Leder

Ja, håndtryk bør være et krav til nye statsborgere

Er det rimeligt at forlange, at man som led i at blive dansk statsborger skal trykke hånd med en kommunal repræsentant? Her på redaktionen kan vi ikke blive enige. Derfor har vi skrevet én leder, der argumenterer imod håndtrykket som lovkrav, og én, der argumenterer for
Er det rimeligt at forlange, at man som led i at blive dansk statsborger skal trykke hånd med en kommunal repræsentant? Her på redaktionen kan vi ikke blive enige. Derfor har vi skrevet én leder, der argumenterer imod håndtrykket som lovkrav, og én, der argumenterer for
Indland
6. september 2018

Hilseformer er ikke ligegyldige for fællesskaber. De konstituerer dem. Af alle tænkelige hilseformer er håndtrykket historisk som geografisk den mest udbredte, menneskelige fællesskaber har. Håndtrykket danner i dag norm langt ud over den vestlige kulturkreds og har været praktiseret siden de gamle grækere.

Læs imod-lederen her.

Det er der gode grunde til, for håndtrykket sætter form på noget, som hæver sig over kulturelt specifikke skikke. Hvad udtrykker et håndtryk? Ikke respekt som bukket. Ikke underkastelse som knæfaldet. Men noget bedre, nemlig gensidig anerkendelse og universel ligeværdighed. Håndtrykket er den måde, hvorpå sande ligemænd og -damer hilser – og dermed træder i relation til hinanden.

At afslå en fremstrakt hånd udtrykker afstand og afvisning af det lighedsprincip, som er grundlæggende forudsætning for demokratiets omgangsform. Med håndtrykket giver vi implicit tilslutning til et fællesskab, der bygger på medborgerfølelse, er hævet over hierarkier og går på tværs af køn, religion og baggrund. Symbolikken i gestikken er så stærk, at den definerer situationen, uanset om vi bryder os om den person, vi hilser på. Håndtryk afvæbner. Derfor trykker sportsfolk også hånd med modstanderen efter kampen.

Det tilkommer ikke de, som står på tærsklen til at finde ind i et demokratisk fællesskab, at diktere alternative hilsner. Ved ikke at hilse på fællesskabets kodificerede maner, begås en første uhøflighed, og dobbelt uhøfligt er det at insistere på at hilse på afvigende måder. 

Symbolikken i håndtrykket er altså demokratisk, og et demokrati må godt være sine værdier bekendt. Formløshed og værdiblindhed er ikke frigørende, men rummer sit eget tyranni. Vil man indgå i demokratiets fællesskab, må man altså følge demokratiets etikette og give hånd.

I civilsamfundet kan man hilse, som man vil, og tage følgerne af egen uhøflighed. Men i den sammenhæng, som tildeling af statsborgerskab udgør, giver håndtrykket fremragende mening: Hermed indstiftes en social kontrakt. Lad os trykke hænder med alle, der vil. Fast, varmt og med et åbent blik.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

VRØVL

Kim Folke Knudsen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Aaen, Palle Bendsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo, Niels Bent Johansen, Mandatar Torben Wilken, Anders Reinholdt, Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, John Andersen, Egon Stich, David Breuer og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Pas nu på, ikke, at falde i den anden grøft, - snart ender håndtrykket med at være en højreorienteret gestus, som folk af rette støbning afstår fra at bruge.

Vorbasse marked vil blive en skygge af sig selv, hvis der nu ikke længere, skal gives håndslag ved afsluttet handel.

Allan Stampe Kristiansen, Henrik Bjerre, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Jens Falkenberg, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Janus Agerbo, Vibeke Hansen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Ja,netop, Torben Nielsen. Det samme som desværre er sket med Dannebrog, efter at DF så længe har svøbt sig i det ved enhver lejlighed.

Kim Folke Knudsen, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Daniel Joelsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Karsten Lundsby, Mandatar Torben Wilken, Hans Houmøller, Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Nette Skov, John Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Vorbasse eller ej. Dether er gedigent vrøvl. Eller for at sige det mere ligeud: det smager fascistisk, og det lyder fascistisk. Så måske er det mere end vrøvl - når man vil lovgive om det. Man kan mene hvad man vil, og håndtryk er da helt fint, selv om det er ved at blive fortrængt af Hej! og krammere og High five.
Men at trække de gamle grækere af stalden er grinagtigt og ophøje akkurat håndtrykket til et universelt fænomen er ... uden hold i virkeligheden. I Indien og omegn dyrker man High five med sig selv og siger Namaste. Sådan kan de lide det og sådan vil de have det.
Det er beskæmmende at det skulle være Informationsk at have to modstridende ledere i denne sag.
Bedre ville det være at lave en konkurrence om at finde mere-langt-ude forslag til Dansk Folkeparti, som Socialdemokraterne så kan slå knuder på sig selv for at støtte ... måske.

Hvad med at have følgende forslag klar til de kommende års finanslovsforhandlinger: For at Finansloven kan vedtages skal (uden sammenhæng med statens finanser) alle som vil have dansk statsborgerskab:
- ved en ceremoni, der overvåges af Statsforvaltningen, spise fem originale danske frikadeller
- deltage aktivt i en pub crawl over mindst fem stationer
- udelukkende udøve religiøsitet siddende på stive træbænke
- læse Inger Støjbergs bog om Susi og Leo
- de første tre år deltage aktivt i juleforberedelser fra 1. oktober
- underskrive en tro og love erklæring om at være frisindet og ironisk 24/7
... fortsættes efter behov.

Erik Pedersen, Allan Stampe Kristiansen, Kurt Svennevig Christensen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Karsten Aaen, Ole Frank, Peter Wulff, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Tino Rozzo, Karsten Lundsby, Torben Vous, jørgen djørup, Anders Sørensen, Niels Bent Johansen, Hans Houmøller, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Werner Gass, Poul Genefke-Thye, Bettina Jensen, Elisabeth Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Finn Egelund, David Breuer, Steffen Gliese, Carsten Henriksen, Dorte Sørensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Palle Bendsen -
du glemte et krav om, at frikadellerne naturligvis skal skylles ned øl og snaps.

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Ole Frank, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Karsten Lundsby, Torben Vous, Hans Houmøller, Poul Genefke-Thye og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad så med at folk skal have handske på når de skal give de kongelige hånd?
Skal det så ikke også være en dansk tradition at ALLE skal give hand med handske ved første skoledag, ved hver Folketings samling skal den nyvalgte Formand give håndtryk til alle Folketingsmedlemmerne i salen. Osv...............

Ole Frank, Bassim Walid, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

@ Jørn Andersen

Hvordan kan forslaget fra regeringen,
være en ren magtdemonstration fra muslimsk side?

Allan Stampe Kristiansen, Carsten Wienholtz, Ole Frank, Bassim Walid, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Christian Mondrup, Hans Houmøller, Elisabeth Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Andersen, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvid håndtrykket bliver et symbol på tilslutning til den siddende regering og DF,
så holder jeg op med at give hånd,
og bruger wai istedet.

Allan Stampe Kristiansen, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Carsten Nørgaard, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Karsten Lundsby, Keld Sandkvist, Hans Houmøller, Anne Eriksen, Poul Anker Sørensen, Poul Genefke-Thye, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, John Andersen, David Breuer, Dorte Sørensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

Et tåbeligt emne at skulle beskæftige sig med, og indrømmet, det kunne naturligvis også være rejst af DKPML ,eller en udbrydergruppe af Jehovas Vidner. Disse ville bare ikke være så mange om det tåbelige emne. Men regeringen behandler de emner nogen tror og mener er vigtige.

Christian de Thurah

Jeg går ikke ind for at lovgive om den slags, men jeg synes - i modsætning til Palle Bendsen - at det er fint, Information lader begge synspunkter komme til udtryk på lederplan - "fritstiller" lederskribenterne, som man ville sige på Christiansborg.

Kim Folke Knudsen, Mette Poulsen, Runa Lystlund, Michael Boe, Hans Aagaard, Karsten Lundsby, Viggo Okholm og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Maarbjerg

Hån, spot og latterliggørelse, version 2. Det forbliver en gåde, hvordan ydmygelse kan forenes med håndtrykkets såkaldte 'sociale kontrakt'?

Jes Kiil, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Følge lans skik - eller land fly

Torben K L Jensen

land

Ja, skik her i landet, Torben K. L. Jensen, er, at der ikke er overordnede regler for folks civile liv, men at de kan opdele sig i de grupper og subkulturer, de lyster.

Jes Kiil, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Wienholtz, Ole Frank, Carsten Nørgaard, Peter Wulff, Frede Jørgensen, Daniel Joelsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Sven Elming, Tino Rozzo, Jens Winther, Karsten Lundsby, Torben Vous, Christian Mondrup, Lars Løfgren, Mandatar Torben Wilken, Hans Houmøller, Anders Reinholdt, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Werner Gass, Poul Genefke-Thye, Carsten Munk, Elisabeth Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Hans Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

USA og håndtryk

Jeg har været i USA adskillige gange. På vestkysten har jeg ofte været ude for at kvinder af europæisk afstamning ikke giver hånd.

Mange steder i den latinske verden gives der kindkys.

Og nogle steder i Asien giver man ikke hånd formentlig pga. hygiejne.

Der synes ikke at være belæg for en lovgivning. Lad os koncentrere os om de store problemer om klima og nedslidning af vores hjemplanet.

Kim Folke Knudsen, Allan Stampe Kristiansen, Palle Bendsen, Christel Gruner-Olesen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, I. Pinnerup , Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Niels Bent Johansen, Lea Jørgensen, Hans Houmøller, Anne Eriksen, Henrik Rasmussen, Poul Genefke-Thye, Bettina Jensen, John Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Lur mig. Om 5 år bliver håndtryksgivning forbudt for at nedsætte risikoen for smittefare fra resistente superbakterier.

Kim Folke Knudsen, Allan Stampe Kristiansen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Niels Bent Johansen, Steffen Gliese og John Andersen anbefalede denne kommentar

... og brug af ansigtsmasker i det offentlige rum vil være obligatorisk, fastlagt ved lov.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Erik Nissen, "Om 5 år bliver håndtryksgivning forbudt for at nedsætte risikoen for smittefare fra resistente superbakterier." Måske ikke om 5 år, men på et eller andet tidspunkt så vil det ske. Det er en uhygiejnisk adfærd. Et smil er en bedre måde at hilse på end et lovpligtigt håndtryk.

Erik Nissen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg forbeholder mig retten til suverænt selv at bestemme hvem jeg giver hånd til og hvornår. Det må så også gælde for alle andre, tak.

Verner Nielsen, Egon Stich, Helene Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Hans Larsen, Sven Elming, Flemming Berger, Karsten Aaen, Peter Wulff, Carsten Nørgaard, Frede Jørgensen, I. Pinnerup , Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo, Karsten Lundsby, jørgen djørup, Carsten Munk, Hanne Ribens, Niels Bent Johansen, Steffen Gliese, Lars Løfgren, Mandatar Torben Wilken, Hans Houmøller, Palle Bendsen, Anders Reinholdt, Anne Eriksen, John Andersen, Poul Genefke-Thye, Bettina Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Mit synspunkt er på linje med denne leders. Og jeg vil tilføje, at personer ,der ikke magter at give det håndtryk ved den lejlighed, er for sekteriske. Ligesom så meget andet i Allah's navn er dette jo ikke noget påbud fra Koranen, men er kommet til i nogle (få) udgaver af islam anno 2018.
Det har ikke meget med religionsfrihed at gøre, men med religionstyranni.
I øvrigt synes jeg ,at hilsenen fra hjertet er en meget smuk hilsen.

Karsten Lundsby, Bjarne Frederiksen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Lovgive om normer?

Ok, men de ændrer sig over tid. Nok ikke hos os, især ikke hvis vi lovbestemmer dem.

Jeg siger hellere hej.

I Frankrig 'on fait la bise', man kindkysser. Ofte højlydt. Nok fordi man ofte kun strejfer. En fransk pendant ville nok virke komisk. På os.

Fremmede, der ikke respekterer den kulturelle og naturlige diversitet, kan selvfølgelig ikke påberåbe sig multikulturel tolerance. Religion er ingen undskyldning for ikke at ville give hånd.

Vi er lige sluppet af med den kristne religion i det offentlige rum. Skal vi nu bøvle med Islam? Håndtryk må være et rimeligt krav. Også selvom andre former nok er mere hygiejniske.

Men kan vi ændre loven, hvis normen forældes? Det må indskrives som klausul. Ellers er jeg personligt imod.

En solnedgangsklausul med andre orc.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Bjarne Frederiksen, P Bagok og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

del og hersk...

Kim Folke Knudsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Steffen Gliese og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Men først skal mange danske mænd lære at vaske hænder efter toiletbesøg. Men det kan der næppe lovgives om.

Helene Hansen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Niels Bent Johansen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Selvfølgelig gliese - de gamle floskler fra forrige århundrede gælder nok ikke så meget i dag - men pointen er at det gør den for DF og deres nationalromantik og de bruger den.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Steffen Gliese og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

"Fremmede, der ikke respekterer den kulturelle og naturlige diversitet, kan selvfølgelig ikke påberåbe sig multikulturel tolerance."

Jo lige præcis, Evald Mehlsen. Det er nemlig den attitude, der ligger bag tolerance-begrebet.
Tolerance er ingen handelsvare, men en frivillig gestus.
Ikke noget med "hvis du får så og så meget tolerance af mig, giver jeg dig noget tolerance overfor din underlige hilsemåder tilbage".

Konflikter og lovgivning om alle detaljer i menneskelivene gør os alle til tabere.

Lars Løfgren, Kim Folke Knudsen, John Andersen, Kenneth Graakjær, Allan Stampe Kristiansen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Hans Houmøller og Palle Bendsen anbefalede denne kommentar

Hvor pinligt kan det blive?
Men det her er først kommet op da en situation i Schweitz gav anledning til et nej til statsborgerskab, ja og hvem greb handsken med kyshånd? DF! Tænk sig flere partier følger trop..
I min optik viser man en form for menneskelig kontakt på forskellig måde, et smil.et tak hånden på hjertet, den buddhistiske hilsen og ja selvfølgelig håndtrykket. Men tænk hvis borgmesteren vælger at tage hånden på hjertet i stedet for det andet, det ville måske blive mødt med et håndtryk.
Personligt forstår jeg så ikke muslimernes eller nogen af dem, problemer med at give hånd til det modsatte køn, men det skader mig ikke.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Christian Mondrup og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

At kræve et håndtryk er lige så dumt, som at nægte at modtage et håndtryk.
Begge udviser mangel på respekt.

Helene Hansen, Sven Elming, Jan Nielsen, Peter Wulff, Ole Frank, Mogens Holme, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Men et statsborgerskab er jo noget, man bør modtage i sin e-boks.

Kim Folke Knudsen, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Mandatar Torben Wilken

Hvorfor må og bærer kun kvinder hat eller lign. i Kirkerummet og hvorfor har danske kirker et "Våbenhus"? Hvorfra kommer det at give hånd fra historisk!

Det stammer fra den tid, hvor kun mænd måtte være våbenbærere og kvinder ikke havde den samme ret. Derfor heller ikke kvinder i Forsvaret. Ligestilling eksisterede ikke på den tid!

At give hånd betyder at vise, at man ikke har våben i hånd - altså, at man kommer venligsindet. På den tid gav danske kvinder ikke hånd. Så at påstå, at dette med et håndtryk er en dansk kultur, er nok at behandle sandheden med mortifikationer!

I kirkerummet måtte kun mænd af samme grund, heller ikke bære hovedbeklædning, hvor der jo kunne skjule sig et våben.
Der er derfor slet ikke tale om en dansk tradition/kultur betinget, men en naturlig og praktisk foranstaltning. Det var i gamle dage også legitimt, at befolkningen, den civile del, gemte sig, søgte ly, beskyttelse i kirkerummet, hvor ingen måtte bruge våben. Det gjald i alle Katolske kirker langt tilbage i tiden og det blev fastholdt i Luthers reformerte kirke. Jeg har mødt den helt samme holdning/ordning i verdens andre religioner, som Budisme, Hinduisme o. a. Anden Verdenskrig forbrød sig mod denne nedgroede skik og uskrevne ret til beskyttelse af civilbefolkningen. Man giver heller ikke hånd med noget på hovedet, hvis man følger Emma Gad´s "Takt & Tone", som er en "hjælpebog" for de nye officerer, der efter Englands bombardement af København næsten havde udrydder, eller i hvert fald tyndet rigtig godt ud i Officefamiliernes mandlige medlemmer.
Torben Wilken

Helene Hansen, Jan Nielsen, Flemming Berger, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

ÆVL. Det hedder tvangsfællesskab og håndtrykket er hverken en velkomst eller en tilkendegivelse af tro på demokratiet.

Altså, hold da kæft en gang sludder!

Kim Folke Knudsen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Steffen Gliese, Frede Jørgensen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Phishing-regeringen, S og DF har formået at lave politik ud af polemik så længe, at der nu bliver argumenteret både FOR og IMOD.
Hvor langt ude skal vi komme, før vi kommer til fornuft..?

Tænk at man nu både kan være stolt og fejre at mennesker i nød, ikke længere kommer til os.
At man lovgiver om hvordan folk skal gå klædt, om der skal gives hånd eller ej.
Mine guder – hvor langt ud skal vi …?
Mener I for alvor, at i har brugt tid på at diskuteret det på redaktionen ??? Man må sige DF formår virkelig at sætte dagsorden for fordummelsen.

Lars Løfgren, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Anders Reinholdt, Esben Lykke, Marie Jensen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Karsten Aaen, Peter Wulff, Steffen Gliese og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Vor herre bevares. Nu læses der symbolik og alt muligt andet ind i et håndtryk. Når det kommer til at irritere en minoritet af muslimer på deres tro er håndtryk pludselig blevet den absolut mest elementære hjørnesten i selve demokratiet. Uha uha. Japanerne bukker. Sikke dog en udemokratisk føjskik.

Havde nogle få muslimer insisteret på at bære rudolfnæser ved ceremonien eller gennemføre den i fodboldstøvler ville modstand mod dét pludselig overtage regeringens efter min mening meget begrænsede tankekraft.

Lige en tanke. Det må vel for så vidt være fuldt legitimt at bære en tshirt hvor der står "jeg giver kun hånd fordi du ellers nægter du mig mine rettigheder", at komme i svøbt i et 2 gange 4 meter stort hakenkreuz eller måske iklæde sig en borat-bikini. Lad os alle håbe det sidste bliver en trend så vi virkelig kan få testet det liberale Danmarks grænser for tolerance overfor behårede mænd med hang til exhibitionisme.

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Søren Nielsen, Karsten Aaen, Peter Wulff, Steffen Gliese, Frede Jørgensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Flere herinde har skrevet, at håndtrykket risikerer at blive politiseret, ligesom flaget er blevet det. Debatten er allerede eksploderet. Skaden er allerede sket. Håndtrykket er i den grad blevet et politisk udtryk med hele den her debat. Jeg kommer ikke til at tage initiativ til er håndtryk i den nærmeste fremtid, ligesom jeg heller ikke kan huske, hvornår jeg sidst har set flaget og tænkt noget positivt. Dansk Folkepartis kulturinvasion (autoritære 30'er-tyske og schweiziske idéer masseimporteres i flæng og gøres til politik) er skadelig.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

"I Indien og omegn dyrker man High five med sig selv og siger Namaste. Sådan kan de lide det og sådan vil de have det."

Ja, det kan de. Og dem der kan lide det samme kan heldigvis tage til Indien og søge statsborgerskab dér. Tryg i forvisning om at ingen nogensinde vil kræve at Indien opgiver sine små kulturelle vaner for at tækkes udefrakommende. For Indere er jo brune, og at kræve af dem hvad man kræver af hvide ville jo være ren racisme, ikke sandt?

En kvinde kommer ud fra toilettet, ser en bekendt, trykker hende i hånden, hvorefter hun kommer i tanke om, at hun har glemt at vaske hænder, skynder sig tilbage for at ordne det, kommer ud og siger: "Det er ikke fordi, jeg tror, at du har beskidte hænder, at jeg gik ud og vaskede mine, jeg glemte det bare lige før."

Der kan være mange grunde til ikke at give hånd.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Gudfader hvor en masse ævl om et problem, der formentlig ikke eksisterer i nævneværdigt omfang.
Så udbredt er håndtrykket ikke en gang i min generation af danskere. Ofte siger folk da bare hej og hvis de kender hinanden giver de krammere. Til gengæld har jeg boet i et af verdens største muslimske lande i 1990'erne og var overrasket over hvor meget de unge der gav hånd, når de mødtes.
Lovforslaget er i bedste fald tåbeligt og i værste fald fascistoidt. Jeg får sgu myrekryb af love om hvordan man skal klæde sig og hilse på hinanden. Det hører ikke hjemme i det Danmark, hvor jeg er vokset op.

Lars Løfgren, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Palle Bendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Sven Elming, Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Det tilkommer ikke dem... hedder det.

Bassim Walid. Jeg er sådan set enig med dig, men dine udsagn om julemænd gør mig uendelig træt. Pas på, at du ikke selv ender som fremmedhader med omvendt fortegn, fordi fremmede kan også hade. Den største fejl indvandrere gør, er at kræve, at alt er som derhjemme. Det er nøjagtigt som DF gør, de forlanger, at alle er som danskere. Ikke at føle sig en del af noget og ikke at insistere på at ville være del af fællesskabet, ligger op i hovedet på en selv. Dette er bare et råd fra en udlænding. Du er en halv dansker og jeg er en hel udlænding. Jeg har kæmpet med at være fremmed i mange år, men det ville ikke falde mig ind ikke at give en hånd, til gengæld hader jeg den uskik, at skulle omfavne alle.

Der var en rørende artikel i Jyllands-posten skrevet af en mand, der kom fra Indien for 60 år siden. Den kan anbefales! De sidste ord i den artikel var rørende. Det kunne alle lære noget af.

Hvis det at lovgive om håndtryk så kom som en udstrakt hånd, men det ved vi jo godt, at det ikke gør...

Hvad bliver det næste vi skal lovgive om, eller rettere hvad udgår fra det sorte kabinet, af rent symbolske forslag som har assimilation som sigte? Kan slet ikke forstå, at Informations lederskribent hopper på toget her..

Lars Løfgren, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Man skaber ikke mangfoldighed og konflikter ved at kræve assimilation.
Det sker kun i et etableret og homogent samfund ved at man insisterer på at ny tilkomne dyrker og plejer deres egne regler uafhængigt af og på lige fod med de regler som det etablerede samfund allerede underkaster sig.

Søren Lystlund jeg er født og opvokset i Danmark så jeg ved ikke hvordan jeg kan blive "fremmedhader med omvendt fortegn". Jeg har kun ét statsborgerskab så jeg er ikke halvt dansk men helt dansk. Dog kan man betegne mig som værende halvt etnisk dansk.

At overholde sin religions regler er ikke at insistere på ikke at være en del af fællesskabet. Specielt ikke når det drejer sig om en anerkendt religion i et land med..... religionsfrihed!

At latterliggøre magthaverne når de begiver sig ud i tvivlsom, eller efter min mening idiotisk og grundlovsstridig lovgivning, er en god dansk tradition. Den vil jeg holde i hævd.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Henrik Bjerre, Hans Larsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alt det der med at hilse og give hånd falder ind under begrebet etikette. Det er normalt ikke noget man lovgiver om. Men der er situationer hvor etiketten er så vigtigt og betydningsladet, at det kan være afgørende om man vil følge den eller ej. Fx modtager dronningen i visse situationer kun folk, hvis de har handsker på (hvide vist nok). Derefter er det op den enkelte at vælge om de vil modtages af dronningen eller ej. Ingen tvang her. Noget lignende bør være gældende ved modtagelse af folk der søger om fx statsborgerskab. Men om folk til daglig har lyst til at give hånd bør selvfølgelig være et frit valg. Altså skal der ikke lovgives om det. Omvendt bør det være borgmesterens frie ret (eller anden myndighedsperson) at sige nej til folk der fx søger bekræftelse på statsborgerskab, men som ikke vil give hånd. Igen, fordi det ligesom hos dronningen, sker ud fra en betragtning om at etikette i visse situationer er samfundsbevarende og derfor skal respekteres. Problemet med lovgivning omkring etikette er at ved tvang ved du jo aldrig om respekten er passende dybtfølt og det er den helt sikkert kun hvis den udfolder sig på frivillig basis - fuldstændigt som hos dronningen. Så altså på med vanterne og frem med hånden, hvis du vil være med.

Johnny Hedegaard

".....Men i et liberalt demokrati må vi forsvare andres ret til at ytre sig og opføre sig på en måde, som vi er fundamentalt uenige i. Det er om noget en dansk værdi."
Det er afslutningsordene i den anden leder om håndtrykket, som argument IMOD at tvangsindføre håndtrykket.
Så sandt som det er skrevet!
Derfor tilskrives det sande liberale demokrati at afvise tvangsgennemførelsen af håndtrykket.

Problemet er bare, at selvsamme tilgang også er det indlejrede DNA i demokratiet, som gør, at demokratiet er i stand til at nedbryde sig selv indefra. Netop p.gr.a. af frihedsrettighederne og de vide rammer.

- I andre sammenhænge, f.eks. store sportskampe, kan man på meget synlig vis demonstrere sin arrogance og påståede overlegenhed (dvs. en manglende anerkendelse af modstanderens lige-værdighed), ved ikke at give hånd til modstanderen. En del af det psykologiske spil.

Hvilket iøvrigt ofte medfører negative tilkendegivelser fra publikum.

Runa skriver.
Bassim Walid.
Jeg er enig med dig. Regeringen bør ikke lovgive om håndtryk. Til gengæld kan jeg ikke forstå mennesker, der ønsker at blive danske statsborgere og ikke ser sig i stand til at tage imod en fremstrakt hånd, som er et tegn på accept og venskab. Her mener jeg, at man ikke bør blande religion ind i sagen. Jeg opfatter det som mangel på respekt for det man er kommet til. Det er muligvis ikke meningen, fra de impliceredes side. Det er som at sige; jeg vil gerne være en del af alt det gode i samfundet, men jeres skikke rager mig en høstblomst og men i øvrigt er jeg noget helt andet end du, der bor her. Jeg siger ikke, at det grundlæggende er det, der tænkes, men det kan fortolkes sådan.

Jeg ser fællesskabet som værende vigtigere end ens private religion, for religion er en privat sag i mine øjne. Jeg er selv dansk gift og har børn med en dansker. Blandede børn, der føler sig danske. De føler sig danske og det er ikke det jeg adresserer dig med. Det, der irriterer mig er det subtile racistkort, der bliver trukket frem i tide og utide. Det insisterer på, at det er synd for en. Det mener jeg er den forkerte vej at gå som indvandrer. Fordi ingen har respekt for den, det altid er synd for.

Jeg er ikke dansk statsborger selv og vil ikke søge statsborgerskab. Hvis det danske samfund med DF og Nye Borgerlige vil udelukke udlændinge, der har bidraget med høj skat til det danske samfund i utallige år, vil jeg ikke at bo her længere, så rejser jeg og min danske mand. Jeg må så besøge mine børn.

Der er ingen tvivl om, at DF spiller på dette manglende håndtryk og ved ikke at tage imod den frenstrakte hånd, er man selv med til at optrappe denne fuldstændig ligegyldige konflikt.

Da jeg kom til Danmark var nogle danskere forargede over, at jeg ikke kunne synge med på sange fra Højskolesangbogen, så jeg prøvede at synge med. Det tog jeg ingen skade af. Jeg kunne dem selvfølgelig ganske enkelt ikke. Sådan vil det altid være, når man flytter fra et land til et andet. I øvrigt kender jeg masser af muslimer, der giver hånd.

Selvfølgelig skal vi have plads til at nogle ikke ønsker at give hånd, men det er ikke acceptabelt med forskelsbehandling. Så enten giver du hånd til alle eller til ingen! Det kan der ikke lovgives om.

Hvad med en ceremoni hvor borgmesteren stiller med "førstedame/førstemand" ved sin side. Og den nye statsborger så hilser på dem begge, med enten håndtryk, hånd til hjertet, gnubbe næse etc?

Så vises der tolerance og ligestilling?

Hvis vi ser på vores liberale demokratier, så er noget af problemet med disse, at de er så fragtmenteret rent holdningsmæssigt, at vi kan sidde her og have en ophedet diskussion, om det rigtige eller forkerte i et håndtryk ved en officiel lejlighed. Derfor kunne det måske være meget godt at fokusere på noget, som forener os eller som kunne forene os, frem for hele tiden at fokusere på det som adskiller os, fordi det jo lige præcis er den slags et parti som DF lukrerer på, og derfor de fremsætter forslag som det her. Så det er klart, at det ville være en stor tilfredsstillelse, hvis lige præcis det her håndtryk kunne blive den ting, som kunne skabe sådan en forening, for sikke et selvmål det ville være.

Men nu er det nok mere end tvivlsomt, om et håndtryk ville være nok til det, og desuden bør det heller ikke være det afgørende, når vi skal bedømme om det er et godt eller skidt forslag, men det bør heller ikke være vores irritation over DF, og deres motivation for at fremsætter forslaget, som jo aldrig har haft noget som helst med demokrati at gøre, partiet er jo notorisk kendt for ikke selv at kunne holde sig indenfor rammerne af demokratiet, og overholder kun de demokratiske spilleregler modstræbende fordi de er nødt til det for the time being. Derfor er det også meget mere alvorligt, når de forsøger at rode med menneskerettighederne, for ikke at nævne hyklerisk, når man så samtidig argumenterer for et håndtryk, med henvisning til at det demokrati og samfundsunderbyggende i det, fordi menneskerettighederne netop er en så fundamental del af et demokrati, at fjerner eller udvander man den, er vi tæt på direkte tyranni.

I stedet bør vi vurdere forslaget helt nøgternt. Så er det en god ide at kræve at man giver hånd, som en del af en officiel ceremoni? Man kunne sige at man forsøger at skabe en ny tradition, alle traditioner er startet et sted, så det er der i sig selv ikke noget i vejen med, men hvad berettiger så at et håndtryk skulle indgå i sådan en ceremoni? Vi ser det som et symbol på det ligeværdigheds- og demokratiske værdigrundlag vi bygger vores samfund på her i landet, lyder det, og det er vigtigt, at vi alle kan skrive under på dette helt fundamentale værdigrundlag, fordi det skal sikre en vis sammenhængskraft, som er vigtig for ethvert demokrati, og det symboliserer vi med et håndtryk. Det kan man så anfægte hvis man vil, om det så er om et håndtryk er den rette ting til at symbolisere denne sammenhængskraft, eller det er om der overhovedet behøves en sammenhængskraft, eller hvad det er, er det jo helt fair at bringe sine argumenter på banen.

Et argument, som har været fremført imod et håndtryk er, at det krænker nogens religion. Men religionsfrihed i et liberalt demokrati betyder, at man har frihed til at praktisere sin religion inden for rammerne af det samfund man er en del af. Rammerne består af de love som er vedtaget på demokratisk vis i samfundet, og disse bygger på de værdigrundlag, vi gerne skulle dele, og som vi ønsker alle skal kunne skrive under på, som minimum. Derfor kan man ikke henvise til religion, som påskud for ikke at ville give hånd ved en officiel lejlighed, hvis det er vedtaget at det er en del af denne officielle lejlighed. Det står enhver frit for, om man ønsker at blive en del af det her fællesskab, ønsker man det er der visse grundlæggende værdier man er nødt til at abonnere på.

Hvad så med argumentet om at man, i et liberalt demokrati, bør være fri, til selv at vælge hvem man vil give hånd? Det er man også indenfor de før nævnte rammer, dvs. udenfor den officielle ceremoni, i dit private hverdagsliv styrer du selv hvem du giver hånd. Men i denne officielle ceremoni er det påkrævet, hvis det er det vi vedtager på demokratisk vis.

Men hvis man alligevel kan praktisere manglende håndtryk, i sin dagligdag ude i virkeligheden, både før og efter man har overstået ceremonien, så bliver det jo netop kun en symbolsk handling, som ikke kommer til at styre dit værdigrundlag ude i virkeligheden, som vel må være det absolut vigtigste sted til netop at leve op til værdigrundlaget. Altså hvis man kun lever op til værdigrundlaget de to sekunder det tager under ceremonien, og aldrig før og aldrig efter, så håndtrykket en mekanisk handling, som ikke opnår det ønskede effekt, og så burde man se på andre og bedre tiltag for at udbrede værdigrundlaget og dermed skabe sammenhængskraft.

Berlingske Tidende LØRDAG D. 6. APRIL 2013:

Marie Krarup besøgte for nylig New Zealand under en tur med Folketingets forsvarsudvalg. Udvalget aflagde blandt andet visit på en flådebase, hvor de blev modtaget af dansende maorier, der repræsenterer landets oprindelige befolkning. Krarup skrev senere på sin blog på B.dk om oplevelsen, som hun beskriver som et af »de mindre civiliserede indslag under Forsvarsudvalgets besøg«:

»Vi blev modtaget med et maori-danseritual med en halvnøgen mand i bastskørt, der råbte og skreg på maori. Han udførte mærkelige ritualer og rakte tunge, mens vi så til og blev instrueret af en lokal om, at vi ikke måtte grine,« skriver Krarup og fortsætter:

»Efter ritualet fik vi endelig lov til at hilse på officererne - men med næsegnidning - ikke håndtryk. Jeg skal hilse og sige, at man føler sig som en idiot, når man tvinges til at gnide næse med 10 europæisk udseende søofficerer,« skriver Krarup og beskriver mændenes sang som »Mariehønen evigglad på maori - komplet med pædagog-guitar-akkompagnement«.
...

Ta' den, Niels Ivar Larsen, eller ... hvad skal man tænke?

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Palle Pendul og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Idiotiet i Danmark kender ingen grænser. Det er nærmest morsomt at høre om alle de uendelige mange krav som DF og Det Blå Marionet Teater ønsker at stille op for at " Udlændinge " kan opnå den udsøgte ret at blive dansk statsborger.

Er der nogen dansker som har spurgt i udlandet, hvor mange udlændinge som efterhånden synes at titlen dansk statsborger er så fantastisk ??

Endnu mere grotesk bliver hele dette hilsecirkus, da det viser, at vores politikere bruger al tiden på at grave grøfter mellem udenlandsk og dansk medens de ikke evner at inddrage danskerne: Deres egne vælgere i politiske spørgsmål af langt mere væsentlig karakter.

Klima og Grøn omstilling.
Velfærd og voksende social ulighed.
Forholdene for fattige og socialt udsatte i Danmark.
Det digitale og forandrende arbejdsmarked, hvor tryghed erstattes af fleksible ansættelsesvilkår.

Her glimrer forsamlingen fra Christiansborg med deres tavshed. Nej de spørgsmål dem skal vi ikke debattere demokratisk. De skal gemmes væk bag alle spinløgne historierne, de utroværdige valgløfter, og tom og intetsigende dansk valgretorik, når det er værst. Danmarks krise er ikke en flygtninge krise eller en indvandrerkrise. Danmarks krise er et parlamentarisk system, som mere og mere ligner det rådne italienske demokrati, hvor mistillid bizarre politiske konstellationer og afstand mellem vælgere og " De såkaldte folkevalgte politikere " bliver større og dybere dag for dag.

I fraværet af en velfungerende parlamentarisme tager de egentlige magthavere over. Meningsdannerne indenfor mediekoncernerne, den professionnelle spindoktorklike, en hel elite af højtuddannede danskere, som trækker i politkernes tråde og styrer deres beslutninger og industriens og organisationernes talsmænd, som påvirker og former lovprocessen langt mere end en eneste dansk vælger gør det.

Diskussionen om håndtryk markerer på sin vis, hvor langt ud i lovvanviddet vi er nået i det her land. Selv et håndtryk skal lovreguleres, som om tillid kan bygges på et bjerg af cirkulærer og vejledninger.

Tænk om en tilfældig udlænding virkelig tog det her alvorligt og tænkte nej hvor er de høflige i det lille hyggelige Danmark mod nord ?

Bare se hvordan trafikanter teer sig, når de er stresset. Det er ikke ligefrem håndtryk, der udveksles. Eller hvad med de utallige trusler og overgreb mod offentligt ansatte fra rasende og emotionelle borgere. Eller Folkeskolelærer, som må lægge øre og krop til udfordrende og vrede elever., eller turen ned af rulletrappen, hvor de nogengange skubbes væk af forbipasserende landsmænd.

Husk det udlændinge og gå så op og giv den borgmester et håndtryk, når I har opnået det danske statsborgerskab, for I har muligheden for at ændre på de her forhold her i landet.

Helene Hansen, Runa Lystlund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Kim Folke Knudsen

Du kunne minde mig om Struensee :

"På mindre end halvandet år udsendte Struensee omkring 2.000 kabinetsordrer: offentlige ansættelser skulle udelukkende ske efter kvalifikationer, statens bureaukrati skulle forenkles og godsejernes indflydelse mindskes etc.. En lang række af disse kabinetsordrer var ændringer og reformer, der var præget af Oplysningstidens tanker: pressefrihed, afskaffelse af tortur inden for retsvæsenet, bedre forhold for fæstebønder, afskaffelse af mange privilegier osv".

Struense var forud for sin tid.

Jeg er vokset op i Tyskland, hvor man i 80-erne, hvor jeg kom til Danmark vist gav meget mere hånd end man gjorde i Danmark dengang. Jeg har altid været meget hurtigt til at give hånd og mødte tit et smil, hvor folk mente, "nå, du er nok tysker".
Det er etnocentrisme at påstå, at det er en "normal" gestus at give hånd.
Jeg har læst om folkeslag, hvor etnologen, når han kommer på besøg, skal regne med lige at sætte sig i nærheden i lejren i et stykke tid og falde til, før han får lov til at nærme sig, selv om han er en velkendt gammel ven.
Det er skik og brug i en bestemt kultur at give hånd. På den måde er det rigtig nok, at man giver til udtryk, at man følger kulturen, hvis man gør det.
Men inden for kulturen er der mange afviger, der heller ikke rigtig kan lide at give hånd. Fx mandlige præster, der ikke vil give hånd til kvindelige præster. Og står kampen ikke kristne mod muslimer? Der er noget, der underligt.
Eller folk, der bare er meget sky. Jeg vil tro, at autister heller ikke har det så godt med det.
Statsborgerskab burde tildeles til folk, der opfylder almindelige krav, som handler om at være statsborger og selvfølgelig overholde nationens love.
At kræve håndtryk er kulturimperialisme, som ikke burde være en del af landets politik. Op til regimeskiftet i 2001 har mange danskere været rigtig glade for de mange venner, man har i hele verdenen. Og for de flygtninge man har hjulpet, fx vietnameser. (Og af gode grunde.) Det tegner til, at DF arbejder hen imod at lukke landet ind i et røde-pølser-agtigt Robert-Koch univers og omsider at få Danmark ud af EU. Den kurs får de lov til, fordi så kan de blå klientelpartier, der ønsker fantastiske forhold for de rige, gør hvad de har lyst til.
DFs delvis røde profil er jo ikke det papir værd det står på.
Jeg tror ikke velfærdsstaten får en ny chance før man får fat i Dansk Folkepartis dansk provinsielle kulturimperialisme og kommer i dialog med dem om hvad de egentlig har gang i.
Jeg ved godt Inger Støjberg er fra Venstre. Hun er den kvinde i regeringen, som DF, som ikke er med i regeringen, kan acceptere.

Sider