Leder

Det er mere end på tide, at Søren Pape Poulsen reviderer de danske logningsregler

Det er kritisabelt og udtryk for en manglende respekt for EU-Domstolen og menneskerettighederne, at det skulle tage så lang tid, før justitsminister Søren Pape Poulsen igangsatte arbejdet med at revidere de danske logningsregler
Søren Pape Poulsen vil sætte gang i arbejdet med at revidere de danske logningsregler.

Søren Pape Poulsen vil sætte gang i arbejdet med at revidere de danske logningsregler.

Ritzau Scanpix

11. oktober 2018

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bekendtgjorde tirsdag, at han nu vil sætte gang i arbejdet med at revidere de danske logningsregler. Lovgivningen pålægger teleudbydere at gemme omfattende oplysninger om, hvem deres kunder ringer og skriver til, samt masteoplysninger der kan bruges til at kortlægge bevægelsesmønstre.

I december 2016 erklærede EU-Domstolen med en skelsættende dom denne form for indsamling i strid med EU’s charter, og i begyndelsen af 2017 erkendte Justitsministeriet, at det betød, de danske regler skal laves om. Meget opsigtsvækkende meddelte ministeriet dog ved samme lejlighed, at man ikke havde tænkt sig at rette ind efter domstolen, men ville fortsætte som om intet var hændt, indtil EU kom med nye retningslinjer. Men nu har ministeren altså erkendt, at man ikke bare passivt kan vente på EU.

Justitsministeren er presset af blandt andet et søgsmål, som foreningen Ulovlig Logning har anlagt på baggrund af ministeriets beslutning om at opretholde logningen trods EU-dommen. Og samtidigt er der efter alt at dømme også gået så lang tid uden tilstrækkelig fremdrift i den påståede EU-proces, at ministeren er blevet nødt til at reagere. Selv om ministeren har understreget, at der »ikke er nogen bestemt EU-retlig frist« for, hvornår man skal rette ind efter en dom fra EU-Domstolen, så er der nok stadig en øvre grænse for, hvor længe ministeriet mener, man kan sidde på hænderne og vente på, at EU løser problemet.

Justitsministeren får også svært ved at hævde, at det kommer som en stor overraskelse, at EU ikke er nået længere. Lækkede dokumenter fra EU’s arbejdsgrupper, som ngo’en Statewatch kom i besiddelse af, og som Information beskrev i december sidste år, viste, at EU var meget langt fra at nå frem til et resultat. De viste samtidig, at der var en række uklarheder i forhold til andre igangværende direktivprocesser, som komplicerede arbejdet yderligere. Umiddelbart var der kort sagt intet, som tydede på en snarlig løsning.

Derfor er det indlysende, at Søren Pape Poulsen må sætte gang i processen i Danmark. Men det er både kritisabelt og udtryk for en manglende respekt for EU-Domstolen og menneskerettighederne, at det skulle tage så lang tid at nå frem til den erkendelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benjamin Bach
  • Bjarne Andersen
  • Dorte Sørensen
  • Carsten Mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Larsen
  • Frede Jørgensen
  • Thomas Tanghus
Benjamin Bach, Bjarne Andersen, Dorte Sørensen, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Frede Jørgensen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

helt præcist: hvor mange terrorhandlinger har logningen forhindret og/eller opklaret? Men det er måske en hemmeligstemplet oplysning?

Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Et rask lille søgsmål af Justitsministeren fra Foreningen Imod Ulovlig Logning har nok fremskønnet beslutningen om at revidere logningen.

Frygten for at skulle fremstilles for en dommer i en retssal, blev nok for meget for ministeren. Også selvom, det lykkedes Kammeradvokaten at gøre gældende, at EU Ret ifølge EU Retten selv ikke behøver overholdes, samt stille spørgsmålstegn ved, om danske borgere har søgsmålskompetence til overvågningen af dem selv.

henrik poulsen

Ups,der skulle stå:
Der er ikke noget,der har krænket min retsfølelse mere end denne sag.Landets justitsminister holder fast i ulovlig praksis.

Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Så længe Pape er i spidsen for det konservative folkeparti vil partiet ikke genvinde sin naturlige andel af stemmerne. Ca. 20% af befolkningen deler de klassiske konservative værdier - og når de aktuelle stemmetal ligger i et helt andet niveau er årsagen partiets ledelse.