Leder

Lars Løkke Rasmussen holdt sin grønneste, mest europæiske og mindst populistiske åbningstale

Lars Løkke Rasmussen forsøgte i sin åbningstale at genskabe den politiske midte i dansk politik, som mange har efterlyst, og hans egne regeringer har nedbrudt
Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale ved Folketingets åbning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale ved Folketingets åbning.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
3. oktober 2018

Hvis man har længtes efter en statsminister, som ville sætte dato på det definitive opgør med benzinbilismen i Danmark, har man været lidt af en drømmer.

Det har været regnet for en rettighed at købe benzinbiler i Danmark, og det er stadig for Liberal Alliance et symbol på personlig frihed.

Benzinbilismen er et ikon på den store velstandsstigning i det tyvende århundede. Men forureningen fra benzin- og dieselbiler er også en del af det store problem, som det tyvende århundredes succeshistorie har skabt. Det, der for menneskene blev oplevet som et fremskridt, har bidraget til klimaforandringer, som er ved at udvikle sig til et historisk tilbageslag.

Det har skabt et dilemma for de regerende politikere, og det har været så ubehageligt, at det længe er blevet fortrængt: Man skulle jo tage noget fra borgerne her og nu, hvis man ville være med til at sikre naturgrundlaget for de næste generationer.

Men i sin åbningstale i Folketinget tirsdag trådte Lars Løkke Rasmussen i karakter med vilje til et opgør med benzinbilismen i Danmark:

»Jeg ønsker et Danmark, som går forrest. Som trækker verden i en grønnere retning,« sagde han.

»Om 12 år – kun 12 år – vil vi lukke for salget af nye diesel- og benzinbiler. Og om 17 år skal hver eneste nye bil i Danmark være en elbil eller anden form for nuludledningsbil.«

Indtil videre er Lars Løkke Rasmussens regering ikke gået forrest. Norge, Irland og Holland har allerede sat dato på, hvornår de vil have udfaset salg af benzin- og dieselbiler.

Løkkes regering har derimod fået salget af elbiler til at kollapse og sænket afgiften på de store benzinbiler, så salget af dem er steget. Det er gået den forkerte vej.

Vi ved, at på klimaområdet er det ofte mellemregningerne og ikke målsætningerne, der er afgørende: Regeringen mangler endnu at anvise, hvordan den vil nå målene for Parisaftalen, og statsministeren sagde ikke, hvordan opgøret med salget af benzinbilisme skal realiseres. Han sagde heller ikke i sin store tale for det grønne Danmark et eneste ord om landbruget. 

Men han lovede en klimaplan i næste uge, og han satte et mål for Danmark, som vi andre kan holde ham fast på. Og han appellerede til, at Folketingets partier ikke vil gøre klimapolitik til genstand for slagsmål, men handle sammen:

»Vi når kun i mål, hvis Folketinget står sammen. Hvis Danmark står sammen.«

Det er et spring fremad.

Statsministeren tale var i det hele tale præget af en ambition om at genskabe den midte i dansk politik, som mange har efterlyst. Han brugte ordet »fællesskab« 16 gange, han nævnte ikke muslimer en eneste gang. Han talte modsætningerne ned og sammenholdet op. EU-samarbejdet fremhævede han som forudsætning for en vellykket dansk udlændingepolitik:

»Der er ikke en modsætning mellem dansk suverænitet og et stærkt engagement i Europa.«

Det, der blev fremlagt som en samlende tale, var således også et opgør med Dansk Folkepartis verdensbillede og Liberal Alliance frihedsforestillinger.

Det var i det hele taget den mindst populistiske, den mest europæiske og den grønneste tale fra Lars Løkke Rasmussen som statsminister. En tale, som kunne være holdt af en europæisk orienteret socialdemokrat eller en radikal statsminister.

Han henviste til Venstre-regeringers bedrifter i det 21. århundrede og udlagde velfærdsstaten, som vi kender den nu, til at være det borgerlige Danmarks værk.

Men han nævnte ikke, at det, han kalder investeringer i velfærd, reelt er nedskæringer, fordi antallet af borgere relativt er steget langt mere end det offentlige forbrug. Han nævnte heller ikke, at de borgerlige regeringer selv har givet Dansk Folkeparti vetoret over deres politik og parlamentarisk således har ødelagt den midte, statsministeren nu drømmer om.

Så hvis han ikke på det grønne område skal ende som en ensom borgerlig drømmer, må det røde Danmark holde ham fast på målene, skrue op for ambitionerne, stille krav til landbruget og udnytte den politiske fællesnævner, Løkke efterlyser, til virkelig at gå forrest i den grønne omstilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

LLR havde vel ikke noget valg andet end at skifte til den grønne udvikling, hvis han vil gøre sig håb om at få stemmer nok ved det kommende Folketingsvalg.
I P1's krydsild prallede han af det grønne energiforlig, hvor alle Folketingets partier var med. Han glemte bare at fortælle, at regeringen var blevet presset til at der skulle opstilles flere vindmølleparker end regeringen oprindeligt selv havde ønsket. Men æren for de vedtagene vindmølleparker tager han selv æren for.

Hanne Ribens, John Andersen, Tue Romanow, Werner Gass, Viggo Okholm, Christian Skoubye, Torben Bruhn Andersen, Dina Hald, Niels-Simon Larsen, Mogens Holme, Poul Erik Riis, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Ejvind Larsen, Arne Lund, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen, Ole Frank, Bjarne Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Alt hvad der kunne tyde på tilhængere, vil slås om at blive luftet med stor patos, imidlertid kender vi snart rumlen og derfor er det meget svært at falde i svime over den varme luft fra den mand.
Det er så med undren, at man ikke ser flere protester...

Hanne Ribens, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Christian Skoubye, Torben Bruhn Andersen, Dina Hald, Niels-Simon Larsen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Arne Lund, jørgen djørup, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Bjarne Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Folketinget kalder begravelse af demokratiet i dag, for en fejring af folkestyret, kun afsløret af de tørre tal, gennemarbejdet statistik og mere en hundrede år med videnskabens advarsler om manglede bæredygtighed.

Pointen er enkel når alle de politiske ‘fake news’ er trukket fra, der eksistere ikke et demokratisk flertal i Danmark for at give personlig afkald på det behagelige liv, i den udstrækning som at det vil kræve, for at sikre vores egne børn en værdig fremtid.

Når politikere taler om virkeligheden, er det den ‘alternative virkelighed’ i deres politiske ‘fake news’ verden af kollektiv løgn og bedrag med vælgerne, hvor der ingen konsekvenser er af selvbedraget.

Flemming Berger, Jan Weber Fritsbøger, Hanne Ribens, John Andersen, Anne Eriksen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Dina Hald, Bettina Jensen, Niels-Simon Larsen, Keld Sandkvist, Søren Fosberg, Ejvind Larsen, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En fremragende valgtale - en gratis omgang varm luft der står i skærende modsætning til hans handlinger de sidste 3 år - men Rune Lykkeberg siger den ikke var populistisk - vrøvl.
Det var en fremragende populistisk tale uden reelt indhold,et udslip af kvælende lattergas alle med fornuften i behold vil slå sig på lårene af grin af.

Flemming Berger, Jan Weber Fritsbøger, Hanne Ribens, John Andersen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Bettina Jensen, John Poulsen, Mogens Holme, Keld Sandkvist, Søren Fosberg, jørgen djørup, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Socialdemokratiet skal passe på, at de ikke bliver overhalet venstre om af Venstre.

Jan Weber Fritsbøger, Hanne Ribens, John Andersen, Anne Eriksen, Carsten Munk, Dina Hald, Niels-Simon Larsen, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hip hurra for Bamsefar Ørnen er landet

One small step for the prime minister of Denmark Lars Loekke Rasmussen, and a giant leap for Mankind!

Anne Eriksen, Dina Hald, Bettina Jensen, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der er så meget varm luft i regeringen, at den er i stand til at opvarme Storkøbenhavn hele næste valgperiode.

Hanne Ribens, henrik poulsen, John Andersen, Anne Eriksen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Egon Stich, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Han er i den grad en parodi på hykleri.

John Andersen, Anne Eriksen, Werner Gass, John Poulsen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Løkke-Lars burde udvide sit personligheds-galleri med stand-up på TV2 ZULU.
Der ville han i det mindste blive taget alvorligt.

Ole Frank, John Andersen, Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Philip B. Johnsen. Problemstillingen i en nøddeskal.

Meget af det Løkke fik sagt, er bestemt ikke Tulles kop te. Og heller ikke Socialdemokratiets - måske vil talen få de to partier til at rykke endnu tættere sammen. Og SF? Tjah, de er nok mest dér hvor Mette Frederiksen befinder sig.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Vores generation skaber nogle trusler i fremtiden som kommer til at gøre livet svært for vores efterfølgere. Et godt liv i nutiden forudsætter ikke at vi belaster vore efterkommere med et forringet og ødelagt naturgrundlag. Men det er det vi gør. Løkkes snak om at vi er blevet rigere betyder at vore efterfølgere arver en jord som vi har plyndret og brugt som losseplads. Vi har den grønneste regering i historien siger han. Men vi forurener mere end nogen siden. Unedbrydelige restprodukter fra vores forbrug akkumuleres i luften, jorden og havet som giftigt skrald for natur der er og altid vil være grundlaget for vor eksistens.

Når festen er slut er det hvad næste generation arver fra os og det kommer til at bestemme dens skæbne. Vores tidsalder er forureningsalderen. Ikke stenalderen, jernalderen, guldialderen. Ikke atomalderen, IT alderen, raketalderen. Forurening er vor tids definerende egenskab.

Løkke skulle tage dette alvorligt. Han er statsminister. Han han muligheder vi andre ikke har for at ændre udviklingen. Men vil han det? Nej - Løkke og hans bande har ikke de næste generationers velfærd på sinde. Dem om det. I stedet fører han an med at plyndre og vandalisere den jord de skal leve af mens han tager bestik og forsøger at sige de rigtige ord så man ikke opdager hans vandalisme.

Vi har brug for nye ledere

Arne Lund, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Holger Madsen, Anne Eriksen, Werner Gass, Ejvind Larsen, Viggo Okholm, Torben Bruhn Andersen, Dina Hald, Elisabeth From, John Poulsen, Niels-Simon Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Venter spændt på fortsættelsen

Niels-Simon Larsen

Lars er bare en snu demagog, der går derhen, hvor vælgerflertallet formodes at være. Han fjerner højrefløjens dårlige samvittighed med et grønt penselstrøg, og får ved samme lejlighed taget lidt luft ud af venstrefløjen. Det er jo politik det her. Det næste bliver, at Venstre selvfølgelig også går ind for livslang nysgerrighed, og at finansministeriet skal se lidt mere til de grønne udregninger - dog ikke så meget at det går ud over væksten.

Måske næste valg bliver et klimavalg. Jeg ser nu hellere et anti-vækstvalg.

Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Søren Fosberg, Trond Meiring, Holger Madsen, Ole Frank, Anne Eriksen, Ejvind Larsen, Dina Hald og John Poulsen anbefalede denne kommentar

»Vi når kun i mål, hvis Folketinget står sammen. Hvis Danmark står sammen.« MEN FOR HELV... Vi er mange der har stået sammen længe! Vi har kun ventet på jer i blå blok!!!

Jens J. Pedersen

Lars Uløkke taler som vinden blæser, og i morgen gør han noget andet. Han har et problem med lim på numsen, det hænger fast. Det hjælper ikke at vælte taburetten, han hænger der stadig. Det betyder intet, at han vælter i mudder.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, John Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Hansen

En slags dansk udgave af Donald Trump, som fylder befolkningen med mere eller mindre overdrevne løgnehistorier om sin egen politiks fortræffeligheder, og drejer udlægningen af alle succesfyldte tiltag vedtaget af tidligere regeringer et sted hen, hvor æren for et positivt udfald udelukkende tilskrives ham.

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Werner Gass, John Andersen, Carsten Munk, Anne Eriksen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Demokratiet har spillet fallit, befolkningen er ved overgang til ‘demokratur’.

Demokratur.
Begrebet demokratur eller flertals diktatur, beskriver demokratisk rigiditet eller ‘anti demokratisk ledelse’, som i strid med demokratiets grundværdier ‘standser’ en forandringskrævende debat, ved at hævde, at efterleve flertallets ønsker.

Eva Schwanenflügel og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Den gode Rune Lykkeberg er vist blevet for vant til at have levebrødspolitikeres lirumlarum susende igennem ørerne, siden han kan give Lars Løkke Rasmussens åbningstale så mild en dom. Åbenbart er er selv garvede journalister ikke immune overfor at blive charmeret af når politikere siger noget som de kan lide at høre.

Jeg deler ikke dette milde syn på åbningstalen. Den var mere en valgtale end en åbningstale og i denne serverede Lars Løkke passende afmålte portioner af valgflæsk til udvalgte større vælgergrupper som blandt andre klimabevægelsen, folkepensionisterne og DF's fremmedforskrækkede kærnevælgere. Det hele opportunt pakket ind Kim Larsens ord i anledning af den danske spillemands bortgang, så der posthumt kan "lånes" nogle ekstra folkelige popularitetspoints fra Danmarks nok mest elskede musiker. Det vil jeg bestemt ikke kalde for Lars Løkkes mindst populistiske tale.

Det er derimod en tale fra en statsminister, der har opdaget at han er kommet så meget ud af trit med populære ønsker i befolkningen at han må forlade Marienborg ved næste valg, hvis han fortsat ignorerer ønskerne for den hellige erhvervsvæksts skyld. Talen skal vise at han har hørt disse voksende holdningsgrupper, så han herfra kan få suppleret sin slunkne vælgertilslutning, og er derfor meget populistisk. Den er også så poleret med spin at det ikke er alt for åbenlyst og så han ikke binder sig selv fast i løfterne.

Men jeg syntes ikke at andre skal tage hverken mine eller Rune Lykkebergs ord for talens indhold. Jeg syntes at alle skal bedømme den selv, så hele talen er her: http://stm.dk/_p_14739.html

Rune Lykkeberg peger helt korrekt på at antallet af borgere er steget relativt langt mere end det offentlige forbrug, således at alt hvad vi har set fra Christiansborg siden 2001 de facto er nedskæringer af danskernes velfærd.

Vi er faktisk blevet over 440.000 flere mennesker i Danmark siden 2001 og vægten af disse hælder tungt til den ældre side af befolkningen. Derfor anbefaler jeg at både Løkkes tale og den øvrige ordflom fra danske politikere ses i lyset af dette. Løkke påstår nemlig i sin tale at Danmark ikke har nogen kløft imellem rig og fattig, samt at vi har et samfund uden store skel, og går derfra videre til retorisk at definere danskernes fællesskab som et arbejdsfællesskab, der primært hører til på det private marked. Dette burde fortælle de fleste noget om hvad vi kan forvente, hvis mange nok lader sig besnære af talens fine løfter.

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Philip B. Johnsen og Marianne Borgvardt anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

En milliard nye unge afrikanere og en milliard nye indiske teenagere, skal naturligvis som alle vi danskerne, have en splinter ny elbil de kommende få år.
Danmark skal tjene mange flere penge på den deregulerede, globaliserede og påståede frihandel i verden.

Det er klima LLR ‘forklædt som voksen’.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
henrik poulsen

Det er ikke interessant,hvad statsministeren siger,og slet ikke op til et valg.Det er bare en masse ord.Det interessante er,hvad han og regeringen gør,og hvad de lader være med at gøre.

Det eneste vi vælgere kan bruge til noget,når valget endelig kommer er,hvad de enkelte partier faktisk har gjort/ikke gjort de første 2-3 år efter sidste valg.Hvad har de stemt for og imod? Har de påvirket en vedtagen lov gennem forhandlingerne og i givet fald hvordan? Hvilke spørgsmål til ministeren har de stillet osv.Kære Information, hjælp os med at huske dette!

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Dorte Sørensen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
henrik poulsen

Søren Fosberg skrev:
Vi har brug for nye ledere

Problemet er at der kun er dem på listen at stemme på.Der er ikke andre!

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Henrik Poulsen har selvfølgeligt ret. Vi skal ikke høre på ordflommen inden valget, men bedømme handlingerne efter sidste valg.
DLS har konsekvent revet velfærdsstaten ned i de sidste 3 år ved at udhule skatteopkrævningen som jo er forudsætningen for det hele. Det samme med sundhedsvæsnet og uddannelsesområdet.
Og nu praler han i finanslovsoplægget med at ville genoprette det hele ved at tilføre småpenge efter først at have fjernet langt større beløb.
Først river man ned og optræder bagefter som redningsmand!
Mere forløjet kan det ikke blive.

Ole Frank, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Carsten Munk og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Kan man ikke få nogle gode politikere fra udlandet?
Lønnen bliver da ikke et problem og vi vil gerne have andre boller på suppen eller også i hvert fald, dygtige, ærlige og hæderlige politikere.

Eva Schwanenflügel

Ja Anne Eriksen, vi skal bare gøre som regeringen foreslår med udenlandsk arbejdskraft; sætte statsminister-lønnen ned ;-)