Leder

Det er Uffe Elbæk, der er grøn realist

Den måde centraladministrationen er opbygget låser til at tænke, prioritere og lave politik efter samme opskrift, som er årsag til klimakrisen. Uffe Elbæks vil smide regeringskonstruktionen op i luften og erstatte den med 15 nye ministerier med ’omstilling’ som overordnet dagsorden. Det er grøn realisme
Det gamle paradigme med dets forældede pejlemærker og tankemønstre er stadig altdominerende. Det er dét, der er crazy, ikke Elbæks forslag. Det er grøn realisme, skriver Jørgen Steen Nielsen.

Det gamle paradigme med dets forældede pejlemærker og tankemønstre er stadig altdominerende. Det er dét, der er crazy, ikke Elbæks forslag. Det er grøn realisme, skriver Jørgen Steen Nielsen.

Asger Ladefoged

16. august 2018

Alternativets leder, Uffe Elbæk, er ikke Albert Einstein, men han har nået samme indsigt som Einstein, der angiveligt sagde:

»Vi kan ikke løse problemer ved at anvende samme måde at tænke på, som vi anvendte, da vi skabte dem.«

Det er mønstrene i vor bevidsthed, i vore økonomiske regnemodeller, i økonomiens rammebetingelser og i de politiske institutioner, der forklarer, at vi som søvngængere bevæger os mod stadig alvorligere kriser for økonomien, den sociale sammenhængskraft, klimaet og miljøet.

Elbæks indsigt, præsenteret i Politiken i går, er, at selve måden, centraladministrationen er opbygget, låser til at tænke, prioritere og lave politik efter samme opskrift, som er årsag til dagens krise.

Når man f.eks. har et Finansministerium som et kontrollerende ’overministerium’, der tænker budgetkontrol og BNP-vækst før noget andet, så får man en politik domineret af den rationalitet. Det kan mange ressortministre skrive under på.

Uffe Elbæks forslag er at smide regeringskonstruktionen op i luften og erstatte den med 15 nye ministerier med ’omstilling’ som overordnet dagsorden.

Stats- og Udenrigsministerium består, men Finansministeriet erstattes af et superministerium for grøn omstilling. Dertil nye ministerier for økonomisk bæredygtighed, god fordeling, social retfærdighed, demokrati, omsorg m.m.

Ligesom Finansministeriet i dag skal godkende alle andre ministeriers økonomiske dispositioner, skal det grønne omstillingsministerium godkende alle relevante politiske tiltag for at sikre, at de fremmer omstillingsmål – bl.a. om et fossilfrit Danmark i 2035.

Forslaget er straks mødt med skepsis hos midterpartierne.

»Crazy«, siger Venstres Britt Bager.

»Jeg mangler en finansiering, som holder vand,« siger Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen med en refleksreaktion inden for det paradigme, der er ondets rod: Redningsaktionen er droppet, den kunne ikke betale sig. Bare ærgerligt.

Ude i den fysiske virkelighed har alle taget det nye paradigme til sig, som siger, at kulkraftværker må smides væk og erstattes af noget helt nyt – vedvarende energi – hvis en klimakatastrofe skal afværges. Når det gælder den forvaltningsmæssige infrastruktur, er tingene imidlertid uforandrede.

Det gamle paradigme med dets forældede pejlemærker og tankemønstre er stadig altdominerende. Det er dét, der er crazy, ikke Elbæks forslag. Det er grøn realisme. 

Ambitionsniveauet på store dele af venstrefløjen er desværre så lavt, at det egentlig er underligt, at krisen ikke er større. Der er brug for en langt mere offensiv tilgang
Læs også
Før sommeren bebudede Uffe Elbæk, at han peger på sig selv som statsminister, fordi han ikke ser en mulighed i S-formand Mette Frederiksen på grund af partiets udlændingepolitik. Nu foreslår Alternativet så at øremærke yderligere 80 milliarder kroner over de næste fire år til den grønne omstilling
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Franck Irakoze
 • Ivan Breinholt Leth
 • Hans Larsen
 • Randi Christiansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Skoubye
 • Dina Hald
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Christian Estrup
 • Kurt Nielsen
 • Ejvind Larsen
 • Peter Knap
 • Katrine Damm
 • Torben K L Jensen
 • Cristina Nielsen
 • Arne Thomsen
 • Jørn Vilvig
 • Palle Yndal-Olsen
 • Niels-Simon Larsen
Klaus Lundahl Engelholt, Franck Irakoze, Ivan Breinholt Leth, Hans Larsen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Dina Hald, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Christian Estrup, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Peter Knap, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Cristina Nielsen, Arne Thomsen, Jørn Vilvig, Palle Yndal-Olsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har skrevet det i et andet kommentarspor: nu har Uffe Elbæk og Alternativet 'disruptet' så meget, så Pernille Skipper også har meldt sig som statsminister-kandidat, lur mig om det ikke var en del af tanken med stuntet.
Endelig giver begrebet 'disruption' mening.
Vi kommer og tager jer Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, med eller uden sommernyanlagt skæg, her har netmediet Føljeton en fin lille analyse angående ....
Og I vil ingengang opdage før, det er for sent. (Håber jeg)
Vælgervandringer har vi set en del af de sidste år.
Så nu bliver det for alvor interessant.

Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Øverup, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Tågen letter ... men den ligger stadig tungt i hovederne på de klassiske partier, måske er pia olsen dyhr ved at vågne

Benta Victoria Gunnlögsson og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Randi, det tror jeg desværre ikke..
SF har netop meldt ud, at de i alle tilfælde peger på Mette Frederiksen som statsminister :-(

Randi Christiansen

Eva@ - hun tror måske stadig på, at vi kan nøjes med omstilling i småtingsafdelingen med df og rv's 'nødvendige politik' ved roret. Sørgeligt, men nok sandt. Når valgets time er inde, får vi se hvilken hest, hun vælger at satse på. Det bliver nok den vindende, og derfor må vi sørge for et jordskredsvalg til enh listen og alternativet.

Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Altså ikke kun for at få olsen dyhr og sf til at vågne op - jorden brænder under os. Vi må og skal asap have gang i den nødvendige omstilling - og heraf 'den nødvendige politik'.

Ejvind Larsen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

SF har smagt magten ved at sidde i regering.
Det gik som bekendt ikke så godt, for nu at sige det mildt..
Nu vil de have en ommer, og det er vigtigere end den rød-grønne omstilling, tror jeg.

Det lyder - synes jeg - ret troværdigt, at vores centraladministration ikke er gearet til de aktuelle klimaudfordringer.
Men der er bestemt også andre områder, hvor vi svigter:
Teknologisk og videnskabeligt har vi endnu ikke et klart billede, som alle kan forstå!
Hvor galt vil det gå - og hvor hurtigt - hvis vi blot fortsætter den nuværende udvikling?
Hvad er fordomsfrit vore tekniske muligheder for CO2-fri energi? (F.x. skal atomkraft ikke på forhånd afvises - ej heller brint)
Hvor stor en rolle spiller de øvrige drivhusgasser, og hvilke muligheder har vi her?
Hvor meget er det nødvendigt at beskære vores materielle levestandard / antal mennesker på kloden - og hvordan gør vi det?
Har vi ikke et helt klart billede her, kan menigmand jo ikke tage stilling!
Derfor: Afklaring, afklaring, afklaring - og beslutning!
I stedet for en masse "løs grøn snak" ; - )

Mette Willesen, Steffen Gliese og Aksel Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eva - vigtigere en rød grøn omstilling - Tror jeg ?
Overlad troen til DF - som ræverød SF´er kan jeg afbekræfte den and - jeg har det fra kilden.

"Den måde centraladministrationen er opbygget låser til at tænke, prioritere og lave politik efter samme opskrift, som er årsag til klimakrisen."

Og modvinden på cykelstierne, klumperne i havregrøden, fiskeben i de røgede sild samt at røgen fra lejrbålet altid søger hen mod hvor man sidder.