Leder

Regeringens kulturudspil lugter af valgflæsk

Den ekstra tilførsel af støttekroner til kulturen er både uventet og tiltrængt, men den ændrer ikke på, at der stadig skal spares på driften
Det lugter lidt af valgflæsk, når regeringen på vej ind i et valgår sender en brøkdel af de midler, den indtil videre har skåret, tilbage til kulturområdet.

Det lugter lidt af valgflæsk, når regeringen på vej ind i et valgår sender en brøkdel af de midler, den indtil videre har skåret, tilbage til kulturområdet.

Henning Bagger

24. august 2018

Hvis det står til regeringen, skal en brøkdel af de statslige støttekroner, der i indeværende valgperiode er blevet sparet på det danske kulturliv, nu tilføres kulturen igen. 

Over de næste fire år vil regeringen nemlig afsætte 400 mio. kr. på finansloven til kultur. Den kulturelle dannelse og kendskabet til den danske kulturarv skal styrkes ved f.eks. at finansiere et udflugtsprogram for 4. klasseselever og øge støtten til landsdelsteatre og -orkestre.

Derudover skal pengene bl.a. bruges på de store og kostbare statslige kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Det Kgl. Teater, Det Kongelige Bibliotek og kunstuddannelserne.

De offentlige kulturinstitutioner i Danmark har, som den øvrige offentlige sektor, skullet skære to pct. af driften årligt siden 2016, da regeringens famøse omprioriteringsbidrag, også kendt som grønthøsterordningen, trådte i kraft. 

Den ekstra tilførsel af støttekroner er både uventet og tiltrængt, men den ændrer ikke på, at der stadig skal spares på driften. Grønthøsterordningen har (som alle andre steder, den gør sig gældende) kunnet mærkes.

Direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, har til Politiken advaret om, at det i længden ikke vil være muligt at drive museet, hvis ikke grønthøsterordningen stopper. Rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi, Sanne Kofod Olsen, har opsagt sin stilling til fordel for en lignende i Sverige, hvor hun kan fokusere på det faglige frem for implementering af spareplaner.

Problemet er altså ikke, at regeringen vil give nogle bestemte institutioner en økonomisk håndsrækning. Det er et værdigt politisk mål at holde det, kulturminister Mette Bock (LA) kalder nationale kulturbærende institutioner, kørende.

Problemet er måden, det bliver gjort på. Det svækker armslængdeprincippet, når kulturinstitutionerne i højere grad bliver finansieret af øremærkede midler frem for stabile driftsmidler, de selv kan disponere over. Og det løser ikke institutionernes langsigtede problemer, så længe de fortsat skal høvle to pct. af driftsomkostningerne hvert eneste år i en ikke nærmere afgrænset fremtid. 

Det lugter lidt af valgflæsk, når regeringen på vej ind i et valgår sender en brøkdel af de midler, den indtil videre har skåret, tilbage til kulturområdet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjørn Pedersen
  • Peter Wulff
  • Anne Eriksen
  • Dorte Sørensen
  • Ejvind Larsen
  • Tommy Clausen
Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen, Peter Wulff, Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Ejvind Larsen og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

Yep, ren valgflæsk!!

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Dorte Sørensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Først inddrager man en masse penge med den ene hånd i en årrække, og så giver man lidt igen med den anden , og forsøger at sælge donationen som en rigtig god historie her op mod et valg.

Det minder mig i den grad om samspillet i good cop , bad cop.

Først tæver the bad cop løs på arrestanten i timevis, og til sidst kommer good cop med en kop varm. chokolade.

Det er taktik som Venstre i stor udstrækning benytter sig af.

Ps. Hvad var det de valgte at kalde den årlige besparelse: " Omprioriteringsbidrag ".

" Bidrag til hvem" ?

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker også noget "sjovt" at dette forslag kom mens kulturministeren var til Kultur-folkemøde på Mors.
Her udtalte MB at det var noget sluder at sige, at kulturen fik mindre penge med de 2% nedskæringer , når nu hun gav kulturen 100 mio. kr. mere i dag end den havde i går. MB ville dog erkende at de 2% årlige besparelser ikke kunne blive ved, da der tilsidst ikke var mere at tage de 25 af - jamen dog sikke en "visdom".

Vibeke Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Peter Wulff anbefalede denne kommentar

Man spare i den ene ende, og så lade lidt af det sparede dryppe tilbage... eller, man fodre hunden med dens egen hale, og sælger det så som valgflæsk, som om man giver noget, det gør man ikke, man tager bare lidt mindre, i en periode.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Valgflæsk er allestedsnærværende for nuværende. Det ændrer dog ikke ved, at havde DF. siddet på posten var der ingenting givet, hvis det ikke det er dansk kunst og kultur. Fregatten Jylland var sikkert blevet tilkendt midler. Så trods alt bedre end ingenting.

Peter Beck-Lauritzen

LA/MB ødelægger kulturen. Længere erden ikke. De vil pluralisme; = dem der betaler, bestemmer! EN LARS SEJER KULTUR? , en stakkel, der betaler 85% i skat, ref. FOX (fake-)news!
LA idioter! - og så fra MB, der ikke så noget galt i at "tømme" DR-kassen for millioner, ved fra trædelsen? Sådan noget amerikaner-dobbelt-moral-holdning!