Leder

På med sombreroen!

Universitetet er et sted, hvor voksne mennesker skal dannes. Det gør de blandt andet ved at blive udfordret på deres holdninger – også til udklædningsfester på Københavns Universitet
Universitetet er et sted, hvor voksne mennesker skal dannes. Det gør de blandt andet ved at blive udfordret på deres holdninger – også til udklædningsfester på Københavns Universitet

Krasilnikov Stanislav

Indland
26. september 2018

En mexicansk temafest er ikke passende til en rustur på Københavns Universitet. Det siger universitetets rektor, Henrik Wegener til Berlingske. En sombrero og en skål nachos vurderes simpelthen at kunne krænke de nye studerende.

Debatten om udklædninger begyndte tidligere på ugen, da det kom frem, at ledelsen på jura havde skrevet en mail til rusvejlederne om, at de bør genoverveje deres temaer på årets rustur. Det skyldes konkrete henvendelser fra studerende, som følte sig stødte:

»Det betyder til eksempel, at udklædningstemaer, der går på stereotyper omkring til eksempel etnicitet, seksualitet, religion med videre, ikke anvendes,« står der i mailen, som rektor altså bakker op om.

Han prøver at gemme sig ved at sige, at det ikke er en regel, men det er det jo i praksis, når rektoren og fakultetsledelsen siger det. Det ville klæde ham at stå ved det. Rusvejlederne siger selv, at de ser udklædningsfesterne som en leg, og bestemt ikke har i sinde at krænke nogen.

Der er naturligvis grænser for, hvad der kan foregå på en rustur i universitetsregi. De færreste vil nok mene, at en jødefest med gaskammer vil være på sin plads – så det er helt legitimt, at ledelsen lægger et snit. Men hvis grænsen går ved en sombrero, så har universitetet svigtet den opgave. Så kan alt potentielt være krænkende og enhver form for udklædning og leg umulig.

Der er en grund til, at udklædningsfester er udbredte i rusperioder. Når man klæder sig ud, indgår man i en leg med identiteter, som skaber fællesskaber. Det er en god ting. Men hvad så med dem, som ikke synes, det er sjovt?

Her må svaret i nogle tilfælde være det lidt hårde, at man ikke kan gå i gennem livet uden at blive udfordret på sine holdninger. Hvis man lader den, som lettest føler sig krænket, få vetoret over alle aktiviteter, kan man potentielt ikke gøre noget som helst. Ligesom alt ikke skal være muligt, skal alt heller ikke være umuligt, og det bliver det, når man forbyder en sombrero.

Hvor grænsen går, må være til diskussion. Når den tages, vil det være fordelagtigt at gøre det med udgangspunkt i dansk og europæisk historie – ikke amerikansk. Det er, som om de amerikanske normer ukritisk overføres til en dansk kontekst i disse år.

Og så er det vigtigt at huske, at universitetet er et sted, hvor voksne mennesker skal dannes. Det gør de blandt andet ved at blive udfordret på deres holdninger. Måske ender mexicanerfesten med at være sjov, hvis man bare tager den for dét, den er tænkt som: en leg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

"Når man klæder sig ud, indgår man i en leg med identiteter, som skaber fællesskaber"

Åh, rusfester er "en leg med identiteter"?

Stop det der. Rusfester er pissefulde nye studerende. INTET andet.

Hans Larsen, Henrik Rasmussen, Henning Kjær, Maria Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Det forekommer lidt virkelighedsfjernt at forestille sig at studerende fra etniske mindretal skulle støde på nederen stereotyper som en ny, frisk og overraskende udfordring, når de starter på universitetet. Det har de fleste af dem fået smidt i fjæset mange, mange gange, før de kommer så langt.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tak fordi der er fornuft til.
Vi må ikke lade denne verdens Henrik Marstaller lade offerdyrkelse tage overhånd.

Pia Larsen, Kjeld Jensen, Christian de Thurah, Charlotte Svensgaard, P.G. Olsen, Hans Aagaard, Peter Tagesen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Troels Ken Pedersen
Tja, nu er mexicanere jo ikke et "etnisk mindretal" sådan pr. definition. De kan være det i USA, og der kan måske være et par stykker mexicanske studerende i DK på et givent tidspunkt. At tillægge dem en universel offerrolle er at opføre sig nedladent overfor dem.

Og hvad stereotypiserer man i øvrigt ved at bære en sombrero-hat? Udover at man leger mexicaner?

Kjeld Jensen, Mogens Holme, Hans Aagaard, Bo Carlsen, lars søgaard-jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Nu er mexicanere et ikke-issue i Danmark, og ærligt talt en distraktion fra den rigtige diskussion om hvordan vi forholder os til de mindretal, der ER til stede her.

Henning Kjær, Eva Schwanenflügel, Bo Carlsen, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

I gamle dage kunne vi og hygge os med vore forestillinger om fremmede folk. Nu er er de iblandt os, og så skal vi ikke rende rundt og gøre os selv til grin med nogle latterlige forestillinger. Man går på universitetet for at aflive myter og blive klogere.

ulrik mortensen

Trigger warning: Du burde købe dig en tyrolerhat, for folk vil gerne ha noget at grine af :-(

Lars Rasmussen, Hans Aagaard og Peter Tagesen anbefalede denne kommentar

Problemer med udklædning til fester er overhovedet ikke den værste konsekvens af maskeringsforbuddet! Et forbud mod at gå med bestemte stykker tøj, er et direkte indgreb i vores frihed og dermed et angreb på vores retssikkerhed! Og det ser ud til, at bandeforbuddet også er det, for i dag er tre personer blevet fængslet for at være i besidelse af kasketter ked et "K" på dem... -Fordi det giver associationer til "LTF", som står for "Loyal to Familia"! Men det fremgår ikke af lovgivingen, så i dag er det altså helt op til politiet at afgøre hvilke beklædningsgenstande danskere må i tage på (eller have med sig i sin bil...). Det virker som om et lille højreorienteret mindretal presser nogen partier til at gøre hvad som helst for at kapre lidt stemmer, og at V, S og DF nu er ved at få lavet noget lovgivning i Danmark, som alle for bare nogen få år siden, ville have kaldt halv-facistisk! Hvad er det dog der sker med vores land?

Hans Larsen, Henrik Rasmussen, Klavs Hansen, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Det der gør stereotyper sjove er jo at man ved de ikke repræsenterer sandheden. Der er stereotyper af svenskere og der er stereotyper af tyrkere, amerikanere, kinesere, osv. Man skal sige fra hvis de bliver racistiske, men så skal man altså også kunne finde ud af at argumentere for at det skulle være racistisk.

Nu er den gigantstore og kulørte sombrero, som vi kender den herhjemme, bestemt lige så kendetegnende og autentisk for mexicanerne, som vikingehjelmen af tynd plastik, vi kan købe i souvenirbutikkerne på strøget i Kbh, er for nordmænd og danskere.

Så Henrik Wegener har naturligvis en pointe.

Eller... Verden er bare blevet for tumpet for mig.

ulrik mortensen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ifølge det oplyste er stramningen kommet på baggrund af tre klager på universitetet. Herunder fra en mexicansk udvekslingsstudent.

Den bedste mexicaner-udklædning, jeg kender, består i:

1) Iklæd dig en præstekjole med alt hvad dertil hører af pibetøj.

2) Fyld alle forhåndenværende lommer op med whiskyflasker.

3) Mingl med folk omkring dig og stil hver enkelt af dem følgende spørgsmål:

          Ønsker De Mexicos frelse?
          Ønsker De Kristus som vor konge?

4) Tag et dobbelt whiskyshot, hvis svaret lyder:

          Nej.

5) Gentag 3)-4) indtil du ikke kan stå på benene længere...

Peter Tagesen, Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel, ulrik mortensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Og jeg, der som tegnefilmfan i 1950'erne var vild med den speed-snakkende tegneserie-mus Speedy Gonzales, hvis mest signifikante kendetegn var en kolossal sombrero og en fed spansk-amerikansk accent.

Hvad bliver mon det næste, man ikke må klæde sig ud som til kostumefester på de 'højere danske læreranstalter' for ikke at støde eventuelle gæstestuderende fra andre lande på manchetterne?Hula-Hula danserinde med bastskørt og blomsterkranse for det tilfælde, at der skulle befinde sig en elev ellerto fra Hawaii-øerne blandt de gæstestuderende? Eller Pippi Langstrømpe, for hvis der skulle være en fregnet og rødhåret pige af svensk oprindelse blandt de kvindelige førsteårsstuderende på holdet?

Man kunne jo også have en mexikansk temafest uden sombreroer og mariachi musik. Krænkelsen ligger vel ikke i at temaet er mexikansk men de stereotyper der ofte bliver brugt og som kan opfattes nedladende.

Man kunne også vælge noget der ligger længere tilbage hvis temaet skal handle om et land eller en gruppe mennesker. Gamle egyptere, inkaer, vikinger, romere.

Christian de Thurah

"I hear words I never heard in the Bible", sang Paul Simon. Ak ja, man risikerer at blive stødt på manchetterne, så snart man vover sig uden for kuvøsen.

Jeg bliver kränkt af cosplay. Ergo må det vel forbydes.
Jeg bliver også kränkt af at folk i alt for stramme skjorter. Det er en hån mod overvägtige.
I övrigt bliver jeg også kränkt af at man sälger BT i kiosken nede på hjörnet. Det er en daglig hån mod mennesker med en IQ over...whatever.

Kristian Villesen kunne løfte debatniveauet hvis han citerede unversitetes rektor korrekt, og ikke tillægge ham synspunkter han ikke har. I Deadline i aftes var rektors holdning en helt anden end den Villesen i sin fortolkning kører helt ud af tangenten.

Hvis jeg var af mexikansk oprindelse, så gad jeg heller ikke deltage i en rustur med mexikansk tema og stereotyp udklædning.
Dem der arrangerer rusture må evne at være iderige og finde på noget bedre.

Nej, Leo Nygaard, det er en dansk natioalsport at satirisere over magten på en underfundig måde.