Leder

Danske Bank bekræfter de værste forestillinger fra en Olsen-banden-film

Hvidvasksagen afslører, at de vildeste fantasier fra en Olsen-banden-film om en magtfuld, ansvarsløs finansoverklasse hævet over almindelig retfærdighed og rimelighed kan være særdeles præcise
Thomas Borgen fratrådte onsdag sin stilling efter hvidvaskskandale.

Thomas Borgen fratrådte onsdag sin stilling efter hvidvaskskandale.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
20. september 2018

Skandalen i Danske Bank minder os om den verdensorden, som kriminalassistent Jensen i Olsen-banden har blotlagt. De allermest respektable borgere lever ifølge assistenten i deres egen virkelighed med deres egne regler og belønningssystemer. Hævet over retfærdighed i overvældende rigdom. Det forklarer han en kollega, som chokeret opdager, hvordan millioner af kriminelle dollars cirkulerer mellem borgere på samfundets højeste niveau.

»Er der virkelig ikke noget, vi kan gøre,« spørger han.

Han tror på samfundets løfter om lighed for loven:

»Nej, vi hverken kan eller skal gøre noget,« slår hans overordnede fast.

»Det er ikke vores opgave at gribe ind i verdensordenen. Tværtimod. Det er den, vi er sat i verden for at beskytte. Både handel og industri og hele finansverdenen fungerer på den måde. Vi står over for kræfter, der er så store, at det overgår al forstand.«

Det overgår på samme måde enhver forstand, og det har nu udviklet sig til en global skandale, at Danske Bank i årene fra 2007 til 2015 lod mange, mange milliarder kroner blive hvidvasket gennem en filial i Estland. Danske Bank, som skulle være en samfundsbærende institution i Danmark, og hvis hovedaktionær er A.P. Møller, har tjent flere hundrede millioner, muligvis milliarder på at bidrage til regulær samfundsnedbrydende virksomhed. 

Det er ikke, fordi Danske Bank ikke kendte til transaktionerne i Estland. De blev advaret af det estiske finanstilsyn, de blev advaret af korrespondentbanker, som opsagde samarbejdet på grund af risiko for hvidvask, de blev advaret af den interne revision, og de var sidst i 2013 blevet advaret af en whistleblower. Og vi ved fra Finanstilsynets vurderinger af hvidvasksagen, at Danske Banks bestyrelse talte om den estiske filial på møder i 2014.

De var bare ikke så optaget af risikoen for hvidvask. De var ifølge Finanstilsynets rapport meget mere optaget af den meget høje indtjening i den såkaldte non-resident portefølje. Det var en særdeles profitabel forretning. Finanstilsynet påtalte, at bestyrelsen »ikke i tilstrækkelig grad har varetaget dens ansvar«, da den hverken drøftede bankens overholdelse af lovgivningen i Estland eller sikrede, at den hurtigt blev lukket ned. Bankens administrerende direktør, Thomas Borgen, blev endnu mere belastet. Han tog ikke konsekvensen af det, han vidste, og han opsøgte ikke den viden, han burde have opsøgt. Til gengæld advarede han mod, at en hurtig nedlukning af filialen i Estland ville gå ud over købsprisen.

Danske Banks egen undersøgelse

Der er absolut intet, som antyder, Danske Bank selv var alarmeret over at bidrage til hvidvask for milliarder. Det, som meget sent fik dem til at iværksætte deres egen, omfattende undersøgelse, var afsløringer i Berlingske. De erkendte, at offentligheden ville finde ud af, hvad der var foregået. Og så bestilte de en undersøgelse hos advokatfirmaet Bruun & Hjejle, som i juridisk forstand ikke er uvildigt, eftersom de løser andre konsulentopgaver for banken.

Rapporten blev fremlagt onsdag. Og den viser blandt andet, at Danske Bank såvel som Finanstilsynet allerede i 2007 af den russiske centralbank blev advaret om risikoen for hvidvask i den estiske filial. Den tilsynsførende myndighed levede ikke op til sit ansvar, og Danske Bank reagerede ikke på det. De kunne have stoppet det der. 

Rapporten afslørede også, at hvidvaskskandalen var endnu større, end vi hidtil har vidst. Der var løbet endnu flere milliarder igennem den estiske filial, og endnu flere tvivlsomme kunder var involveret.

Men Danske Banks reaktion på rapporten bekræfter analysen fra Olsen-banden: Juridisk frikender banken sig selv, bestyrelsen bliver ikke draget til ansvar, formand Ole Andersen kan foreløbig blive siddende. Den administrerende direktør Thomas Borgen trådte selv tilbage – og for det blev han belønnet med 17 millioner kroner. En hvidvaskbonus, som svarer til 50 årslønninger for en nyuddannet skolelærer.

Det er sådan et samfund, vi ellers kun kender fra amerikanske dokumentarfilm om finanskrisen og fra Olsen-banden.

Bankens rapport afslutter ikke sagen, som undersøges af Bagmandspolitiet. Vi andre må spørge os selv, om vi har det finanstilsyn, vi har brug for, og minde os selv om, at afsløringerne faktisk virkede på bankens ledelse. De lever i deres egen verden, men de frygter for offentligheden, vreden og skandalen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Var det mon ikke dette, Dan Jørgensen henviste til, da han for nyligt belærte verden om at vi i Danmark har realiseret den amerikanske drøm? Ligheden er hårdtslående.

nils valla, Mogens Holme, Benny Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Benny Larsen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Jørn Andersen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Anders Vang Nielsen

Navnløs? Han hedder jo kriminalassistent Jensen.

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

"Vi andre må spørge os selv, om vi har det finanstilsyn, vi har brug for ...."
fra artiklen

Jeg vil godt besvare dit spørgsmål - det har vi ikke, slet ikke.

Finanstilsynet skulle sparkes ind i sagen -
de mente, at sagen var hjemhørende under det estiske banktilsyn.

Finanstilsynet har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor Tilsynet beklager sig over at være blevet vildledt af beroligende redegørelser fra Danske Bank !!!

Skal man le eller græde ??

Du har ret - det er ren Olsen Banden og kriminalassistent Jensen

Kim Øverup, Steen K Petersen, Mogens Holme, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Bent Gregersen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, John Andersen, David Breuer, Benny Larsen, jørgen djørup, Lise Lotte Rahbek, Benta Victoria Gunnlögsson, Tommy Clausen, Jørn Andersen, Alvin Jensen, Tue Romanow, Anders Reinholdt, Ejvind Larsen, Ole Henriksen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Jakkesættet – i mere end hundrede år det stærkeste symbol på samfundsskadelig uærlighed og fusk.

Altid ledsaget af en grimasse, der kan passe; ja, man kunne vel kalde det en slags institutionaliseret Backpfeifengesicht.

Per Meinertsen, Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Dana Hansen, Jørn Andersen, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Carsten Munk og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Man må give Thomas Borgen, at han har fundet et smil frem, der utilsløret udtrykker, hvad han må føle. Han ligner en glad mand.

I øvrigt formidabelt at han blev fældet af Berlingske. Hvem skulle have troet det?
Mon ikke han har opsagt sit abonnement?

/O

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Alvin Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Finanstilsynet - der er statens kontrolmyndighed overfor bankerne i Danmark og hvis effektivitet er en afgørende faktor for rating-bureauerne når man vurderer den danske stats kreditværdighed - hvor Standard & Poors vil se på om skandalen og den danske stats håndtering af den skal føre til en nedgradering af Danmarks rating på AAA - den højeste overhovedet og dermed gøre det dyrere for ALLE banker + Staten at låne penge på det internationale marked - så hvis Danske Bank (en systemisk bank) går ustraffet videre vil ratingsystemet straffe Danmark for svigt af tilliden til det danske banksystem. Derfor den store opstandelse - også i USA hvor CNN har behandlet sagen som en af verdens største skandaler hvor man skal frygte de enorme bøder USA plejer at udskrive med rund hånd især når det drejer sig russiske rubler der skal vaskes til grønne dollarsedler.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Bent Gregersen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, David Breuer, Benta Victoria Gunnlögsson, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Torben Lindegaard, Bettina Jensen, Henry Pedersen, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Lars Jørgensen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Hvad blev der af retssikkerheden?

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

ej altså man sådan noget sker bare ikke i en lille nation som Danmark hvor vi har den bedste kultur i hele verden og jo aldrig er korrupte.... Vel?

Niels Wedderkopp, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, John Andersen, David Breuer, Jørn Andersen, Christel Gruner-Olesen, Alvin Jensen, Torben Lindegaard, Ejvind Larsen, John Hansen, Torben K L Jensen og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

I EU er alting også på plads og i orden. Luxemburg har ydet skattefrihed til mange firmaer, ikke kun et enkelt, og så er der jo ikke tale om statsstøtte. Det er helt ok. Der er snart kun høtyven tilbage

Randi Christiansen, Olav Bo Hessellund, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Georg Kallehauge, Tommy Clausen, Bo Carlsen, Alvin Jensen, Torben Lindegaard, Oluf Husted, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Super artikel af Rune Lykkeberg.

Thanks.

Tino Rozzo, Benny Jensen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Helle Brøcker, Benta Victoria Gunnlögsson, Tommy Clausen, Alvin Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

"Bankens rapport afslutter ikke sagen, som undersøges af Bagmandspolitiet. Vi andre må spørge os selv, om vi har det finanstilsyn, vi har brug for".

Så store er bankernes magt, at Finanstilsynet af politikerne er minimeret til ugenkendelighed, og tilsynet med bankerne er op til bankerne selv, hvilket er fuldstændigt groteskt.

Med det er vi så tilbage til politikernes nedskæringer af Bagmandspolitiet, som måtte lide samme tort, som alle de andre institutioner, såsom Skat, der jo til sidst måtte lukke pga politikernes nedskæringer. Statsapparatet, embedsmændene og hele Folketinget er bund råddent. Truslen mod demokratiet kommer fra centerpartierne, erhvervslivet og overklassen.

Vi har i årtier været vidner til massiv deregulering og lempelser til finansvæsenet, skrevet af finansvæsenet, sammen med de i stigende grad korrupte embedsmænd i finansministeriet. Derfor fører de rige m.h.t. kriminalitet med mange milliarder; de skriver deres egne love, og de finansierer de politiske partier. Vi har de politikere som finansvæsenet betaler for.

Enhver krone som bruges på at korrumpere demokratiet, skal beslaglægges, medmindre der er total transparens og offentlighed omkring, hvem der køber politikerne og partierne, hvem som modtager pengene, samt hvad pengene bruges til.

Korruption og råddenskab, skattely og hvidvaskning, interessekonflikter og lobbyorganisationer, på alle måder skovler finansvæsenet penge ind, de er velpolstrede, og bolig-gebyrerne er på himmelflugt. Siden 2008 er bankernes gebyrer steget med 53,4 procent. De stejlt stigende gebyrer i danske banker vidner om fordærv.

Politikere har med vilje skabt tilstande som inviterer til misbrug, de har reduceret Bagmandspolitiet til 14 mand, mens antallet af indberetninger om mulig hvidvask er tredoblet til over 18.000 årligt.

"The Financial Action Task Force: "Antallet af underretninger er eksploderet. Der ligger langt flere sager som Hvidvasksekretariatet burde undersøge, end dem de har tid til at undersøge. Jeg har også snakket med frustrerede folk fra bankverdenen, der siger, at de har indberettet ting, hvor det åbenlyst er svindel, og så sker der ingenting. Så man skal se på, om der er det rigtige antal medarbejdere, når der kommer forhandlinger om politiets ressourcer".

"Ekspert: Bagmandspolitiet kan ikke følge med bankers tip om hvidvask.
https://www.information.dk/indland/2017/09/ekspert-bagmandspolitiet-kan-...

Steen K Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Lillian Larsen, Randi Christiansen, Peter Wulff, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, David Breuer, Torben Lindegaard, Georg Kallehauge, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Vivi Rindom, Jørn Andersen, Michael Waterstradt, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Inger Nilsson, Holger Madsen, olivier goulin, Torben K L Jensen, Henrik Leffers og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Kapitalismen har allerede overskredet alle grænser.

Ebbe Krüger, Mads Berg, Mogens Holme, Tino Rozzo, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, David Breuer, John S. Hansen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Dan Ysnæs anbefalede denne kommentar

Når nu U-Danske Bank lever af at hjælpe kunderne med skattesvindel=hvidvask, mon så ikke, de fleste, af de godt 20.000 ansatte, også betaler for lidt i skat.

Oluf Husted (whistleblower siden 1991)

Ebbe Krüger, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

De billeder af Thomas Borgen giver en helt ny mening til talemåden "at grine hele vejen ned til banken". Han ligner grangiveligt en kat, der lige har indtaget en liter piskefløde - og det kan man vel egentlig også godt sige, at han har.

Mads Berg, Mogens Holme, Randi Christiansen, Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Helle Brøcker, Ejvind Larsen, John S. Hansen, Tommy Clausen, Jørn Andersen, Oluf Husted og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Thomas Borgen har grinet hele vejen til pressemødet, han manglede bare lige cigaren i munden.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Hans Larsen, Oluf Husted og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Allan Filtenborg

Bestyrelsen og Thomas Borgen er kriminelle og hører hjemme i et fængsel, kort og godt!!!

Ebbe Krüger, Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Egon Stich, Mogens Holme, Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Bettina Jensen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Helle Brøcker, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Georg Kallehauge, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ofte når jeg siger at de priviligerede og rige IKKE er hverken dygtigere, klogere, eller hårdere arbejdende end os andre, men at de i stedet er grådigere, mere ambitiøse, og mere skruppelløse end os andre, så mener mange at jeg tager fejl,
men desværre er det præcis sådan verden ser ud, ens løn bestemmes aldeles IKKE af værdien af ens arbejde, den bestemmes af hvor højt oppe i magtpyramiden du er,
på bunden er dit arbejde langt mere værd end din løn, og højere oppe får du måske det du er værd,
men på toppen får du meget meget mere end du nogensinde ville kunne være værd, ingen menneskers indsats er mio værd, men på toppen får man det dem på bunden bliver snydt for,
så det er også korrekt når jeg gør folk opmærksom på, at det er dem som forsørger deres arbejdsgiver, og ikke som mange tror arbejdsgiveren som forsørger de ansatte,
jeg bliver vred når folk taler om at; folk på overførsel overlever på "andres penge" folk burde i stedet være opmærksomme på, at det faktisk er overklassen som lever fedt af andres penge, og ser ned på dem som forsørger dem så rigeligt,
noget andet som gør mig vred er når banker taler om at lade dine penge arbejde, hver gang man investerer køber man lidt af værdien af andres arbejde, det er hvad investering handler om, penge yngler ikke !! penge kan ikke lave penge, investering er omfordeling fra fattig til rig, og faktisk et tegn på grådighed.
jeg forstår godt at magtmennesker ikke kan lide ordet retfærdighed, de vil hellere bruge ordet retsbevidsthed, for tænk hvis retfærdigheden en dag skete fyldest og de skyldige dømt.

Sine Jacobsen, nils valla, Niels Wedderkopp, Benta Victoria Gunnlögsson, Mads Berg, Mogens Holme, Randi Christiansen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Helle Brøcker, Egon Stich, Ejvind Larsen, John S. Hansen, Lise Lotte Rahbek, Georg Kallehauge, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Jan Bisp Zarghami, Michael Waterstradt og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Når branderten på Informations redaktion henad morgenstunden er klinget af, så antager jeg, at der foreligger en sober leder.
En af dem man skriver. En af dem der kan læses!
Hvidvask for milliarder!
Og så går der Balling i den!
Løft niveauet!

Sådan arbejder banditter i habitter.....

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Holger Madsen, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Ete Forchhammer og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

At Thomas Borgen møder ind her til morgen er rystende. Som hæler er man lige så skyldig som stjæleren.

Olav Bo Hessellund, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ejvind Larsen, John S. Hansen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Det eneste der vil have en chance for at afskrække andre fra lignende aktiviteter (eller skræmme andre til at stoppe andre lignende aktiviteter inden de opdages) er enorme bøder og fængsel til lederne i Danske Bank.

Så længe man kan slippe frit og velhavende fra at ignorere advarselslamper og være strategisk inkompetent, så længe vil det da være et problem.

Og hvor er Søren Pape og dennes krænkede retsfølelse?

Mads Berg, Mogens Holme, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Ole Henriksen, Ejvind Larsen, Torben Lindegaard og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

spøjst toilet-skilt på topfotoet.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Finanstilsynets impotente ineffektivitet blev tydelig for enhver da det kom frem, at tilsynet, i sin 'undersøgelse' af forholdene i DB, ikke havde kontaktet whistlebloweren, der havde leveret et stærkt belastende vidnesbyrd om råddenskaben i bankens estiske filial. De havde simpelthen ikke talt med een af de mest centrale personer i sagen! Forklaringen fra Finanstilsynets direktør var, at vedkommende opholdt sig i udlandet og derfor havde tilsynet ikke kunnet få fat på ham/hende!!!

Peter Bojsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Per Torbensen, Torben Lindegaard, Steffen Gliese og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Rene Arestrup- finanstilsynet er da næsten uskyldigt i dette- da man foretog en enkelt opringning til denne blev opkaldet ikke besvaret, så hvad mere kunne fidustiltilsløringen gøre :-).

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Torben Lindegaard, Steffen Gliese og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Forvent ikke så meget fra Finanstilsynet og Bagmandspolitiet. De er ligesom det ubehagelige SKAT reduceret til et ikke-funktionelt niveau - helt bevidst. Der skal en del flere medarbejdere til en betydelig højere løn før det virker.
Og så skal de (eller andre) også se lidt på Nordea's bestyrelsesformand. Han var topschef i Sampo Bank, som jo indledte hele hvidvaskningen i Estland - ja,så meget at russerne advarede i købsåret 2007.
Fra business.dk (har ikke set det andre steder!?):
Netop i 2007 var Nordens i dag mægtigste finansmand – Björn Wahlroos – bestyrelsesformand i Sampo Bank. I samme periode var han topchef i Sampo-koncernen. I dag sidder han som bestyrelsesformand for Nordens største bank, Nordea.

Me

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Per Torbensen, Torben Lindegaard, Steffen Gliese og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar

Det eneste, der virkeligt ville sætte et tilstrækkeligt tydeligt aftryk, ville være at følge Pelle Dragsteds forslag og simpelthen lade Finansiel Stabilitet overtage driften pr. dekret. Efterhånden er markedsværdien vist også så langt nede, at en ekspropriation vil koste et symbolsk beløb. Alternativt kan man jo henholde sig til, at staten allerede efter finanskrisen købte banken, bare uden at huske at få sine barer med ud af butikken.

Mogens Holme, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen, Benny Larsen, Ib Gram-Jensen, Frede Jørgensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

- varer, skulle der selvfølgelig stå kl. 10:52.
Finanstilsynet udtaler, at de som hovedregel går ud fra, at bankene svarer sandfærdigt, når de bliver spurgt. Det skal man gøre overfor borgere, men det skal man sat*me ikke gøre overfor private virksomheder, der har et eneste fokus, der er at rage til sig.

Mogens Holme, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Borgens gode miner til slet spil er nu imponerende.

Vi - jeg selv inklusive - snakker og snakker. Hvis du er kunde i Danske Bank, har du en chance for at handle: Skift bank. Der findes pengeinstitutter med meget få eller ingen af den slags sager, og tab af kunder gøre indtryk på Danske Bank. Gør læserbreve i Information det?

Steffen Gliese, Leif Andersen, Eva Schwanenflügel og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark er det mindst korrupte land i verden.

HA HA HA HA HA HA HA HA HA !! *manisk latter

Egon Stich, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. I "Olsen Banden på Sporet" lykkedes det endelig banden at få fat i det berømte Jäger-pengeskab, og Egon blev direktør.
Kort tid efter havnede han dog endnu engang i Vestre Fængsel, da skattevæsenet kom på sporet af de manglende indbetalinger fra det nye firma.

Egon var nemlig ikke 'too big to jail'. Og han havde ikke de rigtige forbindelser til politikere og erhvervsliv..

Oluf Husted, Torben Skov, Mads Berg, Egon Stich, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det værste ved det hele:
Det danske bankvæsen er så indfedtet i hinanden, at hvis det værste sker, skuden synker,
drukner vi allesammen.

Oluf Husted, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kim Houmøller
20. september, 2018 - 06:18
Ja, men det kræver dårlig samtidig for at blive væk og det har eliten sjældent, når det kommer til forretning. Næ, man retter ryggen, stiller op, beklager fejlen, ligger sig fladt på maven eller hvad kommunikationsafdelingen råder til og siger: Hvis jeg gjorde det, så gjorde jeg det ikke vilje.

L. Andersen, gårsdagens kronik i Politiken handlede om netop det manglende fravær af forståelse af personligt ansvar blandt ledere, der jo er en ny ting - og som måske hænger sammen med, at ledelse er gået fra personligt ejerskab til bestyrelsesansættelse...

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Corporate governance

Thomas Andersen

Hyklerisk som netop Enhedslisten og Alternativet ikke er med i den nye aftale som skærper straffen for hvidvask otte-fold. Og som endvidere indfører en lang række andre ganske fornuftige initiativer.

Se https://www.regeringen.dk/nyheder/indsats-mod-hvidvask/.

Randi Christiansen

Ved du evt thomas, hvorfor de to partier ikke er med i aftalen?

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jo flere og hårdere straffe, jo dyrere for samfundet.
De konservatives strammer- og straffe-iver f.eks koster flere fængsler, mere administration og domstole, og mere fængselspersonale. Fængselspersonale er ret svært at rekruttere i forvejen, og med flere fængsler kan det nok komme til at knibe. Men så kan man naturligvis snige sig til en ny fængselsvej via det private initiativ...

Jørgen Clausen

Når jeg hører om Danske Bank og Thomas Borgen kan jeg ikke lade være med at tænke på IT Factory og Stein Bagger.

Arne Albatros Olsen

Råddenskab klædt på " den helt rigtige måde ".

Thomas Andersen

@Randi

Ved du evt thomas, hvorfor de to partier ikke er med i aftalen?

Nej, jeg har ingen anelse. Men jeg er heller ikke overrasket, perlerækken af tåbelige stemmeafgivelser fra specielt Enhedslisten er jo alenlang. Et andet nyligt eksempel er deres modstand mod øremærket barsel til mænd blot fordi foreslaget kom fra EU.

t.o.

Dance, dance, dance in Denmark with the ghosts of money laundering past:

http://fcpacompliancereport.com/2018/09/dance-dance-dance-in-denmark-wit...

EL stemte formentligt ikke for, fordi lovforslaget dels har nogle problemer med kundekendskabsprocedurerne, åbninger for at private kan få tilsynsopgaver samt at loven relaterer sig til terror og dermed også de meget gummiagtige bestemmelser, vi har straffeloven.

Og at EL stemmer nej til EU-lovgivning kan man da kun prise, specielt når der er tale om endnu en sjat ligestillings-populisme efter bedste kvote-tankegang.

Det er virkningsløst at lave et forslag, der kun gælder for Danmark.

Den fri kapitalbevægelighed betyder jo netop, at penge kan overføres I en kæde fra land til land , hvor man I slutlandet ikke kan identificere startleddet – der sker en anonymisering..

“Sorte penge” kan derfor overføres gennem flere led og bruges til at erhverve lovlig ejendom I et andet land.

Populære pengeanbringelser er især storbyejendomme, andele I hotelprojekter, storcentrer, lystyachter, caraibiske ejendomme.

Dette ses f. eks. I London, hvor flere og flere ejendomme opkøbes af rige saudiere, pakistanere og russere.

Også I København bliver jo den ene strøgejendom efter den anden opkøbt af mystiske selskaber.

På twitter findes en liste med firmanavne på DB-kunder og beløb I dollars

https://twitter.com/AnonScan/status/1042869472212787200

Der er mange LLPér - limited liability company - som er et 50 £ - selskab,

- holding co.er

- handelsselskaber

- eksport-import-selskaber

Alle disse kan have gode alibier for at overføre penge fra land til land.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Frede Jørgensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Efterhånden svært at se, hvor den ene procent og co - mafiaen og andre - ikke har taget over.

Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og når man ser på, hvorfra magteliten uddanner og rekrutterer sine aktører, bliver det hele endnu mere uhyggeligt. Kollektivets bestyrtelse er en indspist, nepotistisk, perverteret og selvbefrugtende elite på direktionsgangene.

Jeg kan godt forstå, hvis de gemmer sig i skam, og derfor må resten af det civile samfund i en fælles kamp for overlevelse omstille nuværende ødelæggende kleptokrati. I en sådan seriøs proces advokerer jeg for frit lejde til de skamfulde skurke. Det afgørende er, at praksis ændres radikalt til en permakulturel forvaltningsramme for fællesejet. Vi må begynde et sted.

Hvis man f.eks. ser på, hvordan trends bevæger sig og udvikles, vil man forstå, at al forandring begynder i det esoteriske rum. Det er selvfølgelig derfor, at magteliten vil kontrollere medierne. Derfor må magteliten konfronteres. Hvem kan og vil gøre det på en kvalificeret måde?

Det er stadig david mod samson - hvilket med tanke på udfaldet af den kamp er opløftende. Man kan også sige, at en bygning, som hviler på et dysfunktionelt fundament, må falde. Og selv de, som understøtter og drager umiddelbar fordel af nuværende arrangement, kan ikke argumentere mod diagnosen, at systemet er dysfunktionelt.

Det bliver også stadig tydeligere hvorfor, og dermed nærmer vi os kleptokratiets fald.

Hvorfor undres? Bankdirektører, topembedsmænd, ministre osv er vel i samme eller sammenfiltrede netværk (kommunikationsgrupper) og gør, hvad de overhovedet kan for at beskytte og hjælpe hinanden. Den eneste forskel på dem og kriminelle bander er graden af indflydelse og mulighed for at fordreje magten i deres retning, så de behøver ikke at gå over til direkte vold.

Bettina Jensen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Næh Leo, det hele er skam foregået digitalt.
Det er også derfor, bankerne gerne ser at samfundet afskaffer kontanter.
Så sidder de nemlig VIRKELIG på almagten..

Bettina Jensen, Randi Christiansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

2006 købte Danske Bank den finske bank Sampo for 30 mia. kr:

https://finans.dk/artikel/ECE3988485/Danske-Bank-k%C3%B8ber-finsk/?ctxre...

https://www.fyens.dk/erhverv/Straarup-Dyrt-men-godt-koeb-i-Finland/artik...

Peter Straarup udtalte nov 2006 om købet af Sampo Bank:

“- Vi får over en million kunder, vi får en bank med en markedsandel på 15-20 procent i Finland.

Det er Finlands næststørste erhvervsbank med mange gode kunder, og så har den tre banker i Baltikum, som vokser meget kraftigt.

Derudover har Sampo også en lille bank i Rusland. Så vi får en velfungerende bank."

Der var altså allerede en russisk filial - Industry and Finance Bank i St. Petersborg.

De første 7 år af “hvidvasken” har altså stået på under Peter Strårup og Eivind Kolding.

Et eksempel på, hvordan det kan foregå:

En russisk mafiaboss eller korrupt lokal leder skaffer sig, f. eks via et turist- eller handelsfirma, en konto I dollars eller euro I den estniske bank.

Gennem andre stråmands- og mellemfirmaer overføres penge til andre lande, f. eks. til London.

Firmaerne får uskyldigt lydende handelsnavne, som – se listen:

https://twitter.com/AnonScan/status/1042869472212787200

Infocar trade
Exportus alliance
Euroex Commercial
Caribe Trade

I UK er “offshore” en kæmpebranche, idet mange gamle engelske kolonier har skattefrihedsprivilegier, bl. a. Cayman-øerne, Bermuda, Gibraltar.

Også Moldova, nabo til Ukraine og Rumænien, har længe været knudepunkt for pengevask og korruption.

“Moldova, where much criminal cash from Russia, including millions stolen through @Billbrowder's Hermitage was transferred, risks becoming a haven for global money launderers, as new laws on undeclared capital and citizenship for sale come in. My feature”

Løbende tweets fra Finanswatch:

https://twitter.com/finanshaj

Torben Lindegaard, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Leo, det handler ikke om "tjente penge", men om stjålne/illegale/korrupte penge der ved mafiøse metoder er blevet franarret befolkningen/staten. Derfor går pengene helt under et eventuelt skattevæsens radar.

Sider