet. I første omgang skyldes det for få tilmeldte til disse tilvalgskurser, men fra næste år vil fagene slet ikke være mulige at vælge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Runa Lystlund
 • Eva Schwanenflügel
 • lars søgaard-jensen
 • Anne Albinus
 • Mikael Aktor
 • Trond Meiring
 • Ejvind Larsen
 • David Zennaro
Alvin Jensen, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Anne Albinus, Mikael Aktor, Trond Meiring, Ejvind Larsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er hverken begejstring eller kærlighed til dansk khlturarv, men behovet for et acceptabelt fundament for deres obskure ideologier, de ønsker.

Kjeld Jensen, Alvin Jensen, Anne Mette Jørgensen, Finn Egelund, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Lars Bo Jensen og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Jeg tror, at Pia Kjærsgaard har en sufflør, men han svigter oftest.

Alvin Jensen, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Birgitte Amdisen

Dt er dog en klodset og plat begyndelse på en leder i Inf. mange små sprogfag er truet under de nye standarder for opretholdelse af fag på Københavns Univeristetet - herunder sanskrit, latin og græsk. Kom igen med en indsigtsfuld leder, og hold Pia Kjærsgaard udenfor. (Kurt Dokkedahl)

Steffen Gliese

Norrønt bør selvfølgelig være gymnasiefag.

Torben Skov, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er nok fordi, det giver mere mening at satse på teknologi, konkurrence og finans end på menneskekundskab og samarbejds-forudsætninger.
Altså det MÅ give mening .. ikk?! :-/

Torben Skov, Alvin Jensen, Finn Egelund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Vi skal satse mere på at underise. Gerne nordisk, men undervis mere i sprog og ordenes betydning i bred forstand. Det vigtigste er sprog, forståelse og kommunikation yil gensidig forståelse.

Alvin Jensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Ringenes Herre" og andre fortællinger ville aldrig være blevet til, såfremt en fremragende lingvist ved navn professor Tolkien fra Oxford universitet ikke havde forsket indgående i de nordisk/germanske sprog.

Arne Lund, Kjeld Jensen, Alvin Jensen, Jens J. Pedersen, Trond Meiring og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
I Island undervises der i dansk, både i folkeskolen og i gymnasiet.

Jens J. Pedersen

Vi skal satse mere på at undervise. Gerne nordisk, mender skal undervises mere i sprog og ordenes betydning i bred forstand. Det vigtigste er sprog, forståelse og kommunikation med gensidig forståelse.
Børnene kan altid lære matematik og IT, men det er vigtigt, at danne en basis, hvorudfra man kan sortere den store mængde "information" der i dag er til rådighed.
Nogle drenge har på en efterskole i løbet af et halvt år lært det samme i matematik, som de skulle have lært de foregående 7 år i folkeskolen. Her drejer det sig om motivation og lærerens engagement.
Det er rigtigt, at vi skal holde sammen på Danmark, men det er absolut ikke Pia Kjærsgaard eller for den sags skyld DF, der skal stå for det. De har hverken evnen eller viljen til at samle hverken Danmark eller norden.
DF er populistiske, hvilket vil sige, at de danner en midlertidig bølge, som de rider på, men bølgen er tom.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er ikke "kun" de små sprog som islandsk, der nu ryger ud. For et par år siden, var der på tale at italiensk skulle fjernes fra universiteterne, Men blev så reddet fordi det italienske kulturinstitut (tror jeg nok), gik ind og sponsorerede uddannelsen. Siden hen har det også været på tale, at tysk skulle væk. Forklaringen herpå er at de studerende har fået tudet ørerne fulde med, at hvis bare de kan en masse engelsk, så kan de klare sig overalt.
Det er i den grad udtryk for åndelig fattigdom, at vi er til lands ikke gider tale andre sprog end rigsdansk - også de kære dialekter er på vej ud (bortset fra sønderjysk). Det er fx slemt, at både DR og TV2 kun i perioder råder over journalister der kan tysk. I stedet skal vi så høre tyskere, der skal tale engelsk når de interviewes i de to kanaler.
Den gang den borgerlige side var domineret af konservative, da var der af og til tale om et vist dannelsesniveau, som i dag kan findes hos de Frederiksberg-konservative. Her betaler man sin skat uden at kny, man taler pænt til hinanden, og man læser kultursiderne. Her findes ikke den frådende rindalistiske aggression mod alt det man ikke forstår, eller gider interessere sig for.
Siden liberalisterne har ovetaget magten - sammen med landsbydegn Alex Ahrendtsen - så er kultur Fregatten Jylland, bankospil og Sussi & Leo ad nauseam..

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar