Leder

Løkke vælger erhvervslivet frem for unge og ledige

SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gør ret i at blokere for import af udenlandsk arbejdskraft. De bør presse regeringen, som før har vist, at den kan få erhvervslivet til at løfte samfundsansvar i forbindelse med integrationsgrunduddannelsen
SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gør ret i at blokere for import af udenlandsk arbejdskraft. De bør presse regeringen, som før har vist, at den kan få erhvervslivet til at løfte samfundsansvar i forbindelse med integrationsgrunduddannelsen

Nikolai Linares

Indland
6. oktober 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nævnte ordet fællesskab hele 16 gange i Folketingets åbningstale tirsdag. Betoningen af sammenhængskraften, uden i samme åndedrag at ekskludere mennesker med indvandrerbaggrund fra det fællesskab, er glædelig.

Men der er nu alligevel nogen, som statsministeren interesserer sig mindre for end andre. Det handler om de cirka 100.000 danskere, der står uden for arbejdsmarkedet, og de unge på erhvervsuddannelser, man har beskåret i årevis, og som i øvrigt ikke kan få en praktikplads.

Med regeringens nye forslag om at sænke beløbsgrænsen for udlændinge fra 12 udvalgte lande uden for EU fra en månedslån på 35.000 kr. inkl. pension og feriepenge til 27.500 kr. vælger statsministeren side til fordel for erhvervslivet.

Og det selv om erhvervslivets organisationer indtil videre ikke har dokumenteret påstande om, at de ikke kan finde den efterspurgte arbejdskraft i Danmark eller inden for EU, hvor der er millioner af arbejdsløse. Undersøgelser viser, at meget få virksomheder benytter de eksisterende kanaler til at finde ny arbejdskraft.

SF, S og DF bør presse regeringen

Løkkes plan kan bruges af erhvervslivet til at presse lønningerne, fordi udvidelsen af beløbsordningen betyder, at det ikke kun er specialiseret arbejdskraft, der kan importeres, men også faglært. Her er det vigtigt at hæfte sig ved, at Danmark allerede har de regler, der skal til, for at hente specialiseret arbejdskraft. Antallet på beløbsordningen er steget fra 1.000 til 6.000.

At virksomhederne truer med at flytte til billigere himmelstrøg er ikke noget nyt. Det kunne være mere interessant, hvis de ville byde ind med, hvordan endnu flere unge kan komme i praktik og ledige i job, når nu man har muligheden for at udnytte højkonjunkturen til glæde for hele Danmark og ikke kun for virksomhederne.

Dér gør SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ret i at blokere for mere import af udenlandsk arbejdskraft. De bør presse regeringen, som før har vist, at den kan få erhvervslivet til at løfte samfundsansvar i forbindelse med integrationsgrunduddannelsen. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erhvervslivet støtter Løkke, der er ingen penge i de andre!...

Henrik Peter Bentzen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Elisabeth Andersen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Berith Skovbo, Arne Lund og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, det er problematisk, fordi demokrati bygger på det modsatte: at sikre og styrke den enkelte borger igennem en social tryghed, finansieret af et erhvervsliv, hvis eneste interesse for samfundet er dets evne og vilje til at spytte i bøssen.

Henrik Peter Bentzen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Vi har som samfund, systematiseret vores tilgang til mad, ved opdyrkning af afgrøder og lagring af forråd og det har skabt velfærd det frigav os tid, denne tid blev brugt til alt muligt andet, end den tvungne brug af tid, fra tidernes morgen, en konstante nomade tilværelse for, at overleve årstiderne som jægere og samlere.

Men med denne overskud af tid kom brugen af 'penge' frem for at bytte vare, hvor penge oprindeligt repræsentere værdien, svarende til opdyrket forråd af såsæd samt overskuds korn og lagring af denne.

I dag har penge og gæld reelt ingen værdi, mængden er ude af kontrol, penge har kun fundament af tillid, hvilket med de menneskeskabte klimaforandringer er os frataget, har vi mistet balancen, mellem naturens evne til at kunne brødføde os som mennesker på kloden.

Henrik Peter Bentzen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Borgerne er blevet gældslaver langt op i middelklassen og dermed økonomisk udsatte og medgørlige eller borgerne er bare fattiggjorte.

Det er overhoved ikke noget tilfælde, det er efter det amerikanske forbillede, hvor sikkerhedsnet under den enkelte borger får stadig større masker, hvilket tvinger stadig større dele af befolkningen med arbejdsudbuds politiken, lang op i middelklassen til at adlyde magthaverne i deres samarbejde med de økonomiske private intressenter i den globaliseret konkurrences navn.
Det vi kender som ‘nødvendighedens politik’.

Henrik Peter Bentzen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Elisabeth Andersen, Torben K L Jensen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det første vigtige skridt at tage, efter min bedste overbevisning, er at afstå fra at tænke i markedsvilkår, i 'noget-for-noget'! At yde et sted i samfundet er ikke forbundet med at tjene til det daglige brøde af anden grund, end at vi har lavet et system, der gør det til en forudsætning; men det hænger sammen med et samfund, der ikke var noget-for-noget, men fra-hånden-i-munden.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Udfoldelse i samfundet skal i stedet for at tjene penge, som andre synes, man har fortjent, være af samme grund, som hundene som bekendt slikker sig i skridtet...

Jørgen Clausen

Det er vigtigt at huske, at når Løkke bruger ordet "vi" mener han kun den bedrestillede del af den danske befolkning.

Henrik Peter Bentzen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Elisabeth Andersen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Berith Skovbo, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Philip B. Johnsen, Lise Lotte Rahbek, Arne Lund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Erhvervslivet er blevet vant til at være forkælede i forvententningen om at regeringen fodrer dem med stegte duer.
Til gengæld flytter de arbejdspladser ud af landet, og gemmer indtjeningen i skattely.
Noget af en fordelagtig samfundskontrakt..

Henrik Peter Bentzen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Eva Schwanenflügel, jeg kan sagtens leve med, at erhvervslivet flytter arbejdspladser, så længe de betaler deres skat her. :-)