Leder

Facebook, Google og Apple skal forpligtes til at udbygge Danmarks vedvarende energinet

Mark Zuckerberg og de øvrige chefer for it-giganterne har tidligere bebudet, at centrene skal forsynes med hundrede procent grøn energi, men endnu savner vi at høre, hvordan denne ambition skal blive til virkelighed
Facebook vil opføre Danmarks hidtil største datacenter på 250.000 kvadratmeter uden for byen, her er et billede forundersøgelserne i juni, hvor køberen endnu var hemmelig.

Facebook vil opføre Danmarks hidtil største datacenter på 250.000 kvadratmeter uden for byen, her er et billede forundersøgelserne i juni, hvor køberen endnu var hemmelig.

Ritzau Scanpix

Indland
8. oktober 2018

Fredag poppedes champagnepropperne i Esbjerg, da viceborgmester, Susanne Dyreborg (DF), bekræftede, at Facebook vil opføre Danmarks hidtil største datacenter på 250.000 kvadratmeter uden for byen.

Til DR kaldte hun udsigten til kilometerlange serverhaller for »fantastisk« og særligt forventningerne om »flere arbejdspladser og bosætning af nye skatteborgere«, glædede hende.

Esbjerg bliver, hvis byrådet godkender planerne, den sjette provinsby, der for fremtiden skal holde it-giganter som Facebook, Google og Apples servere i kog.

Jublen over de skattesky it-giganters ankomst kan undre, når man ved, at der ikke, udover i anlægsfasen, er nævneværdig beskæftigelse i de enorme centre. 80-150 varige job pr. center har været fremme, så det er med andre ord ikke en skatteguldkalv, kommunerne har fået fingre i.

Til gengæld har kommunerne med sikkerhed fået fingre i de mest energiforbrugende virksomheder, vi har set på dansk grund. Ifølge en rapport fra Energistyrelsen, der udkom i april, vil datacentrene stå for knap en femtedel af Danmarks samlede energiforbrug i 2030. Og tidligere har det været fremme, at Facebooks noget mindre datacenter nær Odense vil udlede op mod en million ton CO2 om året, svarende til 330.000 husstandes årlige elforbrug.

Det siger sig selv, at udsigten til en massiv forøgelse i elforbruget stiller nye krav til regeringens målsætning om mindst 50 procent vedvarende energi i 2030. Skal målsætningen indfries, skal udbygningen af det vedvarende energinet, som Klimarådet har påpeget, intensiveres kraftigt.

Mark Zuckerberg og de øvrige chefer for it-giganterne har tidligere bebudet, at centrene skal forsynes med hundrede procent grøn energi, men endnu savner vi at høre, hvordan denne ambition skal blive til virkelighed.

Er det således Danmark, der skal finansiere Facebook, Google og Apples grønne intentioner, eller vil de selv bidrage med både finansiering og ny teknologi?

Det sidste er reelt den eneste løsning, som national- såvel som kommunalpolitikere bør føle sig forpligtet til at presse på for. Før it-giganterne tager ansvar for den massive udbygning af energi, de selv skal forbruge, er der ingen grund til at lade nogen champagnepropper poppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Giganterne skal ikke have et ben til jorden i Danmark, når de ikke kan finde ud af at betale deres skat. Hvad skal vi med dem?
Hvad med med udlændingestoppet?

Rolf Andersen, Jørgen Wentzlau, Torben Skov og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det er da enormt fedt at de store it-giganter placerer servere i Danmark. Vi kan feks. regulere prisen på den el der bruges hvis de ikke selv producerer den - vi kan beskatte deres brug af dansk infrastruktur,grundskyld osv. - skattefolks fantasi har ingen grænser.
At de så siger de ikke vil være i Danmark er også fint - de vil ikke blive manglet.

Christian Skoubye, Carsten Munk, Jørgen Wassmann og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Facebook, google, apple, amazon osv. bruger vildt enorme mængder af strøm til at køre deres datacentre. De sige de er "grønne". Men for hver kilowatt de forbruger fra elnettet af bæredygtig strøm skal der de næste mange år produceres en "sort" kilowatt til erstatning til forbrug et andet sted på elnettet. En underlig logik at kalde sig for "grøn" hvis ens aktivitet generere et vanvittigt enormt behov for strøm.

Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Det svarer til de borgelige anført af Venstres logik om at eksportere CO2 generering af danske forbrugere ud af landet og herefter kalde Danmark for "grøn". Den holder jo ikke en meter.

Morten Balling

@Jørgen Clausen

Du har ret, og deres energiforbrug er eksplosivt stigende, men det er samtidig vigtigt at bemærke, at grunden til at de bruger mere energi primært er to ting:

1. Moore's Lov siger at en antallet af bits en computer kan behandle når den kører er eksponentielt stigende, med en fordoblingstid mellem 18-24 mdr. Samtidig siger Landau's Limit, at der skal bruges en given mængde energi på at ændre værdien af en bit. En nutidig computer/smartphone er slet ikke i nærheden af Landau's Limit, og bruger langt mere energi på at flippe bits end den teoretisk nedre grænse. Computere bliver helt klart mere energieffektive, men den udvikling skal gå urealistisk hurtigt, hvis den skal hamle op med Moore's Lov, som på ti år foreskriver en 2^5=32 dobling af energiforbruget. 1024 dobling på 20 år.

2. Mennesker er vilde med at fremvise dem selv, deres familie, deres kat, deres morgenmad osv. på nettet. Det går samtidig op for flere og flere af den eksponentielt stigende befolkning, at det kan de simpelthen ikke leve uden. Bare se mig som sidder her og skriver denne kommentar ;)

Eva Schwanenflügel og Jørgen Wentzlau anbefalede denne kommentar
Jørgen Wentzlau

Vores kulturarv er digitaliseret og ligger på deres servere, De originale tegninger til Grundtvigs Kirken af Kåre Klint er brændt.
Danmarks Radios produktion ligger på deres servere. Dem der har koden, har har også retighederene!.
Hvorfor Esbjerg? fibrene ud i verden går herfra, Viborg her ende højspændings forbindelsen til Norges vandkraft.
Hvorfor Danmark? Grøn energi og politisk stabilitet. Men tech giganterne er for store, til at de kan overlades til en kommunalbestryrelses beslutning, Her må ministerierne ind over!

Torben Ethelfeld

Det der med de bliver drevet af grøn energi; er de ikke alle sammen blevet placeret ved siden af gammeldags kraftværker?