Leder

Kina skal ikke bestemme, hvilket tøj man må gå i på Østerbro

Den kinesiske ambassadør truede sidste år med at forlade et arrangement på Østerbro, hvis ikke et lillebitte tibetansk flag blev fjernet. Den slags trusler har vi vænnet os til fra Kina. Det værste er, at det officielle Danmark bliver ved med at bøje sig for dem
Indland
29. oktober 2018

For knap et år siden var repræsentanter fra den kinesiske ambassade, Københavns Kommune og lokale borgere samlet på Tåsinge Plads på Østerbro for at plante nogle kinesiske træer.

Alt gik efter planen. Lige indtil medarbejdere fra den kinesiske ambassade opdagede, at en kvinde blandt tilskuerne havde hæftet et lille tibetansk flag til sit halstørklæde. Det fik ambassadøren til at true med at forlade arrangementet.

Opsatte på at bevare den gode stemning bad embedsmænd fra Københavns Kommune kvinden om at fjerne flaget. Hun gjorde, som hun fik besked på, og de kinesiske træer kunne plantes i god ro og orden under iagttagelse af ambassadøren.

Optrinnet, som har været omtalt af Radio24syv og Østerbro Avis, er det seneste eksempel på, at ingen fornærmelse tilsyneladende er for lille til at bringe det officielle Kina ud af fatning.

Medarbejdere fra Københavns Kommune efterkom kravet og udvekslede endda senere på aftenen mails, hvor de glædede sig over, at TV 2 Lorry ikke havde omtalt konflikten.

Embedsmændene havde ellers alle muligheder for at vide, at den slags krav fra det officielle Kina er i strid med fundamentet i det danske samfund og bør ignoreres.

Mens træerne blev plantet på Tåsinge Plads, var Tibetkommissionen i gang med at lægge sidste hånd på sin beretning. En beretning, der senere konkluderede, at dansk politi ved flere officielle kinesiske besøg har bukket under for kinesisk pres og krænket grundlovssikrede rettigheder ved at gemme demonstranter af vejen og konfiskere deres flag.

Mange af detaljerne i beretningen var allerede kendt, da medarbejdere fra Københavns Kommune bad den fredelige kvinde om at fjerne sit tibetanske flag. Men alligevel valgte de at føje den kinesiske ambassadør.

Danmark er et frit land. Det stod kvinden frit for at bære det flag, ligesom det stod ambassadøren frit for at gå sin vej.

Men som Radio24syv har afdækket i de seneste uger, lægger Kina i disse år pres på alt fra flyselskaber til danske filmfestivaler med trusler om at skade handelsaftaler. Og det virker.

Hver gang Danmark bukker under for presset, ryger en lille flig af de rettigheder, vi som samfund har kæmpet hårdt for. Og Kina bliver bekræftet i, at dets bøllemetoder fungerer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens peter hansen

Og borgmesteren er sføli en halvfascistisk øh nåh nej.

Hvis ikke kina får opfyldt, hvad de forventer omkring en fælles forståelse af magtforholdet, ydmyger du og kommer end ikke ind i entreen. Soo Get the flag

Torben K L Jensen

Hvad fanden er en petitesse som et flag på en revers i forhold til Trump´s medvirken til en saudisk terrorbombning af millioner af yemenitter der lever på grænsen til sultedøden - så det ville klæde Information at bruge en leder til at påpege dansk røvslikkeri overfor USA og deres tætte allierede - Saudi-arabien.

John Poulsen, Torben Bruhn Andersen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det kaldes proportionsforvrængning.

Eva Schwanenflügel

Hvis det var en ubetydelig, lille detalje, så er det jo mærkværdigt at den kinesiske delegation netop fik danske, tjenstvillige embedsfolk til at 'henstille' at den formastelige flagbærer fjernede sit tibetanske uafhængighedssymbol fra reverset?
Samt at selvsamme embedsmænd brugte tid på at skrive emails frem og tilbage mellem hinanden i lettelse over ikke at være blevet opdaget i deres ulovlige ærinde?

Nej, frihed er ikke ubetydelig, selvom den umiddelbart ser uanseelig ud.
For undertrykkelsens uvæsen vokser sig altid større, når den får fripas.

Henrik Rasmussen, Britta Hansen, John Poulsen, Bodil Hansen, Jens Winther, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen, Bjørn Pedersen, Torben Lindegaard, Carsten Mortensen, Marianne Borgvardt, Arne Albatros Olsen, Bjarne Andersen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eva - du ved jo godt at menneskerettigheder bliver skrevet med meget små bogstaver i diplomatiske noter til Kina - men ret har du når det drejer sig om vores grundlov kan protesten ikke være højlydt nok - mod vores embedsmænd og deres bagmænd - politikerne (købmændene)

Bodil Hansen, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torben - just præcis.
Ytringsfriheden er ikke en biting, som embedsfolk bare kan feje ind under gulvtæppet hvis det passer i deres kram - i sidste ende politikernes kram - af hensyn til handelsaftaler eller andet.
Og hvordan kan vi overhovedet tillade os at kritisere andre lande for at udøve censur, hvis vi selv gør det samme?

Henrik Rasmussen, Britta Hansen, Bodil Hansen, Torben K L Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til -"Kina skal ikke bestemme, hvilket tøj man må gå i på Østerbro "-
Men det skal Naser Khader (KF) , DF osv. åbenbart - med deres såkaldte tildækningsforbud.

Carsten Munk, Hans Larsen, Arne Lund, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte - det tildækningsforbud er heller ikke lovligt. Det er en farce, at det er blevet indført af de største fortalere for ytringsfriheden.
Men den skal åbenbart kun gælde for majoriteten, og knægtes ligeså snart muslimer er indblandet.
Men man kan ikke differentiere i ytringsfrihed, det er imod selve kernen af demokratiet.

jens peter hansen

El's Kabell var borgmester for træerne. Jeg husker ikke han er blevet hængt op på sagen eller er han?

Eva Schwanenflügel

Jens Peter - nej, M.K. havde intet at gøre med embedsfolkenes beslutning. Det fremgår af deres emails, at de selv fik idéen.
(Måske du havde håbet noget andet? Du har jo et lidt ondt øje til herren ;-)

Henrik Rasmussen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det er interessant er, hvad der ville være sket, hvis kvinden havde nægtet at fjerne flaget. Ville kommunens repræsentanter have ringet efter strisserne fordi hun forstyrrede den offentlige orden?
Højst tænkeligt, og det er da også tænkeligt, at politiet ville være mødt talstærkt op og arresteret kvinden. Ærgerligt, at hun ikke stod fast på sine rettigheder, for derved gik hun og vi andre glip af endnu et eksempel på dansk føjelighed.
Dernæst - hvorfor har Københavns Kommune ikke midler til selv at betale for de træer, der skal plantes på byens pladser, men tager imod aflad fra en semi-fascistisk stormagt, der er på charme-offensiv?
Tilbage bliver det indtryk, som salig Carl Madsen engang sagde om nationen og danskerne: Vi har reduceret os selv til en kræmmernation af tjenere, der altid står med hånden fremme for at få drikkepenge af de store og mægtige.

Henrik Rasmussen, Bodil Hansen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kineserne er bindegale, nøsten lige så bindegale som amerikanerne. Men hvor amerikanerne er vant til, at verdens befolkning ikke kan lide dem og derfor demonstrerer deres modvilje mod den amerikanske dominans, er kineserne relativt nye aktører på verdensscenen, og derfor uvante med kritik.

At danske "respektable" og "ansvarlige" politikere og embedsmænd bryder grundloven for at tækkes den kinesiske ambassadør er derimod forkasteligt, og burde få konsekvenser. Ligesom regeringen i sin tid ikke kunne fjerne de famøse karikaturtegninger på grund af hensynet til pressefriheden, kan politikerne ikke i dag fjerne et tibetansk flag af hensyn til ytrings- og demonstrationsfriheden.

Kineserne må lære at leve med kritik, og de "ansvarlige" politikere må lære at leve op til de konstitutionelle krav, de er underlagt..

Henrik Rasmussen, Bodil Hansen, Arne Lund, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nu har jeg aldrig - som man siger - hørt magen. Men man har jo netop hørt magen, for der er hele tiden knopper på det tibetanske eventyrtræ.

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-10-25-efter-kinesisk-pres-fik-forvalt...

Her fås et indtryk af den indspiste indelukkede stemning blandt nogle medarbejdere i Teknik- og Miljøforvaltningen efter plantningen af de såkaldt kinesiske træer på Tåsinge Plads.

Et par citater fra mailkorrepondancen mellem kolleger 8.-9. november i fjor: "Der har lige været et fint indslag på Lorry om vores event i dag". "Ja, fint indslag uden Tibet-flag. Tusind tak for et super professionelt arrangement". "Lidt lækker (sic) omtale om de kinesiske træer i Lorry". Og ja, "alt flaskede sig". Og det var "dejligt, at Lorry ikke tog den potentielle konflikt med".

Det er da det rene skuespil. Tænk at det hele er så udtalt og samtidig gedulgt og ikke særlig "lækkert", eller hvad? For så vidt sjovt, at der tænkes så politisk - eller hvad skal det kaldes? - blandt medarbejderne i kommunen. Jeg ville gerne have hørt, om der var lidt anden snak og diskussion på arbejdspladsen i de dage. Det har der nok været. Men lad os få den frem. Hvad kunne en liden tibetansk forstyrrelse have ødelagt for disse mennesker? eller for deres arbejde?

Snak om træers nationalitet... kinesiske træer plantet med myndighed, drømmen om et tibetansk træ... jeg håber, at en digter kan digte et HCAndersensk eventyr om træskæbner i det danske. Jeg kommer gerne til festen.

Nå, man bliver da helt tibetansk i hovedet efterhånden. Jeg har altid et lille tibetansk flag i lommen, for hvis man nu skulle møde en kinesisk-dansk kommission på udflugt i Menneskeheden, så kunne man da med fornøjelse sætte lidt rav i en ellers så hyggelig forsamling. Eller event, som denne inter/nationale plantning af tålmodige træer kaldes.

Nej, jeg lyver. Jeg har ikke noget flag i lommen. Har først lige nu googlet det tibetanske flag, som også kaldes Sneløveflaget. Man må øve sig lidt, før man kan tegne det.

Men undervejs, og indtil vi får plantet det dér tibetanske træ på Tåsinge Plads, kan det måske række med en stribe tibetanske bedeflag, som jeg også finder på nettet, og som både vi selv og vores træer kunne smykkes med? "Der er 10 flag monteret på en ca. 1,75 m lang snor". Jeg kender ikke meget til tibetanske skikke, men citerer fra annoncen: "I Tibet er der tradition for, at man hænger kulørte flag op i de fem elementers farver med påtrykte lykkebringende bønner. Vinden bærer bønnerne og de gode ønsker med sig verden over. Hæng dem mellem træerne i haven, på en altan eller i vinduerne". Eller hvad med Tåsinge Plads? Nårsomhelst eller måske nu på årsdagen den 8. november? Amen.

Bodil Hansen, Arne Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Var Kabell ikke ansvarlig for forvaltningen ? Hvorfor er han mere troværdig end alle andre offentlige personer. Hvor er hans afstandtagen fra løjerne på Østerbro. Øh bøh nå ikke. Der er lang line til en katastrofe af en borgmester, når han bare matcher ens eget politiske ståsted, ikke Eva Schwanenflügel ? Som Kabell, hårdt presset, udtalte at skandalen med renoveringen af Tingbjerg ikke var hans bord og at der ikke var noget at komme efter. Det var ikke mig, det var embedsmændene. Jamen det sagde man jo også da Politiet hev Tibetflagene ned. At Kabell ikke har hørt noget er enten løgn eller også viser det endnu engang hvor uduelig han var.

Henrik Plaschke

Ja, det kan godt være, kineserne er lidt småskøre. De forekommer i hvert fald at være ganske følsomme. Nogle observatører taler om en ny form for kinesisk diplomati: det smadrede porcelæns diplomati. Det kan svenskerne tale med om.

Det kan man læse mere om det på: https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/17/china-new-diplomac...

jens peter hansen

SE her.

Fra MIn BY
Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) plantede kinesisk træ på Tåsinge Plads med ambassadør H.E. Mme. Deng Ying i sidste uge. Foto: Michael Paldan
in ØSTERBRO

Tibetflag uønsket ved træplantning
Lokal borger blev bedt om at fjerne Tibetflag fra sin jakke af ansatte i Københavns Kommune. Ellers ville den kinesiske ambassade ikke dukke op og plante træ på Tåsinge Plads.
Publiceret af Andreas Langaa
for 12 måneder siden
219 Visninger

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Gave: Marie Asmussen er borger på Ydre Østerbro og blandt de aktive, da Tåsinge Plads skulle udvikles.

Da den kinesiske ambassadør og Københavns teknik- og miljøborgmester skulle plante et kinesisk træ i sidste uge på pladsen, var Marie Asmussen da også til stede.

Hun mødte op med et lille tibetansk flag på sit halstørklæde. Det vakte så meget opsigt, at hun fik en henvendelse fra ansatte i Københavns Kommune.

»Jeg blev bedt venligt om at tage det af, ellers ville ambassadøren ikke deltage,« fortæller Marie Asmussen, hvilket blev bekræftet af kommunens ansatte over for Østerbro Avis.

Repræsentanter fra ambassaden havde tilsyneladende opdaget det diskrete flag.

En komité er ved at undersøge det danske politis rolle i forbindelse med, at den kinesiske præsident var på besøg i 2012, og demonstranter blev bedt om at fjerne tibetanske flag. Politiet overværede arrangementet i sidste uge, men de henvendte sig ikke til Marie Asmussen.

Inspirerer Kina

Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) kendte ikke til episoden, før han blev fortalt om den, efter træet var plantet.

Han understreger derfor, at han ikke stod bag, at flaget skulle fjernes.

Men han konstaterer, at kinesiske repræsentanter har det svært med ytringsfrihed omkring Tibet-sagen.

Morten Kabell understreger, at Københavns samarbejde med den kinesiske storby Guangzhou er en del af at udbrede grønne og klimavenlige løsninger på verdensplan.

»Det vil være dumt ikke at samarbejde med dem, der vil det,« mener han.

Og uden at protestere direkte mener han, at kineserne kan påvirkes.

»Et arrangement som det her, hvor vi kan fortælle om borgerinddragelse, sætter tankerne i gang. Det kan være med til at inspirere i Kina,« siger han og understreger samtidig, at han ikke er så naiv, at han forestiller sig, at der bliver demokrati i Kina fra den ene dag til anden på grund af dette samarbejde.

Ni kinesiske træer

I fjor modtog kommunen ‘Guangzhou International Award for Urban Innovation’ for klimaprojektet på Tåsinge Plads.

Juryen i Kina har vurderet, at Klimakvarteret er et godt og lærerigt eksempel på, hvordan andre byer i hele verden kan arbejde med at tilpasse sig til det skiftende klima og samtidig involvere borgerne.

Prisen er på 138.000 kroner, og dem har Københavns Kommune valgt bruge på at plante ni kinesiske træer på og omkring Tåsinge Plads – både såkaldte kinesertræer (koelreuteria paniculata) og kinesiske pæretræer (pyrus calleryana). Første spadestik blev taget af Morten Kabell og den kinesiske ambassadør H.E. Mme. Deng Ying i onsdags.

Er dette IKKE et bevis på Kabells smidige tilpasningsparathed og åbenlyse fornægtelse af hvad der faktisk skete. Jeg kunne da heller ikke forestille mig at han ikke ville være stede når der skulle vimses rundt.

jens peter hansen

Havde det været Ebbesen fra DF ville alle fortælle at han var utroværdig. Kabell kan jeg forstå er blot en forfulgt uskyldighed.

Niels Duus Nielsen - "Men hvor amerikanerne er vant til, at verdens befolkning ikke kan lide dem og derfor demonstrerer deres modvilje mod den amerikanske dominans".
Øh...? Den demonstration manifesterer sig ved at adoptere næsten alt, hvad der er amerikansk: Sproget, kulturen, fake news, overfladiskheden, men også økonomisk tænkning og meget mere.
Eller...?

Niels Duus Nielsen - "Men hvor amerikanerne er vant til, at verdens befolkning ikke kan lide dem og derfor demonstrerer deres modvilje mod den amerikanske dominans".
Øh...? Den demonstration manifesterer sig ved at adoptere næsten alt, hvad der er amerikansk: Sproget, kulturen, fake news, overfladiskheden, men også økonomisk tænkning og meget mere.
Eller...?

Grethe Preisler

Selvfølgelig skal Kina ikke bestemme, hvordan folk og røvere i det offentlige rum på Østerbro og andre steder i Wonderful CPH vælger at klæde sig. Det må være et nationalt dansk anliggende, som udelukkende afgøres af, hvad MF Martin (DF)Henriksen og påklædnings-minister Inger Støjberg (V) forhandler sig til rette om i forbindelse med de årlige finanslovsforhandlinger.

Carsten Munk, Hans Larsen, Palle Pendul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Arne Lund, her i Danmark er vi blevet lidt magelige, men i mange andre lande - lande vi normalt ikke sammenligner os med - demonstreres der dagligt foran amerikanske ambassader. Og sidst jeg kom forbi den amerikanske ambassade holdt der en politibil udenfor med to betjente i, der bare sad og gloede på mig, så når politiet vurderer, at ambassaden skal beskyttes, er det vel fordi de frygter at der måske vil blive ballade?

Og at vi overtager dele af den amerikanske kultur ændrer jo ikke på, at USA fører en forbryderisk udenrigspolitik. Den bedste rockmusik produceres i disse år i USA, men rockmusik bruges ikke til at slå mennesker ihjel med.

Niels Duus Nielsen - Ad rock - måske ikke, men finder du det ikke bekymrende, at så mange grupperinger på den yderste højrefløj samt rockergrupper kan bruge rock i deres propaganda. Det er jo ikke marchmusik Vitt Makt eller danske nazigrupper lytter til.