Leder

I princippet har spillerne ret. Men også kun i princippet

Landsholdsspillerne har målrettet forsøgt at fremstille konflikten som en helt almindelig arbejdskamp, men det er svært for alvor at mobilisere sympati for og solidaritet med spillere, der for en stor dels vedkommende får et tocifret millionbeløb om året for at spille fodbold, men alligevel er klar til at strække sig langt for at beskytte deres nebengesjæft som reklamesøjler for bettingfirmaer og læskedrikproducenter
Onsdag aften klokken 20.45 kommer en flok amatører fra 2. division, og det, der er værre, til at placere hånden på brystet og synge ’Der er et yndigt land’, når herrelandsholdet i fodbold spiller venskabskamp mod Slovakiet. Det sker som følge af uenighederne mellem Spillerforeningen og DBU. Ingen af spillerne på billedet deltager altså i kampen.

Onsdag aften klokken 20.45 kommer en flok amatører fra 2. division, og det, der er værre, til at placere hånden på brystet og synge ’Der er et yndigt land’, når herrelandsholdet i fodbold spiller venskabskamp mod Slovakiet. Det sker som følge af uenighederne mellem Spillerforeningen og DBU. Ingen af spillerne på billedet deltager altså i kampen.

Ritzau Scanpix

Indland
5. september 2018

Dansk Boldspil-Union var blandt de sidste forbund i Europa til at tillade professionelle fodboldspillere at stille op for landsholdet.

Det var kun modvilligt, at Dansk Boldspil-Union for 47 år siden tillod, at professionelle fodboldspillere kunne stille op for landsholdet. Hvis man fik penge for at spille, var man »forræder mod sportens idealer og etik,« som historiker Thomas Kaarsted har formuleret det.

Alt tyder på, at der onsdag aften vil åbne sig en lille tidslomme.

Klokken 20.45 kommer en flok amatører fra 2. division og det, der er værre, nemlig til at placere hånden på brystet og synge ’Der er et yndigt land’. Ikke iført en landsholdstrøje fra 2002 og en dåseøl i hånden, som de sandsynligvis plejer. Nej, i fuld kampdragt, for rullende kameraer på det slovakiske nationalstadion i Bratislava, mens de forbereder sig på deres 90 minutters berømmelse.

Det kan man vælge at betragte som lidt kærkommen kulør til en ellers ikke særligt ophidsende venskabskamp. Man kan også se det som en skamplet på en stolt, dansk kulturinstitution.

Men det er først og fremmest en hovedrystende påmindelse om, at kommercielle interesser og hensyn er allestedsnærværende i moderne topfodbold. De økonomiske rammer omkring det smukke spil bliver hele tiden grimmere.

Når det rigtige landshold ikke skal spille, skyldes det, at spillerne ligger i konflikt med DBU. Og den konflikt handler selvfølgelig om penge. Reklamepenge for at være helt præcis.

Den afgørende knast er nemlig ikke, hvor mange penge spillerne får for at møde ind til landsholdslejren eller pr. vundne kamp. De bonusser er »peanuts både for spillere og DBU,« som landsholdsspilleren Mathias ’Zanka’ Jørgensen formulerer det på Twitter.

Det store stridspunkt er spillernes såkaldte image-rettigheder. Anfører Simon Kjær har for eksempel et personligt sponsorat med bettingfirmaet NordicBet. Men DBU vil gerne have dem til at reklamere for deres sponsor i hasardbranchen, Danske Spil. Gør Simon Kjær det, er han mindre værd for NordicBet. Gør han det ikke, bliver DBU mindre værd for Danske Spil.

Hidtil har ordningen været, at spillerne skal stille for DBU, mens de er i landsholdslejren. Men DBU kan kun sælge landsholdet som en samlet gruppe. Ikke de enkelte spillere. Det har for eksempel betydet, at spillerne har skullet stille op tre ad gangen, og at DBU ikke måtte bruge de samme spillere hele tiden.

Efter alt at dømme er det den balance, parterne ikke kan blive enige om.

Arbejdskamp 

Landsholdsspillerne har målrettet forsøgt at fremstille konflikten som en helt almindelig arbejdskamp.

Og i princippet har Mathias ’Zanka’ Jørgensen da også en pointe, når han på Twitter spørger sine følgere, hvordan konflikten adskiller sig fra »andre OK-forhandlinger mellem arbejdsgiver/tager?«

I princippet. For det er svært ikke at stille sig på lønmodtagernes side, når de kræver en rimelig andel af den værdi, de skaber for deres arbejdsgiver. Også selv om arbejdsgiveren, DBU, også finansierer almennyttig breddeidræt.

Stjernespilleren Christian Eriksen har ret, når han kalder det »en kamp for fundamentale rettigheder.« For hvem kan være uenig i, at alle som udgangspunkt har ret til selv at bestemme, hvad de vil lægge krop til at reklamere for?

Til gengæld er det også svært for alvor at mobilisere sympati for og solidaritet med spillere, der for en stor dels vedkommende får et tocifret millionbeløb om året for at spille fodbold, men alligevel er klar til at strække sig langt for at beskytte deres nebengesjæft som reklamesøjler for bettingfirmaer og læskedrikproducenter.

Tirsdag udtalte den slovakiske landsholdsspiller Jan Gregus, der til daglig spiller i FC København, at han var meget overrasket over, at han ikke ville komme til at spille mod det rigtige danske landshold.

»Det er kun i Danmark og for visse afrikanske spillere, at der er den slags problemer med deres nationale forbund,« sagde han til Ekstra Bladet.

Det er ikke uden ironi, at netop DBU, som var det sidste forbund til at opgive ideen om den rene og ædle amatøridræt, er de første til at ende i åben krig med deres spillere, fordi de ikke kan blive enige om, hvordan de skal dele de snavsede penge.

Om ikke andet åbner den bizarre kamp et charmerende lille vindue til dengang, landsholdet bestod af glade amatører. Da man ikke slap for at møde ind på fabrikken om mandagen, bare fordi man havde spillet landskamp om søndagen, og fansene stadig havde en chance for at identificere sig med spillerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Matthias Smed Larsen

Da kvindelandsholdet var i konflikt med DBU skrev Rasmus Jarlov (MF-K), professionel shit-stirrer, noget a la "Jeg troede at man spillede for landet og ikke for pengene" (parafraseret) på Twitter.

Det er ganske korrekt at man kan anse den nuværende konflikt som forkælede fodboldspillere der vil have endnu mere gunstige vilkår, men de arbejdsretlige / politiske principper er vel de samme? Hvis det gøres til en smagssag hvornår man har "moralsk" ret til at forhandle om andre arbejdsvilkår, risikerer man så ikke at personer som Jarlov, der tydeligvis ikke handler i god tro, kan misbruge denne standard?

Mette Poulsen, Jonathan Frosten, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Spillere fra anden division med en dåseøl i hånden, på banen, nej ærlig talt Mathias, i hvert fald ikke her ude i Brabrand.

Erik Karlsen, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Når DBU forhandler med spillerforeningen, så er har DBU gjort sig selv til arbejdsgiver. Det er noget vrøvl at de løber fra det ansvar.
I mine øjne er de spillere, der har takket ja til at spille nogle SKRUEBRÆKKERE og tilskuerne burde blive væk.

Johnny Winther Ronnenberg, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Erik Jakobsen, Torben Lindegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Med tanker på at ludomami er en alvorlig sygdom, er det aldeles rædsomt at se DBU kæmpe for at spillerne "kun" skal reklamere for "Oddset" og danske spil, mens spillerne vil have lov til reklamere for alle bettingtjenester. Aldeles rædsomt!

Martin Sørensen, David Breuer, Jonathan Frosten, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, ingemaje lange, Johnny Hedegaard, Christian de Thurah, Berith Skovbo, Kurt Loftkjær, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Ejvind Larsen og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar

Problemet her er udtrykket "Nebengeschäft".
Spillerne er jo ikke garanteret en plads på landsholdet. Derfor kan man ikke forlange af dem, at de skal undlade at tegne personlige sponsoraftaler af hensyn til DBU's mulige aftaler.

DBU må finde sig i, at forbundets sponsoraftaler er underordnet spillernes og dermed måske mindre indbringende. Så må forbundet finde andre "Nebengeschäfter"

Carsten Wienholtz og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Forretningerne DBU og den enkelte spiller

Sport og herunder fodboldsport er i dag, som parterne ønsker det: et spørgsmål om penge og om hvordan de skal fordeles. Hvordan man vil fordele pengene, er alene et spørgsmål om, hvad man kan blive enige om.

Når nogen fremstiller konflikten i rød/hvide farver og som noget, der berører nation, så mener jeg, at de går for vidt. Den tid har DBU selv afskaffet. Nation kan så vidt jeg ved end ikke se alle kampene, med mindre de betaler for det gennem særlige TV-kanaler.

Det er kun forbrugere, tilskuere og seere, som er tabere. Det er dem som betaler gildet gennem TV-licenser, entrebetaling og lidt mere skjult gennem de reklamer, som er den store post i konflikten. DBU og spillerne slås blot om deres del af rovet.

Her er ingen helte!

Er der noget, som jeg har misforstået?

Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Martin Sørensen, Flemming Berger, Jonathan Frosten, Viggo Okholm, Bo Carlsen og Johnny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Finn Dalgård kl. 7:27

"Spillerne er jo ikke garanteret en plads på landsholdet. Derfor kan man ikke forlange af dem, at de skal undlade at tegne personlige sponsoraftaler af hensyn til DBU’s mulige aftaler."
fra Finn Dalgårds læserbrev

Det er så præcist formuleret.

Torben Lindegaard

@Mathias Sindberg

"Til gengæld er det også svært for alvor at mobilisere sympati for og solidaritet med spillere, der for en stor dels vedkommende får et tocifret millionbeløb om året for at spille fodbold, men alligevel er klar til at strække sig langt for at beskytte deres nebengesjæft som reklamesøjler for bettingfirmaer og læskedrikproducenter."
fra artiklen

Helt uenig.

DBU kender på forhånd spillernes personlige sponsorkontrakter, så DBU må indgå landsholds-sponsorkontrakter, der respekterer spillernes personlige sponsorkontakter - eller udtage nogle andre spillere.

DBU vil tjene mindre; men det er så bare sådan, det er.

Jonathan Frosten og Morten Bo Johansen anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

Det er DBU, der har et problem: Hvorfor skulle spillere der ofrer noget, der kunne have været deres fritid, ved at spille i landsholdstrøjen for peanuts, dog give køb på deres individuelle sponsorkontrakter? DBU må holde op med at vælge sponsorer, som man ser åbenlyst kan komme i konflikt med spillernes (valg som i nogen tilfælde er åbenlyst amoralske), og så man evt. hale nogle færre penge ind på den konto. Man kan trøste sig med at landsholdet heller ikke vil være savnet: Den måde de spillede på under VM, var jo til at slå en død mand ihjel med.

Johnny Hedegaard

Matthias Smed Larsen - Udover at begrebet angiveligt personificeret ved Rasmus Jarlov, er jeg på helt bar bund. Hvad er en "shit-stirrer"?

Konflikten fortæller vel dybest, at fodsboldspillet er det mindste i det her "spil". Det vigtigste er at være dér, hvor profitten/pengene er størst. Og det kan ikke blive stort nok.
Grådighed er der nogen der kalder det.

Jan Fritsbøger, Thomas Bindesbøll, Flemming Berger og Per Hansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sindberg

Jeg har intet direkte kendskab til forhandlingerne imellem DBU & Spillerforeningen, og kender kun sagen fra Pressen.

Information lægger sagen op, som et spørgsmål om sponsorkontrakter; men JyllandsPostens Jesper Haue Hansen forklarer i dag den nuværende konflikt, som en genopblussen af den gamle strid imellem DBU og kvindelandsholdet.

"For under et år siden blev kvindelandsholdet ramt af en konflikt, der blandt andet opstod, fordi DBU afviste at være arbejdsgiver for spillerne. Dét spørgsmål er afgørende for, hvilket ansvar DBU har, hvis spillerne for eksempel bliver skadede under en landskamp eller landsholdssamling.

Striden er ikke kun interessant, fordi den var med til at stoppe forhandlingerne mellem parterne.

Det kan også ende med at blive afgørende for spillernes mulighed for at lade sig forene gennem deres fagforening, Spillerforeningen.

Spillerne kæmper for at undgå, at de i fremtiden kan blive set som selvstændige virksomheder og ikke almindelige lønmodtagere.

Det kan betyde, at de kan blive anklaget for at indgå karteldannelse og bryde konkurrenceloven, hvis de indgår i en forening."
citat fra Jesper Haue Hansens artikel i JyllandsPosten

Så ifølge JyllandsPosten handler striden om spillernes ret til at organisere sig.

Connie Brask Jensen

I min optik kan man ikke bruge de almindelige lønmodtager gloser, - idet fodboldspillerne er i en økonomisk superliga. Med en årsløn på 20 - 30 millioner.
Få ansatte i DK har dette,
Professionelle fodboldspillerne har usædvanlige evner med en bold, - der samtidig fordrer massivt talent, fysik, mange afsavn - og som er tidsbestemt. 2 - 8 år, max.
De kæmper for deres frihed til at indgå individuelle aftaler med firmaer, - og det støtter jeg totalt.
Slipsedrengene i DBU må sgu selv blive bedre til at skaffe de penge hjem de bruger.
Og iøvrigt mener jeg, at de stillinger må være tidsbegrænsede.
Så den tankekultur der hersker på direktionsgangene jævnligt skiftes ud.

Thomas Bindesbøll, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Det er lidt svært at mobilisere nogen form for sympati for nogen af parterne i en konflikt, der handler om penge, pamperi og grådighed.
Hvad der ville være virkeligt morsomt, var, hvis det til lejligheden sammenflikkede landshold gik hen og vandt i aften, men det sker nok ikke.

Martin Sørensen, Flemming Berger, Thomas Bindesbøll, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Martin Kristensen

Nu er Danmark jo langt fra den eneste nation der har et fodboldlandshold, og mange andre lande har spillere med gyldne personlige sponsorater.

Så hvordan finder disse lande ud af det? Hvad er med andre ord standarden i den pågældende industri?

Man behøver jo ikke opfinde den dybe tallerken selv hver eneste gang, hvis man kan læne sig op af andre.

Peter Gløde, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Bo Carlsen og Claus Olsson anbefalede denne kommentar

Jeg kan ærlig talt ikke forstå, at det skal være så svært at finde en acceptabel løsning på rettighedsproblemerne. I mine øjne er løsningen mere eller mindre oplagt:

Det handler om brands og rettighederne til disse brands.

DBU har et brand i det Det Danske Landshold. Det er dette brand - og kun dette brand - som DBU kan sælge i forhold til sponsorer.

Spillerne har deres eget personlige brand. På linje med DBU er det udelukkende dette brand som spillerne kan sælge i forhold til sponsorer.

Simon Kjærs NordicBet reklame var i mine øjne klart problematisk, da den slog plat på landsholdets brand uden aftale med og kompensation til DBU.

Havde det været en reklame for Danske Spil, hvor det kun var Simon Kjær i en landsholdstrøje, så havde situationen til gengæld været omvendt. Her slår DBU plat på Simon Kjærs personlige brand - og skaber dermed også problemer for Kjærs salg af sit personlige brand.

DBU kan ikke sige til Hummel: Hvis I bliver sponsor, så får I en reklame hvor Christian Eriksen alene står i landsholdstrøje og lovpriser Hummel. DBU kan sige: Hvis I bliver sponsor, så får I en reklame med en række af landsholdets spillere, der bruger og lovpriser Hummel.

Og igen omvendt, Christian Eriksen kan ikke sige til Nike: Hvis I sponsorer mig, så får I en reklame, hvor jeg står i landsholdsuniform og lovpriser Nike. - Det kan nok kun ske, hvis Nike samtidig laver en aftale med DBU.

Jeg kan nok bedre forstå problematikken i forhold til arbejdsgiver forholdet, men jeg kan egentlig ikke forstå, hvorfor spillerforeningen er så opsat på, at DBU skal være arbejdsgiver.

David Breuer, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Politikens fremragende tegner, Ytournel, har gjort denne tegning imf. landsholdsbesynderlighederne.

https://politiken.dk/incoming/img6685796.w4jxj6/ORIGINALS/original_1275/...

"Far?!" :)

Peter Gløde, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kunne være godt at vide, hvordan de økonomiske forhold til deres lanshold er i andre europæriske lande.

At være på landsholdet giver spillerne en større brandværdi end hvis de ikke havde været på landsholdet. Hvad havde Simon Kjærs brand været værd uden landsholdet? Hans sponsor kunne ikke lave en reklame med ham uden at referere til, at han er landsholdspiller (med tøjreferencen). Hvor stor brandværdi har de danske fodboldspillere, der spiller i udlandet men som ikke er på landsholdet? Har de mon også store sponsoraftaler med Nike og Nordicbet?

Anders Reinholdt og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar

Er der nogen der vil vide mere om penge i dansk fodbold og DBU, kan jeg stærkt anbefale Hans Mortensens bog - Sommeren 1960.

Hvis sekunda spillerne kommer hjem med et 10 - 9 klask i røven, - så er DBU til grin i hele verden!

En professionel fodboldspillers liv slutter omkring de 35 år, og uden anden uddannelse at falde tilbage på, er det kun rimeligt de vil have så meget ud af deres tid, at de også kan leve og have familie bagefter, - og ikke skulle på fattiggården.

DBU's sang om ære er noget kunstigt vrøvl, - for ingen i DBU gør det for ærens skyld - NEJ, her skal fine titler og lønninger og gode pensioner foruden det løse ved siden af, så her sidder pengene ganske løst!

Carsten Wienholtz, Torben Lindegaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Hov, jeg glemte lige at slå et slag med pisken om DBU og damelandsholdet i fodboldt.

Det var så fint da pigerne kom hjem med sølvmedaljer sidste år, og deres træner fik al mulig ros for indsatsen, - men døgnet efter var han altså afskediget øjeblikkeligt af DBU med begrundelsen, - at nu skulle der nye og bedre kræfter til, så højere mål kunne nås!

Men hvordan gik det så med den nye "stjernetræner", som DBU havde valgt til opgaven(?), - ak ja de sølle resultater taler helt for sig selv - vi hænger med røven i vandskorpen, og kun håbet om en "tillægsbillet" - når andre i puljen taber kan vi gøre os håb om at kommer videre.

- Har vi da slet ikke de rigtige personer i DBU og ledelsen, der selv kan se de driver gæk med såvel tilskuerne, spillerne, og sponsorerne - og slet ikke vil DBU noget godt, men bare regere!?

Carsten Wienholtz, Holger Madsen, Ebbe Overbye og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det er jo nærmest latterligt det her...
På forsiden af dagens avis, kan man lave en klimaaftale med sig selv - hvad med at give den videre til div. proff. fodboldspillere - (og andre sportsfolk - der farter Verden rundt i div. fly.. og brænder en masse CO2 af...og tjener "millioner"... ) Der er sgu ikke meget "sportsfolk" i sportsfolk mere...

Espen Bøgh, Thomas Bindesbøll og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Slovakiet vinder ikke over dansk fodbold i aften, de vinder over DBU.

Eva Schwanenflügel

Det er det mest tragikomiske idioti der er udspillet længe før det er spillet..
Hemmeligheden ved det hele, DBU's fastlåsning i deres indre borg uden at ville fortælle om det Alternative Landshold..
Stakkels fodbolddrenge på Vikar-landsholdet, æv..

Eva

De drenge får sig en på opleveren for livet. Det garanterer jeg dig for. :)

Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Fik jeg ikke skrevet, at når man siger spillerne ikke er solidariske så glemmer man den grådighed som DBU er udtryk for, hvor en mistanke om personlig vinding gennem bonusser fra sponsorer er selve årsagen til denne mærkelige opførsel

Thomas Bindesbøll

Ærlig talt:

Al snak om "skruebrækkeri" ift til noget - der som her - absolut intet har at gøre med en normal "lønmodtager / arbejdsgiver er da helt ude af proportion... Undskyld mig lige.

Vi taler om et Dansk Landshold der er blevet for pengegriske til at spille for Danmark - og som pr. spiller i gennemsnit "blot" indkasserer 100,000 (!)pr aften, når vi taler landskampe, udregnet på årsplan.

Så meget tjener en landsholdsspiller
https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/landsholdsfodbold/saa-meget-tjener...

Hvilke andre almindeligt dødelige danske lønmodtagere, der arbejder lige nu - også denne onsdag aften, og selv med aften- og nat-tillæg, på rengøring, på chauffør-vagter, i Politi og brandvæsen, på hospitaler, etc... modtager dén hyre rundt omrkring, i Danmark... ??

Kort sagt: Pengegudem og den totale kommercialisme har taget over i al sport på top-plan, og har fordørvet den i mange årtier.
Det er da ret deprimerende, også rent menneskeligt set.

Jeg håber gæve sports- amatører, der ikke kun har guld i Rumpen, modsat de forkælede professionelle, gider gøre sit bedste. Lige som om samme mange, seje amatører rundt omkring i Danmark gør det, mange fri-aftener og weekender. Helt frivilligt - fordi de / vi kan lide det... !

Så tænk lige tilbage tilbage på Knud Lundberg og andre bedre tider. For blot at nævne eet navn...
Også dengang man ikke nødvendigvsi skulle være mangemillionær for at stille op til sportsbegivenheder på nationalt plan.

Hvem siger for øvrigt at talent og dygtighed - også i sport - **kun** kan måles og vurderes i penge og ussel mammon ?

Det dår da sløjt til, når hele "konkurrenstaten" og egoismen i vore dage ødelægger det der engang kunne kaldes ægte sportsånd.
Vi hverken kan eller skal da alle være "stjerner".

Men de stjerner, der beviseligt er gode - også i fodbold - skulle måske være lidt mindre griske.
Det ville klæde dem.

= Sikke dog en pseudo-farce, alt dette.
Desværre også en bekræftelse på, at noget er gået dybt galt i vore Ego-tider..

Hvad man gør i andre lande? Ekstrabladet har på den her side (på deres website) en lille fin artikel om, hvad man gør i andre lande:

https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/landsholdsfodbold/undrer-sig-over-...

Her er hvad man f.eks. gør i vores store naboland mos syd:

"Aftalen mellem fodboldforbundet og spillerne er kun ’semi-officiel’ men velkendt.
Klubben får kompensation, og forbundet betaler forsikring for spillerne under landsholdstjeneste. Spillerne får kun en forhandlet bonus, hvis de har succes ved en slutrunde. De får ingen betaling for venskabs- eller kvalifikationskampe.

Ordførende spillere taler sig til rette med landsholdets manager, Oliver Bierhoff, men den økonomiske konstruktion er ret kompliceret.

Der er aftaler mellem forbundet og ligaforeningen, hvor der går nogle tv-indtægter fra klubberne til forbundet og indtægter fra nogle andre, kommercielle rettigheder den anden vej.

Adidas sponserer landsholdets trøjer og bukser, men spillerne har lov til at spille i deres egne støvlemærker."

Læg mærke til at DFB (det tyske fodboldforbund) forsikrer spillerne! når de spiller for landsholdet; noget som DBU totalt har afvist! Hvorfor? mon? Officielt siger DBU, at det handler om, at man, fra DBUs side, fastholder, at det er klubberne, der er spillernes arbejdsgivere, men det vil jo så betyde, at det er klubberne, der skal forsikre deres spillere, når de spiller for det danske landshold. Og det tror jeg da bestemt ikke, at f.eks. Kasper Schmeichels klub (Leicister?) vil!

Mht. sponsorerne og fodboldspillerne så har jeg to ting at sige her:
1) Efter en kort samtale med en af mine kolleger på arbejde, så har forstået det sådan her: William Kvists sponsor er Nike; DBU må gerne kræve af William Kvist, at han spiller i Hummels tøj og sko, når han spiller landskamp for Danmark, det er der ingen problemer i. Det, som DBU kræver nu, er at de kan bestemme over William Kvist, også når han ikke spiller for DK, altså DBU kan til enhver tid kræve, at William Kvist (og de andre spillere på herrelandsholdet i fodbold) stiller op i Hummels tøj og sko. Og det går så - selvfølgelig - ud over Kvists sponsor-aftale med Nike - og ud over de andre fodboldspilleres sponsorkontrakter. Og lad mig som nummer to pointe sige det her:

2) Spillerne er jo ikke garanteret udtagelse til herrelandsholdet i fodbold, heller ikke spilletid på landsholdet er de garanteret jo! Og derfor har spillerne jo de har sponsor-kontrakter med f.eks. Adidas, eller Nike - bl.a. så de kan tjene penge på deres, nej ikke, hobby, men på deres job! For i dag er det et job at være fodboldspiller - præcist som ethvert andet job. Det er dette som DBU endnu ikke synes at have fattet, forstået,indset eller erkendt. Og jeg tror det handler, om at DBU i landsholds-sammenhæng, stadig mentalt befinder sig i den frivillige idræt et sted; DBU tror stadig (mener jeg), at fodboldspillerne på herrelandsholdet kan spises af med stort set ingenting - præcist som overklassen i f.eks. B1903 eller KB (som nu er FCK) ikke fik noget for at spille kampene for 50-70 år siden; arbejderklassen derimod krævede kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, når de skulle spille kampe mm - også kampe på landsholdet. Vi, der har læst Fodboldenglen (af Hans-Jørgen Nielsen) ved dette! Derfor mener jeg ganske enkelt, at det her handler om solidarisk arbejds-kamp imod DBU, og deres overklasse-manerer mm. og mv.

Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Peter Gløde og Peter Tagesen anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen

Godt skrevet og forklaret. Tak.

Thomas Bindesbøll

Karsten Aaen,

Du skriver bl.a.:
"... DBU tror stadig (mener jeg), at fodboldspillerne på herrelandsholdet kan spises af med stort set ingenting - præcist som overklassen i f.eks. B1903 eller KB (som nu er FCK) ikke fik noget for at spille kampene for 50-70 år siden; arbejderklassen derimod krævede kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, når de skulle spille kampe mm - også kampe på landsholdet. Vi, der har læst Fodboldenglen (af Hans-Jørgen Nielsen) ved dette! Derfor mener jeg ganske enkelt, at det her handler om solidarisk arbejds-kamp imod DBU, og deres overklasse-manerer mm. og mv. " (...)

"Spises af med stort set igenting" ....???
Ærlig talt. Tal på bordet, tak. Hvad bliver de "spist af med" seneste år. Se linket - igen:
Så meget tjener en landsholdsspiller
https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/landsholdsfodbold/saa-meget-tjener...

"Solidarisk "arbejdskamp mod DBU" ???

- Hvis denne her farce skulle være en "arbejdskamp" fra de "arme, *fattige' Landsholdsspillere, (der for manges vedkommende tjener to-cifrede mullionbeløb om året i deres respektive prof. klubber!, ja så må jeg sige ordet "arbejdskamp" har fået en ny mening ... Suk.

Altså, på hvilken planet - eller hvilken fodboldbane - befinder vi os?

Det her pinlige (Penge-Griskheds) show har da ikke noget at gøre med det bedste ved sport: Nemlig glæden ved at spille, løbe, hoppe.... Egne erindringer om Fremad Amager og Kløvermarksfodbold, stille søndage, blandt både arbejdere og andet godtfolk, der havde fri og trillede bold.. Eller stillede op som frivillige trænere og lignende.

Men nu er det åbenbart kun PENGE og attter PENGE det hele drejer sig om?
Det er der (sgu) da ikke meget "solidarisk arbejdskamp" over ?

DBU er selvsagt også en samling pampere, der også selv er milevidt fjernt fra almindelige menneskers hverdag og indtægter.

Du nævner de gamle forskelle på de akademiske klubber og så arbejderklubberne. Rigtigt nok. Men proportioner og lidt historiske realiter, igen: - De beskedne kompensationer som de gamle arbejderklubbers spillere krævede for 50-70 år tilbagehar jo intet som helst med de vanvidssummer, der er gældende i dag. Også selvom du omregner pengenes daværende købekraft.

Så selvom "reallønnen" for de arme primadonnaer, der nu ikke gider spille for Landsholdet så skulle være faldet blot 10 pct, så er der - sammenholdt med disse stenrige stjerners øvrige indtægter - vist nok lidt tilovers på bank-kontoen også i morgen... ?

Sluttelig:
Hatten af for "Faxe"'s hold i aften. De stillede op og tog kampen som mandfolk, og tabte, men med både spilleglæde og værdighed, altimens *primadonnaerne* blev væk.

Jeg bryder mig ikke om at rakke ned på nogen, for der er så meget hetz i vore dage.

Men her taler vi altså om en ekstremt priviligeret gruppe mennesker, der vist er snart er nået meget langt væk fra virkeligheden.

Også dén virkelighed, der udspiller sig rundt omkring i Danmark og verden, og hvor der heldigvis stadig er amatør-idræt, drevet af helt andre lyster og prioriteringer end blot ussel & så rigelig(!) Mammon.

Thomas Bindesbøll

Noget gik galt med linket i indlægget ovenfor, så derfor prøver vi lige igen:

Så meget tjener en landsholdsspiller
https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/landsholdsfodbold/saa-meget-tjener...

Thomas Bindesbøll

.... Og så meget fik hver enkelt Landsholdspiller med på kistebunden, i forbindelse med VM-deltagelsen i sommeren 2018, så ærlig talt .....

"Så meget tjener de danske spillere ved VM
Det er ikke en hemmelighed, at der er mange penge i fodbold - rigtig mange penge! For de danske landsholdsspillere betyder det midlertidigt, at blot deltagelse ved VM slutrunden i Rusland sikrer en bonus på 739.000 kr. til hver spiller. (...)
Mere her:
https://www.casino24.dk/vm2018/sa-meget-tjener-de-danske-spillere-ved-vm

Kan kun gentage hvad Dennis Kristensen, portør og i 2002-2018 forbundsformand i FOA, udtalte på TV2 onsdag. Der er det juridiske, som er i orden, og det moralske som bedst kan sammenlignes med skruebrækkeri. Mit indlæg om skruebrækkeri er fjernet, så Information har også et problem. En arbejdskonflikt med mellem arbejdstager og arbejdsgiver forhandles, som enhver ved, mellem parterne og derefter i forligsinstitutionen. Finder parterne ikke en løsning løber den gamle aftale videre indtil der findes en løsning. Arbejdsgiveren forsøger gerne at tryne de ansatte ved at forsøge sig med skruebrækkere, så moralsk er, iflg. Dennis Kristensen, de spillere som har spillet skruebrækkere. Hvilke uenigheder parterne reelt forhandler om, det ved vi ikke, det er gisninger, men mange mennesker taber penge, sikkert også TV2 Sport, men som Dennis Christensen udtaler, så er det jo netop de økonomiske omkostninger i en konflikt, som skal pres på parterne. På det private arbejdsmarked taber både FOA og Arbejdsgiveren penge, og sådan må det være i et aftaleforhold. En nødsituation eller beredskab er ikke på tale da ingen kommer til skade. Derfor må man konkludere, at der må være motiver ingen kender, hvor følelser om solidaritet, for eller imod, styrer omverdenens syn på konflikten. Det er en historisk tabersag fremprovokeret af DBU, som ikke spiller med åbne kort.

Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Ole Rasmussen,

Hvorfor Information fjerner dit indlæg er mig en gåde.
Det burde "nogen" der læser med her på Informations "moderation" da lige tænke lidt over. Nu kan jeg jo af gode grunde ikke genlæse det.
De har feltet / tryk-knappen "stødende" kommentar -- men der er var da vist så vidt jeg erindrere intet "stødende" i din kommentar.
Det var er jo blot en fri ytring. Så det er da en ommer for Information.
Mærkværdigt !

Nuvel. Omkring den nuværende pseudo-farce, mener jeg - og som også skrevet ovenfor til Karsten Aaen - at det ikke har en pind at gøre med blot noget der ligner en "normal arbejdskonflikt".
Alene pga. de uhyrligt mange penge vi taler om.
Der er i sig selv absurd, at nogen kan kalde dette spil mellem på begge sider ekstremt rige" både spillere og pampere for en "arbejdskonflikt" i gængs forstand....

Minder lige om, at de professionelle Landsholdspiller ifm VM i Rusland - se lin ovenfor - hver især fik udbetalt knap 800.000 kr i såkaldt "bonus"(!)

Hvad dælen jamrer disse typer sig så dog over - sammenlignet med alle mulige af os andre dødelige på arbejdsmarkedet ?

Når jeg tænker på hvad allem ulige andre - regulære - lønmodtagere får for deres daglige slid, også en stresset aften på f.eks. et offentligt hospital, ja så burde enhver snak om "arbejdsknflikt" da forstumme. Også fra en i tidernes morgen gl., selv portør, Dennis Kristensen. Jeg har ikke hørt hans udtalelser, men håber han er mere fornuftig end som citeret.

Ellers hører al rimelighed da op.

Blot fordi DBU selv er en samling pengegriske pampere, der ikke spiller med ¨åbne kort" , behøver fortrinsvis mangemillionærer på den andens side -- dvs. på vort "professionelle" Fodbold-landshold -- da ikke af den grund selv optræde som lige så lukkede i kortene?

Har jeg hørtblot een af dem udtale sig om, hvad de ville have været tilbudt for at stille op til kampen i går mod Slovakiet.
Gætter på at det tilbudte ligger langt over hvad nogen almindelige mennesker og lønmodtagere i dette land overhovedet kan drømme om !

Hele denne latterlige pseudo-konflikter derfor en hån mod de vilkår, som almindelige danske lønmodtagere normalt arbejder under, morgen. middag , aften og nat.

Det har intet med en "normal arbejdskonflikt" at gøre. Kun kan det beskrives som en strid mellem priviligerede "klaner", der ingen som helst berøring har med det normale arbejdsmarked for 95 pct af os andre.

Pinligt er det ene ord. Latterligt er det næste. Og "Sølle" sidste ord. på godt gammeldags dansk.

Og fri os så i øvrigt snart for "Pengegudens" ødelæggelse af både de indblandede sjæle, de absurde summer / "aflønninger", "bonus"'er, plus de absurde millionbeløb, som er i spil, blot for at få TV-rettighederne til at sende blot en skaldet fodbold- håndbold- eller Tennis-kamp.

Så længe leve al ordentlig amatøridræt blandt det store flertal, der ikke spiller, blot fordi de får penge for det, men fordi de synes det er sjovt... ! Og som stiller op i almindelig fritid, også en aften uden så meget som en krone for det.
De sidstnævnte er af den rette støbning. Ligesom så mange andre gode frivillige kræfter der stiller op i alle mulige andre gode sager, hver dag og aften, rundt omkring.

Var det ikke Steffen Brandt & TV-2 der engang skrev: "Rigtige mænd gider ikke høre mere brok"!?

Måske det var på tide at minde både de mestendels stenrige Landsholdspillere og DBU om denne sang?

I hvert fald hvis de ønsker respekten bevaret for de "Guts", de så åbenbart ikke har vist mange tegn på, i hele denne latterlige penge-griske farce.

Thomas Bindesbøll

Til alle, der stadig læser med:

Nu har jeg lige læst hele denne kommentar-tråd igennem, og undrer mig, jævnfør Ole Rasmussens undren lidt ovenfor, hvorfor mon Information har fjernet hans indlæg ?

Nu kan jeg af gode grunde ikke lige læse Ole Rasmussens indlæg om "skruebrækkeri", men da jeg har læst hans øvrige indlæg undrer det mig en del ... Hm ?

Der er da en generelt uhyre sober tone i denne tråd, bortset fra enkelte der skyder fra hoften, men de er da bare sjove, og det må vel være rette udtryk her = "indspark" i debatten - også mht. hvem der har sparket til en bold? Det kan da kun få smilet frem!... :-)

Nok om det. Jeg vil blot nu lige sende en venlig, forsinket kommentar til Espen Bøgh, der i indlæg fra i går skrev bl.a.

""05. september, 2018 - 15:53
Hvis sekunda spillerne kommer hjem med et 10 - 9 klask i røven, - så er DBU til grin i hele verden!
En professionel fodboldspillers liv slutter omkring de 35 år, og uden anden uddannelse at falde tilbage på, er det kun rimeligt de vil have så meget ud af deres tid, at de også kan leve og have familie bagefter, - og ikke skulle på fattiggården. (...) ""
-------------------------------------------
Udover at jeg aldrig har hørt, at nogen af de seneste årtiers danske mangemillionærer i prof. Fodbold, ligefrem er endt på "fattiggården",,, (?!) men så modsat ganske udmærket har *forvaltet* al deres indtjente million-rigdom, så de snildt kan leve et uhyre godt liv, også efter de 35 år, med mange penge i reserve, plus ofte reklameindtægter for deres "kendthed", ja så minder jeg lige om andre grupper af absolut mere ringe lønnede mennesker, der også har brugt fysikken ekstremt hårdt, i en tidlige alder. Hvem husker lige på dem ?

Eet eksempel er ekstremt dygtige Jagerpiloter, hvis dødsrisiko på "jobbet" er mange gange højere end end en prof. fodboldspillers - også selv under normale forhold, og i fredstid ..

De jamrer ikke - og "strejker aldrig"... ! Hvis nogen ellers skulle have glemt det.
Ejheller deres frænder på marken: Gæve mekanikere og andre med rette indstilling.

Disse piloter bliver gerne "pensioneret" i samme alder, måske max 40 år, men absolut ikke med lige så meget guld på kistebunden som en 35-årig prof. Sportsstjerne.
En del af disse piloter er slidt ned, og klarer ikke nye helsetjeks, andre fortsætter til gode og vellønnede pilotjob i den civile luftfart, (stadig dog langt under "Fodbold-"stjernernes samllede indtægter).

Dog også på absolut stressende/pligtopfyldende arbejdsbetingelser for en +40-årig..... fra kl 03 om morgenen til 12 timer senere, og med ansvar for hundredevis af passageres sikkerhed....
Tænk lige på dét, næste gang I sætter jeg op i en flyver...

Andre tidligt pensionerede, seje piloter, ender ofte med traumer, og/eller andre problemer ift. til arbejdsmarkedet, skulle jeg lige hilse og sige.

Kort sagt: Der burde samlet og menneskeligt set ikke være forskel på, om mennesker yder en top-præstation i en kort og tidlig alder, eller om de yder en sej og langvarig præstation, til gavn for os alle, og i et langt, arbejdsomt liv, eller blot i et i øvrigt godt liv !!!

Derfor handler hele denne yderst mærkværdige tråd-diskussion også om et mere overordnet menneskesyn:

ER det *kun* stjernerne* vi hylder --- i vores dages indskrænkede og deprimerende Konkurrence-stat og "alles kamp mod alle"-samfund...?

Eller er det alle mulige andre - også de skæve eksistenser - der har turdet tage en masse chancer i tilværelsen ?

Gentager: Både DBU og de stenrige prof- landsholdspillere lever udenfor normale, almindelige menneskers hverdag, også her i lille Danmark !

Er det derfor ikke andre værdier vi burde tænke lidt over, langt væk fra pseudo-verdenen, inklusive PENGE-sport-verdenen?
= Den daglige dont, udført af så mange , lige mens dette skrives, og af et nyt hold i morgen, i morgen aften og og i morgen nat ?

Uden millioner på kistebunden. Modsat det forkælede Prof. Landshold.
Eller de pengevante typer i DBU.

Det er ikke hverken Landsholdet eller DBU, der holder dette endnu nogenlunde velfærdssamfund i gang.

Det er tværtimod de nævnte slidere. Stort set uden at pive eller strejke, selvom sidstnævnte kunne være mange af dem og os velundt: At gå ud i konflikt for at råbe lidt op om ringe både stress og nedslidning.

Især i visse dele af den offentlige sektor. Herunder alle de seje sundhedsmennesker, også på vagt her i aften / nat , til en 1/100(0) del af den løn, som forkælede landsholdsmillioærer er vant til....

Så det burde man måske lige tænke over ? Også gerne gode gamle FOA-formand og engang portør Dennis Kristensen...

Tak !